29/7/14

Το Χάσμα της Αξιολόγησης

Συντάκτης  Κ.Π.Βλαχοδήμος


Πολλά γράφονται αυτές τις ημέρες για την επιχειρούμενη αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα. Μικρό μέρος από αυτά εστιάζεται σε λογική που απαιτεί  μια διαδικασία που σε πρώτη φάση προϋποθέτει επανασχεδίαση της δομής του αποδεδειγμένα αναποτελεσματικού κράτους . Τονίζουν ότι μόνον με αυτό το προαπαιτούμενο θα προκύψουν σαφείς ανάγκες για τα προσόντα των ατόμων που θα πληρούν την κάθε θέση στην νέα διάρθρωση και θα καταστεί δυνατή μια εποικοδομητική αξιολόγηση του υπάρχοντος δυναμικού. Θα προκύψουν πιθανά πλεονάσματα και πολύ σημαντικότερα θα προκύψουν ανάγκες για την πρόσληψη νέων ανθρώπων με κατάλληλα προσόντα για να καλύψουν τα κενά για τα οποία η υπάρχουσα δημόσια διοίκηση δεν διαθέτει στελέχη.

17/7/14

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΔΕΙΑ

Συντάκτης  Γ.Ε.Σέκερης


Την άνοιξη του 1992, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέπεμπε τον υπουργό εξωτερικών κ. Α. Σαμαρά συνεπεία διαφωνιών περί τον χειρισμό του Σκοπιανού. Ένα χρόνο  μετά ο εν λόγω βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ίδρυε δικό του κόμμα και εν συνεχεία ανέτρεπε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με κύριο σύνθημα «όχι η λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της στο όνομα των Σκοπίων». Σήμερα, είκοσι δύο χρόνια αργότερα και μετά κατασπατάληση πολύτιμου γεωπολιτικού κεφαλαίου, η κυβέρνηση Σαμαρά, συντασσόμενη κατά τούτο με τη γραμμή  των προκατόχων της, αποδέχεται (κατά ρητή πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου και επί των εξωτερικών υπουργού της) «μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο Μακεδονία». [i]

16/7/14

Αρμονία ατομικού και κοινωνικού συμφέροντος…. το στοίχημα

Συντάκτης  Κ.Π.Βλαχοδήμος


Διάβασα προ τριημέρου εξαίρετο άρθρο του αείμνηστου Παναγιώτη Κονδύλη (*), που γράφτηκε το 1992 και λυπήθηκα γιατί δεν το είδα πολύ νωρίτερα. Καμία δικαιολογία δεν στέκει. Ένα συνοπτικό σημείωμα μιας πολύ σοβαρής θεώρησης της Ελληνικής πραγματικότητας. Μέσα στον πυλώνα της συμβολής του στο διεθνές στερέωμα ένα στιβαρό λιθαράκι. Ένα από τόσα άλλα ίσως που αγνοώ και που θα μπορούσαν να γίνουν βάση ξεκινήματος για το κρίσιμο ζητούμενο, την πορεία στο μέλλον του έθνους μας για την επιβίωση του. Σκιαγράφηση μιας εικόνας τρομακτικής αλλά αληθινής. Είναι θαυμαστή η ικανότητα του γράφοντος να μην ξεφεύγει από τον πύρινα του προβλήματος, το άτομο και τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς του στο κοινωνικό σύνολο. Είκοσι δύο χρόνια πριν περιγράφει τόσο γλαφυρά αυτό που το έθνος βλέπει και ζει σήμερα με τις στρεβλές δομικές διαστάσεις που υπήρχαν, υπάρχουν και πολύ πιθανόν να συνεχίσουν να υπάρχουν, οδηγώντας το σε αφανισμό, χωρίς μια υπεράνθρωπη προσπάθεια αναγέννησης.

11/7/14

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

γράφει ο Γ.Ε.Σέκερης

Οι κοινοτικές διεργασίες των τελευταίων μηνών είναι αποκαλυπτικές (ή, κατά περίπτωση, απλώς επιβεβαιωτικές) της κατεύθυνσης του ευρωενωσιακού εγχειρήματος – και συνεπώς επιτρέπουν χρήσιμα συμπεράσματα και για την αξία της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2/7/14

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Συντάκτης  Γ.Ε.Σέκερης

Η διαχείριση των διεθνών μας σχέσεων πάσχει από έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού, συντονισμού, και  ελέγχου περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο τομέα της κρατικής πολιτικής. Είτε πρόκειται για το Κυπριακό, το Αιγαίο, και τα Ελληνοτουρκικά γενικότερα, είτε για τα Βαλκάνια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την Ανατολική Ευρώπη, ή την ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι ελληνικές κυβερνήσεις περιορίζονται διαχρονικά σε αντανακλαστικές, αποσπασματικές αντιδράσεις. Με τους διάφορους κρατικούς φορείς να ενεργούν μεμονωμένως και χωρίς κοινή στρατηγική πυξίδα· και με τη στρατηγική αυτή αβελτηρία να συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους στην περίπτωση μειζόνων κρίσεων, τύπου – για να μνημονευθούν μόνο οι πιο πρόσφατες - Ιμίων, Οτσαλάν, ή πυραύλων S300· ο χαώδης χειρισμός των οποίων καταρράκωσε το ελληνικό γόητρο και υπονόμευσε την εξωτερική θέση της χώρας.  

Αρχειοθήκη ιστολογίου