1/3/12

H ώρα των μεγάλων τομών

  
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 23:09
Η Ελλάδα ευρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Οι αποφάσεις και οι ενέργειες αυτής της στιγμής θα σφραγίσουν το μέλλον της. Το μέλλον της αλλά και τη θέση της στον ευρωπαϊκό αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη. Στην παρούσα συγκυρία κυριαρχικά αυτά εξαρτώνται από την οικονομική της ανάπτυξη, η οποία είναι αναγκαία για να φέρει απασχόληση, εκμετάλλευση εθνικών πόρων, πλούτο, απεξάρτηση από τους δανειστές και τελικά διέξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο. Αυτή η ανάπτυξη είναι δυνατή υπό μια όμως προϋπόθεση.
 
Για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται πρώτα από όλα το ίδιο το κράτος να αποκτήσει αξιοπιστία και αποδοτικότητα ώστε να πείσει για την ικανότητα του και να προσελκύσει έτσι και τις απαραίτητες για την ανάπτυξη επενδύσεις. Γιατί ποιος είναι εκείνος, Έλληνας ή ξένος, που θα φέρει και θα επενδύσει τα λεφτά του στην Ελλάδα όταν το κράτος και ο κρατικός μηχανισμός είναι σήμερα αυτά που είναι; Έργο ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο που είναι όμως καθοριστικό γιατί αυτή τη στιγμή όλα εξαρτώνται από την αναδιοργάνωση του κράτους και του κρατικού μηχανισμού και την εγκαθίδρυση ενός λειτουργικού, αποτελεσματικού και αδιάφθορου κράτους. Χρειάζονται ταχύτατα τομές δύσκολες που δεν μπορούν να περιμένουν. Ο χρόνος επείγει.
 
Μέσα όμως σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον φαίνεται να γίνονται απαιτητές και να προγραμματίζονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, αποκλείεται να εκλέξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι, πέραν της προεκλογικής περιόδου, η χώρα να περιέλθει και σε χρονικά παρατεταμένη ακυβερνησία όταν, στη κατάσταση που ευρισκόμαστε, ο χρόνος είναι καταλυτικής σημασίας. Σε μια περίοδο που χρειάζονται ταχύτατες και αποφασιστικές τομές η Ελλάδα θα ζει μια κατάσταση προεκλογικών αντεγκλήσεων και ανεδαφικών υποσχέσεων και στη συνέχεια αναζήτησης συνεργασιών ή και επαναληπτικών εκλογών. Σενάριο εφιαλτικό γιατί, ενώ και πολύ σωστά ο λαός πρέπει και χρειάζεται να αποφασίζει και να παίρνει στα χέρια του τις τύχες του, η σημερινή φορτισμένη κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο καταστροφικών εξελίξεων. Οι πολίτες ευρίσκονται σε κατάσταση πραγματικής και συναισθηματικής φόρτισης η δε οργή πιθανόν να τους οδηγήσει σε επιλογές καταλυτικές.
 
Ο γράφων πιστεύει πως το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στον τόπο αυτή την απόλυτα κρίσιμη στιγμή είναι η προσφυγή στις κάλπες. Μια προσφυγή που το λιγότερο που θα φέρει είναι μια τεράστια για τα σημερινά δεδομένα απώλεια χρόνου, ενώ ουδόλως αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη χρεοκοπία, έξοδο από την ευρωζώνη και εθνική απομόνωση με τεράστιες οικονομικές αλλά και ευρύτερα εθνικές επιπτώσεις. Οι εταίροι μας δεν περιμένουν, ουδόλως μας εμπιστεύονται, ο δε τρόπος που μας αντιμετωπίζουν σε διάφορες περιπτώσεις εγγίζει πλέον τα όρια της «τέλειας ξεφτίλας», πράγμα που πληγώνει και την εθνική μας υπερηφάνεια. Κάτι όμως για το οποίον φέρουμε την κύρια ευθύνη.
 
 
Είναι απολύτως αναγκαία η ουσιαστική συνεργασία των σημερινών κομμάτων εξουσίας, με βάση το συμφέρον του Έθνους και μόνον αυτού, στη στήριξη μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του κράτους το ταχύτερο. Η σωτηρία του Έθνους προέχει παντός άλλου και πάσης προσωπικής φιλοδοξίας. Εξ άλλου, αφού υπό τις καλλίτερες ενδείξεις, εάν σήμερα γίνουν εκλογές τα σημερινά κόμματα εξουσίας θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν εκ νέου μετεκλογικά σε μια καινούρια κυβέρνηση, γιατί θα πρέπει η χώρα να εμπλακεί στη διαδικασία και γιατί ακόμα και στο ρίσκο των εκλογών χάνοντας χρόνο και περεταίρω αξιοπιστία στα πρόθυρα της καταστροφής; Ας εύρουν τώρα τα στοιχεία της συνεργασίας που θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να εύρουν μετεκλογικά. Γιατί εάν, στις χειρότερες συνθήκες, προκύψουν από τις εκλογές άλλοι συσχετισμοί ……… έ τότε ας μη το συζητάμε ……….
 
Μια αποτελεσματική κυβέρνηση μέχρι το τέλος της παρούσης συνταγματικής τετραετίας με στόχο το χτίσιμο ενός σωστού, αποδοτικού κράτους, με τη βοήθεια και των εταίρων μας, και μόνον αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο στην παρούσα ιστορική συγκυρία. Και η πολιτική ηγεσία υποχρεούται να αρθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων.
 

Σχόλια  

 
0 #2 Γιάννης Αγιάννης 22-12-2012 16:33
Κύριοι,
ρωτήστε το ΠΑΜΕ και γενικά τους Έλληνες συμπατριώτες μας-εργαζόμενους στα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, που έγραφαν υπερωρίες και κάααθονταν.... Ποιος λογικός επιχειρηματίας θα επένδυε σε μια τέτοια εποχείρηση;;; Ποιος εφοπλιστής θα έφερνε έστω και για απλή συντήρηση, το καράβι του σε ναυπηγεία όπου θα το καθιστούσε αιχμάλωτο των ορέξεων των ΠΑΜΕ-εργαζομένων με τις χρονοναυλώσεις να τρέχουν, να χάνει χρήματα μα προπαντός αξιοπιστία;;; Σεις θα φέρνατε τα καράβια σας σε τέτοια ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ;;;;;; ;
Παράθεση
 
 
0 #1 ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ 04-03-2012 13:01
ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ « παίζουν» ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ καί φεύγουν χρήματα τοῦ Ἑλληνικοῦ κράτους ἔξω (μή δηλωμένα)ΑΠΟ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ, γιά νά κάνουν ΑΚΟΜΑ περισσότερο πλούσιες τίς Κινεζικές ναυπηγο-κατασκευαστικές ἑταιρεῖες, καί νά δώσουν δουλειές σέ ΔΥΝΑΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ, τήν ἴδια λοιπόν στιγμή ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΡΑΧΝΙΑΣΜΕΝΑ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΜΑΣ !!! Ναυπηγεῖα ὅπου ἐρημώνουν σάν τά ὀλυμπιακά ἔργα. Γιατί λοιπόν οἱ Ἕλληνες ἐφοπλιστές μαζί μέ τίς ὀικογενειοκρατο ύμενες κυβερνήσεις δέν δημιούργησαν τόσα χρόνια ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ;

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, του Δρος Χρήστου Γαλλή (μεταξύ τών άλλων γράφει):

« Να πώς θα σώσουμε την Ελλάδα: Η ναυπηγική βιομηχανία και το παράδειγμα της Ιαπωνίας. * ο λαός θέλει αξιοπρεπή εργασία για να έχει την τιμή που του αρμόζει, και μια αισιόδοξη προοπτική και ένα όνειρο για τα παιδιά του. Αυτή τη φορά, την Ελλάδα δεν θα τη σώσουν από την καταστροφή και την επικυριαρχία τα «ξύλινα τείχη», αλλά τα σύγχρονα σιδερένια ποντοπόρα πλοία που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, από ελληνικά χέρια, σχεδιασμένα από Έλληνες μηχανικούς, για τους Έλληνες πλοιοκτήτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου