3/5/14

Tι να κάνουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές;


Συντάκτης Κ.Π.Βλαχοδήμος

Θα διερωτηθεί κανείς, τι να προσθέσει ακόμη μια άποψη γι αυτό το γεγονός, μέσα στην πλημμυρίδα τόσων μέσων που ασχολούνται γι αυτές;  Μπόρει όμως κανείς να δει τα πράγματα λίγο διαφορετικά.
Όλοι οι σχολιαστές συμφωνούν ότι αυτές οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε μια ιδιαιτέρα ευαίσθητη συγκυρία για τις τύχες της γηραιάς ηπείρου, με τα άκρα του πολιτικού φάσματος να δείχνουν τα δόντια τους, δεν θα είναι σαν καμία από τις προηγούμενες. Εξήντα ετών επίπονες προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι αιματηρές εμπειρίες του προηγούμενου αιώνα και οι κοινωνίες των χωρών της Ευρώπης να συμπτυχτούν σε ένα σχήμα που θα προφυλάξει τα κοινωνικά τους συστήματα από την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά έναν υπαρξιακό κίνδυνο εκ τω έσω. Δεν είναι της παρούσης να εμβαθύνει κανείς στις αιτίες-αδυναμίες του οικοδομήματος της ΕΕ και είναι πολλές. Είναι όμως απείρως περισσότερα τα οφέλη, πολλά από τα οποία όλοι μας, ιδίως οι νεότεροι χωρίς μνήμες μακρινού παρελθόντος, παίρνουμε σαν δεδομένα. Αυτό είναι η ουσία της πρόκλησης και το χαρακτηριστικό που κάνει αυτές τις εκλογές διαφορετικές από τις προηγούμενες.

Κάθε χώρα χαράζει δική της πορεία σ αυτές καθώς οι κοινωνικές δομές είναι τόσο διαφορετικές. Εμείς στην Ελλάδα σαν πολίτες τι θα κάνουμε; Συγκυριακά έχουμε ένα βαθύτατο δίλλημα. Οι ρίζες του είναι η καταβαράθρωση της αξιοπιστίας ολόκληρης της ηγετικής τάξης της χώρας. Απλά ο πολίτης δεν εμπιστεύεται κανένας από αυτήν την ελίτ και ψάχνει απεγνωσμένα για αξιόπιστες πληροφορίες για να σχηματίσει γνώμη σε ξένες πηγές, κοινωνικά μέσα και στο σκοτάδι της παραπληροφόρησης. Και αυτός ο πολίτης, με τα πολλά πραγματικά πρόσωπα του, θέλει να πάρει αυτές τις πληροφορίες με τρόπο που να μπορεί να τις κατανοήσει για να του είναι χρήσιμες. Χρειάζεται βοήθεια επειγόντως. Που θα μπορούσε να τη βρει;
Υπάρχει το δυναμικό που θα μπορούσε να δημιουργήσει γρήγορα τους εθνικούς πύρινες για να προσφέρουν αυτή τη βοήθεια. Με την εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών οι πολίτες έχουν πλέον εντοπίσει τους αναξιόπιστους. Αλλά υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητα σκεπτόμενοι πολίτες με δυνατότητες και αξιοπιστία για να προσφέρουν αυτή την βοήθεια. Πολλοί από αυτούς ίσως διαβάσουν και αυτό το άρθρο. Δεν χρειάζονται οργανώσεις και πόρους. Ξέρουν τι χρειάζεται. Αρκεί να θελήσουν από σήμερα να κάνουν προσπάθεια. Να μην νομίσουν ότι άνθρωποι γύρω τους έχουν ξεκάθαρες θέσεις. Θα έλεγα να ξεκινήσουν από το αντίθετο.
Οι πολίτες δεν χρειάζονται να τους καθοδηγήσει κανείς στην εκλογική τους απόφαση. Χρειάζονται καθοδήγηση σε μια προσπάθεια τους να μάθουν αρκετά για τους υποψηφίους και τις πραγματικές τους προθέσεις για να αποφασίσουν μόνοι τους, ότι είναι απόλυτη ανάγκη να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και για την επιλογή τους. Έτσι μια τέτοια βοήθεια έχει δύο εξ ίσου σημαντικές διαστάσεις, παροχή πηγών πληροφοριών για αξιολόγηση των υποψηφίων αλλά ίσως ποιο σημαντικά την ενεργοποίηση των πολιτών να συμμετάσχουν.
Στην πρώτη διάσταση, ο σκοπός όλων πρέπει να είναι η αντιπροσώπευση της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με άτομα υψηλής ποιότητας από πλευράς γνώσεων, πείρας και ήθους. Μην ξεχνάμε ότι οι εταίροι μας γνωρίζουν πλέον την ποιότητα της ηγετικής μας ελίτ, πως διαχειρίστηκε και ακόμη διαχειρίζεται την βοήθεια που προσφέρουν και δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους. Η μέχρι τώρα εικόνα των προβαλλομένων κομματικών συνδυασμών, παιδιά κομματικών σωλήνων, είναι ότι χειρότερο. Πρέπει να προβάλλουμε άτομα να αλλάξουν αυτή την εικόνα και να συμβάλλουν ουσιαστικά στις κρίσιμες Ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Η δεύτερη διάσταση είναι ίσως ποιο σημαντική λόγω της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία. Μια διαχρονική σκιαγράφηση δημοσκοπήσεων εθνικών εκλογών καταλήγει χοντρικά σε 35% αποχή, 20% διαμαρτυρόμενους και 45% ολόκληρο το κομματικό φάσμα. Για τις Ευρώ-εκλογές η αποχή είναι ακόμη υψηλότερη. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφτούν την σημασία της αναμέτρησης αυτή τη φορά και να συμμετάσχουν. Υπάρχουν στοιχεία εναλλακτικών για να τους προσελκύσουν για την εκλογή τους:
-μη όντας εθνικές εκλογές αφήνουν περιθώρια σε άτομα προσαρτημένα σε κόμματα αλλά με σοβαρές αντιρρήσεις να τις εκφράσουν με λευκή ψήφο.
-άτομα διατεθειμένα να ρίξουν αρνητική ψήφο μπορούν επίσης να στραφούν σε λευκή ψήφο, ελέγχοντας έτσι το θυμικό τους.
-άτομα απέχοντα συνήθως, μην έχοντα εμπιστοσύνη στους θεσμούς, μπορούν να συνδυάσουν αυτήν θέση με την υποχρέωση τους σαν μέλη της κοινωνίας ρίχνοντας λευκή ψήφο.
Έτσι ο συνδυασμός της φύσης της αναμέτρησης και της πολιτικής σημασίας απόρριψης του συστήματος μέσω του λευκού, εναντία στα μαγειρέματα εξαφάνισης του και των κινδύνων μη ηθελημένων επιπτώσεων στην εθνική διακυβέρνηση, μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές.
Έχουμε επείγουσα ανάγκη από κρυφά σχολειά και “γέροντες” δασκάλους που πρέπει να δράσουν .

3-5-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου