15/9/14

ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ Ή ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΙΣ;

Συντάκτης Γ.Ε. Σέκερης
Από συστάσεως νεοελληνικού κράτους, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πολιτικής μας ζωής υπήρξε ο κομματικός φανατισμός. Ο μέσος ψηφοφόρος ετάσσετο με πάθος υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος πεπεισμένος ότι οι εκλεκτοί του στην εξουσία θα υπηρετούσαν, πέραν των όποιων πελατειακών συμφερόντων του, και τα ευρύτερα εθνικά. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια, η γενικευμένη, επιτεινόμενη - και απολύτως δικαιολογημένη - αποστροφή των πολιτών για το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη, ως προς την έκταση που έχει προσλάβει, εκλογική πραγματικότητα.
Με τους εκλογείς να καταψηφίζουν αντί να υπερψηφίζουν: είτε ρίχνοντας ψήφο διαμαρτυρίας υπέρ των θορυβοδέστερων – και, δυστυχώς, κατά κανόνα ασόβαρων ή και επικίνδυνων - αμφισβητιών του πολιτικού κατεστημένου · είτε επιλέγοντας μεταξύ των θλιβερών εκπροσώπων του τελευταίου αυτού τους κατά την εκτίμησή τους «μη χείρονες». Και με την παγίδευση αυτή του εκλογικού σώματος μεταξύ του κακού και του υποτιθέμενου χειρότερου να καθιστά αναπόφευκτη τη διαιώνιση της εθνικής μας κακοδαιμονίας.
Διότι, για να παραφράσουμε τον ποιητή, οι μεν και οι δε βλάπτουν το ίδιο την πατρίδα. Προϊόντα των κομματικών σωλήνων, ως μοναδικό μέλημα έχουν την αναρρίχηση και διατήρηση της εξουσίας. Στερούμενοι δε εθνικού οράματος και κατά κανόνα και οργανωτικών και διαχειριστικών ικανοτήτων – ανεπάγγελτοι γαρ ως επί το πολύ - αποδεικνύονται τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων. Εάν και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις επικρατήσει η λογική του μη χείρονος, το ελληνικό μέλλον θα είναι ζοφερό. Σε ένα κόσμο σεισμικών ανακατατάξεων και μεγίστης αβεβαιότητας το εθνικό σκάφος χρειάζεται ισχυρό και έμπειρο χέρι στο τιμόνι και πλήρωμα υψηλών προδιαγραφών. Εναλλαγή καιροσκόπων, ανικάνων, και εν πολλοίς φαύλων στην εξουσία είναι σίγουρη συνταγή για την οριστικοποίηση της εθνικής μας παρακμής.
Διαθέτουμε ευτυχώς δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού ποσοτικώς και ποιοτικώς συγκρίσιμου με εκείνο οποιασδήποτε προηγμένης χώρας ανάλογου μεγέθους. Η αξιοποίηση των – παραγκωνισμένων και αποκαρδιωμένων σήμερα - επιλέκτων αυτών για τη στελέχωση του υπό ευρεία έννοια κράτους θα επιτρέψει την ταχύρρυθμη ανασυγκρότηση της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής και την ανάδειξη της Ελλάδος σε υπολογίσιμο και σεβαστό διεθνή παράγοντα. Ας ελπίσουμε ότι οι εκ των πραγμάτων δυνάμενοι να το πράξουν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και, ανταποκρινόμενοι στο κεντρικό αίτημα των καιρών, θα δρομολογήσουν μια ανορθωτική κίνηση, ικανή  να προσελκύσει τους εντός και εκτός συνόρων αριστείς του Έθνους και να τους θέσει στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου