17/2/14

Το πραγματικά αναγκαίο


Συντάκτης:  Κ.Π.Βλαχοδήμος                                                                     17 2 2014

Παρόλο ότι είμαστε ακόμη τόσο μακριά από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και το γεγονός ότι πρόκειται για εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και το Ευρωκοινοβούλιο, παρατηρείται ήδη έντονη προεκλογική δραστηριότητα. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ, με τα μεγάλα συμφέροντα πίσω τους,  επιδίδονται  στο χτίσιμο του κλίματος εντάσεως που σκοπεύει να εγκλωβίσει τον πολίτη στις εναλλακτικές φόβου για το άγνωστο. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, διασκορπισμένα, τελικά μορφώνουν μια πλασματική πραγματικότητα σύγχυσης, με τόσα αντιφατικά μηνύματα από πηγές αγνώστου αξιοπιστίας. Τα πολιτικά κόμματα επιδίδονται, ανάλογα με το δημοκοπικό τους δυναμικό, σε προβολή τους με διάφορα μίγματα υποσχέσεων και λαϊκισμού. Τέλος η ομπρέλα όλων αυτών, ο πνευματικός κόσμος, εκπέμπει θεωρητικές εκτιμήσεις για το πρακτέο, ορμώμενος από διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες πολλές ανασυρόμενες από το παρελθόν, παρόλο ότι ουσιαστικά έχουν πεθάνει μαζί του.


Είναι κατανοητή μια τέτοια δραστηριότητα τόσο νωρίς υπό τις κρατούσες συνθήκες αλλά για κάποιους που πραγματικά νοιάζονται για το μέλλον της πατρίδας, γεννιέται εντείνεται η βαθιά ανησυχία. Κάτι που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ουσιαστική πρόκληση.

Η πολιτική ωριμότητα του απλού Έλληνα πολίτη είναι γνωστή, σαν αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος την τελευταία γενιά. Δεν επιχειρείται ανάλυση αυτού θέματος. Άλλωστε ο γράφων δεν είναι ειδικός.

Μέσα της όμως κρύβεται το υπάρχον δυναμικό του πολίτη να εκτελέσει την δημοκρατική του υποχρέωση κατά την διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας. Πρέπει να πάρει τον χρόνο και να κάνει τον κόπο αυτός ο ίδιος να ερευνήσει και ενημερωθεί για τις προσφερόμενες εναλλακτικές και οπωσδήποτε να ψηφίσει μία από αυτές.  Με την γνώση της σύγχρονης πολιτικής εμπειρίας της χώρας, να αφήσει σε δεύτερη μοίρα κόμματα και υποσχέσεις για μεγαλόπνοα σχέδια και να ερευνήσει για προβαλλόμενα πρόσωπα καταξιωμένα για την επαγγελματική και κοινωνική τους δράση αποφεύγοντας δημιουργήματα κομματικών σωλήνων που μας έφεραν εδώ. Και το κύριο στοιχείο θεώρησης αυτών των προσώπων είναι η έγκαιρη και διάφανης παρουσίαση τους μέσα στα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης που πρέπει να τους προσφέρουν με ανεκτό κόστος το βήμα. Σωστή επιλογή των προσώπων είναι το κλειδί και αυτήν πρέπει να την κάνει μόνος του ο πολίτης.  Μερικοί θεωρούν μια τέτοια διαδικασία δεδομένη και κοινής εφαρμογής αλλά υπάρχουν πάμπολλες ενδείξεις ότι σφάλλουν. Η μη ουσιαστική εφαρμογή αυτής της διαδικασίας είναι η θεμέλια λίθος του απαξιωμένου πολιτικού μας κατεστημένου. Έχουμε πολλούς συμπολίτες που έχουν πειστεί ότι ο Αριστείδης δεν ήταν δίκαιος.

Αν λοιπόν κάποιος θέλει να βοηθήσει, αυτό είναι η πρόκληση. Να δραστηριοποιηθεί με ότι μέσα διαθέτει ώστε νέα πρόσωπα να προβληθούν και το μήνυμα αυτό για την θεμελιώδη δημοκρατική υποχρέωση να ριζώσει μέσα στην ψυχή του πολίτη. Να πεισθεί για την ανάγκη να κάνει την προσπάθεια που θα είναι άκρως επωφελής για την κοινωνία αλλά και τον ίδιο και ιδίως τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Αξίζει τον κόπο για όποιον πονά την πατρίδα να αρπάξει αυτήν την πρόκληση και να κάνει το δικό του πρόγραμμα για να επηρεάσει αυτούς που έρχεται σε επαφή. Σήμερα ο απλός πολίτης ουσιαστικά στερείται της γνώσης για το πώς θα χρησιμοποιήσει αυτό το δυναμικό της εκλογικής διαδικασίας στο μέγιστο και το χειρότερο, δεν βλέπει τον λόγο γιατί να το κάνει. Είναι συνηθισμένος να παραμερίζει τον άγνωστο χωρίς να εντρυφήσει. Αμετανόητος, ψηφίζει ευκαιριακά, επηρεασμένος από παραπλανητικά μηνύματα και όχι μετά από δική του προετοιμασία η πολύ χειρότερα, απέχει. Εκεί είναι που, για όσους θέλουν να συμβάλλουν, στους δυόμιση μήνες που μένουν, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν. Θα ήταν παράλογο, υπό τις κρατούσε συνθήκες, να αναμένει κάνεις ότι θα επιτευχθεί  το μέγιστο αυτού του δυναμικού. Καμία κοινωνία δεν το φτάνει ποτέ. Αλλά εμείς είμαστε χαμηλά, πολύ χαμηλά/ Υπάρχει πολύς χώρος βελτίωσης.

Θεωρίες τέλος. Η πραγματικότητα είναι πολύ σοβαρότερη από αυτές Τα πράγματα μπορεί να είναι κρισιμότερα από ότι φαίνονται.

===Τ===

3 σχόλια:

 1. Ξεκινώντας από τις Ευρωεκλογές.
  Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο /κατάλογος υποψηφίων οπότε ο ψηφοφόρος θα μπορούσε να επιλέξει από όλους τους υποψήφιους, αυτούς που θεωρεί καλύτερους. Και ακόμη, καλοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα...
  Από την άλλη είναι γνωστό ότι τα ψηφοδέλτια είναι κομματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πολίτες, αναγκαστικά να διαλέξουν κατ' αρχάς κάποιο κόμμα. Στην συνέχεια, μέσα στο κομματικό ψηφοδέλτιο επιλογής, φυσικά θα μπορεί και θα πρέπει, ο κάθε ψηφοφόρος να επιλέξει τους καλύτερους.
  Το εκλογικό σύστημα δεν επιτρέπει να επιλεγούν οι καλύτεροι γενικώς, παρά μόνο οι κολύτεροι σε ένα μόνο ψηφοδέλτιο. Αυτό δεν μπορούμε αυτό να το αγνοήσουμε.
  Τελικά λοιπόν, αυτό που θα γίνει είναι, ο πολίτης θα επιλέξει πρώτα κόμμα, θα αποφασίσει δηλαδή ποιο κόμμα θα κάνει καλύτερη την ζωή του και τα πράγματα, αποκλείοντας βεβαίως πρώτα εκείνους τους οποίους θεωρεί ότι ευθύνονται για την καταστροφή που υφίσταται σήμερα ο ίδιος και πολύ περισσότερο η Πατρίδα (δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν πρέπει να λάβουν την πληρωμή τους οι υπαίτιοι, να αγνοηθούν και να κοιτάξουμε το μέλλον (;)) Στην συνέχεια θα επιλέξει τους καλύτερους από το μοναδικό ψηφοδέλτιο που θα έχει επιλέξει.
  Δηλαδή η προτροπή: "...να αφήσει σε δεύτερη μοίρα κόμματα και υποσχέσεις για μεγαλόπνοα σχέδια και να ερευνήσει για προβαλλόμενα πρόσωπα καταξιωμένα ...", δεν είναι εφαρμόσιμη.

  Και για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ίδιο:

  Και εδώ δεν μπορούμε να πάμε απευθείας στην επιλογή των καλυτέρων, αγνοούντες τα κόμματα.
  Υπάρχουν υποψήφιοι που συνδέονται ευθέως ή εμμέσως με κόμματα. Αυτό έχει ως συνέπεια, όταν θα εκλεγούν, η πολιτική τους να εξαρτάται απο την πολιτική των κομμάτων στα οποία στηρίζονται και δεν θα μπορούν να προτάξουν το συμφέρον των πολιτών, όπως επαγγέλλονται, ακόμη και αν το θέλουν.
  Αυτό, οι ψηφοφόροι οφείλουν να το λάβουν υπόψη κατά τις επιλογές τους.
  Δεν είναι δυνατόν να διαλέξεις κάποιον καλό αν αυτός περιλαμβάνεται σε ψηφοδέλτιο κόμματος που απορρίπτεις.
  Δηλαδή, η επιλογή των καλυτέρων δεν θα γίνει γενικώς από όλους τους υποψηφίους. Θα γίνει, αν γίνει, αφού ο ψηφοφόρος ξεκαθαρίσει πρώτα την σχέση του με τα κόμματα και τους κομματικούς υποψηφίους, κομματικούς όπως είπα, είτε ευθέως είτε συγκεκαλυμμένα (οι τοπικές κοινωνίες τους γνωρίζουν).

  Τέλος, οφείλω να καταθέσω την άποψη ότι οι προτροπές του κυρίου Βλαχοδήμου για να λειτουργήσουν θετικά, προϋποθέτουν υπέρβαση από τον Έλληνα πολίτη - ψηφοφόρο. Και λαμβάνοντας υπόψη μας την ποιότητα του εκλογικού σώματος, αυτή η υπέρβαση, δυνατόν να συμβεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό και όχι στον επιθυμητό που θα μπορούσε να προκαλέσει την απαιτούμενη από τους καιρούς μετάπτωση. (Εύχομαι να κάνω λάθος στην εκτίμηση.)

  Όσα ανέφερα, κατά την γνώμη μου, αποτελούν απαραίτητο ξεκαθάρισμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ώστε η ανάλυση του κυρίου Βλαχοδήμου να λειτουργήσει εποικοδομητικά, προς όφελος της Πατρίδας και των πολιτών της, δεδομένου ότι πρόκειται για μια έντιμη και σαφώς Πατριωτική προσέγγιση.

  φιλικά
  Δημήτρης Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Κε Δημήτρη Π.,
   Σας ευχαριστώ για τα εποικοδομητικά σας σχόλια, για τα οποία δεν έχω λόγους να διαφωνήσω, καθώς και τον χρόνο που διαθέσατε γι αυτό. Λυπάμαι διότι δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετή ανταπόκριση σαν την δική σας σε τέτοιες απόψεις. Σπάνια παρουσιάζονται σε ρεαλιστικούς, ανεξαρτήτους και πατριωτικούς ισότοπους, όπως το Περισκόπιο, που προσπαθούν εναγωνίως να κινητοποιήσουν τα πολλά ομοίως ανήσυχα μελή της κοινωνίας. Τους προκαλούν να αφυπνίσουν τον Έλληνα πολίτη από τον πολιτικό του λήθαργο που υπονομεύει την επιβίωση της πατρίδας μας για την οποίαν θυσιάστηκαν τόσοι πρόγονοί μας στο μακρινό αλλά και εγγύς παρελθόν. Αυτή η μαγιά δεν δείχνει να δένει, πολιτικός διάλογος μακριά από τις πεπατημένες αναξιόπιστες οδούς δεν χτίζεται.
   Επί της ουσίας του άρθρου μου, στην προσπάθεια να μην μακρηγορήσω άφησα στην σκιά μια ουσιαστική διάταση. Αφορά κατά προτεραιότητα τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και δευτερεύοντος τις Ευρωεκλογές. Οι εκλογές του Μαΐου είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να στείλουν μια προειδοποιητική ομοβροντία στο απαξιωμένο πολιτικό σύστημα. Να επιδείξουν την επιθυμία τους για ριζική εξωκομματική ανανέωση της ηγετικής ελίτ της χώρας αλλά και το δυναμικό να την προκαλέσουν βιαίως στις επερχόμενες εθνικές εκλογές η μετά από αυτές.
   Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν όλοι εμείς οι ανήσυχοι, ο καθένας στον κύκλο του, προσπαθούσαμε να πείσουμε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να πάρουν τον χρόνο να αξιολογήσουν αυτοί οι ίδιοι τους υποψηφίους που τους αφορούν, ανεξάρτητους και κομματικά εξηρτημένους. Να αντιληφθούν την ουσία των προσώπων και όχι τα ευχολόγια. Αν ακολουθούσουν αυτή την διαδικασία θα συλλάβουν επίσης υπό τις περιστάσεις την έννοια της λευκής ψήφου και τις συνέπειες της μέσα στα στενά όρια, αλλά επί της ουσίας όχι και τόσο, απέναντι στο διεφθαρμένο πολωτικό κατεστημένο.
   Δεν χρειάζεται οργάνωση και πολύπλοκά σχέδια. Υπάρχει ακόμα χρόνος για προσπάθεια αρκεί οι ανήσυχοι να θελήσουν. Έστω και μέτρια επιτυχία θα περάσει το μήνυμα.
   Κ.Π.Βλαχοδήμος 23 2 2014

   Σημ Το Περισκόπιο ευχαρίστως δέχεται πρωτότυπα άρθρα αυτού του είδους προς δημοσίευση..

   Διαγραφή
  2. Αγαπητέ κε Βλαχοδήμο,

   Συμφωνώ με την ανάλυση... Έτσι είναι όπως τα λέτε. Ας προχωρήσουμε όμως λίγο παρακάτω.

   1. Σχετικά με την πρώτη παράγραφο...
   Ακριβώς, τα ίδια παρατηρώ και εγώ.
   Αν όμως αυτή είναι η πραγματικότητα, τίθεται υπό αμφισβήτηση ή προς απόδειξη, η θέση του κυρίου Σέκερη στο άρθρο του: "...ΟΙ ΕΥΡΩΚΑΠΗΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ..." όπου αναφέρει: "...Κατάλληλοι προς τούτο άνθρωποι ευτυχώς υπάρχουν - εντός και εκτός Ελλάδας. Σήμερα μάλιστα είναι περισσότεροι και καλύτερα κατηρτισμένοι παρά ποτέ κατά την ιστορική διαδρομή του Νεότερου Ελληνισμού..."
   Ή μήπως δεν πρόκειται για θέση αλλά για υπόθεση ή ευχή; Που βρίσκονται οι ευλογημένοι και δεν μπορούμε να τους εντοπίσουμε; Ίσως χρειάζεται να φτιάξουμε μια Μ.Κ.Ο. "Προς εντοπισμό των καταλλήλων Πατριωτών" (χαχαχα)

   2. Σχετικά με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές...
   Αυτό συμβαίνει.
   Ήδη κάποιοι από τους κατά τόπους "ανήσυχους", δρουν με αυτόν τον τρόπο. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε.
   Όσο για το "...Έστω και μέτρια επιτυχία θα περάσει το μήνυμα..." , μου φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι παλαιοκομματικοί, δεν καταλαβαίνουν από μηνύματα και ομοβροντίες. Δρουν πάντοτε για το ίδιον συμφέρον. Το "όχημα" κρίνεται ως μη επιδεχόμενο επισκευής (B.L.R.).
   Έτσι, εκτιμώ ότι θα είναι ευοίωνο αν το μήνυμα το πάρουν οι πολίτες και αντιληφθούν ότι με αυτόν τον τρόπο κάτι μπορεί να γίνει.


   φιλικά

   Δημήτρης Π.

   Διαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου