25/5/11

To Μαυροβούνιο και η προοπτική ένταξης του στην Ευρωπαϊκή Ένωση

  
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 17:52
Το Μαυροβούνιο, στις αρχές της κρίσιμης, για την τύχη της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας , δεκαετίας του 1990 υπήρξε σύμμαχος και συνοδοιπόρος της Σερβίας όχι μόνον λόγω της ισχύουσας κρατικής δομής αλλά και της συμπαράταξης των τότε πολιτικών ηγετών με τις επιλογές του τότε Σέρβου Προέδρου. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να «συμπεριληφθεί» στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Περί τα τέλη της δεκαετίας αυτής και ειδικά το 1998 και παρ’ όλον ότι η πολιτική ηγετική της ομάδα παρέμενε ουσιαστικά η ίδια υπό την ηγεσία του Djukanovic , λόγω απομάκρυνσης της από τον Σέρβο Πρόεδρο και αλλαγής της πολιτικής της , κατέστη το ευνοημένο παιδί των ΗΠΑ που παρείχαν πολιτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη.
Ανακήρυξε την ανεξαρτησία του στις 3 Ιουνίου 2006 μετά από ένα αμφισβητούμενο δημοψήφισμα που, όμως ,το αποτέλεσμα του έτυχε της αποδοχής της διεθνούς κοινότητος. Παρά το νεοσύστατο της κρατικής του οντότητας και το «εύθραυστο» των διοικητικών του δομών , την ανάγκη μεγαλύτερης εναρμόνισης προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα των δημοκρατικών του θεσμών και τον περιορισμό των μειονεκτημάτων που κληρονόμησε από το μετακομμουνιστικό σύστημα, όπως της πολιτικοποιημένης δικαιοσύνης , της κρατικής διαφθοράς, του οργανωμένου οικονομικού και ποινικού εγκλήματος,(καρκινώματα από τα οποία όμως πάσχουν και τα κράτη που αυτοαποκαλούνται «δάσκαλοι» της Δημοκρατίας), πέτυχε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να βρίσκεται μπροστά στην πόρτα ένταξης τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ.
Αποτελεί το μικρότερο πληθυσμιακά κράτος της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης- πρώην Βαλκάνια- με 700 χιλιάδες κατοίκους . Είναι ένα από τα μικρότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης , συμπεριλαμβανομένων και των υπό ένταξη ή υποψήφιων κρατών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη πολιτική και οικονομική του κατάσταση διευκολύνει την πορεία του προς την Ένωση παρ’ όλον ότι υπάρχει διστακτικότητα μεταξύ ορισμένων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης και άλλων κρατών πέραν της Κροατίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2012. Πάντως, οι απόψεις των αναλυτών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το Μαυροβούνιο θα είναι το μεθεπόμενο 29ο μέλος της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της 9ης Νοεμβρίου 2010 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο να γίνει υποψήφιο για ένταξη στην Ε.Ε κράτος . Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι θα πρέπει να προηγηθεί σειρά μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς . Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης κ.Fule δήλωνε ταυτόχρονα ότι όσο πιο σύντομα η χώρα εκπληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Το Μαυροβούνιο   επηρεάζει εποικοδομητικά την περιοχική σταθερότητα διατηρώντας καλές σχέσεις με τις γειτονικές του χώρες και τα κράτη –μέλη της Ε.Ε . Ως προς την εσωτερική έννομη τάξη , θα πρέπει να βελτιώσει το νομικό του πλαίσιο και να ενισχύσει την θεσμική του ικανότητα καθ’ όσον παρατηρούνται κενά εφαρμογής του Νόμου. Προς τούτο θα πρέπει να επαυξηθεί η ενημέρωση και ευαισθησία της διοίκησης ,της αστυνομίας και της δικαιοσύνης ώστε να αποφευχθούν, οι διακριτικές μεταχειρίσεις από την αστυνομία, ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης και η βελτίωση των εκτοπισμένων από τα γειτονικά της κράτη. Επίσης, θα πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα που αποτελούν σοβαρά προβλήματα . Ως προς την οικονομική κατάσταση , το Μαυροβούνιο παρά την πρόοδο που σημείωσε στην καθιέρωση θεσμών ανταγωνιστικής οικονομίας και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει να αυξήσει τον έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και να βελτιώσει την εργατική του νομοθεσία και τον τρόπο απορρόφησης του μεγάλου αριθμού ανέργων. Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το ΑΕΠ μειώθηκε το 2009 κατά -4,1% και το 2010 κατά -2,0% . Οι συνολικές εξαγωγές κατά 20% ενώ ο μεγάλος προσοδοφόρος τομέας του τουρισμού υπέστη μείωση κατά 20% καθώς και ο τομέας του αλουμινίου – μετάλλου που αντιστοιχεί στο 40% περίπου της βιομηχανικής παραγωγής. Εξ’ άλλου, δεν είναι λίγοι οι ξένοι επενδυτές που επισημαίνουν την έντονη πολιτική παρέμβαση που δεν σέβεται τα συμφωνηθέντα και δημιουργεί ως εκ τούτου σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεων τους, γεγονός αποτρεπτικό για κάθε νέο ξένο επενδυτή στους τρείς βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους , τον τραπεζιτικό, του τουρισμού και της ενέργειας .
Εξελίξεις που θα πρέπει να συγκρατήσουν το ενδιαφέρον μας στο άμεσο μέλλον είναι η προσπάθεια της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου να αποκτήσει εθνική ταυτότητα ξεχωριστή από την Σερβική, δική του γλώσσα με ταυτόχρονη τροποποίηση της αλφαβήτου και δική του εκκλησιαστική δομή αποκομμένη από το Σερβικό Πατριαρχείο. Η προσπάθεια αυτή αν και αναφέρεται σε ρίζες του παρελθόντος δεν αποκλείεται να δημιουργήσει κάποιες πολιτικές ,οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις όχι μόνον με την Σερβία με την οποία διατηρεί ισχυρές οικονομικές σχέσεις που ανέρχονται στο 40% του συνολικού όγκου συναλλαγών της χώρας , αλλά και με το Σερβικό στοιχείο του Μαυροβουνίου που αποτελεί το 32% του πληθυσμού , ενώ οι Μαυροβούνιοι το 42%. Στα θέματα αυτά ,τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής πληθυσμού ( 1-15/4/2011) ενέχουν ιδιαίτερη βαρύτητα . Το ερωτηματολόγιο, στο οποίο αναφέρεται ως προαιρετικό στοιχείο η θρησκεία, γλώσσα και εθνική ταυτότητα, έγινε με την άμεση συνεργασία της Ε. Επιτροπής και της Euro stat και στο οποίο δόθηκε πολιτική διάσταση ,με τα κόμματα να καλούν με αφίσες τους πολίτες να απογραφούν.
Η χώρα μας εορτάζει ανεπίσημα τα 130 χρόνια της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος –Μαυροβουνίου με εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η επί τόπου Πρεσβεία μας στην πρωτεύουσα Podgorica. Oι διμερείς μας σχέσεις είναι πολύ καλές και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου με το οποίο αναμένεται να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο παροχής εκ μέρους μας τεχνογνωσίας για ευρωπαϊκά θέματα.Στο Μαυροβούνιο υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρείς μεγάλες ελληνικές επενδύσεις που υπερβαίνουν συνολικά τα 120 εκ. ευρώ και αφορούν την ενέργεια ,τον τουρισμό και την ανοικοδόμηση.
Τέλος ,το Μαυροβούνιο θα πρέπει να σπεύσει να λύσει το πρόβλημα που προϋπήρχε και επί Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας με την Κροατία που αφορά την χερσόνησο του Πρέβλακα, ( ελέγχει την είσοδο του κόλπου Κότορ του Μασυροβουνίου) πριν η τελευταία ενταχθεί στην Ε.Ε και από θέσεως ισχύος , ως έπραξε η Σλοβενία έναντι της , δημιουργήσει προβλήματα στην ενταξιακή του πορεία. Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι ενώ τα δύο μέρη συμφώνησαν για την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο , δεν έχει εισέτι επιτευχθεί η σύμπτωση απόψεων ως προς το κείμενο του συνυποσχετικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου