25/9/12

Η αποτυχία του πνευματικού κόσμου της Ελλάδος

 Leadership coaching at www.optir.eu  
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 22:03
Πριν από ένα χρόνο περίπου έγραφα (1) ότι το τέλος μιας πορείας προς την καταστροφή ήταν ορατό. Τώρα, που πλέον ήμαστε τόσο κοντά, ίσως θα ήταν χρήσιμο να εντρυφήσει κανείς περισσότερο στην κύρια αιτία εξαθλίωσης και διάλυσης της κοινωνίας. Και αυτή είναι η αποτυχία του πνευματικού κόσμου της χώρας στην κύρια αποστολή της που είναι η διαμόρφωση των μελών της ώστε να πιστεύουν και να μάχονται για την συνοχή της και το εθνικό συμφέρον.
Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδος, κληρονομιά οθωμανικών δομών και βαρύτατα αριστερόστροφος, είχε περιόδους της ιστορίας του νεώτερου Ελληνικού κράτους που συνέβαλλε αποφασιστικά στην πρόοδο του αλλά και περισσότερες που οδήγησε το έθνος σε εθνικές περιπέτιες και εμφύλιους σπαραγμούς. Έτσι θα φανταζόταν κανείς ότι, με την πείρα του παρελθόντος, η αριστοκρατία του πνεύματος θα είχε σαφήνεια για την κύρια αυτήν αποστολή της, θα φρόντιζε για τους συμπολίτες της  και θα συντόνιζε τις προσπάθειες της για μια εξέλιξη που θα παρακολουθούσε τις παγκόσμιες τάσεις προστατεύοντας ταυτόχρονα τα ιστορικά συντηρητικά χαρακτηριστικά της. Τα θεμέλια πάνω στα οποία ο Έλληνας διαπρέπει.

18/9/12

Ελληνική κοινωνία - Περιθώρια εξέλιξης

      
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 00:45
Όλοι μας, όσοι ακόμα πονάμε αυτή την πατρίδα, διατυπώνουμε απόψεις για το πώς φτάσαμε εδώ, υποστηρίζουμε με θέρμη γνώμες μας για το τι πρέπει να γίνει αλλά συνήθως καταλήγουμε αποδεχόμενοι ότι η χώρα δεν βγαίνει από το τέλμα που έχει κατρακυλήσει μετά από μια γενεά ηθικής παρακμής, θυσία στον βωμό του υλικού υπερκαταναλωτισμού. Συχνά και συνήθως σιωπηρά υπομένουμε την μοίρα μας και την αδυναμία της κοινωνίας να αναβιώσει. Στην ουσία πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν έχει περιθώρια εξέλιξης σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα αστραπής. Αυτό εκφράζει την ψυχική προδιάθεση του απλού πολίτη και προβάλλει το πραγματικά κρίσιμο ερώτημα.
Τι δυναμικό υπάρχει στην κοινωνία για αλλαγή προς μια κατεύθυνση που πολλοί ευαγγελίζονται με νεφελώδεις όρους όπως “ανάπτυξη” αλλά που  στην πραγματικότητα σημαίνει νοικοκυροσύνη και προκοπή; Δηλαδή τι να υπολογίσουν οι σχεδιαστές των σχεδίων του μέλλοντος για τις συνθήκες που οδηγούν σε εποικοδομητική αλλαγή του τρόπου σκέπτεσθαι και επιχειρειν από τον μέσο Έλληνα.

16/9/12

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑΣ

  
Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 11:30
Με την Ελλάδα στο χείλος πλέον του βαράθρου, οι παλαιοκομματικοί που μας κυβερνούν καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να αποτρέψουν την κατακρήμνιση της χώρας - και άρα και τη δική τους πολιτική εκμηδένιση. Κάθε δε σώφρων πολίτης εύχεται το πρώτο σκέλος της διττής αυτής επιδίωξής τους να ευοδωθεί. Η σωτηρία της πατρίδας προέχει της, κατά τα λοιπά επιβεβλημένης, πολιτικής - και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις και ποινικής - τιμωρίας των κυρίως υπευθύνων για το σημερινό μας κατάντημα κομματανθρώπων αυτών.

5/9/12

Επιλεκτική χρεοκοπία ή Ασυνέπεια

  
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 13:01
a_external_collaboration
Θεατής  -Ακροατής τηλεοπτικού καναλιού, παρακολουθώ την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και Υπουργού Οικονομικών, Καθηγητού Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, πνευματικού ταγού της Ελληνικής Κοινωνίας , αρίστου χειριστού Ελληνικής γλώσσας και δεινού ρήτορος, αξιότιμου κυρίου Ευαγγέλου Βενιζέλου.

2/9/12

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

  
Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2012 12:19
Πολύ μελάνι έχει χυθεί πάνω σε χαρτί για να περιγράψει την οικονομική κρίση που τυραννάει την Ελλάδα  τα τρία τελευταία χρόνια.  Η φιλολογία του μνημονίου και της οικονομικής ύφεσης ασχολείται κυρίως με τα απαιτούμενα μέτρα, με την αναγκαιότητα να υπακούσουμε στα ζητούμενα από τους δανειστές μας, στην συμπεριφορά καλού μαθητή, που πρέπει να έχουμε όταν μας μαλώνουν οι σωστοί και αλάνθαστοι ευεργέτες μας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου