31/1/11

Προοπτική επίλυσης του προβλήματος με τα Σκόπια

  
Δευτέρα, 31 Ιανουάριου 2011 16:55
Η Σλαβική επιβουλή κατά της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας παρ’ όλον ότι δεν έχει απολέσει τον δυναμισμό της από πλευράς Σλάβων των Σκοπίων δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο δυναμισμό και ενδιαφέρον από Ελληνικής πλευράς. Ελάχιστα Μ.Μ.Ε. ασχολούνται με το θέμα και οι πολιτικοί έχοντας αποδεχθεί το 2008 την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι πάντων θεωρούν ότι εκπλήρωσαν το καθήκον τους.

Κοιτάζοντας την πραγματικότητα κατάματα (Μέρος 2ο)

  
Δευτέρα, 31 Ιανουάριου 2011 17:13
Με ενθάρρυνση από θετικά σχόλια από γνωστούς στο πρώτο άρθρο με τον ίδιο τίτλο στις 27 του περασμένου Δεκεμβρίου και με γεγονότα στο μεταξύ που επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη ασυλία και προκλητικότητα του αμαρτωλού πολίτικου κατεστημένου είναι ίσως σκόπιμο να σχολιάσει κανείς περισσότερο ορισμένες διαστάσεις της σημερινής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης. Και αυτό με σκοπό να προβάλλει περισσότερο την ανάγκη για την άμεση δραστηριοποίηση του.

Τα “Εντόπικα”. Η ιστορία ενός γλωσσικού ιδιώματος

  
Δευτέρα, 31 Ιανουάριου 2011 16:39
a_external_collaboration

Από το 1430, που οι Οθωμανοί κυρίευσαν την Θεσσαλονίκη, έως την απελευθέρωση το 1912 – 1913, δηλαδή για πάνω από 500 έτη, όλος ο γεωγραφικός χώρος της ιστορικής Μακεδονίας ήταν υπό Οθωμανική κατοχή. Όλες οι απογραφές που διενεργήθηκαν, και αναφέρονταν στις εθνότητες, κατέγραφαν Τούρκους, Έλληνες, Βούλγαρους ή Σλάβους, Αλβανούς και Εβραίους. Οι εθνότητες αυτές έπρεπε υποχρεωτικά να συμβιώσουν και να επικοινωνήσουν για τις καθημερινές ανάγκες. Αναπτύχθηκε έτσι μια κοινή γλώσσα καθημερινής επικοινωνίας η οποία βασίσθηκε στην ευκολότερη από όλες την σλαβική και εμπλουτίσθηκε με Τουρκικές αλλά κυρίως με πάρα πολλές Ελληνικές λέξεις και εκφράσεις.

Ο κ. Dominique Straus-Kahn και οι τομείς ανάπτυξης της Ελλάδας

  
Δευτέρα, 31 Ιανουάριου 2011 17:18
a_external_collaboration
Ο Ντομινίκ Στρως-Καν, Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ σε συνέντευξη του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 12.12.2010, όταν ρωτήθηκε από πού θα προέλθει κατά τη γνώμη του η ανάπτυξη, ανέφερε: «Μεταξύ των τομέων που προσφέρουν ανάπτυξη, είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και οι μεταφορές».  Προσθέτω και 3 σημαντικότατα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, που τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γκάστον Τορν με την έναρξη το 1981 της εφαρμογής της Συνθήκης Εντάξεως της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα: «Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα. 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον Ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων» Αυτά τα σοβαρά μας πλεονεκτήματα, στα οποία υπερτερούμε των χωρών της Ε.Ε. εάν τα είχαμε αναδείξει, οι διεθνείς αγορές θα μας υπολόγιζαν και ο Ελληνικός λαός θα ήταν οικονομικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση και ασφαλώς πλέον αισιόδοξος γιά το μέλλον μας.

28/1/11

Αυταρχική Δημοκρατία

  
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 16:22
Τα δημοκρατικά πολιτεύματα για να λειτουργήσουν σωστά και αποδοτικά στηρίζονται βασικά στους ακόλουθους θεσμούς. Στο Κοινοβούλιο, την Εκτελεστική εξουσία , την Δικαστική Εξουσία ,τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τον Κρατικό Μηχανισμό, την Διπλωματική Υπηρεσία.

24/1/11

Επιστολή του πρέσβη ε.τ. και βουλευτού κ. Ιωάννου Κοραντή ενημερωτική για την επί διοικήσεώς του κατάσταση στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

  
Δευτέρα, 24 Ιανουάριου 2011 12:04
Κύριο Παντελή Καψή
Δ/ντή, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
tovima@dolnet.gr
Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2011
Κύριε Διευθυντά,
Στο άρθρο με τίτλο « Τα παραμάγαζα κυριαρχούσαν στην ΕΥΠ», που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής(16/1/2011), διατυπώνονται 5 αναπάντητα ερωτήματα «για την διάλυση της ΕΥΠ », όπως την παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,  κατά την κρίση βεβαίως του συντάκτη του.
Επειδή γίνεται άμεση αναφορά στο όνομά μου, θα ήθελα να καταθέσω τις επιβεβλημένες από πλευράς μου απαντήσεις και σχόλια :

The Future of Euro-zone by Dinos Stasinopoulos, formerly with the European Commission

  
Δευτέρα, 24 Ιανουάριου 2011 22:38
The Euro-sceptics of London and the neo-cons of New York and Washington have been lately predicting the collapse of the Euro-zone area as it relates to Greece, Ireland and Portugal.
There are of course huge economic strains for the weaker member states of the Εuro-zone but despite the crisis no country is about to leave the single currency. Talks of the demise of Euro are   premature. The Euro is here to stay. It's end is not in sight. As Paul Volcker, the x-Chairman of the Federal Reserve of the United States once said following the Asia financial crisis: it is best to be on a big ship when the waters get rough. If there is one lesson to be learned it is that markets are subject to wide swings that can damage the real economy in Europe. Member states know that euro membership provides a safe haven which would mitigate negative impacts of the financial/economic crisis.

Turkey: In search of an international role

  
Δευτέρα, 24 Ιανουάριου 2011 22:41
Turkey: In search of an international role
Viewed against the failure of the conference on the Iranian nuclear issue and the ominous turn of events in Lebanon, the quest of the Turkish Islamist leadership for a major role in the reshaping of the Middle Eastern geopolitical landscape comes out as both quixotic and troubling In Istanbul, Turkey served as the convenient host country, but was shut out of the negotiations between the international heavies and her newly found, intransigent Iranian friends – a clear sign of Western distrust; and Prof. Davutoglu’s much publicized efforts to mediate in the Lebanese crisis have yielded no tangible results – a victim, no doubt, to the mounting suspicions Turkish ambitions and controversial positions generate. Thus, one cannot escape the impression that the Turks are trying to punch above their weight on the international scene – and, more importantly, that they are on the wrong policy track.

22/1/11

Η Ελλάδα και οι τρέχουσες συγκυρίες, Δημήτρη Θ. Τζεβελέκη, Αρχιπλοιάρχου Π.Ν. εα

  
Σάββατο, 22 Ιανουάριου 2011 19:25
Η διπλωματία είναι και πρέπει να είναι μυστική. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για τα αποτελέσματα της είναι να συζητιέται στα παράθυρα των τηλεοράσεων. Ο κοινός πολίτης από την πλευρά του μπορεί να σκέπτεται ή και να λέει απόψεις και ιδέες, οι οποίες όμως μπορεί να απέχουν παρασάγγες από την πραγματικότητα. Και οι οποίες πάντως δεν αποκλείεται πολλές φορές να διαμορφώνουν ένα κοινό αίσθημα που δεν εξυπηρετεί πάντα και το εθνικό συμφέρον.
Έτσι λοιπόν, από την ασφαλή πλευρά της άγνοιας  πραγματικών δεδομένων της μυστικής διπλωματίας, μπορούμε να κάνουμε διάφορες σκέψεις στα ελληνοτουρκοκυπριακά μέσα από τις τρέχουσες συγκυρίες . Έτσι:

20/1/11

Ισραήλ -Τουρκία: Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού

  
Πέμπτη, 20 Ιανουάριου 2011 09:19
Εισαγωγή
Σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο: «Η Τουρκία: Ένας γίγαντας με πήλινα πόδια», ανέλυσα το κατά τα άλλα παράλογο γεγονός, να αποκαλώ την Τουρκία μ’ αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο.
Ο κύριος λόγος ήταν ότι έκανα σύγκριση της Τουρκίας με το Ισραήλ και αποδείκνυα με επιχειρήματα ότι η Τουρκία δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντιπαρατεθεί στο Ισραήλ. Το τελευταίο είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να της δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα και πρακτικά να την διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθη.[1] Γεγονός που θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και για την Ελλάδα, αν δεν είχαμε τις υποτελείς κυβερνήσεις διαχρονικά.

15/1/11

κ. Β. Μαρκεζίνη μας προσβάλλετε

  
Σάββατο, 15 Ιανουάριου 2011 20:21
Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών έχουν πάντα ένα ιστορικό υπόβαθρο και είναι είτε πλούσιο είτε πτωχό.
Το ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία έχει βάθος μίας χιλιετίας περίπου . Είναι πλουσιότατο και κατά περιόδους ιδιαίτερα δραματικό αν ληφθεί υπόψη ότι οι Οθωμανοί αποτελείωσαν την Βυζαντινή αυτοκρατορία και οι Έλληνες αποτελείωσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία. Είναι το μοναδικό ίσως κράτος και έθνος με το οποίο ο Ελληνισμός διατηρεί την πλέον μακραίωνα και ταραγμένη ιστορία.

14/1/11

Ελληνική Δημοκρατία - Φάσεις πολιτικής ανωμαλίας

  
Παρασκευή, 14 Ιανουάριου 2011 13:45
Θα πρέπει να αρχίσω λέγοντας ότι δεν είμαι ιστορικός και αρκετά ηλικιωμένος. Επομένως ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για τυχόν ανακρίβειες σ`αυτά που γράφω παρακάτω. Πιστεύω όμως ότι ο αναγνώστης με καλή πρόθεση θα πάρει το μήνυμα.
Η ιστορία του νεοελληνικού κράτους από συστάσεως του χαρακτηρίζεται από πολίτευμα δημοκρατίας, μια και ο τόπος είναι από παλιά το “λίκνο” της και οι φιλέλληνες ανά τον κόσμο δεν θα μπορούσαν να φαντασθούν κάτι διαφορετικό. Μόνο που σε όλες τις φάσεις της θα πρέπει να επισυνάψουμε και ένα διευκρινιστικό επίθετο. Και για να μην ανατρέχουμε πολύ παλιά ας αρχίσουμε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

12/1/11

Θέσεις και αντιθέσεις, συγγραφέως Κώστα Στεφανόπουλου

  
Τετάρτη, 12 Ιανουάριου 2011 14:59
Η εκβιομηχάνιση, αίτιο και μέρος μιας πολύπλευρης και αλληλεπιδρούσας διαδικασίας στην Δυτική ιστορία, θεωρείται αιτία μιας «αξιοσημείωτης αλλαγής η οποία συνέβη μεταξύ του 1600-1900» (Sutton Smith,1986). Ένας από τους παράγοντες αυτής της αλλαγής ήταν ο διαχωρισμός μεταξύ της οικογένειας και της οικονομικής ζωής Ενώ στον φεουδαλισμό «η αυξανόμενη σημασία του σπιτικού παρήγαγε μια ισχυρή πατριαρχική κοινωνία» (Cox, 1996, σελ.24), οικο-ποιώντας τον Ιουδεο-Χριστιανικό Θεό (Cox,1996, Kardiner,1928 στο Schwartzman,1979), η εκβιομηχάνιση «τοποθέτησε την δουλειά στο κέντρο της ζωής και των αξιών της κοινωνίας» (Sutton Smith,1986). Αλλά αναγορεύοντας την εργασία σε κοινωνικό καθήκον, συνέβαλλε στην πνευματική ανύψωση του σπιτικού (Cox,1996,σελ.24), το οποίο άρχισε ολοένα και περισσότερο να θωρείται σαν ένα καταφύγιο από τις αλλοτριώσεις του βιομηχανικού καπιταλισμού.

11/1/11

Η βιομάζα ως πηγή ενέργειας στην Ελλάδα, Βασίλη Κουμπάκη, Μηχανολόγου Μηχανικού

  
Τρίτη, 11 Ιανουάριου 2011 17:43
Το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο θέμα έστω και εάν η χώρα μας είναι πλούσια σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη τεχνογνωσίας ή πηγών ενέργειας αλλά στις καθιερωμένες εσφαλμένες πολιτικές επιλογές. Ενώ σήμερα γίνεται λόγος για την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια αυτή πάλη περιορίζεται στην στενή έννοια των καθιερωμένων μας γνωστών εφαρμογών της φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας. Μία από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας μας που είναι η βιομάζα στην οποία είναι πλούσια η χώρα μας, την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη.

10/1/11

Ελληνοτουρκικά

  
Δευτέρα, 10 Ιανουάριου 2011 13:51
Ελληνοτουρκικά, Παπανδρέου και Ερντογάν
Η επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία πυροδότησε στην Ελλάδα τις συνήθεις αντεγκλήσεις ως προς τη σκοπιμότητα, το αντικείμενο και τους όρους διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τη γείτονα. Ας επιτραπεί επί τη ευκαιρία στον γράφοντα να επαναλάβει, πολύ συνοπτικώς, κάποιες πάγιες σχετικές εκτιμήσεις του – οι οποίες, υπό αναλυτικότερη μορφή, είναι ήδη αναρτημένες στο Διπλωματικό Περισκόπιο.

Ελλάδα: Σωτηρία ή Διάλυση, Δημήτρη Θ. Τζεβελέκη, Αρχιπλοιάρχου Π.Ν. εα

  
Δευτέρα, 10 Ιανουάριου 2011 14:11
Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι εκφράζουν σε γραπτό ή προφορικό λόγο απόψεις/τρόπους για τη σωτηρία του τόπου από την οικονομική κρίση, την οποίαν περνάμε και για την οποίαν όλοι, άλλος λίγο και άλλος πολύ, άλλος συνειδητά και άλλος ασυνείδητα, είμαστε συνυπεύθυνοι. Προτείνουν ακόμα πτώχευση, προτείνουν έξοδο από το ευρώ, προτείνουν έξοδο ακόμα και από την ΕΕ, προτείνουν να πάρει ο λαός στα χέρια του την κατάσταση ( μέχρι και εκεί φτάνουν !! ) …….για να κάνει ο λαός τι; Διαβάζω τώρα και ένα καταιγισμό μέτρων που θα έπρεπε να εφαρμοστούν, μέτρα που πραγματικά κόβουν την ανάσα.

9/1/11

Looking at reality straight in the eyes

     
Κυριακή, 09 Ιανουάριου 2011 12:38
Many in Greece today debate the effectiveness or otherwise of grandiose political decisions to save the nation but when it comes to expected participation of the ordinary citizen they tend to shy away. Very few underline the need for a fundamental change of attitude of the individual. They avoid delving because they know how difficult it is to effect such change.

6/1/11

Ερζερούμ καλεί Αθήνα

  
Πέμπτη, 06 Ιανουάριου 2011 14:38
Τα Υπουργεία των Εξωτερικών των οργανωμένων κρατών καλούν, κατά κανόνα, στην Κεντρική τους Υπηρεσία τους διαπιστευμένους στο εξωτερικό Πρέσβεις τους κατά τακτά διαστήματα που πάντως δεν είναι συχνότερα του έτους. Συμμετέχουν είτε όλοι οι ανά την υφήλιο Πρέσβεις είτε οι Πρέσβεις ανά γεωγραφική περιοχή.  Οι λόγοι της σύγκλησης τέτοιων συναντήσεων είναι πολλαπλοί και προφανείς και δεν στοχεύουν μόνο στην ενημέρωση των εκπροσώπων επί της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της χώρας αλλά και στην αλληλοενημέρωση και συντονισμό. Στις συναντήσεις αυτές οι ομιλητές ,πέραν των πολιτικών και κρατικών λειτουργών της χώρας συμμετέχουν και αλλοδαποί ειδικοί στα θέματα που άπτονται άμεσα της εξωτερικής πολιτικής της προκαλούσας χώρας. Μία τέτοια συνάντηση είναι και αυτή της 7ης Ιανουαρίου 2011 στο Ερζερούμ(*Ι) της Τουρκίας.

3/1/11

Η πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα, Βασιλείου Κουμπάκη, Μηχανολόγου Μηχανικόυ

  
Δευτέρα, 03 Ιανουάριου 2011 12:13
Κριτική της αναγκαιότητας κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια πολλές φορές γίνεται κουβέντα για τη χρήση η μη της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης με δηλώσεις του προσπάθησε να βαπτίσει την πυρηνική ενέργεια ‘’πράσινη’’ ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια με ‘’αρμόδιους’’ προσπάθησαν να μας διαφωτίσουν εμάς τους ‘’νυχτωμένους’’ πολίτες που δεν τα ξέρουμε αυτά τα εξειδικευμένα θέματα, ακόμα και το ΤΕΕ μπήκε σε αυτήν την διαδικασία με ημερίδα του.
Εγώ θα σας καταθέσω τις απόψεις μου όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένες και εσείς θα τις κρίνεται για την ορθότητα τους.

Γερμανοί, Βρετανοί και απελευθέρωση της Κρήτης: Άγνωστες πτυχές, Σ. Μανουσογιαννάκη Αντιναυάρχου ΠΝ ε.α.

  
Δευτέρα, 03 Ιανουάριου 2011 12:20
Αφορμή για την συγγραφή αυτού του κειμένου μου έδωσε η ανάγνωση μερικών άρθρων στο διαδίκτυο αλλά κυρίως η ανάγνωση του βιβλίου της Μάρως Δούκα « Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ». Το κυρίαρχο ερώτημα που προέκυπτε ήταν γιατί Γερμανικά στρατεύματα παρέμειναν στην Κρήτη από τότε που απελευθερώθηκε η υπόλοιπη Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944 μέχρι τον Μάιο του 1945 διατηρώντας όλο τον οπλισμό τους και συμπεριφερόμενοι ως στρατός κατοχής.
Κατά την διάρκεια του πολέμου ο αντιχιτλερικός   συνασπισμός πρόβαλε τον αγώνα του ως απελευθερωτικό και δίκαιο έναντι του κατακτητικού και ληστρικού πολέμου της Γερμανίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας και των δορυφόρων τους εις βάρος των άλλων λαών. Στην ουσία ο πόλεμος αυτός έμελλε να αποδειχθεί ως σύγκρουση των ισχυρών για την κυριαρχία τους πρώτα στον Ευρωπαϊκό χώρο και ύστερα στον παγκόσμιο. Η μεταπολεμική πορεία της ανθρωπότητας έρχεται να επιβεβαιώσει, ως αποτέλεσμα, τα αίτια της έκρηξής του.

1/1/11

Επίκαιρο κείμενο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη δημοσιευθέν στην εφημερίδα «Ακρόπολις» προ 114 ετών

  
Σάββατο, 01 Ιανουάριου 2011 05:20
"Το εκήρυξεν ο θείος Όμηρος προ ετών τρισχιλίων: Εις οιωνός άριστος!...Αλλά τις έβαλεν εις πράξιν την συμβουλήν του θειοτάτου αρχαίου ποιητού; Εκ της παρούσης ημών γενεάς τις ημύνθη περί πάτρης;
Ημύνθησαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους;

Αρχειοθήκη ιστολογίου