24/7/12

Η σύγκρουση για το γλωσσικό από άλλη γωνία

      
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 16:26
Σαν κάποιος από την προηγούμενη γενιά που ξενιτεύτηκε από ανάγκη όπως τα καλύτερα από τα νέα ελληνόπουλα σήμερα, παρακολουθώ με κατάπληξη και βαθύτατη θλίψη την ανταλλαγή απόψεων των “σοφών”  περί το αντικείμενο. Αυτούς που βρήκαν την ευκαιρία να μας θυμίσουν ότι υπάρχουν με τέτοια ιδιότητα, κρυμμένοι τόσον καιρό πίσω από τον μανδύα ενός επιφανούς δημοσιογράφου, γνωστού πολίτικου η μέλους του λεγόμενου “πνευματικού” μας κόσμου.

19/7/12

ΕΘΝΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 00:52
Κοινό γνώρισμα των δογματικών φιλελευθέρων και των μαρξιζόντων αριστερών που αντιπαρατίθενται περί την νοσούσα ελληνική οικονομία είναι η υποβάθμιση των εθνικών μας αξιών ως γνώμονα για την άσκηση πολιτικής. Καθώς και  οι μεν και οι δε υιοθετούν μια στενά, και εθνικά επικίνδυνη, χρησιμοθηρική προσέγγιση της οικονομικής μας κρίσης. Με τους πρώτους να προάγουν έναν άκρατο, κοινωνικά διαλυτικό ατομικισμό. Και τους τελευταίους να υποδαυλίζουν συστηματικά εξ ίσου τοξικούς συντεχνιακούς εγωισμούς και ταξικές συγκρούσεις.
Ωστόσο, η κοινωνική δοκιμασία που πυροδότησε και συντηρεί ο οικονομικός μας εκτροχιασμός μας προσφέρει μοναδική ευκαιρία για να κατανοήσουμε το αναντικατάστατο της ελληνικής εθνικής ιδέας ως ρυθμιστή της συλλογικής μας ζωής και για να επαναπροσδιορίσουμε τους εθνικούς μας στόχους.

15/7/12

Χρηματιστηριακός Καπιταλισμός και Παγκοσμιοποίηση της φτώχειας

  
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 02:01
H παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί, κατά καιρούς, διάφορες οικονομικές κρίσεις, άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρές. Η πλέον μεγάλη οικονομική κρίση που διήλθε η παγκόσμια οικονομία  από τις αρχές του περασμένου αιώνα, ήταν αυτή του μεσοπολέμου η οποία όμως λόγω των τότε εθνικών δομών οικονομικής προστασίας  αντιμετωπίστηκε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Η σημερινή κρίση διαφέρει ουσιαστικά λόγω της κατάργησης των εθνικών προστατευτικών οικονομικών δομών  που επέτρεψαν την ευρύτερη διάδοση της. Δεν αφορά μία συγκεκριμένη οικονομική περιοχή αλλά λόγω της ενοποίησης τόσο των αγορών όσο και των χρηματιστηριακών αγορών έχει μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση διότι συσσωρεύει τα χρέη κατά τρόπο που τα τελευταία  να αποτελούν τον ρυθμιστικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας , εκμηδενίζοντας τους εθνικούς θεσμούς και καταστρέφοντας ουσιαστικά τις πραγματικές οικονομίες μέσα από την αρνητική επίδραση στους  τομείς  της εργασίας και της οικονομικής δραστηριότητας των κρατών.

Αρχειοθήκη ιστολογίου