17/11/11

Ένας ταπεινωμένος Έλληνας Πρωθυπουργός; τρελός, καταθλιπτικός, βλάκας, αρχιβλάκας

  
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 20:49
Κατά τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ,οι βαρείς αυτοί χαρακτηρισμοί προήλθαν από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζύ, και αφορούσαν τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου. Σημειωτέον ότι ο μεν Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε δημόσια, ως προς την καταγωγή του, ότι είναι κατά το ήμισυ Μακεδόνας ,η δε σύζυγος του, ότι είναι κατά το ήμισυ Έλληνας και το άλλο ήμισυ Ούγγρος και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν διακατέχεται a priori από ανθελληνικά αισθήματα.

Επισημαίνεται ότι η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των κρατών δεν επηρεάζει απαραίτητα και τις προσωπικές σχέσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελούν οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία ,οι οποίες είναι οι χειρότερες μετά από αυτές με τους Σλάβους των Σκοπίων και παρ’ όλα αυτά οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των Πρωθυπουργών των δύο χωρών , τουλάχιστον , των κ. κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Α. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν είναι από τις πλέον εγκάρδιες.
Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν απηύθυνε τους υβριστικούς αυτούς χαρακτηρισμούς στον ίδιο προσωπικά σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, που θα ήταν δύσκολο να διαρρεύσουν, αλλά τους μεν δύο πρώτους ,σε ξένο ηγέτη και μάλιστα στον πλανητάρχη ,που δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τους άλλους δύο δε ,σε ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο της Γαλλικής Κυβέρνησης.
Αναμφίβολα η ενέργεια αυτή του Γάλλου Προέδρου δεν συνάδει ούτε με τα διπλωματικά ήθη και έθιμα αλλά ούτε και με το κύρος ενός αρχηγού Κράτους, πολύ περισσότερο του Γαλλικού του οποίου η γαλλική γλώσσα υπήρξε για πολλές δεκαετίες και μέχρι πρόσφατα η γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας.
Ο κ. Σαρκοζύ, ο οποίος από νεαρής ηλικίας αναμείχθηκε στην πολιτική, καθ’ όσον υπήρξε από τους νεότερους Δημάρχους του περίφημου Δήμου των Παρισίων Νεϊγύ, όπου κατοικούν οι πλουσιότεροι και οι πλέον σημαντικοί γάλλοι πολιτικοί και στην συνέχεια αναρριχήθηκε σε υπουργικά αξιώματα, δεν φημίζεται για την πραότητα του χαρακτήρα του. Μέχρι στιγμής όμως δεν είχε προβεί σε μία παρόμοια ενέργεια έναντι μάλιστα ενός ξένου πολιτικού ηγέτη με διεθνές κύρος αφού ο κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου τυγχάνει και Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής. Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας έγινε δημόσια γνωστός όταν στον προεκλογικό του αγώνα για την γαλλική προεδρεία εξύβρισε ένα γάλλο πολίτη με την λέξη « παλιο…..βλάκα».
Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος προέβη στην απρέπεια αυτή. Το ότι ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου παρά το σωματικό του ύψος απεδείχθη μετριότατος πολιτικός , δεν αφορά τον κ. Σαρκοζύ αλλά τους Έλληνες και αυτοί θα τον κρίνουν στην δεδομένη στιγμή. Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι οι Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία που θα λάβουν χώρα τον επόμενο χρόνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος για πολλούς λόγους που αφορούν τον γάλλο ψηφοφόρο δεν έχει ,με τα μέχρι τούδε δεδομένα , την πιθανότητα επανεκλογής, γεγονός που δεν είναι σύνηθες. Είχε επενδύσει πολύ στην σύνοδο του G20 στις Κάννες της Νοτίου Γαλλίας ,από την εξέλιξη της οποίας ανέμενε να αποκομίσει όχι μόνο διεθνή προβολή αλλά και εσωτερικά οφέλη, αποδεικνύοντας στους γάλλους ψηφοφόρους ότι αξίζει της προτίμησης τους , ικανοποιώντας τον γαλλικό μεγαλοϊδεατισμό τους για την διεθνή παρουσία και ρόλο της χώρας τους. Είναι προφανές ότι θα είχε προετοιμάσει με πολύ μεγάλη επιμέλεια την συνάντηση αυτή ώστε νε πετύχει την διεθνή και εσωτερική του προβολή που όμως δεν επετεύχθη.
Ποίος είναι ο υπαίτιος για την αποτυχία αυτή των σχεδίων του Γάλλου Προέδρου ; Ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Είχε την ατυχή έμπνευση να τον καλέσει στην συνάντηση των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου ( σημειωτέον ότι η Τουρκία είναι η 16η ισχυρότερη, μέχρι στιγμής) για να λύσουν το «Ελληνικό πρόβλημα», που η θετική του εξέλιξη θα προσέθετε άλλη μία επιτυχία στον κ. Σαρκοζύ. Υπολόγισε όμως χωρίς τον …ξενοδόχο. Ο κ . Γ. Α. Παπανδρέου , έχοντας άγνοια της κρισιμότητας της πρόσκλησης και της συνάντησης , πέταξε στο τραπέζι των εκεί συμμετεχόντων ευρωπαίων ηγετών την καινοφανή ιδέα του ….δημοψηφίσματος. Προφανώς τις στιγμές εκείνες θα βρισκόταν στην….. Ελβετία και ως Ελβετός ηγέτης , συνηθισμένος στα δημοψηφίσματα θεώρησε, εκ των ουκ άνευ, την διεξαγωγή του. Είναι κρίμα που δεν έχουν απεικονιστεί οι γνωστές εκφράσεις του προσώπου του Γάλλου Προέδρου όταν θα άκουγε την πρόταση αυτή. Η τέχνη της φωτογραφίας έχασε ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Γ .Α. Παπανδρέου κατέστρεψε εκείνη ακριβώς την στιγμή όχι μόνο το δικό του διεθνές πολιτικό μέλλον αλλά και αυτό του Γάλλου Προέδρου .Του τίναξε την πλέον σημαντική διεθνή συνάντηση στον αέρα.
Μία σύντομη ιστορική αναδρομή δείχνει ότι ,το μέχρι πρότινος Κυβερνητικό κόμμα και νυν συγκυβερνόν, έχει κακό προηγούμενο με τους Γάλλους Προέδρους .Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς ότι δεν είναι τόσο το ΠΑΣΟΚ αλλά η οικογένεια Παπανδρέου, αν θυμηθεί κανείς την συνάντηση της Κρήτης με τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Μιττεράν και τον «αδελφό» συγχωρεμένο πλέον, Καντάφι, που διοργάνωσε ο πατέρας του π. Πρωθυπουργού, Ανδρέας Γ. Παπανδρέου ,όπου ο φιλέλληνας Μιττεράν έφυγε τόσο οργισμένος για την «εξαπάτηση» του, ώστε αν δεν μετετράπη σε ανθέλληνα , πάντως απέφευγε ως ο διάβολος το λιβάνι τους Έλληνες πολιτικούς , για πολλούς μήνες.
Στις Κάννες όμως, κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν, συνέβη και μία άλλη εξέλιξη που είναι εξαιρετικά σημαντική καθ’ όσον δίνει το στίγμα του τρόπου αντιμετώπισης της χώρας μας από ξένους ηγέτες. Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Α. Μέρκελ φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένη με τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου σε σημείο που του είπε ότι « τα έκανες…. θάλασσα» ( Σ.Σ. άλλη λέξη χρησιμοποίησε στα γερμανικά που αρχίζει από σκ..)και ότι άλλη φορά δεν θα τον δεχτούν ως Πρωθυπουργό.!!! Αν αυτά ανταποκρίνονται στην αλήθεια τότε η ελληνική πολιτική σκηνή άλλαξε… πάτρωνες. Πέρασε η εποχή που οι Αμερικανοί ανάγγελλαν ποιο κόμμα θα έλθει στην εξουσία στην χώρα μας ( Μάρτιος 1981) ή πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές (μέσα του 1993). 
Είναι προφανές ότι οι ερευνητές της ιστορίας θα έχουν πολύ έργο να επιτελέσουν για την αποτύπωση των ιστορικών αυτών εξελίξεων.
 

Σχόλια  

 
0 #3 Κωνσταντίνος 02-05-2012 18:37
Παραθέτοντας Takis Panayotounakos:
Και τότε αυτοί που τον ψηφίζουν και αυτοί τον υποστηρίζουν στην Κυβέρνηση τι είναι;


Υπάρχουν δύο ειδών υποστηρικτές: Αυτοί που τρώνε και αυτοί που είναι το ίδιο βλάκες. Η δεύτερη κατηγορία είναι πολύ μικρότερη από την πρώτη, διότι, ενώ είναι εύκολο σχετικά να βρεις καιροσκόπους, είναι δύσκολο να βρεις τόσο βλάκες, που να θεωρούν τον ΓΑΠ έξυπνο.
Παράθεση
 
 
0 #2 Τίτος Χριστοδούλου 26-11-2011 11:15
Αλλά 'law of unintended consequences' δούλεψε για την Ευρώπη;
Παράθεση
 
 
0 #1 Takis Panayotounakos 24-11-2011 12:26
Και τότε αυτοί που τον ψηφίζουν και αυτοί τον υποστηρίζουν στην Κυβέρνηση τι είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου