10/4/14

Το “Ποτάμι” και τα ΜΜΕ


Συντάκτης   Κ.Π.Βλαχοδήμος
Για μια κοινωνία που διψά για επείγουσα ανανέωση του απαξιωμένου πολιτικού κατεστημένου που την κρατάει υπό δουλείαν μέσα σε πελατειακή περίφραξη, η άφιξη ενός νέου κινήματος με εξωτερικά χαρακτηριστικά ανανεωτικού δυναμισμού είναι γεγονός εξαιρετικής σημασίας. Το ‘Ποτάμι` παρουσιάζει εξελικτικά το δυναμικό του για μια προσπάθεια προστασίας του εθνικού συμφέροντος σε ένα προφίλ που γεννά ελπίδα. Νέα πρόσωπα με υψηλή μόρφωση και επιτυχείς σταδιοδρομίες σε διάφορους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς τομείς, όπως παρουσιάζονται στις ανακοινώσεις του. Ένας προφανής συντονισμός προσπαθειών. Μια ασυνήθιστη σεμνότητα για τα Ελληνικά πολιτικά πράγματα. Ένα κεντρικό μήνυμα που ταυτίζεται με τις επιθυμίες πολλών απλών πολιτών. Είναι εύκολό να δει κανείς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εάν αυτό το δυναμικό έχει πραγματικό αντίκρισμα. Δεν χρειάζεται να είναι κάνεις ειδικός για να γνωρίζει το ευκολόπιστο  του πολιτικού σώματος. Για έναν υπεύθυνο πνευματικό κόσμο, αν έχει κάτι απομείνει, τα πράγματα είναι σε κρίσιμη φάση.

Προκύπτει μια ιστορική πρόκληση για τον πολίτη, να μην χαθεί μια σημαντική ευκαιρία, εάν πραγματικά αυτό το δυναμικό υφίσταται. Πρέπει λοιπόν να πειστεί να κάνει συνειδητή προσπάθεια να ψάξει σε διάφορες πηγές για απόψεις, συγκλίνουσες η αποκλίνουσες, για τα πρόσωπα, τους σκοπούς και την φιλοσοφία του κινήματος. Πρέπει να βγάλει μόνος του συμπέρασμα εάν θα στηρίξει η όχι αυτό το κίνημα. Να μην ακολουθήσει την πεπατημένη των μη ρεαλιστικών υποσχέσεων και εάν πειστεί να συμμετάσχει ενεργά στην υποστήριξη του. Ο ρόλος του πνευματικού κόσμου σ αυτή την διαδικασία είναι καταλυτικός.

Οι διαθέσιμές πηγές είναι τα ΜΜΕ, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και το περιβάλλον του κάθε πολίτη. Είναι προφανές ότι το κύριο βάρος πέφτει στα ΜΜΕ παρά την βαράθρωση της αξιοπιστίας τους. Υπό αυτό το πρίσμα η ειρωνεία της εξέλιξης των γεγονότων τα προβάλλει έντονα στην κρίση της κοινωνίας. Ο τρόπος που τα ΜΜΕ θα βοηθήσουν τον πολίτη να σχηματίσει γνώμη για το “Ποτάμι”, παρουσιάζοντας απόψεις σεβαστών ανεξάρτητων παρατηρητών, θα αποβεί ίσως και το κριτήριο για την επιβίωση τους. Δυστυχώς τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι δεν έχουν αντιληφτεί την πρόκληση η ότι εσκεμμένα δημιουργούν κλίμα σύγχυσης. Ευχόμαστε να επικρατήσουν σοβαρότερες θέσεις.

2 σχόλια:

 1. Ενα ακομη πληρωμενο κειμενο που δεν λεει τιποτα για τις προτασεις του ποταμιου. Ωστοσο ο ΟΑΕΕ (πρωην ΤΕΒΕ) βαζει κι αυτος ενα χερακι για να κλεισουν μερικες χιλιαδες ακομα επιχειρησεις και μαγαζια με τα εξωφρενικα ποσα που ζηταει οταν εχουν πεσει εντελως οι πωλησεις και συστηνει φορεις αναγκαστικης εισπραξης. Ευτυχως ομως που θα σωθουν απο τον δημοσιογραφο του ποταμιου με το σακιδιο ασε που ο Τσιπρας θα νικησει τον καπιταλισμο και θα διωξει τους τραπεζιτες. Ειναι κριμα ομως για το αρθρο να μην εχει μερικα λινκ τι ελεγε ο αρχηγος του ποταμιου τοτε που το ΝΑΤΟ βομβαρδιζε την Γιουκοσλαβια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κε. Ανώνυμε,
   Είναι προφανές ότι χαρακτηρίζοντας με πληρωμένο με γνωρίζετε και έχετε στοιχεία να το αποδείξετε. Παρακαλώ να άρετε την ανωνυμία σας και να δημοσιεύσετε αυτά το στοιχεία. Άλλως το σχόλιο σας θα παραμείνει στον χώρο των λασπολυμάτων , μόνο που καθώς τα έχετε πιάσει για να μου τα πετάξετε, έχουν μείνει και στα χέρια σας. Δεν ξέρω αν αυτό σας ενοχλεί.
   Ο βιος και πολιτεία μου είναι γνωστά καθώς και η ανεξαρτησία των πολιτικών μου θέσεων από το ηγετικό κατεστημένο που είναι ξεκάθαρες και έχουν εκφραστεί στις δημοσιεύσεις μου συστηματικά.
   Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές μου οι θέσεις εμπεριέχονται στο άρθρο μου για το Ποτάμι και τα ΜΜΕ. Ίσως θα διακρίνετε, αν το ξαναδιαβάσετε μετά αυτήν την ανταλλαγή των σχολίων, ότι η κύρια ανησυχία μου δεν είναι το Ποτάμι και η άξια του αλλά ο τρόπος που θα προβληθεί αντικειμενικά από όλα τα μέσα ενημέρωσης ούτος ώστε ο πολίτης να σχηματίσει δίκη του γνώμη και να διαλέξει. Αν αυτό το θεωρείτε άξιο χρηματισμού λυπούμε αλλά διαφωνούμε ριζικά.
   Κλείνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το Διπλωματικό Περισκόπιο, το όποιον φιλοξένησε το άρθρο, έχει πάγια πολιτική του να δημοσιεύει μόνον ανεξάρτητες και αντικειμενικές απόψεις που προωθούν τα εθνικά συμφέροντα, λόγο για τον όποιο διατηρεί το υψηλής ποιότητος αναγνωστικό του κοινό.
   Κ.Π.Β

   Διαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου