22/1/15

Στον πυθμένα της ηθικής

Συντάκτης Κ.Π.Βλαχοδήμος, Leadership coaching at www.optir.eu

Χθες το απόγευμα είχα την τύχει να παρακολουθήσω στις Βρυξέλλες μια πολύ καλή παρουσίαση για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα σε ένα κέντρο Ευρωπαϊκής πολιτικής έρευνας, που είμαι μέλος από πολλά χρόνια. Παρουσιαστής, επίλεκτος Έλληνας ακαδημαϊκός και αναλυτής . Το ακροατήριο πανευρωπαϊκό η θα έλεγα καλλίτερα διεθνές.


Ο παρουσιαστής, με στερεά επιχειρήματα από τις δημοσκοπήσεις, απέκλεισε και δεν παρουσίασε σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης γύρο από την ΝΔ. Περιέγραψε μόνον σενάρια μετεκλογικής διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μπόρεσε να εντρυφήσει αποτελεσματικά και να μεταδώσει σε αυτό το ακροατήριο την προεκλογική ατμόσφαιρα  και τα κατά την γνώμη του διλήμματα αυτού του Ελληνικού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα στο Ευρωπαϊκό σκηνικό.

Σ αυτή την διαδικασία, την βροχή των ερωτήσεων που ακολούθησε, τις απαντήσεις και την θυμηδία που προκάλεσαν, προ έβαλλε σε έναν που πονάει την πατρίδα την παγερή  πραγματικότητά.  Ένα συναίσθημα ότι η κοινωνία μας φτάνει πλέον στον πυθμένα της ηθικής καταβαράθρωσης.
Από την μεριά της παρούσης κυβέρνησης, εκστρατεία εκφοβισμού σε συνδυασμό με απόλυτη αναξιοπιστία και το εκλογικό τους ακροατήριο να μην την πιστεύει αλλά να την υποστηρίξει για να κάνει την διακυβέρνηση από την άλλη πλευρά αδύνατη.  Από την πλευρά της κύριας αντιπολίτευση, με μια εκστρατεία άκρατου λαϊκισμού, να έχει υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα. Και αυτό εν πλήρη γνώσει της ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον και ενώ προσανατολίζεται προς μια ευρεία άλλα εντός θεσμικών ορίων συζήτηση του Ελληνικού ζητήματος μέσα στην Ευρώπη. Και το ακροατήριο της έτοιμο να την υποστηρίξει, σε άκρα σχιζοφρένεια,  γνωρίζοντας ότι δεν θα κάνει αυτά που υπόσχεται και δεν θα τους ενημερώσει γι’ αυτά που θα επιδιώξει παρά μόνον κατόπιν εορτής.

Έτσι οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 θα διεξαχθούν μέσα σε μια ατμόσφαιρα ψέματος  και ο χρησμός  του πάνσοφου ΛΑΟΥ θα φέρει την ιστορική σφραγίδα της πλήρους  αποσύνθεσης της Ελληνικής κοινωνίας, προσφέροντας λίπασμα πάνω στο όποιο άλλες μορφές κοινωνικής συνοχής, που οι σπόροι τους έχουν ήδη ριχθεί,  μπορεί να ανθίσουν.

2 σχόλια:

 1. "...Από την πλευρά της κύριας αντιπολίτευσης, με μια εκστρατεία άκρατου λαϊκισμού, να έχει υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα. Και αυτό εν πλήρη γνώσει της ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον και ενώ προσανατολίζεται προς μια ευρεία άλλα εντός θεσμικών ορίων συζήτηση του Ελληνικού ζητήματος μέσα στην Ευρώπη. Και το ακροατήριο της έτοιμο να την υποστηρίξει, σε άκρα σχιζοφρένεια, γνωρίζοντας ότι δεν θα κάνει αυτά που υπόσχεται και δεν θα τους ενημερώσει γι’ αυτά που θα επιδιώξει παρά μόνον κατόπιν εορτής..."

  Λάθος εκτίμηση; Ή μου φαίνεται....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας κρατήσουμε την αναπνοή μας και να κάνουμε μια ευχή....

   Διαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου