25/9/12

Η αποτυχία του πνευματικού κόσμου της Ελλάδος

 Leadership coaching at www.optir.eu  
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 22:03
Πριν από ένα χρόνο περίπου έγραφα (1) ότι το τέλος μιας πορείας προς την καταστροφή ήταν ορατό. Τώρα, που πλέον ήμαστε τόσο κοντά, ίσως θα ήταν χρήσιμο να εντρυφήσει κανείς περισσότερο στην κύρια αιτία εξαθλίωσης και διάλυσης της κοινωνίας. Και αυτή είναι η αποτυχία του πνευματικού κόσμου της χώρας στην κύρια αποστολή της που είναι η διαμόρφωση των μελών της ώστε να πιστεύουν και να μάχονται για την συνοχή της και το εθνικό συμφέρον.
Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδος, κληρονομιά οθωμανικών δομών και βαρύτατα αριστερόστροφος, είχε περιόδους της ιστορίας του νεώτερου Ελληνικού κράτους που συνέβαλλε αποφασιστικά στην πρόοδο του αλλά και περισσότερες που οδήγησε το έθνος σε εθνικές περιπέτιες και εμφύλιους σπαραγμούς. Έτσι θα φανταζόταν κανείς ότι, με την πείρα του παρελθόντος, η αριστοκρατία του πνεύματος θα είχε σαφήνεια για την κύρια αυτήν αποστολή της, θα φρόντιζε για τους συμπολίτες της  και θα συντόνιζε τις προσπάθειες της για μια εξέλιξη που θα παρακολουθούσε τις παγκόσμιες τάσεις προστατεύοντας ταυτόχρονα τα ιστορικά συντηρητικά χαρακτηριστικά της. Τα θεμέλια πάνω στα οποία ο Έλληνας διαπρέπει.

Πόσο μακριά όμως είμαστε από κάτι τέτοιο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ο πνευματικός μας κόσμος θυσίασε το “πνευματικός “ για υλικά ανταλλάγματα και πομπώδεις τίτλους. Αποξενώθηκε από τον απλό πολίτη που απελπισμένα ζητάει βοήθεια για να ενισχυθεί πνευματικά και να αποφασίσει για εθνική προσπάθεια. Μόνον άτομα που εγκατέλειψαν την πατρίδα και διακρίθηκαν σε άλλες χώρες υψώνουν φωνή γιατί έχουν διατηρήσει την ανεξαρτησία τους. Ο πνευματικός κόσμος στην Ελλάδα ασχολείται με άλλα πράγματα. Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα.
Οι ηγέτες της πανεπιστημιακής κοινότητας στη χώρα από τους οποίους κανείς θα ανέμενε την πηγή της πνευματικής ανάτασης, έχοντας αναδειχτεί μέσα από μια γενιά συντεχνιακών μηχανισμών του χειρίστου είδους, αψηφούν την επερχόμενη λαίλαπα για την χώρα, πολεμούν για τα κεκτημένα τους και εγκαταλείπουν το φυτώριο της χώρας αλλά και τους ώριμους πολίτες στην μοίρα τους. Επί πλέον αυτή η αριστοκρατία στραγγαλίζει κάθε προσπάθεια υγειών δυνάμεων της μόρφωσης και των ιδεών να αναδειχτούν. Τους πολεμούν λυσσαλέα μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα διαπλοκής γιατί ξέρουν ότι πνευματικά είναι υποδεέστεροι τους.
Στους διάφορους τομείς πνευματικής δημιουργίας όπως συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, ζωγράφοι και γλύπτες, άτομα μέσα σε μικρές ομάδες διαπληκτίζονται για τίτλους και την προσωπική τους ανάδειξη σ αυτές. Οι δημιουργίες τους, όταν είναι αξιόλογες, σπάνια σκοπεύουν να περάσουν μηνύματα στήριξης στους απλούς πολίτες. Άλλος ένας χώρος αποξενωμένος από το σώμα της κοινωνίας που υποτίθεται ότι πρέπει να εμπνέει, νουθετεί και εμψυχώνει.
Πολιτικοί με υψηλή πνευματική μόρφωση πλέον σπανίζουν και αυτοί οι λίγοι είναι εγκλωβισμένοι σε ένα κατεστημένο που δεν τους αφήνει περιθώρια. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν και με αυτούς η ελπίδα για την σωτηρία της χώρας παραμένει σαν κατάλοιπη σπίθα.
Στην δημοσιογραφία το δημιουργικό δυναμικό, που αδιαμφισβήτητα υπάρχει, είναι ευνουχισμένο από την διαπλοκή και τον υλικό πλουτισμό. Πολλά από τα στελέχη της με τέτοιο δυναμικό και εμπλοκές έχουν κινηθεί πέραν της αποτυχίας της αρχικής τους αποστολής και δρουν σε επίπεδα παραπληροφόρησης με σκοπό που βλάπτει παρά βοηθάει την χώρα να αναστηλωθεί και να σωθεί.
Δυστυχώς ο κοινός παρονομαστής αυτής της σειράς των λίγων παραδειγμάτων όπως και άλλων είναι ότι στην πορεία του έθνους προς την καταστροφή του ο πνευματικός κόσμος αδιάφορος, αποξενωμένος ασχολείται με τα του οίκου του και ουδόλως με τον κύριο ρόλο για τον όποιο η κοινωνία τον έθρεψε, μόρφωσε και ανέδειξε.
Κατάσταση απελπιστική και βαθειά λυπηρή για την άτυχη  πατρίδα μας.

Κ.Π.Βλαχοδήμος                                        25 Σεπτεμβρίου 2012
 

Σχόλια  

 
0 #7 ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ 03-10-2012 14:55
Ο ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΣΧΟΛΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ, ΚΟΙΝΟΝΙΟΛΟΓΟΙ, κλπ, κλπ.
Παράθεση
 
 
0 #6 ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ 03-10-2012 14:48
ΑΣ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.

Παρακαλῶ πολύ, ὅπως μοῦ ἐξηγήσει κάποιος γιατί ἡ πλειονότητα τῶν «πνευματικῶν ἰατρῶν μας» (πολιτικοί, ἱεροκήρυκες, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κλπ, κλπ, ἀρέσκονται μόνον στήν διάγνωση τήν γενικόλογη (μέσα ἀπό τό ἀντικείμενο τους) καί δέν ἔχουν τήν ἱκανότητα νά προσεγγίσουν ἐπιτυχῶς καί τήν ὀρθή θεραπείαν; Μήπως δέν ἔχουν καλά παραδείγματα θεραπειῶν;
Ἡ νοσηρή κοινωνία μας καθρεφτίζει τήν λειψυδρίαν ὅπου ἔχουμε ἐκ ἀπουσίας πνευματικῶν χειμάρρων-διδασκάλων(ΒΛΕΠ Ε: ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ) Ἄρα δέν ὑπάρχει κοινή γραμμή, καί ὁ καθένας ἀκολουθεῖ
τήν δική του, ὅπως ἐκεῖνος νομίζει. Καθένας τήν δική του σχολή, καί περιφρονήθηκε ἡ καλύτερη ὅπου θά ὑπῆρξε ὁ ὁδηγός μας.Οἱ μοναχές διαγνώσεις , τείνουν νά μεταβληθοῦν σέ χελῶνες "μονάχους-μονάχους", ὅπου οὐδέποτε φτάνουν στό ποθούμενο τέρμα τῆς νίκης, παρόλο τά λεγόμενα τοῦ παραμυθιοῦ μέ τόν «λαγό καί τήν χελώνα» (Αἰσώπου), δηλαδή παραμύθια. Οἱ μοναχικές διαγνώσεις οὐδέποτε ἔκαναν καλό ὅταν ὑπῆρξαν στεῖρες ἀπό ὡραίους τρόπους γιά τίς θεραπεῖες, μᾶλλον τολμῶ νά πῶ πολλές ἀπό αὐτές κατέπεσαν στό στάδιο τῆς κατάκρισης , χωρίς νά τό ἐπιδιώκουν φυσικά οἱ συγγραφεῖς των. Ὅμως τίποτες δέν ἐννοήσαμε, ἡ ἐθνική μας νόσος ὅπου ὀνομάζεται διχόνοια δέν ἔκαμε οὐδεμίαν ἐξαίρεσιν, ἐχτύπησε δυστυχῶς καί τούς πνευματικούς "μορφωμένους" ἀνθρώπους μας. Αὐτοπροβολή ἐπιδίωξαμε καί δόξα ἀτομική, ἀποτέλεσμα ἦτο νά σκλαβωθοῦμε ἐκ μίας ἀρνητικῆς ἐγωκεντρικῆς αὐθυποβολῆς, καί ὁ καθένας μας νά πάρει τό δοξάρι του καί νά χορεύει στόν δικό του μουσικό ρυθμό,ὡς ὁ ἄρχοντας καί ὁ διδάσκαλος τῆς μικρῆς του ἀνεξάρτητης τοπικῆς περιοχῆς.
Ἡ Ἑλλάς νοσεῖ, εἴμεθα ἕνα μεγάλο πλέον πνευματικό λεπροκομεῖο, καί οἱ "θεράποντες ἰατροί" (πολιτικοί , θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, κλπ, κλπ) , χαριεντίζονται μέ λογοτεχνικά κείμενα ρητορικῆς ἀξίας , χωρίς οὐδεμίαν πρακτική θεραπείαν, ἀκολουθώντας ὁ καθένας τήν δική του μικρή ἐγωιστική σχολή. Πρόκειται περί κατάρας; δέν γνωρίζω, ὅμως καί αὐτοί οἱ Γερμανοί ὡς ἕνας βάρβαρος λαός, ἐπειδή ἀκολουθῆσαν μία ἐπιστημονική γραμμή στήν βιομηχανία καί στήν ἐπιστημονική ἔρευνα, προκόψαν τουλάχιστον σέ αὐτόν τόν τομέα. Δέν μᾶς λέει κάτι αὐτό; ὅπου περιμένουμε νά μᾶς φτιάξουν τά φανάρια στόν δρόμο; γιά νά μήν κουτρᾶμε ὡς βουβάλια; Νά συμπεριφερώμεθα ὡς πολιτισμένοι ὁδηγοί; μέ ἐπιστημονικά διαμορφωμένο ὁδικό ἄξονα , καί νά μήν ἁιματοκυλιώμεθα ὡς ἀρνιά ἐν σφαγή κάθε Πάσχα καί μεγάλη ἑορτή; τό μετρό (ὑπόγειο σιδηρόδρομο) ; κλπ, κλπ, καί εὑρισκώμεθα ὡς πνευματικά καθυστερημένοι ἀπέναντι τους (σέ θέματα τεχνογνωσίας); Γιά ἄλλη μία φορά φοβᾶμαι, φοβᾶμαι ὅτι δέν θά ὑπάρξουν μαθητές ἰσάξιοι τῶν μεγάλων διδασκάλων, καί θά μείνει ἡ χώρα μας μία μεγάλη τάξη μικρῶν μαθητευόμενων ζιζανίων. –ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ.
Παράθεση
 
 
0 #5 ΠΙΠΙΣ 02-10-2012 15:05
Επί δεξιάς κυβερνούσαν με τον παπά και τον χωροφύλακα Στην μεταπολίτευση αφού πρώτα στοχοποίησαν στα μάτια του ελληνικού λαού τον παπά και τον χωτοφύλακα, κυβέρνησαν μαζί με τους 'διορισμένους' καθηγητές πανεπιστημίου και φτάσαμε σε αυτό το τραγικό σημείο. Μην περιμένετε ΤΙΠΟΤΑ από τους έμισθους ανθρώπους των γραμμάτων!
Σε ότι αφορά την γνώση ψάξτε τι αναφέρει το δόγμα CALVO και πείτε μου γιατί δεν το αναφέρει κανένα πολιτικό κόμμα!
Παράθεση
 
 
0 #4 Ανδρεας Τσιφτσιάν 01-10-2012 22:49
μα ακριβώς για αυτό μιλάω. Για γνώση
Παράθεση
 
 
0 #3 ΠΙΠΙΣ 01-10-2012 21:48
Άλλο να έχεις άποψη και άλλο να έχεις γνώση! Άποψη μπορεί να έχουν όλοι, αλλά αν αυτή δεν εμπεριέχει γνώση, δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα καισε ενάρετες συμπεριφορές. Ασχοληθείτε με την δύναμη της λευκής ψήφου και τις λύσεις που δύναται να προσφέρει στον έλληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου