24/7/12

Η σύγκρουση για το γλωσσικό από άλλη γωνία

      
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 16:26
Σαν κάποιος από την προηγούμενη γενιά που ξενιτεύτηκε από ανάγκη όπως τα καλύτερα από τα νέα ελληνόπουλα σήμερα, παρακολουθώ με κατάπληξη και βαθύτατη θλίψη την ανταλλαγή απόψεων των “σοφών”  περί το αντικείμενο. Αυτούς που βρήκαν την ευκαιρία να μας θυμίσουν ότι υπάρχουν με τέτοια ιδιότητα, κρυμμένοι τόσον καιρό πίσω από τον μανδύα ενός επιφανούς δημοσιογράφου, γνωστού πολίτικου η μέλους του λεγόμενου “πνευματικού” μας κόσμου.

Τα κείμενά τους, ακατάληπτα για τους απλούς ανθρώπους, ιδίως αυτούς σαν και εμένα που η γλώσσα τους έχει μείνει στην προ Παπανούτσου εποχή, αναγκαζόμενοι να  χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για να μας φέρει στην παρούσα έκδοση της επίσημης Ελληνικής; γλώσσας. Αυτό όμως δεν φαίνεται να τους πολυαπασχολεί ζώντας σε δικό τους κόσμο των διαπληκτισμών και υποδαυλίσεων. Το τελευταίο που φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι η γλώσσα και η ιστορία της σαν αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής μας ταυτότητας σαν Έθνος.
Οι γλωσσολογικές μου γνώσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Γρήγορα όμως φρόντισα να διαβάσω περισσότερο για την πραγματική μας ιστορία. Έτσι όπως πολλοί άλλοι που γνωρίζω και που σταδιοδρομήσαμε σε ξένες χώρες ανακαλύψαμε γρήγορα,  χωρίς ειδική πρόθεση, ασυναίσθητα, την άμεση σχέση της ταυτότητας  μας με την γλώσσα μας, την ιστορική της εξέλιξη και την σημασία της για την δική μας επιβίωση. Και είναι σημαντικό ότι χρησιμοποιήσαμε σαν παράδειγμα την πείρα της προηγούμενης γενιάς των ξενιτεμένων γι αυτό (πάντα υπήρχε μια τέτοια στην δύστυχη νεώτερη ιστορία μας). Γι αυτό θα ήθελα να προβάλλω δυο διαστάσεις από τις εμπειρίες μας και θα ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι πολλοί με την δική μου μοίρα του ξενιτεμένου θα συμφωνήσουν.
Η πρώτη αφορά στην τεράστια εννοιολογική δύναμη της γλώσσας με την οποία είμαστε προικισμένοι. Αυτή η προίκα βεβαίως διαφέρει ανάλογα με την έκθεση των νέων μας στην ιστορία της γλώσσας αλλά και στην δίψα για μάθηση που συναντάται ποιό συχνά στους καλύτερους, δηλαδή αυτούς που μας φεύγουν. Και αυτή η δύναμη εξελίσσεται σε πρωταρχικό πλεονέκτημα για διάκριση στις σύγχρονες επιστήμες και τέχνες στα προηγμένα κέντρα του πλανήτη όπου η γλώσσα μας, στην κλασσική της ιδίως δυναμική είναι απανταχού παρούσα. Θα έλεγα μάλιστα ότι όσο ποιο βαθειά ένα Ελληνόπουλο εισχώρηση στην φιλοσοφική κορυφή των επιστημών τόσο ισχυρότερο το πλεονέκτημα του. Εξ ου και η αναλογικά υψηλή παρουσία Ελλήνων σε τέτοιους χώρους σε σχέση με το μέγεθος του έθνους. Και τι καλλίτερους πρεσβευτές θα μπορούσε να έχει το Έθνος; Αρκεί να τους κρατούσε κοντά και να τους χρησιμοποιούσε σωστά.
Η άλλη διάσταση αφορά στον  ρόλο αυτής της ξενιτεμένης νεολαίας  στην προβολή του σύγχρονου έθνους των Ελλήνων με αδιάσειστη πολιτιστική συνέχεια δια μέσου των αιώνων με τις γενεές που δώρισαν στην ανθρωπότητα τα θεμέλια του πολιτισμού. Τα παιδιά αυτά με την δύναμη της ιστορικής συνέχειας του νοηματικού δυναμικού της γλώσσας γίνονται μοναδικοί αγγελιαφόροι που αντανακλούν την κλασσική μυθολογία πάνω στην οποία γαλουχείται δια μέσου των γενεών η νεολαία του Δυτικού κόσμου . Και σε αυτό τους τον ρόλο, από την γνώση και τον χειρισμό της γλωσσικής μας ιστορίας, κριτήριο της αξιοπιστίας τους εξαρτάται η εικόνα του έθνους. Αυτοί είναι οι άγγελοι του θεού των Ελλήνων.
Πιθανόν αυτές οι παρατηρήσεις να μην είναι πολύ επιστημονικά διατυπωμένες αλλά είναι μια προσωπική εμπειρία που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε απλούς ανθρώπους. Ουδείς αμφιβάλλει για την αξία της γλωσσικής επιστήμης αλλά το να απλοποιεί κάνεις μια μοναδική γλώσσα σαν την Ελληνική προς “όφελος ;;;”  των οποιονδήποτε θεωριών πριν θέσει σε ευρύ και εξονυχιστικό έλεγχο τις επιπτώσεις, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος την μελετά σε βάθος, είναι λάθος που το κάναμε πολλάκις στην νεώτερη ιστορία μας και θα ήταν κρίμα να επαναληφθεί.
Εν κατακλείδι, ίσως οι γλωσσολόγοι μας, αντί να αναλίσκονται σε ιδέες του πως θα απλοποιήσουν και περαιτέρω αγγλολατινοποιήσουν την γλώσσα μας προς ελαχιστοποίηση της προσπάθειας των νέων θα έπρεπε να εντρυφήσουν στους χώρους προστασίας της διαχωρίζοντας την από την lingua franca της διεθνούς Αγγλικής, προκαλώντας τους να εργαστούν εντατικότερα και ισχυροποιώντας την θέση των αγγέλων του θεού των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου