18/3/14

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ


Συντάκτης   Γεώργιος Ε. Σέκερης
Όλα δείχνουν ότι οι διαχρονικά υποβόσκουσες εθνικές μας ψευδαισθήσεις για τις ελληνορωσικές σχέσεις επανέρχονται στην επιφάνεια – αυτή τη φορά εξ αφορμής της ουκρανικής κρίσης.  Αντί να προσεγγίσουν τα διαδραματιζόμενα περί την Ουκρανία υπό το πρίσμα των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, ουκ ολίγοι συμπατριώτες μας δείχνουν να κυριαρχούνται από ένα τυφλό, συναισθηματικό φιλορωσικό σύνδρομο – που σε τελευταία ανάλυση δεν είναι παρά η άλλη όψη ενός άκριτου αντιδυτικισμού.

Πρόκειται για ένα εθνικώς ανησυχητικό φαινόμενο – το οποίο κατά μέγα μέρος εξηγούν ιστορικά γεγονότα αναγόμενα στην προ της σύστασης του νεοελληνικού κράτους διαδρομή του ελληνισμού: το Σχίσμα των Εκκλησιών επί Βυζαντίου· και, επί τουρκοκρατίας, η ταύτιση γένους και θρησκευτικής πίστης, και η εναπόθεση από τον υπόδουλο ελληνισμό των ελπίδων του για την αποτίναξη του ζυγού στους ομόδοξους και αντιπάλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ρώσους. Μολονότι δε η Επανάσταση διεσώθη πρωτίστως χάρις στην επέμβαση των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες εν συνεχεία υπήρξαν και το κύριο στήριγμα του νεότευκτου κράτους · και η τσαρική Ρωσία, τόσο κατά τον δέκατο ένατο αιώνα, όσο και κατά τον εικοστό, επανειλημμένως ετάχθη στο πλευρό βαλκάνιων αντιπάλων μας·  οι αυταπάτες για τον ρόλο του «ξανθού γένους» συνεχίσθηκαν. Και, χαρακτηριστικά, όχι μόνο επέζησαν της επικράτησης στη Ρωσία των ιδεολογικώς εχθρικών προς τον Χριστιανισμό μπολσεβίκων, καθώς και των δεινών που, με την ενεργό στήριξη της Μόσχας και των δορυφόρων της, μας επισώρευσε η κομμουνιστική ανταρσία· αλλά και εμπλουτίσθηκαν με μια τοξική όσο και παράλογη αντιαμερικανική και γενικότερα αντιδυτική διάσταση.

Οι συναισθηματικές όμως αυτές εμμονές  αντιφάσκουν ευθέως προς τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα· τα κορυφαία των οποίων – η ασφάλεια της ελληνικής επικράτειας και του κυπριακού ελληνισμού, η εκλογίκευση των κρατικών μας δομών και λειτουργειών, και η οικονομική μας ανάκαμψη και ανάπτυξη – είναι στενά συνυφασμένα με τις δυτικές μας διασυνδέσεις· και όλως ιδιαίτερα με την αξιοποίηση της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ούτε το προβαλλόμενο από ορισμένους κύκλους αντιδυτικό θρησκευτικό επιχείρημα αντέχει σε μια σοβαρή αξιολόγηση· με δεδομένες, αφενός τις συστηματικές προσπάθειες της ρωσικής εκκλησίας και πολιτείας να υποσκάψουν τη διεθνή θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και, αφετέρου, την εξ ίσου συνεπή στήριξη του τελευταίου αυτού από τους Δυτικούς, με προεξάρχουσα μάλιστα την Ουάσιγκτον. Κατά τα λοιπά δε, μολονότι η θρησκευτική συγγένεια συχνά επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ λαών, οι διεθνείς επιλογές των κρατών υπακούουν πρωτίστως σε εθνικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες – κυρίως εδαφικής, γεωπολιτικής, και οικονομικής τάξης. Εξ ου άλλωστε και, στη δική μας περίπτωση, οι αιματηρές συγκρούσεις με την ομόδοξη Βουλγαρία κατά το σχετικώς πρόσφατο ακόμη παρελθόν – και η παρούσα αντιπαράθεση με τους ομόδοξους Σλάβους των Σκοπίων.

Οι μάλλον κοινότοπες, αυτονόητες θα έλεγα, διαπιστώσεις που προηγούνται ασφαλώς δεν συνεπάγονται τον εγκλωβισμό μας σε ένα ασφυκτικό δυτικό θεσμικό και γεωπολιτικό σύστημα. Όπως ακριβώς οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι, έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε ευρύτατες, εθνικά επωφελείς σχέσεις και εκτός δυτικού πλαισίου – μια δυνατότητα που φυσικά οφείλουμε να αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό. Προκειμένου όμως για θέματα κρίσιμης σημασίας για τη Δύση (και άρα και για τη χώρα μας), ως προς τα οποία επιβάλλεται η εναρμόνιση της δυτικής στάσης (και άρα και η δική μας σύμπραξη), η φρόνηση υπαγορεύει οι όποιες ιδιαίτερες εθνικές μας θέσεις να προωθούνται πρωτίστως εντός των μηχανισμών διαβούλευσης των δυτικών οργανισμών· και πάντως να αποφεύγεται η αντιπαραγωγική δημόσια - πόσω μάλλον θορυβώδης - διαφοροποίησή μας από την εκάστοτε κοινή δυτική γραμμή.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει προφανώς και το Ουκρανικό. Η μέριμνα για τους ελληνικής καταγωγής ή και ελληνόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας· η ανάπτυξη της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας μας με τη Μόσχα· και η εξασφάλιση της ρωσικής κατανόησης και στο μέτρο του εφικτού υποστήριξης για τη γενικότερη πολιτική μας  – στα Βαλκάνια, έναντι της Τουρκίας, ή ως προς το Κυπριακό – συνιστούν αναμφίβολα σημαντικότατες εθνικές μας στοχεύσεις. Θα ήταν όμως αδιανόητο, με πρόφαση τις στοχεύσεις αυτές, αλλά στην πραγματικότητα υπό το κράτος ενός επιπόλαιου φιλορωσισμού και αντιδυτικισμού, να πληγούν οι ζωτικής σημασίας δεσμοί μας με τον δυτικό κόσμο. Ένα από τα κλειδιά μιας επιτυχούς εθνικής στρατηγικής είναι η σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

5 σχόλια:

 1. ΑνώνυμοςΜαρτίου 18, 2014

  Το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου το αποκαλείτε "εκλογίκευση των κρατικών μας δομών" ή μήπως η εκλογίκευση είναι η διαγραφή των χρεών της hochthief την ώρα που κλείνουν στα κρατητήρια γιαγιάδες με άνοια και by pass.

  Δεν πρόκειται για επιπόλαιο φιλορωσισμό.
  Πρόκειται για την διαπίστωση ότι τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν πληγεί βαρύτατα από τις πολιτικές που πολιτικές ομάδες έχουν εφαρμόσει κατ' επιταγή των δυτικών μας "συμμάχων".
  Και οι πέτρες έχουν καταλάβει ότι το 2008 τα δεκεμβριανά είχαν μεθοδευθεί από την αμερικανική πρεσβεία ήδη από την άνοιξη της χρονιάς που προειδοποιούσαν τις άλλες πρεσβείες ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος στην Ελλάδα!
  Πορτοκαλί επανάσταση αλλαγής καθεστώτος όπως στην Ουκρανία με λιγότερο άμεσα αποτελέσματα.

  Ο Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη που ακυρώθηκε αμέσως μόλις ο προστατευόμενός τους Παπανδρέου πήρε την εξουσία, δεν εξυπηρετούσε τα εθνικά μας συμφέροντα;
  Η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ εξυπηρετεί τα εθνικά μας συφέροντα;
  Ο Forbes που έχει έρθει για να αγοράσει κοψοχρονιάς τα φιλέτα του ελληνικού δημοσίου εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.
  Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου -δηλαδή των δικών μας περιουσιακών στοιχείων- σε εξευτελιστικές τιμές (που δεν φτάνουν για να ξεχρεώσουμε το υποτιθέμενο δάνειο άρα γιατί ξεπουλιούνται έτσι;) με τα χρήματα να πηγαίνουν στην τρόικα και τα ακίνητα να μην μας λένε καν σε ποιον πάνε και με ποιο ακριβώς εξευτελιστικό τίμημα, εξυπηρετεί τα εθνικα μας συμφέροντα;

  Δεν είναι οι ΗΠΑ και όχι μόνο πίσω από τον αφανισμό της χώρας;

  Οι συμμαχάρες δεν είναι αυτές που αναγνωρίζουν τα σκόπια ως Μακεδονία; Οι ΗΠΑ δεν δημιουργησαν αυτό το πρόβλημα για μας με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και αν το πάμε πιο πριν από κει δεν ήρθε ο Τίτο που ονόμασε την Βαρντάρσκα με το ελληνικό όνομα και την ανακύρηξε σε αυτόνομη δημοκρατία;

  Σε όλους έχει γίνει σαφές ότι η εδαφική μας ακεραιότητα πλήττεται για την ικανοποιήση ξένων συμφερόντων!

  Με έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο τα ξεσπαθώματα για την ακεραιότητα της Ουκρανίας ποιο εθνικό συμφέρον εξυπηρετούν; Το ξεπούλημα της Κύπρου κι αποδοχή να πάψει να είναι ελεύθερο κράτος και να γίνει κηδεμονευομένη των εισβολέων ποιο εθνικό συμφέρον εξυπηρετεί;
  Την ώρα που μας διασύρουν και μας βρίζουν σ' όλη την Ευρώπη η απαγόρευση βίζας σε Ρώσους τουρίστες ποιο εθνικό συμφέρον εξυπηρετεί.

  Δεν πρόκειται για συναισθηματικούς φιλρωσισμούς πρόκειται για αγανάκτηση βλέποντας ότι τα εθνικά μας συμφέροντα ξεπουλιούνται βάρβαρα κι ασύδοτα για την εξυπηρέτηση των δυτικών "συμμάχων" που θέλουν μια χώρα -οικόπεδο με κολήγους που θα τους υπηρετούν όταν θα έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους.
  Πρόκειται για ένα κίνημα αναζήτησης νέων και καλλίτερων συμμαχιών.

  Η δική μας ιεράρχηση των προτεραιοτήτων βάζει την Ελλάδα πρώτη κι όχι τα πρέπει των εταίρων που ήρθαν να μας εκμεταλλευτούν και να μας σύρουν άμα λάχει και σε πόλεμο για να ξεκοκκαλίσουν μέσω του ΔΝΤ και την Ουκρανία.

  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΙ ΟΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑνώνυμοςΜαρτίου 19, 2014

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ . ΣΑΜΙΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ε όχι και " άκριτου αντιδυτικισμού" κύριε Σέκερη.

  Γενικώς έχω την γνώμη ότι στην ανωτέρω ανάλυση, υπερτιμώνται και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Νατοϊκοί μας σύμμαχοι (να μην βάλουμε κάτω και να συζητήσουμε και το τι ακριβώς και ποιους εξυπηρετεί σήμερα το περίφημο ΝΑΤΟ, όχι μόνο τεχνοκρατικά αλλά και ηθικά,βεβαίως).

  Θεωρώ ότι πυλώνες τις οποιασδήποτε κριτικής μας πρέπει να είναι, το: "...Η δική μας ιεράρχηση των προτεραιοτήτων βάζει την Ελλάδα πρώτη..." και το: "...Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές..."

  φιλικά
  Δημήτρης Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑνώνυμοςΜαρτίου 30, 2014

  Δυστυχώς για μας, έχουν δίκιο και ο κ. Σέκερης και ο κ. Ανώνυμος Μαρτίου 18, έχουν και οι δύο δίκιο στις τοποθετήσεις τους. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να στηριχθούμε στους Ρώσους εταίρους μας (βλέπε ότι πούλησαν την Κύπρο μας, στους δυτικούς συμμάχους μας, για μερικά (10;;) δισεκατομμύρια που ήταν παρανυχίδα για τον σύμμαχο κ. Πούτιν, στα ίδια δυτικά βρωμοσυμφέροντα που κατατρώνε την σάρκα μας, στην ΕΛΛΑΔΑ μας). Είναι όμως αλήθεια ότι και οι "Δυτικοί σύμμαχοι μας" αδιαφορούν πλήρως για τα δίκια μας. Επειδή μου αρέσει η Δημοκρατία αλλά και η αλήθεια, το 1973 ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να εκπροσωπήσει αμιγώς τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ συμφέροντα, είχε ραντεβού (με τον τότε απόλυτα δημοκρατικό, μαρτυρίες από πολλούς φίλους μου δεξιούς και ΚΚΕ) Τσαουσέσκου, στις 12-Δεκεμβρίου 1973, για να συμφωνήσουν για την εξόρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων του Αιγαίου. Αυτό μαζί με την απαγόρευση εφοδιασμού των Αμερικανικών αεροπλάνων που βοηθούσαν το Ισραήλ στον πόλεμο του 1973, ήταν και ικανή και αναγκαία συνθήκη για να φύγει και να πάει σπίτι του! Έτσι του έφτιαξαν το "Πολυτεχνείο" με τους 120 χωροφύλακες του Κατσιμιδίου ως πρωτεργάτες (είχαν όλοι τους και φοιτητικές ταυτότητες! πλαστές όπως άλλωστε και πλαστές ταυτότητες, ναι πλαστές ταυτότητες χωροφύλακα!). Σίγουρο είναι ότι εξαφανίστηκαν μετά το Πολυτεχνείο. Εκτός αν κάποιοι απ’ αυτούς είναι αυτοί που μας κυβέρνησαν επί σαράντα χρόνια! Άρα ενεργούσαν και για ίδιο όφελος! Το κτήριο των χωροφυλάκων σήμερα χρησιμοποιείται ως εξωραϊστικός σύλλογος, Κατσιμιδίου;
  Σημ: Ερωτώ δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνόπουλο μέσα στους 120 τότε χωροφύλακες, που να μας μιλήσει για τον «αόρατο» αρχηγό τους και για τις οδηγίες που παίρνανε;;; Μη φοβούνται, την Δημοκρατία μας. Ελπίζω ότι είναι ικανή να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις από 20χρονα παιδιά μεγαλωμένα μέσα σε απόλυτη προπαγάνδα χωρίς αντίλογο. Εμείς τουλάχιστον τους αθωώνουμε. Βλέπουμε δυστυχώς την νεολαία μας, σήμερα σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας να παραλογίζετε. Και υπάρχουν πολλοί εξ ημών που τους δικαιολογούν! Γιατί να μη δικαιολογήσουμε και τους νεαρούς χωροφύλακες του Κατσιμιδίου;
  Να επανέλθουμε όμως. Μόλις οι Αμερικανοί αντελήφθησαν ότι έχαναν τα «πετρέλαια τους» (έτσι τα θεωρούν και σήμερα), έβαλαν τους Τούρκους να τα διεκδικήσουν! Για φανταστείτε συμμάχους! κ. Σέκερη. Έκτοτε η Τουρκιά είναι παίχτης στο Αιγαίο μας! Γι’ αυτό δεν δέχομαι ότι οι Δυτικοί, είναι σύμμαχοι μας. Κλέφτες του κοινού ποινικού δικαίου, είναι! Συνεργαζόμενοι με οποιοδήποτε μαφιόζικο κράτος, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα! (Είδαμε πρόσφατα Ιράκ, Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία και ας ευχόμαστε ότι δεν είμαστε και εμείς στο πρόγραμμα τους!)
  Για να καταλήξω χρειαζόμαστε σύμπνοια, λέξη άγνωστη για το πολιτικό σύστημα, και ηγέτες με όραμα για τη χώρα. Μέχρι της στιγμής βλέπω μόνο, όργανα της Νέας Τάξης! (θυμηθείτε μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ νεαρού φέρελπη αρχηγού, άλλαξε τελείως την μέχρι τότε εικόνα του. Προγραμματίστηκε και αυτός αλά αμερικέν!
  Έχουμε ελπίδα;;; Ζητούνται ΗΓΕΤΕΣ! Που θα βρεθούν; Είδομεν.
  Υπογραφή giannisagiannis2@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Ρώσοι πούλησαν την Κύπρο;;;;
   Ε όχι δα!!!
   Ο Αναστασιάδης είναι ο τελευταίος πωλητής μιας μακράς σειράς πωλητών που αρχίζει από τον "εθνάρχη" και καταλήγει σ' αυτόν, οι οποίοι εξυπηρετούσαν κι εξυπηρετούν τα συμφέροντα που εμφανίζονται ως δυτικά με αντάλλαγμα την εξουσία.
   Μόνος σου το λες ότι οι "δυτικοί" μας σύμμαχοι Αμερικανοί έφτιαξαν το πολυτεχνείο.
   Το μόνο που κάνουν είναι να μας υπονομεύουν και εμείς ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ.
   Ο Σέκερης δεν έχει δίκιο.

   Διαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου