28/2/11

Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απο πρώην Πρέσβεις της Ελλάδος

  
Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011 16:15


a_external_collaboration
Κύριον Γεώργιον Α.Παπανδρέου,
Πρόεδρον της Κυβερνήσεως
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011
Aξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Οι υπογράφοντες, έχοντας επί δεκαετίες υπηρετήσει τα εθνικά μας θέματα, δικαιώματα και συμφέροντα, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τις δημόσιες δηλώσεις σας κατά την συνάντηση στο Ερζερούμ με τον Τούρκο ομόλογό σας και με τους Πρέσβεις της γείτονος. Παρ’ όλη όμως την ευθεία και δημοσία αυτή προβολή των θέσεών μας δεν παύουμε να ανησυχούμε μήπως η σημερινή οικονομική συγκυρία πλήξει τελικά τα εθνικά μας θέματα, εν όλω ή εν μέρει, ανεπανόρθωτα. Και τούτο για τους παρακάτω λόγους τους οποίους επιτρέψτε μας να σας εκθέσουμε επιθυμώντας να συμβάλουμε και εμείς στον διεξαγόμενο σήμερα δημόσιο διάλογο, ως απλοί πολίτες, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται η αρμοδιότητα της Κυβερνήσεως να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική.:

Εμείς οι Έλληνες

  
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 11:34
a_external_collaboration
Aς ξεκινήσουμε με τα τοπωνυμικά επίθετα, τα οποία αποτελούν μιαν άμεση απόδειξη της καταγωγής μας. Πλείστα όσα Ελληνικά επίθετα είναι τοπωνυμικά, δηλαδή έχουν ευθεία σχέση με τον τόπο καταγωγής του φέροντος ένα συγκεκριμένο επίθετο, όπως π.χ. Σουλιώτης, Χανιώτης, Φλωρινιώτης, Πατρινός, Κρητικός, Κυδωνιεύς, κ.λπ. Και για εκείνους οι οποίοι ίσως διερωτηθούν, το επίθετο του γράφοντος προέρχεται από το όνομα του βουνού της Ηπείρου Τόμαρος ή Ολύτσικας, ύψους 1816 μέτρων.  Ας μνημονευθεί εν προκειμένω με ιδιαίτερη έμφαση το επίθετο Μακεδόνας, το οποίο συναντάται και μεταξύ των ομογενών της Αμερικής ( Makedon ) και καταμαρτυρεί την Ελληνική προέλευσή τους. Αξιοσημείωτη, ειρήσθω εν παρόδω, είναι και η λίαν εύστοχη σχετική γλωσσολογική παρένθεση του Καθηγητού Γεωργίου Μπαμπινιώτη στο εκλεκτό λεξικό του της Νέας Ελληνικής Γλώσσας ( Μακεδνοί, Μακεδόνες, κ.λπ. ), η οποία ουσιαστικά κατατροπώνει τους γνωστούς γελοίους ισχυρισμούς των Σκοπίων, το κρατικό μόρφωμα των οποίων θα έπρεπε να έχει καταλογισθεί ιστορικά στις αδιαφιλονίκητες Ελληνικές Πατρίδες.

27/2/11

Τα Αραβο-μουσουλμανικά δρώμενα, η Δύση και η Ελλάδα

  
Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011 15:25
GADDAFI_PAPANDREOU
Μια πρώτη διαπίστωση: Δημοκρατία δυτικού τύπου στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο δεν υπήρξε μέχρις στιγμής – και είναι άκρως αμφίβολο να υπάρξει στο εγγύς μέλλον.

24/2/11

Η Γαλλική προεδρία της Ομάδας των 20 (G20)

  
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 16:12
a_external_collaboration
Πολιτικός με όραμα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί το απέδειξε ακόμη μια φορά και στην περίπτωση της Γαλλικής προεδρίας των G20 που ανέλαβε για φέτος η Γαλλία μαζί με την προεδρία των G8. Γνωρίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βρήκε ακόμη τον βηματισμό της, και ότι η επιλογή είναι μεταξύ αδράνειας και ρηξικέλευθων αποφάσεων, διάλεξε τον δρόμο της φιλόδοξης δράσης, προτείνοντας νέες ιδέες για να απαντήσει στις προκλήσεις του νέου οικονομικού περιβάλλοντος.

21/2/11

Why a parade for Greek Independence. Ottoman Rule / Tourkokratia - Conditions for Greek Revolution (1453-1821)

  
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 16:50
a_external_collaboration
Time tends to fade the memory of events. Greek Independence was an historical event that defied its times. Despotic Europe with its Holy Alliance was dedicated and committed to the status quo. The US and the French revolutions were viewed liberal poison to be avoided.
 It is of interest to note that in a meeting by the Foreign Ministers of the Holy alliance, Capodistria, the foreign minister of Russia at that time, pleaded for mercy for the Greeks under the Ottoman Turks, only to get the response by Austria’s Metternich that went something like this: let it be known that there is no such thing as Greeks but only Ottoman subjects! Such were the conditions for the enslaved Greeks prior to the Greek revolution, who had no education, no identity and in many cases not even last names. They knew only Masters for whom they worked, obeyed and even their lives were owed to them. Their historic memory that their ancestors were once the pioneering light of civilization and leaders of the world had faded. Thus, the success of the Greek revolution was an improbable event, or at most highly premature. And yet it succeeded.

Η πραγματικότητα μας αφήνει πίσω της

  
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 17:02
Σε προηγούμενο σχετικό μου άρθρο για την πραγματικότητα και το πολιτικό κατεστημένο έγραφα: «Κοιτάζοντας τα πράγματα με ψυχρή λογική μια τέτοια στάση του πολιτικού κατεστημένου δεν είναι περίεργη. Εφόσον δεν υπάρχει αντίπαλο δέος γιατί να παραδώσουν τα κεκτημένα; Η ηθικές αξίες αυτού του μορφώματος που κατατρώγει τις σάρκες της Ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον εξακριβωμένες με αποκορύφωμα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που επιβεβαιώνουν το καθεστώς καθολικής ατιμωρησίας. Τα μέλη του στερούνται πλήρως αρχών εθνικής συνείδησης, φιλοπατρίας και συλλογικής κοινωνικότητας και καλύπτουν όλους τους κύριους κομματικούς και διοικητικούς σχηματισμούς. Διακατέχονται από την αρχή της συντεχνιακής κυριαρχίας, μια από τις χειρότερες μορφές κοινωνικής καταπίεσης».

18/2/11

Οι επενδύσεις στη Γαύδο και στη Γαυδοπούλα

  
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 12:19
a_external_collaboration
Είναι γνωστή η στρατηγική σημασία της Κρήτης επειδή ευρίσκεται αφενός σε κομβικό σημείο των θαλασσίων οδών της Μεσογείου και αφετέρου δίπλα σε μια περιοχή με πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Για το λόγο αυτό απετέλεσε και αποτελεί στόχο στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Η Γαύδος είναι το νοτιότερο ελληνικό νησί και ταυτόχρονα το νοτιότερο ευρωπαϊκά όριο. Βρίσκεται 21,6 ναυτικά μίλια νότια της Χώρας Σφακίων, του νομού Χανίων. Έχει μήκος 5 ν.μιλίων, μέσο πλάτος 3 ν.μιλίων, έκταση 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 190 κατοίκους σήμερα. Στην απογραφή του 2001 υπήρχαν 98 άτομα ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένα 162 άτομα. Το χειμώνα μένουν περί τα 60 άτομα, δηλαδή καμιά εικοσιπενταριά όλες κι όλες οικογένειες. Οι λιγοστοί αυτοί κάτοικοι του νησιού ασχολούνται επί το πλείστον με την κτηνοτροφία, μελισσουργία, αμπελουργία, αλιεία και τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό. Οι τουριστικές υπηρεσίες στο νησί είναι στοιχειώδεις. Παρόλα αυτά το καλοκαίρι το σύνολο των τουριστών μπορεί να φτάσει τους 3.500 με 5.000, στη πλειονότητα κατασκηνωτές σε ελεύθερα κάμπινγκ. Στο κέντρο των δυτικών ακτών υψώνεται μια κορυφή ύψους 345 μέτρων. Το νησί έχει πέντε γραφικούς οικισμούς το Καστρί, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, την Άμπελο, το Ξενάκη, τον Καραβές, που είναι το κύριο λιμάνι και τα Βατσιανά που είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού αλλά και ο νοτιότερος της Ευρώπης.
Η Γαύδος έχει σήμερα μεγάλη «στρατηγική» και «γεω-τοπογραφική» αξία αφενός γιατί επεκτείνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας (ΑΟΖ) και αφετέρου γιατί αποτελεί στρατηγικό σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ρύθμιση λειτουργιών των δορυφόρων του συστήματος GPS και αλτιμετρίας (αυτών που μετρούν υψόμετρα της στάθμης των θαλασσών), για την παρακολούθηση της κίνησης των πλοίων στους θαλάσσιους δρόμους του εμπορίου, για λήψη και εν συνεχεία χρήση από επιστημονικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα πλείστων υδρογραφικών και άλλων παραμέτρων που είναι χρήσιμα για την παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη γη. «Έχουμε συγκρίνει τα αποτελέσματα μεταξύ του σταθμού της Γαλλίας στην Κορσική και του αντίστοιχου της ΝΑSA έξω από το Λος Άντζελες και η θέση της Γαύδου είναι πολύ καλύτερη», ανέφερε σε διεθνές συνέδριο προ τριών ετών στα Χανιά, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μέρτικας.
Η Γαυδοπούλα είναι μια βραχονησίδα περίπου 4 ναυτικά μίλια βόρεια της Γαύδου. Έχει μήκος 1,5 νμ, μέσο πλάτος περίπου 0,5 νμ, έκταση περίπου 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 τρείς κατοίκους. Τα βάθη γύρω από αυτή είναι μεγάλα ενώ στη νοτιοδυτική πλευρά υπάρχουν μεμονωμένοι βράχοι. Το ύψος της νησίδας είναι 133 μέτρα στο κέντρο. Στη βορειοδυτική άκρα υπάρχει φάρος για τον ασφαλή διάπλου των πλοίων από το στενό μεταξύ αυτής και της Γαύδου.
Τα δύο νησιά αυτά, λόγω θέσεως, βρίσκονται στο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών εδώ και μια δεκαετία, ενώ πρόσφατα το ενδιαφέρον φαίνεται να αναζωπυρώνεται ίσως λόγω της ύπαρξης υδρογονανθράκων (βιοαερίου και πετρελαίου) στην εγγύς περιοχή αλλά ίσως και λόγω του ενδιαφέροντος των Ισραηλινών για την μεταφορά του αποδεδειγμένα υπάρχοντος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Να θυμηθούμε πως πριν δεκαπέντε χρόνια η Γαυδοπούλα ήταν πάλι στο στόχαστρο Ελλήνων και ξένων επενδυτών λόγω του ενδιαφέροντος που είχε εκδηλωθεί για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων που προέβλεπαν τη δημιουργία ενός εργοστασίου -σταθμού κατασκευής, επισκευής, συντήρησης και μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ). Η ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία έχει ως εξής:
Στις 13 Νοεμβρίου 1996 κατατέθηκε από ένα γραφείο μελετών (του κ. Σταμάτη Παπαβασιλείου) στο ΥΠΕΧΩΔΕ ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για την "αξιοποίηση" της Γαυδοπούλας με χρηματοδότηση ενός άγνωστου Έλληνα μεγιστάνα. Επρόκειτο για μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που θα μετέτρεπε την ακατοίκητη τότε νησίδα σε μεγάλο κέντρο σταθμό του διεθνούς εμπορίου.
Κάθε μέρα δεκάδες εμπορικά πλοία κάθε εθνικότητας θα έπαιρναν από τις εγκαταστάσεις τα ολοκαίνουργια ή τα συντηρημένα κοντέινερ για να μεταφέρουν τα εμπορεύματα τους σε όλο τον κόσμο. Στη βραχονησίδα θα γινόταν υπερσύγχρονες προβλήτες, θα υπήρχε σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα αλλά και σε τρόφιμα και έτσι η οικονομία ενός εγκαταλελειμμένου και ενός ακατοίκητου νησιού της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας, θα άνθιζε!
Η Γαυδοπούλα θα αποκτούσε ζωή αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργούσε και ένα άσχημο στα μάτια των οικολόγων τοπίο, όπως εκείνο του Παγγαίου όρους για την εξόρυξη του χρυσού. Πλήθος καταγγελιών για την ισοπέδωση ενός νησιού που το ύψος του υψηλότερου λοφίσκου είναι μόλις 133 μέτρα, από οικολογικές οργανώσεις των Χανίων, φοιτητικές ενώσεις Κρητών, βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιευμάτων με καυτερή γλώσσα στις τοπικές εφημερίδες. Ευρωβουλευτής (κ. Παπαγιαννάκης) κατέθεσε το παρακάτω ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθώντας να την εμπλέξει και να γνωμοδοτήσει αρνητικά: "Προτίθεται η Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για το πώς συμβιβάζεται η πρότασή τους για ένταξη της Γαυδοπούλας στο πρόγραμμα ΝΑΤURA 2000, με την εν λόγω επένδυση;" Όλοι ενάντια, ακόμη και μερικά στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Αρχαιολογικής υπηρεσίας που βροντοφώναζαν ‘ότι "δεν θα επιτρέψουν ποτέ να συμβεί τέτοιο έγκλημα".
Η αρμόδια διεύθυνση μπροστά σε αυτή τη κατακραυγή, κωλυσιεργούσε στο να βγάλει απόφαση και να ενημερώσει τους επενδυτές. Μια απόφαση που σύμφωνα με τον νόμο χρειαζόταν μόνο 60 μέρες. Η γραφειοκρατία βλέπετε είναι μεγάλο φρένο στην όποια επένδυση στη χώρα μας.
Για να μάθει τι θα γίνει με το θέμα αυτό ο βουλευτής του ΣΥΝ από το Ηράκλειο Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε δύο επερωτήσεις στη βουλή (22.1.1997 & 21.2.1997) και οι απαντήσεις που έλαβε ήταν χρησμός. Τίποτε το ουσιώδες! Μπαλάκι του τένις έγιναν τα έγγραφα μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων. Πλήθος οι γνωμοδοτήσεις που χρειαζόταν για να προχωρήσει όχι το έργο, αλλά μόνο ο φάκελος. Οι δε «αρμόδιοι» ψάχνονταν επί μήνες για να μάθουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γαυδοπούλας. Αυτή βλέπετε δεν την διεκδίκησαν οι Τούρκοι, όπως έκαναν με τη Γαύδο σε ΝΑΤΟικά φόρουμ, και δεν ΗΞΕΡΑΝ. Το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών έδωσε τότε την απάντηση: "Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νήσου Γαυδοπούλας σας γνωρίζουμε ότι, όπως μας ανέφερε η Περιφερειακή μας Υπηρεσία -Κτηματική Υπηρεσία Χανίων- η νήσος Γαυδοπούλα έχει καταγραφεί ως ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΜΑ με Α.Β.Κ. 426 και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί καμιά αίτηση διεκδίκησης από ιδιώτες στην Υπηρεσία. Επίσης, όπως μας ανέφερε η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου η οποία έχει τη διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 973/79, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από Οργανισμό ή ιδιώτη για εκμετάλλευση". Όμως ο κ. Παπαβασιλείου του γραφείου μελετών που κατέθεσε τη μελέτη για την αδειοδότηση δήλωσε στην Εξουσία (13/2/1998) πως πρώτη φορά άκουσε ότι η Γαυδοπούλα ανήκει στο δημόσιο! "Η Γαυδοπούλα, όπως προκύπτει από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, ανήκει στους αδελφούς Τσιριντάνη από τα Σφακιά" οι δε εργοδότες που πρόκειται να αγοράσουν τη Γαυδοπούλα από τους Τσιριντάνηδες θέλουν να μείνουν ανώνυμοι γιατί "θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο που υπέστησαν οι επενδυτές στα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής"!
Τελικά το έργο δεν έγινε. Οι οικολόγοι, κάτοικοι της περιοχής, φοιτητές κ.ά. μάζεψαν πάνω από 14 χιλιάδες υπογραφές με αποτέλεσμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ να απορρίψουν την πρόταση. Στην καμπάνια που έγινε για την μη πραγματοποίηση του έργου, μια επιτροπή ανέφερε επακριβώς: «Πρόκειται για ένα τεράστιο διαμετακομιστικό λιμάνι (containers) με διεθνείς προδιαγραφές, που θα δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέψεις από τεράστια πλοία! Οι εκπομπές θορύβου και φωτός θα είναι μέγιστου βαθμού και θα επιβαρύνουν αφόρητα ολόκληρη την περιοχή. Όχι μόνο οι κραδασμοί των γιγάντιων πλοίων θα ακούγονται σε απέραντα μήκη και πλάτη, αλλά και οι τεράστιες ντίζελ μηχανές θα είναι σε συνεχή κίνηση για παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια φόρτωσης και εκφόρτωσης. Αυτή η περιβαλλοντική ηχορύπανση θα δημιουργείται μέρα νύχτα. Χιλιάδες ισχυρές φωτοχυσίες θα προξενούν ένα ορατό κώνο φωτός 365 νύχτες τον χρόνο. Η καθαρή θέα του έναστρου ουρανού, ιδιαίτερα λαμπρή εδώ, θα ανήκει στο παρελθόν. Είναι αναπόφευκτο ότι όχι μόνο ο υπό συζήτηση κόλπος αλλά και το πέλαγος και οι παραλίες θα μολυνθούν ανεπανόρθωτα!»
Πάντως λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας μας και σύμφωνα με πληροφορίες από ντόπιους, παρατηρείται μια κάποια κινητικότητα. Βλέπουν χαμηλές πτήσεις ελικοπτέρων να κατοπτεύουν την περιοχή και ίσως αυτό να σημαίνει πως το παλιό σχέδιο για την αξιοποίηση της Γαυδοπούλας θα επανέλθει μπορεί και ενισχυμένο. Η επένδυση αυτή, αν υλοποιηθεί, θα είναι ύψους πάνω από 250 εκατ. δολάρια και θα απασχολήσει περί τους 400 εργαζόμενους. Στη προηγούμενη μελέτη αναφερόταν πως θα γίνουν εκτεταμένα λιμενικά έργα (συνολικό μήκος προβλητών 3 χιλιόμετρα), πως θα δημιουργηθούν θέσεις πρόσδεσης σκαφών για παράδοση και παραλαβή προϊόντων και πως θα καλυφθεί έκταση 7.000 τ.μ., ενώ η Γαυδοπούλα θα επιπεδοποιηθεί σε ύψος 2 μέτρων από τη θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως το νησάκι από μόνο του μπορεί να μην φτάνει και πως για να καλυφτούν επτά χιλιάδες τ.μ. θα πρέπει να πάνε και στη Γαύδο.
Στη Γαύδο τώρα, τον τελευταίο μήνα, έχει ξεσπάσει σάλος με αφορμή μια πρόταση για ίδρυση εκεί του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου (Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α.).
Πριν δέκα περίπου χρόνια, μια ομάδα επτά Ρώσων και Ουκρανών πυρηνικών επιστημόνων, από τους λίγους επιζήσαντες του Τσερνόμπιλ, πήγαν για να ζήσουν με ένα νέο τρόπο, το υπόλοιπο της ζωής τους σε ένα μέρος μακριά από τον «πολιτισμό» και κοντά στη φύση. Διάλεξαν να ζήσουν «οικολογικά» στην όμορφη μας Γαύδο. Οι επτά γίνανε δεκαεπτά, κ.ο.κ. και σήμερα έχουμε μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών, από διάφορες χώρες που δηλώνουν όλοι Έλληνες στη ψυχή. Αυτοί, από μόνοι τους, έχτισαν ένα σπίτι στον οικισμό Βατσιανά για να μένουν. Το έφτιαξαν σχεδόν κάτω από τη γη, με καταπακτή όπως λένε, έκαναν ένα ανεμόμυλο για να αξιοποιήσουν την αιολική ενέργεια και κατασκεύασαν ένα σταθμό αφαλατώσεως θαλασσινού νερού για να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια. Στη παρέα τους μπήκαν και Έλληνες και όλοι μαζί πρότειναν τη δημιουργία του ινστιτούτου που θα έχει μια μεγάλη συνεδριακή αίθουσα και ένα αρχαιοελληνικό ναό, προς τιμή του Απόλλωνα, για να φεγγοβολεί το φως του από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης στην Υδρόγειο ,θυμίζοντας μας τη γνώση και τη σοφία των Αρχαίων Ελληνικών χρόνων, όπως διακηρύσσουν. Στο ναό αυτό σκοπό έχουν να γίνεται και θεατρική αναβίωση των αρχαίων μυστηρίων. Η ομάδα λοιπόν το πήρε ζεστά και προ μηνών ξεκίνησε να χτίζει το κέντρο με το ναό. Οι αρχές με ταχύτητα αστραπής σταμάτησαν τα έργα. Ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου δεν δέχεται με τίποτε την ύπαρξη 12θεϊστών στην περιφέρεια του και στην σχετική ανακοίνωση της μητρόπολης του, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η προσπάθεια επιστροφής στην ειδωλολατρία, η αναβίωση του δωδεκάθεου και των διονυσιακών τελετών δεν δίδουν διέξοδο στα αλύτρωτα αδιέξοδα της καθημερινότητας μας, αλλά φανερώνουν και αποκαλύπτουν το βάθος και την ουσία του προβλήματος". Τι ειρωνεία! Να χτίζουμε τζαμιά, με έξοδα του κράτους και με δωρεάν παραχώρηση γης, για τους μουσουλμάνους στην Αθήνα και να αρνούμαστε την κατασκευή ενός αρχαίο-ελληνικού ναού, που μια ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών εναγωνίως ζητά. Οι άνθρωποι αυτοί, σε επιστολή που έστειλαν προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, αναφέρουν: "Είμαστε μία ομάδα επιστημόνων από διαφορετικές χώρες, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία και αλλού. Ζούμε στη Γαύδο για πάνω από 10 χρόνια και σταδιακά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γίναμε Έλληνες. Έτσι τώρα ανησυχούμε προσωπικά για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, την Κρήτη και τη Γαύδο. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε στη Γαύδο το Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου- ΠΙΦΕΑΑ".
Η ίδρυση του Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α. που θα έδινε στη Γαύδο μια ευκαιρία για να γίνει εκεί ένα πολιτιστικό κέντρο της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, που θα ακτινοβολεί παγκοσμίως, που θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόνωσης και υποστήριξης της τοπικής οικονομίας, μέσω του πολιτιστικού τουρισμού, συναντά εμπόδια. Εμπόδια από το Δήμο και φράγματα από την εκκλησία.
Απ’ ότι λοιπόν φαίνεται όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την Κρήτη, για τον άλφα ή βήτα λόγο, έχουν δυσφημιστεί, υποτιμηθεί και ακυρωθεί.
Προ ετών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τις επενδύσεις Βρετανικής εταιρίας σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στη περιοχή Κάβο Σίδερο Λασιθίου που ανήκαν στο ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή (Μονή Τοπλού), λόγω ελλείψεων και παραλείψεων στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για την «τουριστική ανάπτυξη» της έκτασης του ιδρύματος.
Η άλλη πρόταση για τη δημιουργία ενός συγχρόνου λιμανιού εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσσαρά ναυαγεί και οι συμφωνίες μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των ξένων επενδυτών από Κίνα, Κορέα, Αραβικά Εμιράτα έφτασαν σε αδιέξοδο.
Οι διάφορες οικολογικές οργανώσεις και φορείς προετοιμάζουν πάλι τ’άρματα για να ξαναρχίσουν τον αγώνα όχι μόνο «διάσωσης της Γαυδοπούλας» αλλά και του πλανήτη μας. Τέλος στη Γαύδο, η τοπική αυτοδιοίκηση και η μητρόπολη δεν θέλουν να γίνει το Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου και ο ναός του Απόλλωνα, που δεν νομίζω πως επηρεάζει το περιβάλλον.

Πολιτικά παράδοξα και άτοπα

  
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 12:15
Δημοσκοπήσεις τοποθετούν κατά καιρούς τους πολιτικούς μας, σε πολύ χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης, στις εκτιμήσεις των πολιτών. Το φαινόμενο αποτελεί παράδοξο, δεδομένου ότι στο δημοκρατικό πολίτευμα που απολαμβάνουμε σήμερα, οι πολιτικοί εκλέγονται από το λαό, ο οποίος φαίνεται ότι παρασυρόμενος από τη περιρρέουσα δημαγωγία, δεν κάνει σωστές επιλογές προσώπων και στη συνέχεια αντί να μέμφεται τον εαυτό του, κατηγορεί εκείνους που εκλέγει.
Η από το Σύνταγμα επιτρεπόμενη χωρίς περιορισμό δυνατότητα επανεκλογής Βουλευτών απεριόριστες φορές, οδηγεί συχνά στο φαινόμενο η βουλευτική ιδιότητα να ασκείται διά βίου και πολλές φορές να κληρονομείται σε κατιόντες, με όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα για το πολίτευμα και τον τόπο. Αντιθέτως για άλλα δημόσια αξιώματα, όπως του Προέδρου Δημοκρατίας και Νομάρχη, ισχύει το όριο της οκταετίας.

17/2/11

Ιδεολογικές εμμονές και εξωτερική πολίτικη: Οι Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις

  
Δευτέρα, 17 Ιανουάριου 2011 13:02
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Η καθυστερημένη κατά δεκαετίες προσέγγιση της χώρας μας με το Ισραήλ έχει προκαλέσει επικριτικά σχόλια και στα δύο άκρα του πολιτικού μας φάσματος, από ανθρώπους που εκλαμβάνουν την εξωτερική πολιτική ως χώρο έκφρασης ιδεολογικών εμμονών.

16/2/11

Η Ελλάδα και το δημόσιο χρέος

  
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 22:21
a_external_collaboration
Φασαρία έχει προκληθεί από τη συνέντευξη της τρόικας κατά την οποία υπέδειξε την πώληση περιουσίας του δημοσίου αξίας μέχρι 50 δις  για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Φασαρία και αντίδραση για κάτι το οποίον, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι μονόδρομος. Και όποιος νομίζει ή πιστεύει πως υπάρχει άλλος δρόμος για εξυπηρέτηση αυτού του χρέους καλόν είναι να τον παρουσιάσει σε όλους εμάς, στον λαό, το ταχύτερο και να πείσει για την ορθότητα του.  Άρνηση και συνθηματολογία ουδέν εξυπηρετούν και ουδένα πείθουν πέραν των συνηθισμένων αρνητών.
Έχει λεχθεί πως η ακίνητη περιουσία του δημοσίου είναι της τάξης των 280 με 300 δις ίσως και παραπάνω.  Η περιουσία αυτή είναι στην πράξη αναξιοποίητη και ουδέν ή ελάχιστα προσφέρει στην οικονομία του τόπου.  Ο κοινός νους λέει πως αυτή η περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως ή και μέρος αυτής να πωληθεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, όπως θα έκανε και ο οποιοσδήποτε νοικοκύρης που θα χρώσταγε λεφτά και θα πούλαγε περιουσιακά του στοιχεία, αν είχε και δεν είχε άλλο τρόπο για να ξοφλήσει το χρέος του και να μη πάει φυλακή.  Γιατί το δημόσιο χρέος είναι σήμερα τέτοιο που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί, να εξοφληθεί ή έστω και να μειωθεί με άλλο τρόπο στο δυνάμενο να προβλεφθεί από τη δική μας τουλάχιστον γενιά μέλλον.  Και κανένας δεν είναι βέβαια έτοιμος να μας χαρίσει το χρέος, εκτός εάν πτωχεύσουμε με όλα τα επακόλουθα μιας τέτοιας εξέλιξης.

The Egyptian Riddle

  
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 22:24
mubarak_obama
The situation in Egypt calls to mind Churchill’s famous 1939 description of Russia as a “riddle, wrapped in mystery, inside an enigma”. Some three weeks after the crowds began assembling in Cairo’s Tahrir Square, the outside world is still mostly in the dark as to the true colors and intentions of the key players in the unfolding drama; and, as a result, attempting to predict the course events will take is a most hazardous exercise. What is clear, however, is that the stakes for the Western World in the land of the Nile are very high.

14/2/11

Εκδικάζεται στις 21 -30 Μαρτίου τ.ε. η προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της χώρας μας

  
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 08:53
Μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις  2-4  Απριλίου του 2008 , όπου η Συμμαχία αποφάσισε ομόφωνα να αναβάλει την αποστολή πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ για την ένταξή της στη Συμμαχία μέχρις ότου λυθεί το ζήτημα γύρω από το όνομα με την Ελλάδα, τα  Σκόπια αντιδρώντας στο γεγονός αυτό , προέβησαν, τις ημέρες που ακολούθησαν, σε διάφορες πολιτικές ενέργειες που είχαν ως βασικό στόχο να αποδείξουν ότι η χώρα μας παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και ειδικότερα το άρθρο 11 αυτής( *1 ). Ενδεικτικά , ο τότε  Υφυπουργός Εξωτερικών  της ΠΓΔΜ προέβη , σε γραπτό και προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Πρέσβη της χώρας μας στα Σκόπια , ενώ ο τότε Πρόεδρός της απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για παραβίαση της ως άνω Συμφωνίας από την Ελλάδα. Ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός απέστειλε και αυτός επιστολή απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Σκοπιανού Προέδρου.

Τα φωτοβολταϊκά στο μικροσκόπιο

  
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 09:00
a_external_collaboration

11/2/11

Οι Τουρκοκύπριοι σε αναταραχή

  
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 08:57
a_external_collaboration
Αναταραχή παρατηρείται στα κατεχόμενα της Κύπρου με τους Τουρκοκυπρίους να ευρίσκονται στους δρόμους ζητώντας από την Τουρκία να φύγει από την Κύπρο.  Μοιάζει με καθολικό αίτημα που στηρίζεται από πολιτικά κόμματα ενώ φαίνεται πως και ο Ντερβίς Έρογλου τηρεί μια χαλαρή στάση.

Βαθύ βαρομετρικό στα Βαλκάνια

  
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 09:18
a_external_collaboration
΄Οσα διαδραματίζονται στην Τυνησία και προ πάντων στην Αίγυπτο συγκεντρώνουν δικαιολογημένα την προσοχή της διεθνούς κοινότητος διότι ενδέχεται να αλλάξουν άρδην τον γεωπολιτικό χάρτη της Υφηλίου -όχι μόνον του αραβικού κόσμου. Παράλληλα, όμως, γεγονότα προσαυξανόμενα ταυτοχρόνως σε καθεμιά βαλκανική χώρα απειλούν εν δυνάμει την γεωπολιτική ισορροπία στην άλλοτε (;) «Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία αντιμετωπίζουν, σε διαφορετικό βαθμό αλλά στην ίδια κατεύθυνση, ταυτόσημα φαινόμενα που δοκιμάζουν το πολιτικό σύστημά τους, την υποτιθεμένη «ευρωπαϊκή» ταυτότητά τους, ακόμη και την συνοχή τους.

8/2/11

Τα προσκόμματα στις Ευρωενωσιακές βλέψεις της Άγκυρας

  
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 00:25
Ενταξιακή πολιτική της Άγκυρας
Η τουρκική ενταξιακή υποψηφιότητα βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων, όχι μόνο της Κοινοτικής Ευρώπης, αλλά και της Δύσης γενικότερα. Ποιες όμως είναι οι πραγματικές προοπτικές για την εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;[

Μια αλλιώτικη δημοσκόπηση

  
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 12:47
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα της κρίσης οι πολίτες παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις. Προσπαθούν να μαντέψουν τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από μεγαλόστομες ανακοινώσεις από παράγοντες του κατεστημένου, περιλαμβανομένων και των μέσων ενημέρωσης αλλά και των εταιριών δημοσκοπήσεων που κυρίως παράγουν έργο κατ`εντολήν. Ανησυχούν γιατί η εικόνα που τους παρουσιάζεται γίνεται όλο και πλέον αντιδιαμετρική με τις γνώμες ξένων αναλυτών και αυτό για δυο κυρίως λόγους. Καταρχήν από τις προβλέψεις των ξένων η χώρα φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο αλλά το κυριότερο είναι ότι η βάση της αξιολόγησης, δηλαδή τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να σημειώσουν εφαρμογή των μέτρων, δεν είναι αυτή που τα εσωτερικά ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων προσφέρει στους πολίτες.

"Υπό την πίεση των «πραγμάτων»". Προσπαθώντας να «ξεγλιστρήσουμε από το παρόν ή να φτιάξουμε το μέλλον

  
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 14:22
a_external_collaboration
Υπάρχει πάντα το μυστήριο των μοιραίων ατόμων που νομίζουν ότι διαχειρίζονται την πολιτική. Ενώ η πραγματική πολιτική με βλέφαρα μισόκλειστα, ειρωνικά, παρακολουθεί τη δικαίωσή της.
Το κράτος, εκφράζει την ύπαρξή του, στο ποσοστό που οι πολίτες αντιλαμβάνονται, αποδέχονται και συνειδητοποιούν τη συμμετοχή τους στα κοινά του καθημερινού βίου.

6/2/11

Βαρντάρσκα; Ολίγη ιστορία

  
Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 23:16
Μερικές φορές, επειδή σε κάποιο θέμα έχουμε δίκιο και, παρ’όλα αυτά, δεν βλέπουμε τό δίκιο μας αυτό να αναγνωρίζεται από τρίτους, καταφεύγουμε στην επίκληση αβασίμων επιχειρημάτων, με μόνο αποτέλεσμα να αποδυναμώνουμε τη θέση μας. Κλασσικό, δυστυχώς, παράδειγμα είναι διάφορες υπερβολές μας στο θέμα της ΗΠΓΔΜ.

Η καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων

  
Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 23:21
a_external_collaboration
Τεκμηρίωση στα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματολογίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Πλούταρχος, Αρριανός, Δημοσθένης, Πολύβιος, Ισοκράτης).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Περί αυτονοήτων το παρόν σημείωμα. Επειδή, όμως, ο λόγος γίνεται όλο και πιο συχνά για τα αυτονόητα, είναι, ίσως, χρήσιμο, να εντρυφήσει κάποιος -για λίγο- σε αυτά. Μια πρόσφατη, για την καταγωγή του Αλέξανδρου και των Μακεδόνων, μελέτη μου στο έργο μεγάλων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Πλούταρχος, Αρριανός, Δημοσθένης, Ισοκράτης, Πολύβιος) οδήγησε στην τεκμηρίωση των γνωστών, κατά το μάλλον ή ήττον, επιχειρημάτων για το ζήτημα. Επειδή η σημειολογική αξία του ονόματος, ως λέξης, είναι σοβαρότερη υπόθεση από ό,τι θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, -πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για όνομα ιστορικό, πολύ-σημαντικό και εριζόμενο, όπως αυτό της Μακεδονίας, αξίζει να ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά σε αυτά που καταγράφουν οι ιστορικοί της αρχαιότητας.

5/2/11

Τουρκικά λιμάνια και Ευρωπαϊκή Κύπρος

  
Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2011 20:35
a_external_collaboration
Πρόσφατα, γίνεται πολύς λόγος για τα Τουρκικά περιοριστικά μέτρα εναντίον πλοίων και αεροπλάνων κυπριακών συμφερόντων, που αποτελούν παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που πηγάζουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΕΕ – Τουρκίας και άλλων Δηλώσεων και Κανονισμών της ΕΕ. Περνώντας στην αντεπίθεση η Κυπριακή Κυβέρνηση υπέβαλε στις 2 Δεκεμβρίου 2010 στο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ εμπεριστατωμένο έγγραφο που καταγράφει λεπτομερώς τις παραβιάσεις των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ε.Ε. Το έγγραφο κυκλοφόρησε και ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου, ενώ η Υπουργός, Κα. Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή ενημέρωσε και εδώ στην Λευκωσία τους Πρέσβεις των χώρων της Ε.Ε. Ας δούμε, όμως, πως έχουν τα πράγματα.

4/2/11

Φυσικό αέριο – Πολιτικές προεκτάσεις

  
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 00:13
a_external_collaboration
Γίνεται επ΄ εσχάτων πολύς λόγος για το φυσικό αέριο. Εκείνο, όμως, που έδωσε πολιτικές διαστάσεις στο θέμα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Όμιλο Deleκ του Ισραήλ για μεταφορά με αγωγό στην Κύπρο φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του οικοπέδου Λεβιάθαν και από την Κύπρο στην Ευρ’ώπη με πλοία. Ο Όμιλος Delek είναι εταίρος της μεγάλης Αμερικάνικης Εταιρείας Noble στην οποία έχει εκχωρηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση η άδεια εξόρυξης των υδρογονανθράκων του οικοπέδου 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.
Για να αντιληφθούμε τις πολιτικές προεκτάσεις της κίνησης αυτής θα πρέπει να την τοποθετήσουμε μέσα στα πραγματικά της πλαίσια.

2/2/11

Η αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο

  
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 19:42
a_external_collaboration
Μιά αναταραχή παρατηρείται στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Ιορδανία ευρίσκονται σε περισσότερη ή ολιγότερη αναταραχή. Ακολουθούν Λίβανος, Συρία ίσως και Αλγερία. Βέβαια οι αυταρχικές και κατά κανόνα διεφθαρμένες ηγεσίες στις χώρες αυτές έχουν με τις πολιτικές τους μεγάλη ευθύνη γι αυτό. Αλλά τα αίτια δεν περιορίζονται εκεί. Οι διαδηλωτές μιλάν για φτώχεια, ανεργία, πείνα και όλα τα συναφή. Έχουν βάση αυτά, πρέπει όμως να σκεφτούμε επίσης πως π.χ. η Αίγυπτος στην εποχή της επανάστασης του Νάσερ το 1952 είχε ένα πληθυσμό γύρω στα 17 εκατομμύρια και σήμερα έχει 80. Ένας φίλος μου Σαουδάραβας με ρώτησε κάποτε πόσα έχω εγγόνια και όταν του είπα τότε «κανένα» με υπερηφάνεια μου απάντησε πως αυτός έχει 54 (!!) και μιλούσε με απόλυτη σοβαρότητα. Τώρα που εγώ έχω 2 αυτός μπορεί να έχει 70 ή και παραπάνω. Εάν η Ινδία είχε 200 ή 300 εκατομμύρια κατοίκους αντί 1.5 δισεκατομμύριο, με την τεχνολογική ανάπτυξη που έχει θα ήταν πιθανώς από πολύ καιρό τώρα υπερδύναμη. Με αυτό τον πληθυσμό που έχει πως μπορεί να είναι; Φοβούμαι πως η κατάσταση είναι μπλεγμένη. Έχουν φαίνεται βάση αυτές οι μελέτες που λένε πως η Ευρώπη στο τέλος του αιώνα ή και ενωρίτερα θα είναι ήπειρος μουσουλμανική. Αυτές οι μάζες των λιμοκτονούντων κινούνται προς Δυσμάς ανεξάρτητα από την αύξηση του ΑΕΠ στις χώρες τους.

1/2/11

Η κοινωνία και το βάρος της κρίσης

  
Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 16:14

Νηφάλια (γενική) ιστορική γνώση της μεταπολεμικής  πολιτικής ιστορίας της χώρας μας  κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει, αλλά και αν υπήρχε, αυτή θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γίνει προσιτή  στην κοινή γνώμη, εξαιτίας των ιδιομορφιών της πολιτικής και πνευματικής ζωής μετά το 1974. Ειδικές έρευνες για κάθε μία από τις (γνωστές) φάσεις της, (ιδιαίτερα εκείνες που οδήγησαν σε εσωτερικές και εξωτερικές περιπέτειες και την κατάλυση της δημοκρατίας), εξαιρετικά χρήσιμες για την εξακρίβωση των γεγονότων, πρώτα, την ερμηνεία των συμπεριφορών, κατόπιν, δεν έγιναν και είναι αμφίβολο αν στο εγγύς μέλλον θα γίνουν.  Η επιτακτική ανάγκη για εθνική αυτογνωσία επέβαλλε και επιβάλλει μία τέτοια ιστορική γνώση, και όσο λείπει, θα λείπει και η εθνική αυτογνωσία. Με το έλλειμμα αυτό το ερώτημα που τίθεται πρώτα και τώρα: ποιες ήταν οι προηγούμενες κρίσεις, που οφείλονται, αν, και με ποιο αποτέλεσμα αντιμετωπίστηκαν, μόνο με διαπιστώσεις από τα ίδια τα γεγονότα και τις καταστάσεις που βιώθηκαν, μπορεί –εν μέρει-να απαντηθεί. Στις διαπιστώσεις αυτές μπορεί ή μάλλον πρέπει να στηριχθεί και οποιαδήποτε πρόταση για την παρούσα κρίση. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου