31/3/14

ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Συντάκτης   Γεώργιος Ε Σέκερης


Την επομένη της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας και της ίδιας της ΕΣΣΔ, αρκετοί διεθνείς παρατηρητές προέβλεψαν ότι οι μέρες ενός ΝΑΤΟ χωρίς πλέον ουσιαστικό αντικείμενο ήταν μετρημένες. Η πρόβλεψη όμως αυτή αποδείχθηκε τουλάχιστον πρόωρη. Ως εγγύηση έναντι των αβεβαιοτήτων μιας αδιαμόρφωτης ακόμη νέας εποχής, και πρωτίστως, χωρίς αμφιβολία, υπό το κράτος των ερωτηματικών που περιέβαλλαν τους μελλοντικούς προσανατολισμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ουάσιγκτον και μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όχι μόνο διετήρησαν εν ζωή τον κύριο θεσμικό φορέα διατλαντικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και τον διηύρυναν, εντάσσοντας στους κόλπους του και δώδεκα πρώην κομμουνιστικές χώρες. Με τις δυτικές αυτές επιλογές να ευνοούνται και από την αποτυχία της Κοινοτικής Ευρώπης να αποκτήσει αξιόπιστη αμυντική διάσταση.

23/3/14

Η Αόρατη Διχοτόμος Αποτελεσματικής Δημοκρατικής Διαδικασίας

Συντάκτης    Κ.Π.Βλαχοδήμος

Κοιτώντας από γωνία ανεξάρτητου ιδεολογικά και κομματικά παρατηρητή κανείς μπορεί να διακρίνει τις κύριες, αλληλοεπιδρούσες, ανάγκες δυναμικής λειτουργίας της δημοκρατικής διαδικασίας και της αναποτελεσματικότητας εκπλήρωσης τους στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα. Σ αυτό το πλαίσιο οι ακόλουθες σκέψεις είναι ίσως προκλητικές αλλά συνάδουν με την πρώτη από τις ανάγκες που προβάλλονται.

Δεύτερη ανάγκη, ανεξάρτητος χώρος δημόσιου διάλογου για την αξιοπιστία, αντιπαράθεση και  συνδυασμό των απόψεων προς μόρφωση πολιτικής κατεύθυνσης της κοινωνίας. Περιλαμβάνει τον έλεγχο των εξουσιών της διαχείρισης των εθνικών πόρων και της προστασίας και εκτέλεσης του νομοθετικού πλαισίου που εκφράζει την πολιτική κατεύθυνση.

Τρίτη ανάγκη, η ρεαλιστική και αποτελεσματική διαχείριση των εθνικών πόρων προς πραγμάτωση της πολιτικής κατεύθυνσης και ανεξάρτητη και αποτελεσματική δικαιοσύνη

21/3/14

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΦΡΙΚΗΣ;


Συντλακτης  Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος,  Δημοσιογράφος-Σκηνοθέτης
Διάβασα το κείμενο του κ. Γ. Ε. Σέκερη "ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΠΕΙΛΗ ΜΙΝΙ-ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ;", όπως επίσης και τα με το ίδιο θέμα κείμενα των κ.κ. Μπρεζίνσκι και Κίσινγκερ, τα οποία αποφεύγουν κάθε συσχέτιση ή έστω μία απλή αναφορά σε παρόμοια με τα σημερινά γεγονότα του 19ου αιώνα. Αναφέρομαι βέβαια στον Πόλεμο της Κριμαίας (1853-1856), ο οποίος έφερε αντιμέτωπους την τότε τσαρική Ρωσία από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά την οθωμανική Τουρκία και το σύνολο των τότε Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης: Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία κλπ.. Η αιτία που οδήγησε σε αυτόν τον επιμελώς ‘λησμονημένο’ στις ημέρες μας πόλεμο – ο οποίος διάρκεσε τέσσερα σχεδόν χρόνια και κόστισε τη ζωή σε περίπου 500.000 ψυχές – ήταν ταυτόσημη με εκείνη της σημερινής κρίσης: Ποιος τελικά θα έχει τον στρατιωτικό έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και των Δαρδανελίων!

18/3/14

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ


Συντάκτης   Γεώργιος Ε. Σέκερης
Όλα δείχνουν ότι οι διαχρονικά υποβόσκουσες εθνικές μας ψευδαισθήσεις για τις ελληνορωσικές σχέσεις επανέρχονται στην επιφάνεια – αυτή τη φορά εξ αφορμής της ουκρανικής κρίσης.  Αντί να προσεγγίσουν τα διαδραματιζόμενα περί την Ουκρανία υπό το πρίσμα των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, ουκ ολίγοι συμπατριώτες μας δείχνουν να κυριαρχούνται από ένα τυφλό, συναισθηματικό φιλορωσικό σύνδρομο – που σε τελευταία ανάλυση δεν είναι παρά η άλλη όψη ενός άκριτου αντιδυτικισμού.

13/3/14

Αλλάζοντας από τι;

Συντάκτης  Κ.Π.Βλαχοδήμος

Οι σχολιαστές των εξελίξεων στα πεπραγμένα της Ελληνικής κοινωνίας, εντόπιοι και ξένοι, συχνά στην προσπάθεια τους να φωτίσουν καλύτερα τα γεγονότα η να προβάλλουν εντονότερα τις προτάσεις τους, ξεκινούν από παραδείγματα προς σύγκριση που είναι ξενόφερτα και έντονα ασύμβατα με την σημερινή της πραγματική ταυτότητα. Κοινωνίες με ριζικά διαφορετικές δομές αξιών, ιδεολογικές τοποθετήσεις, βάσεις λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Δ. Ευρωπαϊκές, Βορείου Αμερικής και τα τοιαύτα.  Και κάνουν τέτοιες συγκρίσεις  είτε αμέσως και ευκρινώς είτε εμμέσως αφήνοντας την πλούσια φαντασία του νέο-Έλληνα να καλπάζει. Ίσως είναι καιρός να δει κανείς τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

10/3/14

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΠΕΙΛΗ ΜΙΝΙ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ;

Συντάκτης:  Γ.Ε. Σέκερης

Η ουκρανική κρίση επανέφερε επί τάπητος τον κίνδυνο ενός νέου ψυχρού πολέμου – έστω και πολύ πιο περιορισμένων διαστάσεων, δεδομένης της μεγάλης ανισορροπίας οικονομικών, ιδεολογικών και στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και γενικότερα της Δύσης και της νέας Ρωσίας. Ωστόσο η εντύπωση αυτή είναι κατά πάσαν βεβαιότητα εσφαλμένη· καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει επιτακτικούς λόγους για να κλιμακώσει μια περιφερειακή  κρίση σε μείζονα αντιπαράθεση – και να ακυρώσει έτσι τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλλονται μεταψυχροπολεμικώς από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, από τη μια, και από τη Μόσχα, από την άλλη, για τη διαμόρφωση μεταξύ τους, αμοιβαίως χρήσιμων σχέσεων συνεργασίας, τόσο οικονομικής όσο και γεωπολιτικής.

4/3/14

Ξυπνώντας τον Έλληνα ανάμεσα μας


Συντάκτης:  Κ.Π.Βλαχοδήμος, Leadership coaching at www.optir.eu
4.3.2014
Ζώντας για έξι χρόνια τώρα κοινωνικής κατάρρευσης και σχεδόν πλήρους αμφισβήτησης κάθε έννοιας εθνικής ταυτότητας έχουμε καταβληθεί σε έναν ψυχολογικό κόσμο απόγνωσης και κατάθλιψης. Το έθνος ψυχορραγεί, καθώς η κοινωνία βρίσκεται σε δυστοκία να βγάλει από τις σάρκες  του ένα τέρας  που γεννιέται από το γενετικό υλικό της, κατά τα συμφέροντα μιας τυραννικής και παράνους μειονότητας, “παγκοσμιοποίησης“. Για μας που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην πατρίδα μας, όπου και να βρισκόμαστε σήμερα, πελώρια ερωτηματικά ορθώνονται κάθε μέρα. Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε; Να ξαναβρούμε την ταυτότητα που μας κληρονόμησαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας, με την οποία κατάφεραν να επιβιώσουν ανάμεσα σε αιώνες με τόσες δυσκολίες;

Αρχειοθήκη ιστολογίου