30/11/10

Ο ρόλος της Ελλάδας στη Μακεδονοποίηση των Σκοπίων, του κ. Μάρκου Τέμπλαρ, Καθηγητού Αντιτρομοκρατίας, Πολιτικής και Στρατηγικής

  
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010 00:00
Η ασφάλεια και η μελλοντική εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος είναι αποτέλεσμα εσωτερικής σταθερότητας η οποία θα έπρεπε να είναι η υπ' αριθμόν μία υποχρέωση Έλληνος διπλωμάτου, πρώην ή παρόντος. Η σταθερότητα της ΠΓΔΜ είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και την περιοχή, αλλά είναι υποχρέωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να την εξασφαλίσει. Δεν είναι συνετό για την Ελλάδα να προσπαθεί με το ζόρι να δίδει ασύμφορες λύσεις σε έναν λαό που έχει γαλουχηθεί ως «μακεδονικός» ενώ η παρούσα κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει εχθρικές πράξεις εναντίον των μειονοτήτων της, πόσο μάλλον εναντίον των γειτόνων της, ειδικά όταν οι ίδιοι οι γείτονες τους οποίους τα Σκόπια βρίζουν, είναι εκείνοι από τους οποίους η ΠΓΔΜ εξαρτάται για την επιβίωσή της.

Ένα απλό βήμα ελπίδας

      
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010 12:38
Καθώς η Κυβέρνηση, κάτω από ασφυκτικές πιέσεις από παντού, προσπαθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας προς τους ξένους και να πραγματοποιήσει κάποιο σχέδιο ανάπτυξης χωρίς να χάσει τον εσωτερικό έλεγχο, αγκομαχεί από την έλλειψη συντονισμού που προέρχεται από τις αντιδράσεις στο βαθύ εσωτερικό της που βλέπει πόσο κινδυνεύει. Αλλά υπάρχει κατά την γνώμη μας επίσης κάποιος άλλος χώρος κρίσιμης αδυναμίας όσο σύρεται από το άρμα των μέσων ενημέρωσης που εκμεταλλεύεται τα παραπάνω.

26/11/10

Ανταπάντηση του καθηγητή Χ. Δ. Κατσέτου στη “συγγραφική ομάδα” των Παμμακεδονικών Ενώσεων

  
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 15:19
Αναφορικά με το "δημόσιο κατηγορώ" της "συγγραφικής ομάδας" των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου με στόχο τον Μακεδόνα ιστορικό Ε. Κωφό, αυτό που προκαλεί προβληματισμό δεν είναι τα σχόλια και η κριτική, ακόμα και οι έντονες επικρίσεις για τις απόψεις του ανδρός, όσο οι παραποιήσεις όσων εκφράζει, καθώς και η απόδοση ενοχής "by association". Δυστυχώς τα κείμενα αμφοτέρων των επιστολών των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου αναρτημένων στο "Διπλωματικό Περισκόπιο" βρίθουν και από τα δύο είδη.  

24/11/10

Turkey's moment of truth

  
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 11:29
dp_2411
The NATO Lisbon summit was one more test of the new orientations of Ankara’s foreign policy. More specifically, in the Portuguese capital Turkey’s Islamist leadership was called upon to choose between the Alliance consensus on the Iranian threat and its own more benign view of Teheran’s nuclear program. And, as it has repeatedly done in similar circumstances in the past, it chose to fudge the issue. The Turkish delegation went along with the decision to develop a NATO-wide missile defense capability, but succeeded in barring any mention of Iran in the Summit Declaration.
This of course is not the end of the story. The fundamental divergence of views remains; with President Sarkozy expressing the dominant opinion in the Western world, as he stated that “[n]o name appears in the document, but let’s call a spade a spade: today’s missile threat, it’s Iran” (AFP, 20-11-2010).

23/11/10

Εάλω η γλώσσα

  
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 16:38
Κάθε λίγο και λιγάκι –γιά την ακρίβεια, μετά κάθε κατά διαστήματα αντικατάσταση του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας- ακούγεται με τις συνήθεις πομπώδεις εκφράσεις ότι επίκειται (πολλοστή) αναμόρφωση – βελτίωση- αναθεώρηση – τροποποίηση και ό,τι άλλο θέλετε, του τάλανος εκπαιδευτικού μας συστήματος, συνήθως με μέτρα γιά τη βελτίωση της τριτοβαθμίου εκπαιδεύσεως. Χρόνια ήθελα να ξεσπάσω, αλλά επειδή η προΐούσα ηλικία συνεπάγεται και μείωση της υπομονής, η στιγμή έφθασε . Γιατί το πρόβλημα δεν αρχίζει από τα Α.Ε.Ι. Εκεί καταλήγει. Το πρόβλημα αρχίζει πολύ ενωρίτερα.

22/11/10

Απάντηση των Παμμακεδονικών Ενώσεων στον Καθηγητή ιατρικής κ.Κατσέτο

  
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 16:22
WORLD PAN-MACEDONIAN ASSOCIATION
 WORLD PAN-MACEDONIAN ASSOCIATION


Απάντηση των Παμμακεδονικών Ενώσεων στην Επιστολή του Δρ. Κατσέτου
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις έχουν κάθε δικαίωμα κριτικής προς τον Δρ. Ευάγγελο Κωφό καθ’ όσον θεωρούν λανθασμένο τον τρόπο σκέψεώς του και πιστεύουν πως είναι αδύνατο να λυθεί έτσι το πρόβλημα μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Οι εκτεταμένες αναγνωρίσεις του από την Ακαδημία Αθηνών, μεταξύ άλλων θεσμικών οργάνων για την πείρα του στα Βαλκάνια είναι εντυπωσιακές, αλλά άσχετες με την κριτική μας. Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι συμφωνούμε με πολλές απόψεις των κυρίων Κωφού και Κατσέτου και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή τους προς τις Παμμακεδονικές στο παρελθόν. Γνωρίζουμε πολύ καλά τους κινδύνους των εμπολέμων του ΣΝΟΦ, καθώς και της προπαγάνδας των Σκοπίων. Ωστόσο, εκφράζουμε τη διαφορά μας πάνω στις τελευταίες απόψεις τους.

21/11/10

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο

  
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 20:33
Γράφτηκε με χρυσά γράμματα στις δέλτους της Κυπριακής ιστορίας η πρώτη επίσκεψη Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο. Στην ουσία, ο Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα που επισκέφθηκε την Κύπρο από την ανεξαρτησία της και ο συμβολισμός της επίσκεψής του αποκτά αυτή την δεδομένη στιγμή ιστορική διάσταση. Η μικρή μας Κύπρος δέχτηκε ένα γίγαντα, μια Ρωσία που επέστρεψε στην διεθνή σκηνή σαν παγκόσμια δύναμη.
Την επίσκεψη πρέπει να την δούμε μέσα στο πλαίσιο των στόχων της σημερινής Ρωσίας για να μπορέσουμε να την αποτιμήσουμε. Οι στόχοι αυτοί αποβλέπουν στην εγκαθίδρυση ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξή της σε μεγάλη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική δύναμη και επιτυγχάνονται με την ανάλογη ευελιξία της εξωτερικής της πολιτικής, είτε πρόκειται για θέματα ασφάλειας, διμερών σχέσεων, διεθνών προβλημάτων ή οικονομικής συνεργασίας.

20/11/10

Το μήνυμα των εκλογών: Απουσία εναλλακτικής πρότασης εξουσίας

  
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 09:19
Οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου επιβεβαίωσαν μια ήδη από καιρό εμφανή πραγματικότητα: την εχθρική αποστασιοποίηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων ψηφοφόρων από τα υπάρχοντα κομματικά σχήματα και τους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται. Πρόκειται για ένα φαινόμενο από μακρού κυοφορούμενο, αλλά στην εκκόλαψη του οποίου η οικονομική συγκυρία έδωσε την αποφασιστική ώθηση. Και το οποίο σηματοδοτεί βαθειά κρίση της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Ανοιχτή επιστολή προς την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση του δικηγόρου κ. Κώστα Κούση

  
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 09:09
Αξιότιμοι κύριοι
Όπως είναι γνωστό, από τον Απρίλιο του 1993 το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την απόφαση 817 έκανε δεκτό το νεοσύστατο κράτος των Σκοπίων ως μέλος του ΟΗΕ, με την προσωρινή ονομασία FYROM. Στη συνέχεια με την απόφαση 845/1993 του ίδιου Οργανισμού , «συνιστάται η επίτευξις συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, για την οριστική πλέον ονομασία του νέου κράτους» * Μέχρι τώρα, δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία για την οριστική ονομασία, ούτε ακυρώθηκε η προσωρινή. To 2001 μάλιστα τα Η.Ε κυκλοφόρησαν σε γραμματόσημο την επίσημη σημαία της FYROM.

18/11/10

Παρέμβαση του Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιατρικής κ. Χ.Δ.Κατσέτου σχετική με την επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου επί των θέσεων του Δρος Ευ. Κωφού για την ονομασία της ΠΓΔΜ

  
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 15:55

Στη συνέχεια της "ανοικτής επιστολής" των Παμμακεδονικών προς εμένα, που κατέθεσε στο www.diplomatikoparaskinio ο Λευτέρης Καραγιάννης, συνοδευόμενο από εξόχως πρωτότυπο σχόλιό του, καταθέτω επιστολή-ανάλυση του διαπρεπούς ομογενούς πανεπιστημιακού καθηγητή Χρίστου Κατσέτου προς τους συντάκτες της επιστολής, με την οποία αναλύει εύστοχα το "πρόβλημα του ονόματος" χωρίς ο ίδιος να είναι ούτε "ιστορικός| ούτε "διπλωμάτης".


Ευάγγελος Κωφός

17/11/10

H οντότητα κατά τους ΄Ελληνες φιλοσόφους

  
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 10:01
Θεωρώ πάντοτε επίκαιρη την κριτική ερώτηση του Πυθαγόρα : ποια η ιδεολογική σου θεωρία περί γηίνης ζωής του ανθρώπου και πώς, σύμφωνα με αυτήν, εσκέπτεσο, ενήργεις, απεφάσιζες, έπραττες και έπασχες; Η Παιδεία υπήρξε πάντοτε τρόπος ζωής, το εν λόγω δε ευρύ Πυθαγόρειο ερώτημα αποτελεί αναμφισβήτητη πρόκληση αυτογνωσίας. Πριν όμως φθάσει κανείς σε μια τέτοια κατάθεση, θα πρέπει να συζητήσει με τον εαυτό του, διαλογιζόμενος μεταφυσικά, στρεφόμενος στον εσωτερικό του κόσμο και φωτιζόμενος από τις αθάνατες παρακαταθήκες των μεγίστων Ελλήνων φιλοσόφων. Διότι δεν υπάρχει μεταφυσικός, ο οποίος να είπε κάτι ουσιαστικά γενικότερο ή να έδωσε μια πιο ικανοποιητική διέξοδο στη αγωνία του ανθρώπου μπροστά στα υπαρξιακά του προβλήματα, πέραν των Αριστοτέλη και Πλάτωνα. Ας είναι λοιπόν η αρχή των παρόντων μια εμβάπτιση στα νάματα αυτών των αρίστων αρχαίων προγόνων μας, Ελλήνων Διδασκάλων και του νυν, αλλά και του αεί.

15/11/10

Για μια ισχυρή Εθνική Κυβέρνηση

  
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 15:14
Με τα αποτελέσματα και της δεύτερης Κυριακής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών γνωστά, ουσιαστικά επιβεβαιώνεται και επίσημα πλέον μια πραγματικότητα γνωστή στην μεγάλη πλειονότητα της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι το χάσμα μεταξύ του εκλογικού σώματος και του πολιτικού κατεστημένου που δεν το εκπροσωπεί. Το τελευταίο θεωρείται σαν μία μειονότητα που καταπιέζει όπως πολλά ολοκληρωτικά καθεστώτα, αδιάφορα με τις ονομασίες τους. Δεδομένου μάλιστα ότι το ποσοστό της κοινωνίας που θεωρεί ότι το κατεστημένο δεν τους εκπροσωπεί είναι τόσο μεγάλο κοινωνική αστάθεια στο εγγύς μέλλον είναι πλέον σχεδόν σίγουρη. Θύματα της εξουσιοθηρίας του πολίτικου κατεστημένου δημοτικοί άρχοντες εξελέγησαν στις μεγάλες πόλεις με μέσον 15% το εκλογικού σώματος.

12/11/10

Πρόταση για επίλυση της διαφοράς της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τον κ. Ε.Κωφό, τ. εμπειρογνώμονα - πρεσβευτή του Υπ.Εξωτερικών και απάντηση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων

  
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 22:16
Στην μακρά διπλωματική μου σταδιοδρομία ασχολήθηκα με την Σλαβική επιβουλή κατά της Μακεδονίας τα πέντε πρώτα χρόνια της υπηρεσίας μου ως χειριστής του θέματος. Μετέπειτα, ως Πρέσβυς στο Βελιγράδι επί τριετίαν αντιμετώπισα το πρόβλημα όχι μόνο ως καθ' ύλην αρμόδιος Πρέσβυς αλλά και ως διμερής διαπραγματευτής για την επίλυση των διμερών προβλημάτων του νεοσύστατου κράτους και της χώρας μας. Ο κ. Ε.Κωφός, ανάλωσε, επί δεκαετίες  την υπηρεσιακή του σταδιοδρομία, ως εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών, με την ιστορική μελέτη της περιοχής. Οι απόψεις που ανέπτυξε πρόσφατα στην ομιλία του στα Σκόπια, μου προξένησαν απογοήτευση και θλίψη όχι μόνον για πολλές ιστορικές ανακρίβειες αλλά κυρίως για την εξίσωση του θύτη Σλάβου με το θύμα Μακεδόνα. Είναι προφανές ότι η διπλωματία δεν πρέπει να επαφίεται στους ιστορικούς.

Ο δωδεκάλογος ενός Σοσιαλιστή

  
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 16:27
«Η ψυχολογία δεν υπάρχει καν την εποχή που οι Μαρξ και Έγκελς οικοδομούσαν το έργο τους. Ούτε ο Κάουτσκι, ούτε ο Λένιν, ούτε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ούτε ο Μπουχάριν, ούτε ο Τρότσκι ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την ψυχολογία. Ο μπολσεβικισμός της σταλινικής παρακμής έφτιαξε μάλιστα έναν βολικό κανόνα του είδους: ‘Όχι ψυχολογία!’ στις δίκες της Μόσχας. Οι καθηγητές της ανακήρυξαν τον Φρόυντ ως έναν ‘αντιδραστικό μεταφυσικό ιδεαλιστή’ (κατά λέξη)».

9/11/10

Are there lessons for Greece from China's economic development and state capitalism?

  
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 08:24
In the early 1990's the world began to acknowledge China's rising economic power. Fast growing exports allowed China to build a resilient command and control economy and associate economically with important raw materials producers. China has recently concluded deals with Brasil, Russia,Venezuela and France and several African countries. These agreements have allowed China to guarantee supplies of oil, minerals, and other strategic resources that are essential to continued   economic growth.

Θέατρο του παράλογου

  
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 08:23
Βρισκόμενος έξω από την Ελλάδα την Κυριακή της 7 Νοεμβρίου 2010 παρακολούθησα την εκπομπή της ΕΡΤΣΑΤ που παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Μια βραδιά που θα μου μείνει στη μνήμη για πολλά χρόνια. Λαμπερά χρωματιστά τραπέζια, σύγχρονή τεχνολογία για τα μέσα ενημέρωσης, έμπειροι διαχειριστές δημοσιογράφοι, επικοινωνία με όλα τα σημεία της χώρας, σειρά ειδικών, πολιτικών προσωπικοτήτων και πολιτικών αρθρογράφων σε μία παράσταση που θύμιζε μια υψηλού επιπέδου θεατρική επιθεώρηση. Μετά έμαθα ότι όλα τα κανάλια έκαναν κάτι ανάλογο και επομένως υπήρχε ανταγωνισμός.

6/11/10

What does the Anglo-French Treaty bode for European defense

  
Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2010 12:19
 
Anglo French Nuclear Treaty
The defense treaty signed this month by the French president and the British prime minister is undoubtedly a welcome development. A closer cooperation in the nuclear field of the only two nuclear EU powers and the creation of a combined joint expeditionary force and of an integrated carrier strike group by Europe’s preeminent militaries can only be applauded. However, this follow up to the Blair-Chirac Saint-Malo Declaration of December 1998 – which, it should be remembered, urged that the European Union be given a “capacity for autonomous action backed up by credible military forces” – is not without its downsides.

What does the Anglo-French Treaty bode for European defense

  
Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2010 12:19
 
Anglo French Nuclear Treaty
The defense treaty signed this month by the French president and the British prime minister is undoubtedly a welcome development. A closer cooperation in the nuclear field of the only two nuclear EU powers and the creation of a combined joint expeditionary force and of an integrated carrier strike group by Europe’s preeminent militaries can only be applauded. However, this follow up to the Blair-Chirac Saint-Malo Declaration of December 1998 – which, it should be remembered, urged that the European Union be given a “capacity for autonomous action backed up by credible military forces” – is not without its downsides.

5/11/10

Ανοιχτή επιστολή του κ. Δαμιανού Βασιλειάδη, προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

  
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 23:25
Ανοιχτή επιστολή
Προς τον
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
κ. Γιώργο Παπανδρέου
 
Κύριε πρωθυπουργέ,
Χθες το μεσημέρι έλαβα από την εφορία Νέου Ψυχικού μία επιστολή, που μου ζητάει για το έτος 2005 να πληρώσω σήμερα, 4/11/2010, 500 Ευρώ, αναγκαστική περαίωση.
Τυχαίνει να είμαι εδώ και τέσσερα χρόνια συνταξιούχος των 850 Ευρώ. Η σύζυγος μου παίρνει σύνταξη 550 Ευρώ. ΄Εχω δύο κόρες, μία 33 ετών και μία 27 και είναι άνεργες. Άλλα εισοδήματα από κάποια άλλη πηγή δεν έχουμε. Επιπλέον πληρώνουμε κάθε μήνα τόκους στην τράπεζα 510 Ευρώ.

3/11/10

Η Ελλάδα σε δύσκολη θέση, του αρχιπλοιάρχου κ. Δ. Θ. Τζεβελέκη

  
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 14:07
Συχνά ακούγεται στον τόπο μας πως «ένας Γερμανός χρειάζεται για να βάλει τάξη σ’ αυτόν τον τόπο».  Κάποτε λέγονταν το ίδιο για «ένα λοχία».  Το δεύτερο επιχειρήθηκε με οδυνηρά αποτελέσματα.  Ασφαλώς γιατί «ο λοχίας» ήταν …….. Έλληνας !!  Σήμερα στην Ελλάδα ο «Γερμανός» είναι η τρόϊκα και το μνημόνιο.

2/11/10

Υπάρχει το τρίγωνο Αθηνών-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ;

  
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 17:45
Το ερώτημα αυτό τίθεται λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ και της νέας ώθησης που δόθηκε στην ενδυνάμωση των σχέσεων του Ισραήλ με Ελλάδα και Κύπρο, όπως εκδηλώθηκε με τις πρόσφατες επισκέψεις του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανυάχου στην Αθήνα (Αύγουστος 2010) και του ΥΠΕΞ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν στην Λευκωσία (Σεπτέμβριος 2010).
Ως γνωστόν, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ περνούν μια βαθιά κρίση.

1/11/10

Τα οικονομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην Ε.Ε

  
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 14:58
Το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως δέκατο μέλος, ο Πρόεδρος της ΕΟΚ Γκάστον Τορν δήλωνε ότι: «Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα. 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον Ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων».
Η Εμπορική μας Ναυτιλία υποβαθμίστηκε με την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο ορυκτός πλούτος αγνοήθηκε και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων, που προϋπόθεση είχε γιά να αναπτυχθεί την ανεμπόδιστο ιδιωτική πρωτοβουλία, αποδυναμώθηκε με το διακηρυχθέν και ακολουθούμενο από το 1981 και μετά δόγμα των κοινωνικοποιήσεων.

Parties, ideologies and issues in Europe

  
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 09:19
dp_0111
In Europe – for a long time the world’s ideological matrix – the traditional left-right cleavage is no longer the key to policy.
Communism has for all practical purposes disappeared. Where nominally communist parties survive – Greece being one of the very few cases – they no longer “dare speak” their program: Does it consist in going back to the failed Soviet model, as perpetuated in its most grotesque version by North Korea? Or in imitating the “communist” brand of robber baron capitalism of China? And if not, what? To these queries no answers are to be had. In reality, the ideological arsenal of post-Soviet communism is reduced in practice to a mindless and vitriolic anti-Americanism.

Αρχειοθήκη ιστολογίου