6/1/11

Ερζερούμ καλεί Αθήνα

  
Πέμπτη, 06 Ιανουάριου 2011 14:38
Τα Υπουργεία των Εξωτερικών των οργανωμένων κρατών καλούν, κατά κανόνα, στην Κεντρική τους Υπηρεσία τους διαπιστευμένους στο εξωτερικό Πρέσβεις τους κατά τακτά διαστήματα που πάντως δεν είναι συχνότερα του έτους. Συμμετέχουν είτε όλοι οι ανά την υφήλιο Πρέσβεις είτε οι Πρέσβεις ανά γεωγραφική περιοχή.  Οι λόγοι της σύγκλησης τέτοιων συναντήσεων είναι πολλαπλοί και προφανείς και δεν στοχεύουν μόνο στην ενημέρωση των εκπροσώπων επί της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της χώρας αλλά και στην αλληλοενημέρωση και συντονισμό. Στις συναντήσεις αυτές οι ομιλητές ,πέραν των πολιτικών και κρατικών λειτουργών της χώρας συμμετέχουν και αλλοδαποί ειδικοί στα θέματα που άπτονται άμεσα της εξωτερικής πολιτικής της προκαλούσας χώρας. Μία τέτοια συνάντηση είναι και αυτή της 7ης Ιανουαρίου 2011 στο Ερζερούμ(*Ι) της Τουρκίας.
Στην χώρα μας η πρακτική αυτή δεν αποτελεί πάγια διαδικασία του Υπουργείου των Εξωτερικών και όταν πρωτοεμφανίσθηκε πριν μερικά χρόνια ήταν αποτέλεσμα αιτήματος των Διπλωματικών Υπαλλήλων και όχι πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας.
Η πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου στην συνάντηση των τούρκων Πρέσβεων στο Ερζερούμ αποτελεί υπερβολή διότι οι Πρωθυπουργοί ξένων κρατών δεν είθισται να καλούνται σε τέτοιου είδους συναντήσεις που αφορούν τα εσωτερικά του προσκαλούντος κράτους , ενώ σπανίως καλούνται οι Υπουργοί των Εξωτερικών τρίτων χωρών εκτός και αν οι συναντήσεις αυτές είναι θεσμοθετημένες μεταξύ των δύο χωρών όπως μεταξύ Γαλλίας –Γερμανίας κλπ. Η δέουσα Ελληνική απάντηση στην τουρκική πρόσκληση θα ήταν να προταθεί η παρουσία του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος θεσμικά προΐσταται της Διπλωματικής Υπηρεσίας.
Η υπερβολική και ασυνήθης αναβάθμιση της παρουσίας μας στην συνάντηση των τούρκων Πρέσβεων στο Ερζερούμ αβίαστα οδηγεί στην εκτίμηση ότι υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες και στόχους από την απλή μεταλαμπάδευση της τεράστιας εμπειρίας του Έλληνα Πρωθυπουργού στους Τούρκους Πρέσβεις. Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται και από τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων ως προς το Αιγαίο. Υπενθυμίζω τις , προ ολίγων μηνών, προκλητικές δηλώσεις στην Αθήνα του Τούρκου Πρωθυπουργού που έγιναν παρουσία του Έλληνα ομολόγου του για τις διεκδικήσεις της χώρας του στο Αιγαίο τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον εναέριο χώρο, καθώς και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου την οποίαν θεώρησε ήδη δεδομένη.
Οι διαψεύσεις τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Βουλή όσο και του Υπουργού Εξωτερικών (* ΙΙ) ότι δεν κάνουμε καμία διαπραγμάτευση ή ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνεκμετάλλευση του Αιγαίου , εκτιμάται ότι δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Πέραν του ότι οι διμερείς διερευνητικές επαφές ,που ανέρχονται σε πενήντα μέχρι τούδε, έχουν ήδη καταλήξει σε προφορική συμφωνία πλαίσιο, με πρόσφατο άρθρο του (*ΙΙΙ) ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και Συντονιστής των πολιτικοστρατιωτικών και επιχειρησιακών υποθέσεων του Υπουργείου των Εξωτερικών ,εμμέσως πλην σαφώς, ανατρέπει τις ανωτέρω δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει απλή συμμετοχή στα οικονομικά οφέλη που θα   προκύψουν από τυχόν εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο. Αν αυτό ήταν το πρόβλημα η λύση του είναι απλούστατη μέσω της αποδοχής εκ μέρους μας της συμμετοχής και τουρκικών εταιριών στο κονσόρτσιουμ εκμετάλλευσης που θα συσταθεί. Η Τουρκία όμως δεν αποβλέπει μόνον σε οικονομικά οφέλη. Στοχεύει σε απόκτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο διότι χωρίς αυτό, όπως και τον ισλαμισμό, η Τουρκία δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το γεωστρατηγικό της στόχο να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στην Νότιο-ανατολική Ευρώπη. Το Αιγαίο αποτελεί πυλώνα για την εφαρμογή του νέο-οθωμανισμού διότι θα του δώσει την αναγκαία σύνδεση με τις πρώην οθωμανικές κτήσεις προς δυσμάς και τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για εξάπλωση προς ανατολάς.
Ο Πρωθυπουργός κ .Γ. Α. Παπανδρέου δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από την λαϊκή ανοχή που σημειώθηκε στην περίπτωση των συμφωνιών Μαδρίτης, Βέρνης, Νταβός, Ελσίνκι κλπ όπου τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ετίθεντο σε αμφισβήτηση από τους ίδιους του Έλληνες ηγέτες χάριν των Τούρκων γειτόνων μας. Το μείγμα της υπάρχουσας δραματικής οικονομικής κρίσης, που οφείλεται εν πολλοίς στην ανικανότητα της Κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει σωστά ,και της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στους Τούρκους ,θα είναι εκρηκτικό με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσον για τους πρωτεργάτες της κρίσης όσον και για το έθνος.
 

 
(*Ι ) στην πόλη αυτή το 1919 έλαβε χώρα το συνέδριο των Κεμαλιστών που αποφάσισε την «εκδίωξη» παντός μη Τούρκου από την Μ. Ασία
(*ΙΙ ) Realnews /19.12.2010
(*III ) Καθημερινή 31/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου