31/3/11

Ο Πρόεδρος στο Ισραήλ. Ήταν επιτυχής η επίσκεψη Χριστόφια;

  
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 22:37
a_external_collaboration
Πολλοί διερωτήθηκαν αν η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ ήταν επιτυχής, μια και δεν είδαν, όπως λένε, απτά αποτελέσματα. Και όμως, η επίσκεψη ήταν επιτυχέστατη και τα θετικά της αποτελέσματα θα φανούν με τον χρόνο, αν λάβει κανείς υπόψη τα ακόλουθα:
Κατ’ αρχήν , η πολιτική της σημασία καταδεικνύεται από τον χαρακτηρισμό του Ισραήλ από τον Πρόεδρο ως «σπουδαιότατου στρατηγικού εταίρου». Αυτός ο χαρακτηρισμός βασίζεται στην μέχρι τώρα αμοιβαία επωφελή στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς και είναι απότοκος της ταχείας βελτίωσης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων, μετά την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, που ώθησε το Τελ Αβίβ να κάνει ανοίγματα προς Κύπρο και Ελλάδα. Μεγάλως στην βελτίωση αυτή συνέβαλε και η υπογραφή της Συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

EU 24-25 March Summit-A quantum leap in economic governance -but questions remain

  
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 22:35
At their 24-25 March Summit, EU leaders put the final pieces of the new, enhanced economic governance puzzle in place. They agreed on key elements of the 'grand bargain' which includes treaty change, the permanent bail-out mechanism, the 'Euro Plus Pact', the 'six pack' of legislative procedures, the European semester, and a second round of bank stress tests. Pressures and expectations were high ahead of this Summit. After 15 months of enduring crisis, political observers, the media and markets expected EU leaders to seal the final deal on the Union's new model of economic governance. They did not disappoint, although their achievement was overshadowed by the collapse of the Portuguese government, prompting renewed speculation about an imminent need for a bail-out; by unfolding events in Libya; and by mounting concerns about the devastating earthquake and tsunami in Japan on 11 March and the subsequent nuclear disaster in Fukushima.

29/3/11

Ζητείται κράτος να εφαρμόσει το κράτος

  
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 23:54
Κάθε σκεπτόμενος Έλληνας διακατέχεται σήμερα ,από θλίψη , οργή και αγανάκτηση, τόσο για αυτά που συμβαίνουν και μας έχουν οδηγήσει στα «ύψη » της διεθνούς ανυποληψίας και απαξίωσης, όσο και εκ του γεγονότος ότι οι πολιτικοί μας, δεν θέλουν να αντιληφθούν το αυτονόητο, δηλαδή ότι «δεν πάει άλλο πια».

27/3/11

Πως θα μπορούσε να γεννηθεί η ελπίδα;

  
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011 19:04
Σαν παρατηρητής των τεκτενόμενων που αφορούν την Ελλάδα θα έλεγα ότι αυτήν την εβδομάδα υπήρξαν σημαντικές θετικές εξελίξεις μέσα και έξω από την χώρα.
 

Προτάσεις για την αναμόρφωση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην ομογένεια

  
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011 19:07
a_external_collaboration
Κομβικό σημείο για την διατήρηση της Ομογένειας είναι η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, η οποία συνεπάγεται την σωστή εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, μια διαδικασία που ξεκινά με τα πρώτα ακούσματα στο σπίτι και ολοκληρώνεται με την διδασκαλία της στο προσφερόμενο εκπαιδευτικό σύστημα.

24/3/11

Πολιτική παιδεία και σύγχρονη εκπαίδευση (Μέρος Β')

  
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 15:41
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Πρότυπα εθνικής και κοινωνικής προσφοράς, πνευματικής ή άλλης δημιουργίας που υπήρχαν και υπάρχουν σε σχολικά βιβλία όλων των χωρών της γης, λείπουν δυστυχώς στα χρησιμοποιούμενα κατά το πρόσφατο παρελθόν και τώρα στα ελληνικά σχολεία, όχι μόνο σε εκείνα του Δημοτικού που παρουσιάστηκαν στο πρώτο μέρος αλλά και στα αναγνωστικά του Γυμνασίου, του Γενικού και Τεχνικού Λυκείου. Το περίεργο και θλιβερό είναι ότι αντί αυτών προβάλλονται άλλα αρνητικά, τα οποία αποκλείουν κάθε δημιουργική διάθεση και ποικιλοτρόπως οδηγούν στην απόρριψη διαχρονικών αξιών ή την απαξίωση προσώπων και θεσμών – ακόμη και του ίδιου του σχολείου. Μερικά μόνον από τα πολλά, απίθανα και θλιβερά, παραδείγματα.

22/3/11

Οι πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις

  
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 10:45
a_external_collaboration
Οι πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις αποτελούν ιδιαίτερο κεφάλαιο που εντάσσεται στην Στρατιωτική Κοινωνιολογία.
Με τον όρο «πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις» εννοούμε:
-Την αρμονική λειτουργία των επί μέρους (υπό)συστημάτων του κοινωνικού συστήματος, δηλαδή του (υπό)συστήματος της Πολιτικής Εξουσίας και του (υπό)συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων (των στρατιωτικών με τη στενή έννοια του όρου).
-Την άσκηση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στα συνταγματικά πλαίσια κάθε χώρας.τους για πολιτικά οφέλη κάποιας παράταξης ή κόμματος.
-Την αποφυγή πολιτικοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή χρησιμοποίησής τους για πολιτικά οφέλη κάποιας παράταξης ή κόμματος.

Οι νέοι Τούρκικοι προσανατολισμοί: Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Ελλάδα

  
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 13:30
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού δημοσία απήγγειλε στίχους από τον τουρκικό εθνικό ύμνο, στους οποίους ο «Δυτικός πολιτισμός» χαρακτηρίζεται ως «τέρας που του μένει ένα μόνο δόντι» (η στρατιωτική, υποτίθεται, ισχύ, κατ’ αντιδιαστολή προς τις ηθικές αξίες), προσέθεσε ότι «[κ]αμία άλλη στροφή [του ύμνου] δεν περιγράφει καλύτερα τη Δύση από αυτή». (Βλ. άρθρο του Semih Idiz στην Hurriyet Daily News της 17ης Μαρτίου.) Και ανταποκρίθηκε έτσι ο κ. Ερντογάν, εν όψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου, στην αύξουσα αποστασιοποίηση της τουρκικής κοινής γνώμης από την Κοινοτική Ευρώπη και τον Δυτικό Κόσμο γενικότερα – εκφράζοντας όμως αναμφίβολα συγχρόνως τις αντιδυτικές προκαταλήψεις που διακατέχουν, τόσο τον ίδιο, όσο και το ισλαμογενές κόμμα του. Και τις οποίες άλλωστε η Άγκυρα όλο και περισσότερο μεταφράζει σε διεθνοπολιτική πράξη, με διασπαστικές υπό Δυτικό πρίσμα τοποθετήσεις και ενέργειές της, όπως η διαφοροποίησή της έναντι του Ιρανικού και πιο πρόσφατα του Λιβυκού.

21/3/11

Η Ελληνική κρίση: Έλλειμμα ηγεσίας

  
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 11:40
Γενική είναι η αίσθηση ότι η Ελλάδα διέρχεται τη βαθύτερη κρίση από την εποχή της Δικτατορίας. Οικονομία, Διοίκηση, Ένοπλες Δυνάμεις, Παιδεία, Υγεία δοκιμάζονται. Το κράτος δικαίου τείνει να υποκατασταθεί από μια πρωτόγνωρη ανομία.  Και συνακόλουθα, το «πολιτικό σύστημα», δηλαδή για να ακριβολογούμε το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι, ούτε οι κυβερνώντες αυτή τη στιγμή, ούτε όσοι αναμένουν ανυπόμονα στον προθάλαμο της εξουσίας για να τους αντικαταστήσουν, είναι σε θέση να ανακόψουν την παρακμιακή μας πορεία.

18/3/11

Ο Φόβος

  
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 08:07
Γιος του Άρη και της Αφροδίτης. Μαζί με τον αδελφό του Δείμο, που ήταν η προσωποποίηση του τρόμου, συνόδευε τον πατέρα του στους πολέμους. Θεμελιώδης διάσταση της ψυχικής κατάστασης του ατόμου.
Ένας οξυδερκής παρατηρητής των εξελίξεων στην χώρα μας, τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια, θα πρέπει σιγά σιγά να εστιάζει την προσοχή του σε ένα μέρος της ψυχικής κατάστασης του μέσου πολίτη που φαίνεται να έχει κατά πολύ παραμεληθεί από τα μέσα ενημέρωσης και δημοσκοπήσεων, τον φόβο. Ίσως επιστημονικοί ερευνητές να εντρυφούν ήδη σε αυτόν τον χώρο αλλά πολύ λίγα πρακτικά στοιχεία που θα ήταν χρήσιμα στην κοινωνία υπό τις παρούσες συνθήκες δημοσιεύονται ευρέως.

16/3/11

Μια αποτίμηση της «αραβικής άνοιξης»

  
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 20:34
a_external_collaboration
Η «αραβική άνοιξη», ο ξεσηκωμός των Αράβων κατά των καθεστώτων τους, όπως εκδηλώθηκε στην βόρεια Αφρική και την Αραβική χερσόνησο μας κατέστησε μάρτυρες μιας ιστορικής ανατροπής που στόχο έχει πρωτίστως την ελευθερία και την δημοκρατία. Σαν τέτοια δεν είναι μοναδική, και ασφαλώς έχει τα προηγούμενα της.  Η Γαλλική επανάσταση έγινε εν ονόματι της ελευθερίας και της ισότητας, όπως και η θύελλα της λαϊκής οργής που έριξε το τείχος του Βερολίνου και οδήγησε στην πτώση της Σοβιετικής αυτοκρατορίας.

14/3/11

Τι δεν θα αλλάξει μετά τις 25 Μαρτίου

  
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 13:11
Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για τη χώρα μας και το χρέος της προχθές, Παρασκευή 11 Μαρτίου, ήταν καλά, αλλά δεν θα πρέπει να προξενούν ούτε έκπληξη ούτε, πολύ περισσότερο, εφησυχασμό. Προκαλούν δε μειδίαμα οι ανακοινώσεις περί σκληρών διαπραγματεύσεων και η πιθανότητα προβολής βέτο. Τι περιθώριο ελιγμών μας έχει απομείνει άραγε;

Washington's Libyan Quandary

  
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 13:03
Barring effective help from abroad, the Libyan uprising will probably peter out. The West is therefore facing a pressing dilemma. It has to weigh the costs of letting Khadafy prevail against the consequences of a military intervention to oust him. In one sense, it is up against a no-win situation.
Eight years ago, the Libyan dictator, frightened by the invasion of Iraq, terminated abruptly his nuclear program and reversed his anti-Western policies; and thus opened the way for the US and its main European allies to establish with him a working relationship that ensured the steady export of Libyan oil; and – with Islamic extremism an active threat to both sides – helped stem the tide of al-Qaeda. The present revolt has put an end to this rapprochement; which, notwithstanding the embarrassment it often caused them, Western capitals found by and large satisfactory.

11/3/11

U.S.A. and the Long and Hazardous Battle for a Biological, Chemical, and Nuclear Free Globe

  
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 10:37
a_external_collaboration
In the post Cold War epoch, the United States of America started an extensive and a very expensive program to reduce or even eliminate the dangerous menace of biological warfare, chemical development, and nuclear proliferation. At least three main and important factors underlie this renewed emphasis on proliferation policy and strategy. First, the reduced military menace from the former Soviet Union has increased the relative importance of lesser powers, especially if armed with weapons of mass destruction. Second, certain international political and technological trends are increasing the threat to international security from proliferation. Third, new opportunities are opening for enhancing the current international regimes designed to severely stem proliferation. Since then the American government has spent more than six hundred million dollars and close to a billion dollars in various biological and chemical threat reduction programs and nuclear nonproliferation projects mainly focused on the former Soviet Union Republics. Specifically, American officials focused in the Asian region of the former and notorious Soviet Empire. This policy involved hard, long, and tough diplomatic negotiations.

10/3/11

Η εκδοχή της υπέρβασης: Κυβέρνηση Έκτακτης Εθνικής Ανάγκης

  
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 00:52
Κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης στην παρούσα κρίση, με όσα συμβαίνουν και θλίβουν, θα ήταν αυτονόητη, αν στην κοινή συνείδηση υπήρχε ένα παράδειγμα που θα έδειχνε, τι ακριβώς σημαίνει και πώς μπορεί να γίνει, τι και πως μπορεί και πρέπει να πράξει.  Λείπει όμως, αφού και τα ελάχιστα δείγματα συναινετικής σκέψης και συμπεριφοράς που υπάρχουν, παραμερίσθηκαν από τις ψυχώσεις των οδυνηρών εθνικών περιπετειών, πρώτα, για να καλυφθούν κατόπιν από τα διχαστικά συνθήματα και τις αντίστοιχες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Το χαρακτηριστικό όσο και θλιβερό αποτέλεσμα: Το πανθομολογούμενο έλλειμμα πολιτικής συναίνεσης συνόδευε και συνοδεύει είτε η εξωπραγματική τυφλή αντιπαλότητα είτε η μοιρολατρική προσδοκία που έκανε άλλους να πιστεύουν, άλλους να ανέχονται και γι αυτό πολλούς να φοβούνται ως την μόνη λύση σε κρίσιμες περιστάσεις την «εκτροπή».

8/3/11

Options for EU's common agricultural policy reform in the European Union

  
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 12:11
a_external_collaboration
The issue of rising food prices was on the agenda of the January 2011 Economic Forum which took place in Davos Switzerland. This issue is also currently debated in the EU as it relates to the need for reform of the Common Agricultural Policy (CAP).The CAP has evolved through the years ,. but was originally developed to boost food production and slow down the exodus of the rural population to urban areas.  By the 1980's the problem was overproduction rather than shortages. Over the last 20 years the CAP has dropped most of its price support schemes in favour of direct payment to farmers based on the size of their farms.   However , rising farm prices has meant a further change in policy emphasis and reform. The major objectives of the reform are a safe and sufficient food supply, and the sustainable development of natural resources in rural areas

3/3/11

H τηλεόραση κόβει την ανάσα

  
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 16:16
Είμαι ένας Έλληνας που κατοικεί σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης από πολλά χρόνια. Επειδή με ενδιαφέρουν οι εξελίξεις πίσω στην πατρίδα ενημερώνομαι από τις εφημερίδες και άλλες πηγές από ιστοσελίδες και τις παλιές επαφές μου όταν επισκέπτομαι την Αθήνα. Επί πλέον όμως, όπως πολλοί Έλληνες ανά τον κόσμο σαν και εμένα, προσπαθώ να μαντέψω γεγονότα από το κρατικό δορυφορικό κανάλι της Ελληνικής τηλεόρασης.

2/3/11

Η Ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσυφοπεδίου

  
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 00:19
Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008 η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου, με αποχή των Σέρβων εκπροσώπων, έλαβε απόφαση με την οποίαν κήρυσσε την ανεξαρτησία της πρώην Αυτόνομης Σερβικής περιοχής του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια . Την επομένη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει απόφαση βάσει της οποίας τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν επί της ανακηρυχθείσης ανεξαρτησίας, βάσει της εθνικής τους πρακτικής και του Διεθνούς Δικαίου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου