31/1/11

Προοπτική επίλυσης του προβλήματος με τα Σκόπια

  
Δευτέρα, 31 Ιανουάριου 2011 16:55
Η Σλαβική επιβουλή κατά της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας παρ’ όλον ότι δεν έχει απολέσει τον δυναμισμό της από πλευράς Σλάβων των Σκοπίων δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο δυναμισμό και ενδιαφέρον από Ελληνικής πλευράς. Ελάχιστα Μ.Μ.Ε. ασχολούνται με το θέμα και οι πολιτικοί έχοντας αποδεχθεί το 2008 την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι πάντων θεωρούν ότι εκπλήρωσαν το καθήκον τους.
Η συνάντηση της 9ης Φεβρουαρίου στην Νέα Υόρκη που συγκάλεσε ο διεθνής Διαπραγματευτής κ .Μ. Νίμιτς για να ανταλλάξει σκέψεις και απόψεις και ενδεχομένως να υποβάλλει προτάσεις στους δύο εθνικούς Διαπραγματευτές προκάλεσε το σχετικό ενδιαφέρον και ερωτηματικά ως προς την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα που ταλανίζει τις δύο χώρες από εικοσαετίας περίπου, καθ’ όσον η πρώτη διμερής συνάντησης μεταξύ του υπογράφοντος και του τότε Προέδρου των Σκοπίων για την επίλυση των διμερών διαφορών έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου του 1991.
Η Ελληνική πολιτική ηγεσία , ενώ υιοθέτησε με την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών τον Απρίλιο του 1991 την άποψη ότι δεν δέχεται την συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων ,την οποίαν ασπάστηκε και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Λισαβώνα τον Ιούνιο του 1992 , άρχισε να διολισθαίνει με την αποδοχή σύνθετης ή διπλής ονομασίας καταλήγοντας στην ως άνω απόφαση του 2008.
Η Σκοπιανή πλευρά παρέμεινε αταλάντευτη στην θέση της που είναι η αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας , εθνικότητας και γλώσσας των Σλάβων των Σκοπίων. Η μόνη δήθεν υποχώρηση που έκαναν είναι να δεχτούν την διπλή ονομασία με την μορφή όμως της διατήρησης της «συνταγματικής» τους ονομασίας ως «Μακεδόνων» και όσων Κρατών τους αναγνωρίζουν ως τέτοιους και η χώρα μας να τους αποκαλέσει με σύνθετη ονομασία.
Ο διεθνής Διαμεσολαβητής κ.Μ.Νίμιτς ,από το 1997 που αντικατέστησε τον εκλιπόντα Σάϊρους   Βάνς , υπέβαλε διάφορες προτάσεις . Οι Σκοπιανοί τις απέρριψαν όλες ενώ η Ελληνική πλευρά αποδέχτηκε το 2008 την ονομασία « Βόρεια Μακεδονία» ως βάση όμως διαπραγμάτευσης.
Από τις αρχές του 2010 άρχισε μία παράλληλη διαπραγμάτευση , αφ’ ενός μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών Ελλάδος και Σκοπίων που συναντήθηκαν πέντε φορές με ευκαιρία διαφόρων διεθνών συνόδων, αφ’ ετέρου μεταξύ εκπροσώπων τους. Αμφότερες οι προσπάθειες πέραν του φιλικού κλίματος που δημιουργήθηκε , ουδέν το ουσιαστικό ,φαίνεται, να απέδωσαν ,καθ’ όσον η Σκοπιανή πλευρά εμμένει στις ως άνω θέσεις της τουτέστιν της αναγνώρισης των ως « Μακεδόνων» επιδιδόμενη μάλιστα τελευταία και σε προσπάθεια αρχαιομακεδονισμού τους.
Είναι προφανές ότι η αδιαλλαξία των Σλάβων των Σκοπίων δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση της 9ης Φεβρουαρίου θα αποτελέσει επανάληψη προηγουμένων συναντήσεων που δεν κατέληξαν σε λύση.
 

Σχόλια  

 
0 #1 Χρηστος 03-02-2011 19:07
Καλησπερα σας ...

Ποια Ελληνικα συμφεροντα ΘΑ εξυπηρετηθουν ΑΝ η Ελλαδα αναγνωρισει το εν λογω κρατιδιο με ονομασια , η οποια θα περιεχει την λεξη "Μακεδονια" ;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου