27/12/10

Κοιτάζοντας την πραγματικότητα κατάματα

      
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010 21:58
Τόσο πολλοί σήμερα ασχολούνται με την ορθότητα σε μεγαλόπνοές πολιτικές αποφάσεις για τη σωτηρία του έθνους και συνήθως όταν φτάσουν στο πως ενεργεί ο απλός πολίτης για όλα αυτά του χαϊδεύουν τα αυτιά. Πολύ λίγοι υπογραμμίζουν την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας του ατόμου χωρίς να εμβαθύνουν γιατί ξέρουν πόσο δύσκολη είναι. Εν τούτοις, παρόλο ότι η Ελλάδα δεν είναι Μπανγκλαντές, η θεμελιώδης πρόκληση για το έθνος είναι ο απλός πολίτης να δει την πραγματικότητα κατάματα. Είναι το κλειδί που μπορεί να ανοίξει την πόρτα προς ένα μέλλον ελπίδας και υγιούς ανάπτυξης της κοινωνίας πάνω σε ένα τραχύ, δύσκολο, μακρύ αλλά μοναδικό μονοπάτι; με λιγότερα αλλά αρκετά φυσικά και πνευματικά αγαθά αλλά και μια αξιοπρεπή παρουσία στην Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο.

Ολιστική Οικολογία: Το Ζωτικό Τρίγωνο (Οικολογία-Οικονομία-Ηθική), υπό Hλία Β.Οικονόμου, Oμότιμου Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α.

  
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010 00:00
Το θέμα αναφέρεται στις τριγωνικές σχέσεις των μεγάλων , ζωτικών δε, αναγκών του σημερινού Ανθρώπου, την οικολογική – ο όρος δημιουργήθηκε το 1837-, την οικονομική και την ηθική. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις όροι, οι οποίοι χρησιμοποιούνται διεθνώς (ecology-economy-ethics), έχουν ελληνική καταγωγή. Τη διακεκριμένη συνεξέταση των τριών υπαγορεύει η φυσική διαπλοκή τους στη ζωή μας, καθημερινά και σε κάθε βήμα μας. Η διαπλοκή (προγενέστερα λεγόταν συνύφανση), θετική ή αρνητική, υφίσταται είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, δηλαδή αυτομάτως.
Το θέμα χαρακτηρίζεται ως ζωτικό, επειδή αφορά κυριολεκτικώς στη ζωή και όχι στο στοχασμό ή την τέχνη. Ανήκει στην πράξη και όχι στη θεωρία της ζωής. Εκάστη πλευρά των τριγωνικών σχέσεων εξετάζεται χωριστά, αλλά κα συνδυαστικά, επειδή σχέσεις χωρίς τη σύμπραξη τουλάχιστον δύο παραγόντων δεν δημιουργούνται και επομένως δεν υφίστανται προς εξέταση. Στο θέμα μας συνεπώς συνεξετάζονται οι φύσει θεμιτές, συνεπώς νόμιμες σχέσεις τριών παραγόντων. Είναι νόμιμες κατά το φυσικό δίκαιο, δηλαδή τους νόμους της Φύσεως και του Ιδρυτού και Θεμελιωτού της. Αυτές είναι δίκαιο να αναγνωρίζονται ως επιστημονικές και ηθικές.

Παρουσίαση του Ορυκτού μας Πλούτου υπό του Καθηγητού Ορυκτολογίας ΑΠΘ Α. Φιλιππίδη

  
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010 21:55
Δείτε το άρθρο σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ

25/12/10

Η Λύση του Κυπριακού, Δημήτρη Θ. Τζεβελέκη Αρχιπλοίρχου Π.Ν. ε.α.

  
Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010 17:02
Σχετικά με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος εγράφαμε στις στήλες του Διπλωματικού Περισκόπιου πως, παρακολουθώντας την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» στην Κύπρο, ευρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ πιθανή «Διχοτόμηση της Κύπρου χωρίς αντάλλαγμα», δηλαδή σε μια «Ταïβανοποίηση» των κατεχομένων στη σημερινή πράσινη γραμμή.

24/12/10

Απύθμενο Θράσος

  
Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010 16:02
Από τότε που ο Ελληνικός Λαός πληροφορήθηκε από τους πολιτικούς την δραματική οικονομική κατάσταση στην οποίαν τον είχαν οδηγήσει οι επί δεκαετίες συνεργαζόμενοι και αρρήκτως συνδεδεμένοι πολιτικοοικονομικοί κύκλοι του τόπου ,τουτέστιν την επομένη των εκλογών , παρακολουθεί με δέος την Κυβέρνηση να οδηγεί την χώρα όπως ο πρωτάρης οδηγός που έλαβε το δίπλωμα οδήγησης με καταβολή φιλοδωρήματος.

Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού [1]

  
Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010 15:53
Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση, σχετικά με το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, θέλουμε υπεύθυνα να ενημερώσουμε συνοπτικά την ελληνική κοινή γνώμη και τους αρμόδιους φορείς, για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα.

German-bashing is not the answer to Europe's woes

  
Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010 15:57
dp_2412
It is a truism that the European Union is facing an existential crisis. What is relatively novel, and at the same time unjust, is putting the blame for this sorry state of affairs primarily, if not exclusively, on Germany – a country until recently lauded as the EU star pupil.

22/12/10

Πολιτική παιδεία και σύγχρονη εκπαίδευση

  
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 20:27
Τι οφείλει να γνωρίζει, πώς να εκφράζεται και να συμπεριφέρεται και τι να πράττει ο πολιτικός γενικά, και ιδιαίτερα σε δύσκολη εποχή, όπως εκείνη κατά την οποία οι Έλληνες βρίσκονταν υπό ρωμαΐκή κυριαρχία, γράφει ο γνωστός συγγραφέας Πλούταρχος (περ. 50-120 μ.Χ) στο δοκίμιό του «Πολιτικά Παραγγέλματα». Το απευθύνει σε ένα νεαρό συμπατριώτη του που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά της ιδιαίτερης πατρίδας του, πράγμα που ο ίδιος ο Πλούταρχος είχε κάνει, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες της εποχής. Στο δοκίμιο αυτό απαντά, εξ όσων γνωρίζω, για πρώτη φορά ο όρος πολιτική παιδεία (παρ. 21).  Σημαίνει «την πολιτική μόρφωση», δηλ. τη γνώση και το ήθος που, έχοντας τα ο ίδιος ο πολιτικός, οφείλει να φροντίζει να τα έχουν και οι πολίτες: Γνώση σημαίνει, να μπορεί να καταλαβαίνει την ίδια την πραγματικότητα στο παρελθόν και στο παρόν και να κρίνει, όσο μπορεί πιο νηφάλια, γεγονότα, θεσμούς και πρόσωπα∙ ήθος, πάνω και πριν από όλα, να μπορεί να καθορίζει λόγο και πράξη με βάση ό,τι ενώνει και να παραμερίζει ή να σταθμίζει ανάλογα ό,τι χωρίζει.

20/12/10

Γερμανία: η Μήδεια της Ευρώπης

  
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 12:21
Η Γερμανία αποτελεί μία ιδιαιτερότητα στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης όσο και στην παγκόσμια ιστορία. Είναι το κράτος αλλά και το έθνος που προκάλεσε τα μεγαλύτερα δεινά στους ευρωπαίους πολίτες ,επιδεικνύοντας απύθμενη βαρβαρότητα εναντίον τους, προκαλώντας δύο ευρωπαϊκούς πολέμους που μετατράπηκαν σε παγκόσμιους τα τελευταία εκατό χρόνια, για λόγους που αφορούσαν καθαρά γερμανικές επιδιώξεις επιβολής ,κατά των ευρωπαίων γειτόνων τους . Οι πρωτοβουλίες αυτές ,μετά την αποτυχία τους, προκάλεσαν αναμφίβολα και δεινά στον γερμανικό λαό , που ήλθαν όμως ως φυσικό επακόλουθο της αποτυχημένης προσπάθειας κυριαρχίας τους.

Δύο χρόνια διπλωματίας Ομπάμα

  
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 12:26
dp_2012
Τον επόμενο μήνα ο πρόεδρος Ομπάμα συμπληρώνει δύο έτη στο πηδάλιο των ΗΠΑ – χρονικό διάστημα επαρκές για να επιχειρηθεί μια πρώτη αποτίμηση των πεπραγμένων του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

3 Δεκεμβρίου 1944, Αντιστρατήγου εα ΚΟΛΟΜΒΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

  
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 12:12
Διάβασα με προσοχή πρόσφατα δημοσιεύματα ,για το υπόψη θέμα.
Παρότι δεν συμφωνώ με την επιδιωκόμενη αναμόχλευση των παθών, ωστόσο «εκών –άκων» ,θα ήθελα χάριν της ιστορικής αλήθειας ,αλλά και εν είδει μνημοσύνου στο όνομα ζεύγους στενών συγγενών μου, να δημοσιεύσετε τα κατωτέρω.

18/12/10

"Στρατηγικό Βάθος, Ζωτικός Χώρος και Γενοκτονίες" - Aπόσπασμα από την παρουσίαση του βιβλίου

  
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010 13:36
«Στρατηγικό Βάθος, Ζωτικός Χώρος και Γενοκτονίες» (13/12/2010), Μάνος Μεγαλοκονόμος, Εκδόσεις «ΑΡΜΟΣ»
Η εκδηλούμενη από ξένους αλλά και ελληνικούς κύκλους αναγνώριση του έργου του Α.Νταβούτογλου. και του ολοφάνερου αναθεωρητισμού του φέρνει αυτόματα στη μνήμη των παλαιοτέρων άλλες εκδηλώσεις θαυμασμού και αναγνώρισης από τη δύση έναντι του μεγαλύτερου αναθεωρητή της μεσοπολεμικής περιόδου.

13/12/10

Η περιπέτεια της ιδρύσεως και της αναγκαίας, αλλά μη γενόμενης, επεκτάσεως του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ)

  
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 15:43
Η απίστευτα μεγάλες δυσκολίες από κυβερνητικής πλευράς, αρχικά γιά την πραγματοποίηση της δωρεάς ιδρύσεως και εξοπλισμού του ΩΚΚ, και ακολούθως γιά την επέκταση των δυνατοτήτων του ΩΚΚ, που δεν επιτεύχθηκε, παρουσιάζονται στη βιογραφία του γνωστού παλαιού συνεργάτη του Αριστοτέλη Ωνάση και μετέπειτα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Ιδρύματος Παύλου Ιωαννίδη, στο βιβλίο του με τίτλο «Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις», που πρωτοκυκλοφόρησε το 2008, από το οποίο παρακολουθούμε την ακόλουθη αφήγηση, που αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η αποδοχή μιάς σημαντικής κοινωφελούς δωρεάς, από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιστολή Παμακεδονικών Υφηλίου προς Υπ.Παιδείας Κα .Διαμαντοπούλου

  
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 15:39
ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
Επικοινωνία:
Nina Gatzoulis
President of the Committee of World Pan-Macedonian Associations
Email: ninagatz@comcast.net Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Τηλ: 603-742-0466
Φαξ: 603- 617-2977

Προς κ. Άννα Διαμαντοπούλου
Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι
 
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Ενημερωθήκαμε από διάφορες πηγές ειδήσεων, όπως στην αρθρολογία της εφημερίδας PRESS της 27ης Νοεμβρίου 2010 με τίτλο Συμμετέχει στη Συγγραφή «Περίεργων» Βιβλίων Ιστορίας-Η Επιστροφή της Θάλειας Δραγώνα, πως το τετράτομο Κοινής Βαλκανικής Ιστορίας το οποίο εξεδόθη από το Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να επανέλθει και να προωθηθεί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «Πάντως μέχρι τώρα η «αντίσταση» της Ελλάδας καλά κρατεί στην ενσωμάτωση των βιβλίων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αν λάβουμε υπόψη πως στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη εισαχθεί. Το ερώτημα είναι: Θα κρατήσει αυτή η «αντίσταση»; Και αν ναι για πόσο; Διότι πολλοί είναι οι «απαισιόδοξοι» που λένε πως αργά ή γρήγορα δυστυχώς θα μπουν και στα Ελληνικά σχολεία τα τέσσερα αυτά βιβλία».

Global exotic finance engineering-Humanity’s aggressive cancer

By: K. P. Vlahodimos
 
Here is a non-economist observer’s view.
Less than two generations ago banking was still carried out on principles established through thousands of years. Institutions, then identified as banks, were channelling savings of ordinary people and institutions such as pension funds to finance industry and services in an efficient manner rewarding the savers as well as the users of these savings and retaining an honourable commission for this. The instrument of money was used for this purpose. Financing of economic activity was closely regulated and efficiently supervised. In periods were this supervision was poor, financial crises, some of them severe, occurred but given the relative simplicity of the edifice we called then “the market” effective corrective action was possible at bearing cost.

11/12/10

There is more than the Euro at stake

  
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 11:10
dp_101210
The governments of Europe are playing with fire. What is at stake in the on-going and never-ending discussions in Brussels is much more than the survival of the common European currency: it is the future of the peaceful, democratic political order erected on our continent after the Second World War.

4/12/10

Η Ανωτάτη Παιδεία μας

  
Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2010 20:08
Παιδεία κατά τον Πλάτωνα είναι η μόρφωση της ύπαρξης του ανθρώπου, δηλαδή η διάπλαση, η ανάπτυξη, η βελτίωση και η ολοκλήρωση του, οι οποίες συντελούνται με βάση την υπέρτατη θεωρητική και ηθική γνώση, την γνώση των ιδεών. Η θεώρηση αυτή, δεν αποβλέπει στην εξασφάλιση υλικής ευδαιμονίας για το άτομο, αλλά στοχεύει στην πνευματική του ανύψωση στο επίπεδο του ελευθέρου όντος.  Κατά τον Αριστοτέλη, η Πολιτεία, η οποία οφείλει τη γέννησή της στην τάση προς διατήρηση της ζωής και την ύπαρξή της στην τάση προς εξύψωση της ζωής, έχει ως σκοπό την Παιδεία των πολιτών στην αρετή. Συνεπώς, κατά τους ύψιστους ΄Ελληνες φιλοσόφους και παιδαγωγούς, η Πολιτεία αποτελεί "συγκρότημα Παιδείας", με προορισμό την παροχή στον πολίτη όλων των μέσων για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Η πίστη τους στην Παιδεία επεκτάθηκε σε πανανθρώπινη κλίμακα και σφράγισε, με την μετέπειτα ενσωμάτωση και των αξιών του Χριστιανισμού, τον πολιτισμό του Ελληνικού Γένους.

Η πορεία μας προς το χάος

  
Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2010 20:22
Είναι γεγονός μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση ότι η πατρίδα μας διέρχεται την σοβαρότερη , μεταπολεμικώς, οικονομική κρίση ,η οποία ουδείς γνωρίζει που και πως θα καταλήξει. Δηλαδή, εάν παρά τα απολύτως εξουθενωτικά μέτρα που μας επεβλήθησαν, θα καταφέρουμε τελικώς, να «ορθοποδήσουμε» ως χώρα και Έθνος ή θα οδηγηθούμε σε πτώχευση, με ότι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται για την Εθνική μας, πλέον, υπόσταση.

H Νατοϊκή Σύνοδος Κορυφής της Λισαβόνας

  
Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2010 21:47
dp_041210
Κατά τη σύνοδό τους στην Λισαβόνα την 19η και 20η Νοεμβρίου, οι είκοσι οκτώ αρχηγοί κράτους και κυβέρνησης της Ατλαντικής Συμμαχίας επικέντρωσαν τις εργασίες τους σε τέσσερα κυρίως θέματα.[i] Υιοθέτησαν τη νέα στρατηγική αντίληψη, ήτοι το στρατηγικό δόγμα, του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία. Δρομολόγησαν αντιπυραυλικό σύστημα καλύπτον ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Επιβεβαίωσαν την ενεργό νατοϊκή εμπλοκή στο Αφγανιστάν. Και ποροώθησαν τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.[ii] Ενώ, η παράλληλη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέβλεψε στην ανάδειξη της στενής ευρω-νατοϊκής σχέσης – την ίδια όμως στιγμή που, εκ των πραγμάτων, τα δρώμενα της νατοϊκής συνόδου συνέτειναν εμμέσως στην περαιτέρω περιθωριοποίηση του αμυντικού «πυλώνα» της ΕΕ. Ειδικότερα:

The financial/economic crisis - A policy shift from banking regulations to tackling trade imbalances, public debt and economic recovery

  
Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2010 21:45
A review of the economic press in 2008/2009 reveals that policy reaction to the crisis was not comprehensive and lacked systemic consideration.
Some analysts blamed Wall Street's greedy bankers with their innovative financial instruments, while others, cited reckless homeowners who contracted loans that they could not afford.
- There is no doubt that the starting point of the bubble was the large increase in subprime loans . Periods of economic prosperity are often accompanied by a housing boom. US policy has tended to focus on home ownership as a means of generating wealth and profligate lending tempted many families  to buy overpriced properties which they could ill afford.

The financial/economic crisis - A policy shift from banking regulations to tackling trade imbalances, public debt and economic recovery

  
Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2010 21:45
A review of the economic press in 2008/2009 reveals that policy reaction to the crisis was not comprehensive and lacked systemic consideration.
Some analysts blamed Wall Street's greedy bankers with their innovative financial instruments, while others, cited reckless homeowners who contracted loans that they could not afford.

2/12/10

Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί - Η Επίδραση τους στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

  
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 17:26
ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το εμπάργκο της Ελλάδας, οι διαπραγματεύσεις οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα και την πΓΔΜ στην Ενδιάμεσο Συμφωνία, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, και η αίτηση ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και το βέτο της Ελλάδας, έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις για το μέλλον των Βαλκανίων γενικά, αλλά ιδιαίτερα για το μέλλον της πΓΔΜ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου