11/8/14

ΠΕΡΙ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Συντάκτης  Γεώργιος Ε. Σέκερης

Κατά γενική διαπίστωση, η χώρα μας διέρχεται κρίση υπαρξιακή· με την εσωτερική της αποδυνάμωση να μεταφράζεται μοιραίως και σε περιθωριοποίηση στα παγκόσμια δρώμενα. Το παρακμιακό δε αυτό κλίμα καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της εθνικής μας ζωής: οικονομία, παιδεία, υγεία, έννομη τάξη, άμυνα, εξωτερική πολιτική. Πηγή του όμως είναι κατά βάση η εξής μία: η ποιότητα του πολιτικού μας προσωπικού.
Οι άνθρωποι που επί δεκαετίες τώρα διαχειρίζονται την εξουσία έχουν αποδειχθεί τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων. Ασχέτως ιδεολογικών προμετωπίδων, η πολιτική πρακτική τους εμφανίζει απελπιστική ομοιομορφία · με κυρίαρχα γνωρίσματα την ιδιοτελή μικροκομματική πονηρία και την παντελή απουσία γενναίου εθνικού οράματος. Όσο οι κομματάνθρωποι αυτοί θα κυβερνούν, η Ελλάδα θα κατρακυλά.

Υποστηρίζεται ενίοτε ότι έχουμε τις ηγεσίες που μας αξίζουν: ότι για την ανεπάρκεια των ταγών ευθύνεται το εκλογικό σώμα που τους ψηφίζει. Και άρα ότι η εθνική μας παρακμή είναι νομοτελειακή. Προς επίρρωση δε της απαισιόδοξης αυτής ανάγνωσης του εθνικού μας γίγνεσθαι γίνεται επίκληση του πρόσφατου εκλογικού ναυαγίου των συνόλου των πολυάριθμων νεοεμφανισθέντων κομματικών σχημάτων – πλην εκείνου που, όπως όλα δείχνουν, οι δυνάμεις του χρήματος και οι εκδοτικές τους προεκτάσεις προορίζουν για εφεδρεία προς στήριξη του παραπαίοντος πολιτικού κατεστημένου.
Ωστόσο, μια προσεκτικότερη εξέταση των κομματικών μας δρωμένων μάλλον διαψεύδει την επιχειρηματολογία αυτή. Τα περί ου ο λόγος νέα κόμματα δεν ήσαν στην ουσία παρά κακέκτυπα των παλαιών. Μοναδικό τους μέλημα αποδείχθηκε η εξασφάλιση μέρους της «εκλογικής πίττας». Κατά λοιπά, ούτε σοβαρή πολιτική σκέψη και πρόγραμμα διέθεταν, ούτε - τουλάχιστον εξ ίσου κρίσιμο - δεξαμενή κατάλληλων στελεχών· η ύπαρξη της οποίας θα αποτελούσε από μόνη της εχέγγυο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Διό και δεν πρέπει να εκπλήσσει, ότι ο μέσος νουνεχής ψηφοφόρος, όταν δεν απέσχε, επέλεξε, αντί του όποιου αμφίβολης ποιότητας παραρτήματος, το δοκιμασμένο κεντρικό παλαιοκομματικό κατάστημα.

Ζητούμενο επομένως παραμένει – σήμερα περισσότερο παρά ποτέ - η συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα ικανού να φέρει εις πέρας την επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων ειρηνική επανάσταση. Ήτοι να απομακρύνει από την εξουσία τους κηφήνες που την λυμαίνονται· και να προχωρήσει αποφασιστικά στην ανασύνταξη των πολιτειακών δομών και την εξυγίανση της κρατικής μηχανής ως προϋπόθεση για την επίτευξη και των λοιπών, επί μέρους μειζόνων εσωτερικών και εξωτερικών εθνικών στόχων. Προς τούτο δε η ανορθωτική αυτή κίνηση θα πρέπει να συνδυάσει ένα σε βάθος επεξεργασμένο κυβερνητικό πρόγραμμα με μια ποιοτικώς αξιόπιστη, αλλά και ποσοτικώς επαρκή, στελέχωση.  
Χωρεί άραγε αμφιβολία ότι σε ένα τέτοιο κάλεσμα ο δοκιμαζόμενος ελληνικός θα ανταποκριθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου