13/3/14

Αλλάζοντας από τι;

Συντάκτης  Κ.Π.Βλαχοδήμος

Οι σχολιαστές των εξελίξεων στα πεπραγμένα της Ελληνικής κοινωνίας, εντόπιοι και ξένοι, συχνά στην προσπάθεια τους να φωτίσουν καλύτερα τα γεγονότα η να προβάλλουν εντονότερα τις προτάσεις τους, ξεκινούν από παραδείγματα προς σύγκριση που είναι ξενόφερτα και έντονα ασύμβατα με την σημερινή της πραγματική ταυτότητα. Κοινωνίες με ριζικά διαφορετικές δομές αξιών, ιδεολογικές τοποθετήσεις, βάσεις λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Δ. Ευρωπαϊκές, Βορείου Αμερικής και τα τοιαύτα.  Και κάνουν τέτοιες συγκρίσεις  είτε αμέσως και ευκρινώς είτε εμμέσως αφήνοντας την πλούσια φαντασία του νέο-Έλληνα να καλπάζει. Ίσως είναι καιρός να δει κανείς τα πράγματα λίγο διαφορετικά.


Λίγοι σχολιαστές αμφιβάλλουν για την σοβαρότητα της κατακρήμνισης της κρατικής μηχανής και  της αποσάθρωσης της κοινωνικής δομής του έθνους. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη εθνικού σχεδιασμού για αλλαγές που θα κάνουν την κοινωνία δυνατή να προστατεύσει την ταυτότητα της μακριά από ιδεολογήματα και λαϊκισμούς και να αντιμετωπίσει την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης. Αλλά όπως κάθε τέτοιο σχέδιο, έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική εκτίμηση του από πού ξεκινάμε  και ένα όραμα.

Δυστυχώς η κοινωνία η ίδια έχει μεγάλες δυσκολίες να συνειδητοποίηση την ανάγκη για μια τέτοια εκτίμηση παρόλο ότι τελευταία σημάδια δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει. Είναι απαραίτητο η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί με την συνεισφορά όλων. Επομένως κάποια  εκτίμηση του που βρισκόμαστε διατίθεται και βελτιώνεται συνεχώς. Είναι το καλύτερο που διαθέτουμε σαν ρεαλιστική βάση για να αποφασίσουμε προς τα πού θα πάμε. Αυτό είναι, δεν υπάρχει άλλο.

Με μια τέτοια βάση τα παραδείγματα προς μίμηση, που είναι στο μυαλό των πολλών σχολιαστών, γίνονται απλώς χρήσιμη γνώση.  Το κρίσιμο στοιχείο για την πορεία του έθνους προς το μέλλον είναι μια βαθειά αντίληψη του τι είναι δυνατόν να αλλάξει προς κάποια επιθυμητή κατεύθυνση και με ποια ταχύτητα.  Δεδομένων των χαρακτηριστικών της κοινωνίας σήμερα, είναι κάτι που πρέπει να προβληθεί από την υγειά πνευματική ηγεσία της χώρας και να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες.

Είναι άσκοπο και ίσως επικίνδυνο να ενστερνιζόμαστε σύγχρονες ξενόφερτες εντολές ανωτέρων δυνάμεων για το μέλλον μας. Είναι καιρός να αρχίσουμε να αλλάζουμε από εκεί που πραγματικά είμαστε προς τα εκεί που μόνον εμείς ίσως θέλουμε και μπορούμε να πάμε.

Η ρεαλιστική εκτίμηση και κατά συνέπεια δράση του από πού ξεκινάμε  και που θέλουμε να πάμε δεν είναι δουλειά της ηγετικής τάξης μόνο, που τόσο εύκολα φορτώνουμε, είναι δουλειά του κάθε ενός από μας. Ίσως ήρθε ο καιρός να το συνειδητοποιήσουμε και να δώσουμε τα πρώτα σημάδια στις 25 Μάιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου