25/7/11

Επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της έννομης τάξης

  
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011 15:55
Κουτσά-στραβά και κάπως συρόμενη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έπραξε το χρέος της. Η επικειμένη χρεοκοπία της χώρας μας απετράπη. Και συνακόλουθα μας παρέχεται η δυνατότητα να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας. Απλώς η δυνατότητα, όμως. Η οικονομική μας ανάκαμψη δεν θα επιτευχθεί, ειμή μόνον αν υλοποιηθούν εγκαίρως οι επιβαλλόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – η έγκριση, άλλωστε, των οποίων από τη Βουλή αποτέλεσε καθοριστική προϋπόθεση για την παροχή της κοινοτικής στήριξης.
Θα αρθεί όμως το πολιτικό προσωπικό της χώρας στο ύψος των περιστάσεων; Οι οιωνοί δεν είναι ενθαρρυντικοί. Η κυβέρνηση πάσχει καταφανώς από ασθενή ηγεσία, εμφύλιες διαμάχες και συντεχνιακές εξαρτήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ακράτως λαϊκίζουσα και με ηγετική ομάδα αμφισβητήσιμης ποιότητας, δύσκολα πείθει ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα. Οι δε λοιπές συνιστώσες του πολιτικού μας «συστήματος», έχοντας ως κύριο μέλημα την εκλογική τους επιβίωση, περιορίζονται κατ’ ουσίαν σε ρόλο καιροσκόπων σχολιαστών. Με αρκετούς από τους «μικρούς» αυτούς να προσβλέπουν και στην εξασφάλιση μεριδίου κυβερνητικής εξουσίας ως «τσόντα» ενός εκ των δύο «μεγάλων».
Η κυριότερη όμως πηγή ανησυχίας για το μέλλον των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών είναι η επεκτεινόμενη αναρχία – η εκ συστήματος από τους για οποιοδήποτε λόγο δυσαρεστημένους επιδεικτική παραβίαση του νόμου, με την ανοχή των κρατικών οργάνων και συχνά και με την έμμεση ή και την κατάφωρη ενθάρρυνση από πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα. Η εντεινόμενη δε αυτή ανομία δεν εγκυμονεί μόνο μείζονες κινδύνους για την υλοποίηση ενός ανορθωτικού οικονομικού προγράμματος. Πλήττει ευθέως και την ίδια την έννοια της έννομης τάξης – και δη σε μία κοινωνία, η οποία ουδέποτε την εμπέδωσε πλήρως.
Από τους αυθαίρετους αποκλεισμούς δρόμων, πλατειών, λιμένων και αεροδρομίων, τις καταλήψεις αρχαιολογικών χώρων, και την άρνηση καταβολής διοδίων από οργανωμένες μειονότητες έως την αθλιότητα του λεγόμενου «πανεπιστημιακού ασύλου» και την κεκηρυγμένη άρνηση πρυτανικών αρχών να σεβαστούν τη νομιμότητα, η χώρα δείχνει να υποκύπτει συν τω χρόνω στον νόμο της ζούγκλας. Με θύμα, όχι μόνο την οικονομία της και τις ευρωπαϊκές της προοπτικές, αλλά και την εθνική της ισχύ και διεθνή θέση γενικότερα. Και πιθανότατα και την ομαλότητα της πολιτικής της ζωής.
 

Σχόλια  

 
0 #1 Απο Πλατεια Βαθης 01-09-2011 13:20
Κε Σεκερη, ειστε επιφανης και εμπειροτατος διπλωματης και σας τιμω ιδιαιτερως.
Επι του προκειμενου, μολονοτι συμφωνω τοσον επι της αρχης οσο και επι του "συγκεκριμενου παραδειγματος" θα διαφωνησω επι της "πολιτικης εκμεταλλευσης της νομιμοτητας" η οποια επι 10ετιες συνεχεε ή αγνοουσε τον νομοτελειακο δεσμο Νομου-Δικαιου.
Στην χωρα μας εχουμε "εμπαιδωσει" την εξαρτηση Νομου-Ιδιοτελιας μεσω:
1) Πολυνομιας
2) Αντικρουσης Νομων
3) Νομων μιας νυκτος
4) Νομων "φωτογραφικων"
5) Νομων περιεχοντων "..και αλλες διαταξεις" και κυριως,
6) Νομων ΑΔΙΚΩΝ
Αν, ισως, συμφωνησετε με εμενα οτι ο Νομοθετης -και, ουαι, οχι μονον αυτος- ασκει "κοινωνικη παιδεια" θα συμερανετε οτι τα "κοινωνικα ελατηρια δικαιου" θα χαλαρωσουν επικινδυνα και ο "μαθητης" νομοτελιακα "θα παρει τον κακο δρομο". Κα αυτο, οχι τοσο με δικια του ευθυνη και ελευθερη επιλογη.
Διδαχθηκε ετσι και ετσι ΠΡΑΚΤΙΚΑ αντεληφθη οτι ητο δυνατη η επιβιωση του και η πραγματωση των -οποιων- φιλοδοξιων του.
Απο εκει και περα η διακριση της "Εννομης Ταξης" και της γενικοτερης "Νομιμοτητας" εχει γινει -προ πολλου- ομιχλωδης σε σημειο τετοιο, ωστε η επιτακτικη -και αυτονοητη- εκκληση περι "ανάγκης διασφάλισης της έννομης τάξης" ηχει αναγκαιουσα επιτακτικα την "εκκληση επανεκκινησης του Κρατους" !!
Θελω να σας εφιστησω την προσοχη σε ενα ακομα ποιο "προωθημενο" και συναμα επικινδυνο θεμα περι "Νομιμοτητας" ως "εργαλειο χειραγωγησης".
Ακουγεται αποτροπαιο, αλλα αληθες. Αντιπαραθετω, προς τουτο, αποσπασμα αρθρου του Αυγουστίνου Ζενάκου :
"Η «νομιμότητα» είναι ίσως το ιδεολογικό σχήμα που περισσότερο από κάθε άλλο εξυπηρετεί την υλοποίηση της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και την εφαρμογή του ευρύτερου προγράμματος στο οποίο συμμετέχει ως εμπροσθοφυλακή. Η χρησιμότητα του σχήματος αποδεικνύεται από το πώς επιστρατεύεται: ..."
http://www.thepressproject.gr/theme.php?type=blog&id=5504

...πως δηλαδη, αυτη η ανωτερη ανθρωπινη αξια του "δικαιου", εμφυτη ή/και παιδιοθεν εμφυσημενη στην ψυση μας διδει λαβη στον οποιο "καταχραστη εξουσιας" χαλιναγωγησης της αντιμετωπισης μας στα κοινα.

Ευχαριστω για την ευκαιρια επικοινωνιας.
Με τιμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου