3/1/11

Η πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα, Βασιλείου Κουμπάκη, Μηχανολόγου Μηχανικόυ

  
Δευτέρα, 03 Ιανουάριου 2011 12:13
Κριτική της αναγκαιότητας κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια πολλές φορές γίνεται κουβέντα για τη χρήση η μη της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης με δηλώσεις του προσπάθησε να βαπτίσει την πυρηνική ενέργεια ‘’πράσινη’’ ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια με ‘’αρμόδιους’’ προσπάθησαν να μας διαφωτίσουν εμάς τους ‘’νυχτωμένους’’ πολίτες που δεν τα ξέρουμε αυτά τα εξειδικευμένα θέματα, ακόμα και το ΤΕΕ μπήκε σε αυτήν την διαδικασία με ημερίδα του.
Εγώ θα σας καταθέσω τις απόψεις μου όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένες και εσείς θα τις κρίνεται για την ορθότητα τους.
Η Ελλάδα παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας καίγοντας τον δικό της λιγνίτη κάνοντας μας ενεργειακά αυτόνομους. Τα τελευταία χρόνια όμως στην ηλεκτροπαραγωγή μπήκε και το φυσικό αέριο προερχόμενο με αγωγό από τη Ρωσία ή υγροποιημένο από την Αλγερία. Η ιδέα για την σύνδεση μας ενεργειακά με τη Ρωσία ήταν της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου την δεκαετία του 80 με την προϋπόθεση ότι θα αγοράζαμε φυσικό αέριο και θα πουλούσαμε αλουμίνα από ένα εργοστάσιο που ποτέ δεν κατασκευάστηκε και έτσι μας έμεινε μόνο η ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Αυτή η ενεργειακή εξάρτηση καθόλου δεν αρέσει στους συμμάχους μας και φίλους που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον και προσπαθούν να μας αποδεσμεύσουν. Ένας τρόπος ενεργειακής αποδέσμευσης μας από το Ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι και με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την ‘’οικολογική’’ πυρηνική ενέργεια.
Αυτή λογικά θα την αγοράσουμε ως πρώτη ύλη (διότι δεν έχουμε), ως τεχνολογία (διότι δεν έχουμε) και ως εξοπλισμό (διότι δεν έχουμε) από τους φίλους και συμμάχους μας. Όταν αγοράζεις, πάντα είσαι καλός φίλος, όταν δεν αγοράζεις σε ‘’βοηθάμε’’ να αγοράσεις.
Για παράδειγμα στην γειτονική Βουλγαρία μέχρι την στιγμή που ήταν εξαρτημένη από τους Ρώσους ο σταθμός στο Kozlodui θεωρούταν επικίνδυνος και αφού άρχισε να εξοπλίζεται ο σταθμός με Δυτικοευρωπαϊκό και Αμερικάνικο εξοπλισμό ο σταθμός έγινε ασφαλείς.
Η επικινδυνότητα της πυρηνικής τεχνολογίας λόγω της σεισμικότητας της Ελλάδας δεν είναι μεγάλο πρόβλημα και για το λόγω αυτό σε όλες τις εκπομπές που έγιναν για το σκοπό αυτό στα τηλεοπτικά κανάλια μας εξηγήθηκε ότι και στην Ιαπωνία που είναι επίσης σεισμική χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια.
Βέβαια κανένας από αυτούς που μας πείθανε για το πόσο ασφαλής είναι η πυρηνική ενέργεια δεν βάζει στο γραφείο του μια χειροβομβίδα για press paper να κρατάει τα χαρτιά του, παρόλα που είναι πολύ ασφαλές εάν δεν βγάλεις την περόνη της, όμως για την χώρα το ίδιο πράγμα το συνιστούν με ευκολία.
Ένα όχι ευκαταφρόνητο πρόβλημα στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι τα ραδιενεργά απόβλητα που εάν δεν μπορούμε να τα κάνουμε οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο και να βρούμε καμία ‘’Γιουγκοσλαβία’’ να της τα ρίξουμε, θα πρέπει να τα δώσουμε στους συμμάχους και φίλους μας για να τα κάνουν αυτοί οβίδες. Το μόνο επικίνδυνο σε αυτήν την περίπτωση είναι μήπως παίξουμε εμείς το ρόλο της ‘’Γιουγκοσλαβίας’’ και αδειάσουνε οι αποθήκες των συμμάχων μας πάνω στα κεφάλια μας.
Ένα άλλο θέμα πολύ σοβαρό για την κατασκευή σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια είναι το θέμα της αξιοκρατίας. Ένα θέμα που οι κάτοικοι του Τσερνομπίλ το ξέρουν καλά από πρώτο χέρι. Ο πυρηνικός σταθμός που έλιωσε ο αντιδραστήρας του διοικούταν από ανθρώπους που είχαν επιλεχθεί με τα ίδια κριτήρια με τα οποία εμείς επιλέγουμε το ανώτατο διοικητικό προσωπικό μας. Συγγενείς, κουμπάροι και φίλοι, είχαν πάρει τις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις για τις οποίες όμως δεν διαθέτανε τα αντίστοιχα ουσιαστικά προσόντα.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα μόνο επειδή κάποιος είναι ανεψιός ή γιος, ή κουμπάρος είμαστε διατεθειμένοι να του αναθέσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν θα δώσουμε σε κάθε άσχετο κουμπάρο να ‘’διευθύνει’’ ένα πυρηνικό σταθμό; Ξέρετε κάποιο Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. στην Ελλάδα στον οποίο να επικρατούν μόνο τα αξιοκρατικά κριτήρια, και να μην λαμβάνονται υπόψη και άλλα ‘’ανώτερα’’ κριτήρια; Άρα η απόφαση να μη γίνει πυρηνικός σταθμός στην Ελλάδα είναι σοφή απόφαση .
Άλλο μεγάλο μειονέκτημα των πυρηνικών σταθμών είναι ότι δεν γίνονται μικρές μονάδες που αποκλείει αμέσως τη νησιώτικη Ελλάδα που είναι ήδη αποκλισμένη και από τη χρήση του φυσικού αερίου. Άρα η λύση του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη πυρηνική ενέργεια δεν δίνει λύση στα ενεργειακά προβλήματα της χώρας μας και διατηρεί την ήδη υπάρχουσα άνιση ενεργειακή κατανομή.
Η σύγχρονη τάση στην κατασκευή των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι με μικρότερες μονάδες κοντά στον καταναλωτή να καλύπτονται οι ανάγκες του, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ενεργειακές απώλειες από τις μεγάλες διαδρομές του ηλεκτρικού ρεύματος στο δίκτυο.
Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κατασκευάζονται αποκεντρωμένοι μακριά από τον μεγάλο καταναλωτή όπως είναι μία πόλη για τους ευνόητους λόγους της ασφάλειας. Σε καιρό πολέμου οι μεγάλοι ενεργειακοί παραγωγοί γίνονται εύκολος στόχος με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της χώρας ενώ οι αποκεντρωμένοι μικρότερη σταθμοί διατηρούν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε δύσκολες συνθήκες.
Βέβαια κανένας από τους παραβρισκόμενους στα τηλεοπτικά παράθυρα δεν ανέφερε ότι εκτός από την επικινδυνότητα του πυρηνικού ραδιενεργού υλικού (καυσίμου είναι λάθος ορισμός) υπάρχουν και άλλες συνιστώσες που κάνουν την τεχνολογία αυτή εχθρική προς το περιβάλλον και γι’ αυτό και δεν κατατάσσεται στις πράσινες τεχνολογίες. Αυτό δεν γίνεται μόνο από άγνοια αλλά και για προσωπικά μικρά συμφέροντα αναβάθμισης του κάθε ‘’αρμόδιο’’ που έχει ειδικότητα σχετική με την πυρηνική τεχνολογία.
Στους συμβατικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν καύσιμο, στη δικιά μας περίπτωση λιγνίτη, για την παραγωγή ατμού που περιστρέφει τις γεννήτριες, όπως και στους πυρηνικούς σταθμούς το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας πηγαίνει για την θέρμανση του αέρα του πλανήτη μας.
Ο βαθμός απόδοσης ενός θερμικού σταθμού είναι της τάξης του 35% που σημαίνει ότι το 35% από την ενέργεια του καυσίμου μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο πηγαίνει για τη θέρμανση του αέρα του πλανήτη μας. Του πυρηνικού σταθμού ο βαθμός απόδοσης είναι περίπου 2-3% μικρότερος λόγω του δεύτερου εναλλάκτη θερμότητας εντός του αντιδραστήρα για λόγους ασφαλείας. Η υπόλοιποι διαδικασία όμως είναι ακριβώς ίδια.
Η απορριπτόμενη θερμότητα ενός συμβατικού σταθμού είναι το 65% της διαθέσιμης ενώ στους πυρηνικούς είναι μεγαλύτερη. Ένας συμβατικός
σταθμός παραγωγής 400 MW   ηλεκτρικής ενέργεια (μία τυπική μονάδα για
την Ελλάδα) απορρίπτει στο περιβάλλον   615 MW θερμότητα θερμαίνοντας
τον αέρα. Η απορριπτόμενη θερμική ισχύς του σταθμού Q είναι Q = V * c
* ρ * Δt
Εάν ο αέρας αυξάνει τη θερμοκρασία του με 2°C, τότε ένας σταθμός των
400 MW θερμαίνει κάθε sec 256.410 m3 αέρα, κάθε 24h =>   22153846154
m3 αέρα και σε ένα χρόνο 8086 km3 που σημαίνει μία περιοχή με μήκος 50 km, πλάτος 50 km και ύψος 3,2 km Όπως φαίνεται οι επιπτώσεις στην υπερθέρμανση της γης όσο αφορά την άμεση θέρμανση του αέρα από τους θερμικούς ή τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ίδιες και όχι ευκαταφρόνητες.
Ο πυρηνικός σταθμός ευτυχώς είναι αρκετά ποιο ακριβός από τους συμβατικούς και αυτό είναι το ευτύχημα μας. Η κατασκευή του θα απορροφούσε σημαντικά κεφάλαια που θα έλλειπαν από την αναγκαία για την εθνική οικονομία αναδιάρθρωση της. Τώρα ευτυχώς για τη ζωή των παιδιών μας δεν έχουμε τόσα λεφτά.
Εάν μετρηθούν όλα τα αρνητικά δεδομένα και επιπτώσεις από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας διαπιστώνει κανείς ότι η απόφαση το να μη κατασκευαστεί σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα είναι σοφή.
Στην Ελλάδα μία χώρα προικισμένη από τη φύση με πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αφήνουμε ανεκμετάλλευτες εμείς ασχολούμαστε με το εάν χρειαζόμαστε την ποιο επικίνδυνη μορφή ενέργειας. Οι κουβέντες για την αναγκαιότητα της πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας δεν προέρχονται από τις πραγματικές ενεργειακές μας ανάγκες, αλλά εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες που πιστεύω ότι είναι αντίθετα με συμφέροντα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου