15/1/11

κ. Β. Μαρκεζίνη μας προσβάλλετε

  
Σάββατο, 15 Ιανουάριου 2011 20:21
Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών έχουν πάντα ένα ιστορικό υπόβαθρο και είναι είτε πλούσιο είτε πτωχό.
Το ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία έχει βάθος μίας χιλιετίας περίπου . Είναι πλουσιότατο και κατά περιόδους ιδιαίτερα δραματικό αν ληφθεί υπόψη ότι οι Οθωμανοί αποτελείωσαν την Βυζαντινή αυτοκρατορία και οι Έλληνες αποτελείωσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία. Είναι το μοναδικό ίσως κράτος και έθνος με το οποίο ο Ελληνισμός διατηρεί την πλέον μακραίωνα και ταραγμένη ιστορία.
Το πλέγμα αυτό των σχέσεων έχει προκαλέσει στην ιστορική του διαδρομή απέραντο αριθμό γραπτών κειμένων και προφορικών συζητήσεων και σχολίων που δυστυχώς όλα δεν συνέβαλαν πάντοτε στην σαφή απεικόνιση της δυναμικής που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις. Το γεγονός αυτό οδηγεί πολύ συχνά σε εσφαλμένες εκτιμήσεις και κρίσεις ως προς τις πραγματικές δυνατότητες επίλυσης των εκάστοτε αναφυομένων διαφορών.
Γεγονός είναι ότι στην χώρα μας , πέραν ενός στενού κύκλου ατόμων, ο Ελληνικός λαός αγνοεί την πραγματική διάσταση και δυναμική που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών. Διάφορα ατυχή κείμενα που συνομολογήθηκαν με την τουρκική πλευρά , η αποσιώπηση ορισμένων πραγματικών καταστάσεων και η παραπληροφόρηση ορισμένων άλλων , έχουν οδηγήσει την Ελληνική δημόσια γνώμη σε λανθασμένο, ορισμένες φορές, προσανατολισμό. Σημειωτέον ότι και η τουρκική δημόσια γνώμη δεν έχει σαφή γνώση της διάστασης των προβλημάτων και του πραγματικού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ως εκ τούτου προσπάθειες ενημέρωσης της Κοινής γνώμης είναι όχι μόνον επιθυμητές αλλά και απαραίτητες και θα πρέπει να επικροτηθούν από όλους.
Προς την κατεύθυνση αυτή απέβλεπε προφανώς η δημοσίευση στις 28/12/ 2010 στα Μ.Μ.Ε της ανοικτής επιστολής με τίτλο « η τραγωδία του Καστελόριζου» του Ακαδημαϊκού κ. Β. Μαρκεζίνη και του πανεπιστημιακού Καθηγητή κ. Θ. Καρυώτη, με την οποίαν ενημέρωναν για τα ισχύοντα στο Δίκαιο της Θάλασσας ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και διατύπωναν ,ως έγκριτοι νομικοί ,την εισήγηση τους περί του πρακτέου.
Στις 31/12/2010 ο συνάδελφος Γ.Σαββαϊδης ,ο οποίος ,μεταξύ άλλων, προΐσταται της διαπραγματευτικής ομάδος της χώρας μας με τις όμορες χώρες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προφανώς κατ΄ εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου των Εξωτερικών, δημοσίευσε ( Ι )
ένα λεπτομερές άρθρο με τίτλο « ποία είναι τα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο». Προφανής στόχος ήταν η ενημέρωση της Ελληνικής Κοινής γνώμης ,ώστε να αποκτήσει σαφή εικόνα του πολύπλοκου αυτού θέματος που ταλανίζει επί πολλά χρόνια τις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία. Ο Γ. Σαββαϊδης θέλοντας να εξηγήσει τον λόγο της γραπτής αυτής δημόσιας παρέμβασης του ανέφερε ότι « το πολυσύνθετο και πολυδιάστατο των ζητημάτων αυτών επεξηγεί ,σε σημαντικό βαθμό ,αλλά όχι πλήρως την αποσπασματική προσέγγιση τους από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, διπλωματικούς και δημοσιογράφους ..».
Η γενική αυτή απαξίωση αποτελεί διπλωματικό ατόπημα του συντάκτη που αποδυναμώνει την όλη του πρωτοβουλία.
Ο Ακαδημαϊκός κ. Β. Μαρκεζίνης, εκτιμώντας ότι η ως άνω αναφορά στρέφεται εναντίον του, ανταπάντησε με σχετικό άρθρο( ΙΙ ). Δεν περιορίστηκε όμως σε επιστημονική απάντηση   κατά του συντάκτη του άρθρου αλλά εστράφη και κατά του συνόλου των Ελλήνων Διπλωματών με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς , προβαίνοντας μάλιστα και σε αξιολόγηση τους, αποκαθηλώνοντας ακόμη και τους «πολλούς ικανούς και τίμιους ανθρώπους ….οι οποίοι λόγω της αφόρητης κομματικοποίησης από σειρά υπουργών δεν έχουν ενδεχομένως σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.» Θεωρώντας προφανώς ότι δεν είναι αρκετά επικριτικά όσα ανέφερε προηγουμένως ,εμμέσως πλην σαφώς τους καθιστά και συνυπεύθυνους του στρατιωτικού απαράσκευου της χώρας « ..οι διπλωμάτες μας θα έπρεπε να απαιτούν ,έστω και διακριτικά, από όλες τις κυβερνήσεις να διατηρούν την χώρα στρατιωτικά ισχυρή..»
Προφανώς οι πληροφορίες του για το Ελληνικό Διπλωματικό Σώμα προέρχονται από αναξιόπιστες πηγές και είναι   πεπλανημένες.
Λυπούμαι ιδιαίτερα διότι ο παλαιός συμφοιτητής μου Β. Μαρκεζίνης με το άρθρο του αυτό απογοήτευσε βαθύτατα.
 
(I) εφημερίδα Καθημερινή
(ΙΙ) ιστοσελίδα www.anixneuseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου