24/10/12

Τραβώντας τον γκρεμό πιο πέρα

Leadership coaching at www.optir.eu     
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 20:03
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο πλέον να δει κανείς καθαρά τα γεγονότα μέσα από την ομίχλη των μέσων ενημέρωσης, κυρίως των Ελληνικών αν και  δεν θα πρέπει ελαφρά τη καρδία να εξαιρούμε και μερικά ξένα. Είναι προφανές ότι διεθνείς οργανισμοί κύρους εμπλεκόμενοι στο Ελληνικό πρόβλημα μιλούν πλέον έξω από τα δόντια για το ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσημο, κάτι γνωστό στους  ειδικούς και κοινοποιημένο από καιρού και επομένως οι πιθανές  εναλλακτικές αντιμετώπισης του ανήκουν πλέον στην σφαίρα των πολιτικών  αποφάσεων που υπερβαίνουν τα οικονομικά μεγέθη. Βεβαίως  η βαριά αρνητική παράμετρος που αφορά σε αυτόν το χώρο είναι η πασιφανής ανικανότητα του πολιτικού κατεστημένου αλλά και του συνόλου της ηγετικής ελίτ της χώρας να παίξει τον ρόλο της αντιπροσωπεύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Και δυστυχώς αυτή δεν αφορά σε έλλειψη ικανοτήτων από πολλούς εμπλεκομένους αλλά στο τι αντιπροσωπεύουν. Έτσι υποφέρουν από πλήρη απαξίωση από τους πολίτες αλλά πλέον εμφανώς και από τους Ευρωπαϊκούς εταίρους.

23/10/12

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

  
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 10:34
Με την προσοχή μας εστιασμένη στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του διεθνούς δανείου και στο επισειόμενο από τον κ. Στουρνάρα φάσμα της πείνας - τι κατάντημα - λησμονούμε ότι η ελληνική κρίση είναι  δευτερογενώς  μόνο οικονομική. Όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί από το βήμα τούτο, πηγή των δεινών μας είναι το διογκωμένο και εν πολλοίς διεφθαρμένο κράτος. Όσο δε το γραφειοκρατικό τέρας που έχουν εκθρέψει οι κακοδιαχειρισθέντες  κατά τις τελευταίες δεκαετίες την εξουσία ευημερεί, η χώρα θα δοκιμάζεται.

20/10/12

ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012 08:01
Η πρώτη επαφή της νεώτερης γερμανικής κοινωνίας με την Ελλάδα ήταν ασφαλώς το πνευματικό κίνημα του νεοκλασσικισμού, που κατέκλυσε την Γερμανία (που αποτελούσε ακόμα πανσπερμία ανεξάρτητων κρατών) κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Ιδίως η Βαυαρία, τότε ανεξάρτητο βασίλειο, υιοθέτησε την αρχαία ελληνική τέχνη ως αισθητικό πρότυπο, με αποτέλεσμα το Μόναχο των αρχών του 19ου αιώνα να ανοικοδομηθεί με κτίρια αρχαιοελληνικού ύφους και ρυθμού, με κίονες κλπ, ως αναβίωση της Αρχαίας Ελλάδος.

17/10/12

ΕΘΝΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ : ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

  
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 08:25
Ι. Τα δεδομένα ΙΙ. Η πρόταση ΙΙΙ. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα

Ι. Τα δεδομένα
 
1. Σε προσφάτως δημοσιευθείσα μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών υποστηρίζεται η άποψη, ότι η παρούσα κρίση της Ευρωζώνης μπορεί να αντιμετωπισθεί με αναγκαστικό δάνειο από τους κατόχους υψηλών εισοδημάτων, το οποίο θα μπορεί να αποπληρωθεί στο μέλλον ανάλογα με την δημοσιονομική εξυγίανση της κάθε χώρας με τόκο. Την εφαρμογή της ιδέας αυτής που αφορά το 8-10% του πληθυσμού και με την οποία θα μπορούσαν να επιτευχθούν σημαντικά έσοδα, θεωρεί δυνατή και σε χώρες με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η Ελλάδα. [DIW Wochenbericht “Εurokrise, Staatsverschuldung und privater Reichtum, 28, 2012, 1-12, DIW, Presse,@diw.de. Βλ. και Εφ. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», άρθρο με τίτλο: «Πρόταση για εφάπαξ φόρο ή αναγκαστικό δάνειο πλουσίων», 12-6-2012].

11/10/12

Πικρές Αλήθειες

  
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 14:31
 Τις τελευταίες εβδομάδες τα γεγονότα, τόσο τραγικά αποκαλυπτικά, ξεπέρασαν τα φράγματα των τάχα κακών φημών και του κλίματος της δήθεν στραβής εκτίμησης για την οικονομική αλλά και κυρίως πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα  και ανέδειξαν την ηθική καταρράκωση της ελίτ που οδηγεί την χώρα τα περασμένα τριάντα χρόνια. Κατέδειξαν, παρά τις διαμαρτυρίες της, ότι διαπλεκόμενα συμφέροντα υπάρχουν και ότι πολλοί και σημαντικοί πολιτικοί δρουν σαν μαριονέτες με νήματα από σκοτεινά κέντρα.

1/10/12

ΗΡΩΕΣ ΝΑΙ, ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΟΧΙ

  
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 20:02
Η χειροτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας είναι ορατή σε πρόσωπα πολιτών, σε μισθολόγια εταιρειών, σε εισπράξεις επιχειρήσεων, σε επιχειρηματολογία ηγεσιών και ψηφοφόρων.  Αυτή η ύφεση οικονομίας και συναισθημάτων αγγίζει τα πάντα γύρω μας και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό.  Μαζί με τις κοινωνικές σχέσεις αγγίζει την παιδεία, την υγεία , την Εξωτερική πολιτική, τον πολιτισμό και την άμυνα, πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το Ελληνικό Έθνος και νιώθει ασφάλεια για το παρόν και το μέλλον του.  Η Εθνική άμυνα πάντοτε είναι το πρώτο θύμα, το οποίο πρώτο στερείται κονδυλίων σε κάθε μνημονιακή δόση.

Αρχειοθήκη ιστολογίου