30/9/10

Επισημάνσεις για την διαμόρφωση μιας ορθής πολιτικής για την Θράκη

  
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 11:34
Αθήνα, 28η Σεπτεμβρίου 2010
 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Από
Το Hellenic Academic FORUM
 
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, Αξιότιμοι κ. κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων, Αξιότιμοι κ. κύριοι Βουλευτές,

Η Θεσσαλονίκη ως παράδειγμα απέναντι στην κρίση

  
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 11:44
Προοπτικές και δυνατότητες από την Τοπική Κοινωνία και την Ομογένεια

Ι. Η θέση και η σημασία της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη δεν ήταν και δεν είναι μόνο ένα μεγάλο αστικό κέντρο, με τα γνωστά και από άλλες πόλεις παλαιά και νέα προβλήματα και τις επίσης γνωστές από την κεντρική εξουσία εξαρτήσεις: Είναι η μεγαλούπολη της Μακεδονίας με τους γνωστούς από το παρελθόν και τους πρόσθετους από τις εξελίξεις των τελευταίων είκοσι ετών ρόλους στον βορειοελλαδικό χώρο- από τα Σκόπια απέχει περίπου όσο και από την Λάρισα και είναι πολύ κοντά προς την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Είναι ακόμη και η μεγαλούπολη της ευρύτερης περιοχής, με την ιδιαίτερη σημασία που είχε χάρη στη θέση και το λιμάνι της στο παρελθόν και θα μπορούσε να έχει σε μεγαλύτερο βαθμό στο παρόν.
Παρά την παρούσα κρίση ή μάλλον ακριβώς εξαιτίας αυτής το ερώτημα: τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει η πόλη τη θέση που πρέπει και μπορεί να έχει στην εθνική ζωή και στον διεθνή χώρο, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να λείπει στην προεκλογική αντιπαράθεση.Για την υπέρβαση της κρίσης αλλά και την επιτακτικά αναγκαία αναμόρφωση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας δεν μπορεί επίσης να λείπει το ερώτημα, γιατί και πώς μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν δύο διαφορετικοί ,βασικής σημασίας παράγοντες, οι οποίοι- για διαφόρους λόγους ο καθένας- σχεδόν αγνοήθηκαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να αγνοούνται:Η Τοπική Κοινωνία και η Ομογένεια, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν η μία και η άλλη σε διάφορους τομείς.

Why modern Cassandras may be right

      
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 11:41
Efforts of the political establishment with tentacles in media recently aiming at defusing social tension has intensified as they feel anger and despair of society approaching a dangerous explosion point. Important politicians and journalists have been recruited to challenge messages emanating from independent individuals, Greek and foreign, called adroitly Cassandras that is prophets of doom. In almost all cases the argumentation of the challengers is weak for the simple reason that unfortunately for the time being there are no good news for Greek society. After apocalyptic two years revelations the situation for the thinking citizen is as follows.

25/9/10

Δέκα νεοελληνικά ιδεολογήματα για τη Μικρά Ασία

  
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010 09:11
Η ελληνική ήττα στη Μικρά Ασία είχε πολλαπλές συνέπειες τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Εγγύς Ανατολή μετά την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και στην εμπέδωση νέων στερεότυπων και ιδεολογημάτων στην ελληνική κοινωνία.

Η αναγνώριση του Ισραήλ από την χώρα μας

  
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010 09:15
Ιστορικό της de jure διαδικασίας αναγνώρισης
Από της συστάσεως του Κράτους του Ισραήλ, η Ελλάδα το αναγνώρισε de facto και όχι de jure. Το αναγνώριζε δηλαδή ως υπαρκτή πραγματικότητα όχι όμως ως κράτος υπό την διεθνή νομική έννοια. Αυτό είχε ως συνέπεια αρχικά να έχει τοποθετήσει μόνο Γενικό Πρόξενο στα Ιεροσόλυμα, ο οποίος και εκπροσωπούσε την χώρα μας στο Ισραήλ. Σε μεταγενέστερο στάδιο τοποθετήθηκε Διπλωματικός υπάλληλος με Πρεσβευτικό βαθμό στην ισραηλινή πρωτεύουσα (Τελ-Αβίβ), υπό την ιδιότητα όμως του Μονίμου Αντιπροσώπου και όχι του Πρέσβεως.

Whither goes Europe?

  
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010 09:24
dp_2509
The European Union is again in the headlines – and once more for reasons that do not flatter its public image. The squabble between the President of the European Commission and the French President is but the latest symptom of a persisting malaise – with the controversy over the handling of the Rom issue bringing to the fore the underlying tensions between national governments and Brussels bureaucracy in general, and in particular the claim of the bigger member countries to be treated as “more equal than others”.
This should not come as a surpris

20/9/10

Το Δόγμα Δρούτσα

  
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 20:45
Λίγες μέρες από της ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργός των Εξωτερικών ο κ. Δημήτριος Δρούτσας ανακοίνωσε, περιστοιχιζόμενος από το πολιτικό του επιτελείο, ότι θα συγκροτηθεί Επιτροπή διπλωματών και ακαδημαϊκών που θα επεξεργαστεί το «νέο στρατηγικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Επιστολή Παμμακεδονικών Οργανώσεων στον Προωθυπουργό εν όψει Γ.Σ ΟΗΕ για Σκοπιανό

  
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 20:50
Οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις στις ΗΠΑ ζήτησαν μέσω των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό κ.Γ.Α.Παπανδρέου ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και να τον ενημερώσουν για τις θέσεις 2.5 εκατομμυρίων Μακεδόνων αλλά και της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. H άρνηση των εκπροσώπων μας στις ΗΠΑ να δεχθούν το αίτημα της συνάντησης προκάλεσε την αποστολή της επιστολής που παρατίθεται

Μιά Τουρκική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

  
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 21:04
Στο αγγλόφωνο τουρκικό έντυπο Perceptions, στην έκδοσή του ανοίξεως-θέρους 2009, δημοσιεύεται άρθρο ενός κ. Mustafa Kutlay, με τίτλο «Μία προσέγγιση πολιτικής οικονομίας στην επέκταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλληλεξάρτησις ή όχι;». Τό έντυπο που αυτοχαρακτηρίζεται Journal of International Affairs, εκδίδεται από την τουρκική Κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει πρόθεση σχολιασμού του όλου άρθρου. Αξίζει όμως να επικεντρωθή κανείς στην πρώτη παράγραφο της Εισαγωγής. Μεταφράζω:

17/9/10

Οι Μακεδονικές Οργανώσεις και οι εκλογές της αυτοδιοίκησης

  
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010 18:46
Σε λίγες εβδομάδες πραγματοποιούνται στην χώρα μας οι εκλογές για ανάδειξη νέων τοπικών αρχόντων στην αυτοδιοίκηση. Θα διερωτηθεί κανείς ποία η σχέση των εκλογών αυτών με τον αγώνα τον οποίον έχουν αναλάβει δεκαετίες τώρα οι Μακεδονικές οργανώσεις όχι μόνο του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού για να υπερασπιτούν τον πολιτισμό και την ιστορία τους από την Σλαβική επιβουλή την οποίαν δυστυχώς φαίνεται ότι η Κυβέρνηση των Αθηνών να εισακούει σε πολύ μεγάλο βαθμό με ολέθριες συνέπειες για τους Μακεδόνες οι οποίοι όχι μόνον θα απωλέσουν την ιστορική και πολιτιστική καταγωγής τους αλλά και θα υπάρξουν θύματα αφομοίωσης από τους Σλάβους επιβουλείς τους στο άμεσο μέλλον όπως απέδειξε στην πράξη η πολτική του ελληνικής καταγωγής Πρωθυπουργού των Σκοπίων. Οι εκατοντάδες επιστολές των Μακεδονικών Οργανώσεων πρός Αρχηγούς Κρατών, Πρωθυπουργούς, Ελληνες Βουλευτές και ευρωβουλευτές, Διεθνείς Οργανώσεις ,ΜΜΕ , Διεθνή συνέδρια κλπ, αποσιωπήθηκαν και δεν είδαν το φώς της δημοσιότητος οι περισσότερες απ’ αυτές για διάφορους λόγους   κυρίως όμως για να μείνει η Ελληνική δημόσια γνώμη στην άγνοια ,ώστε οι πολιτικοί των Αθηνών να ασκούν απερίσπαστοι στην επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα πολιτκή τους
Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση προσφέρουν μία σημαντική ευκαιρία στις Μακεδομικές Οργανώσεις να διευκρινήσουν τις προθέσεις των τοπικών αρχόντων στην Μακεδονία στο εθνικό αυτό θέμα. Τουτέστιν αν ασπάζονται την πολιτική των Αθηνών ή την εθνική γραμμή και θα πρέπει να δεσμευτούν εγγράφως ώστε οι Μακεδόνες ψηφοφόροι να γνωρίζουν ποίους θα υποστηρίξουν.

Αινιγματική Τουρκία, Δύση, και Ελλάδα

  
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010 18:38
dp_1709

Η νίκη του «ναι» με το εντυπωσιακό ποσοστό του 58% στο τουρκικό δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου αποτελεί αναμφίβολα μείζονα επιτυχία της κυβέρνησης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και προσωπικώς του αρχηγού του και πρωθυπουργού. Βέβαια, αυτές καθ’ εαυτές οι εγκριθείσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις δεν επιφέρουν ριζικές τομές στην τουρκική συνταγματική τάξη. Η διεύρυνση του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας στην ανάδειξη των ανωτάτων κλιμακίων της δικαστικής και ο περιορισμός της δικαστικής αυτοτέλειας των Ενόπλων Δυνάμεων ψαλιδίζουν ασφαλώς το κεμαλικό κατεστημένο – χωρίς, ωστόσο, να το αποδυναμώνουν. [i]

16/9/10

Γερμανικά υποβρύχια στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

  
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 16:41
Η επικρατούσα στο ευρύ κοινό αντίληψη είναι ότι τα Γερμανικά Υποβρύχια, είχαν πάντοτε προεξάρχοντα ρόλο  στο Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και ήταν αναμενόμενο να αναπτύξουν εντονότατη επιτυχή δράση σε βάρος συμμαχικών εμπορικών και πολεμικών πλοίων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Α΄ ΠΠ) καθώς επίσης και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (Β΄ ΠΠ), βυθίζοντας πάρα πολλά από αυτά. Κύριοι στόχοι των Υποβρυχίων και στους δύο αυτούς πολέμους ήταν τα εμπορικά πλοία, που μετέφεραν συμμαχικά εφόδια. Στα ακόλουθα γίνεται σύντομη αναφορά σε σημαντικά στοιχεία, που δεν είναι ευρύτερα γνωστά, ως προς τα Γερμανικά Υποβρύχια στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 1914-1918 και του 1939-1945, από τα οποία διαφαίνεται ότι η Γερμανία είχε να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα με τα Υποβρύχιά της. Από τα στοιχεία αυτά συνάγεται ότι η Γερμανία δεν είχε κάνει την απαιτούμενη προετοιμασία στον τομέα των Υποβρυχίων πριν από τον Α΄ΠΠ και Β΄ΠΠ, και αυτές οι σημαντικές αδυναμίες, συνέτειναν στην ήττα της και στους εν λόγω δύο Πολέμους.

13/9/10

Γιατί οι σύγχρονες Κασσάνδρες μπορεί να έχουν δίκαιο

  
Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010 13:22
Τον τελευταίο καιρό η προσπάθεια του πολιτικού κατεστημένου με τα πλοκάμια του στα `Μέσα Ενημέρωσης` για αποτόνωση έχει ενταθεί καθώς αισθάνονται τους δείκτες οργής και απόγνωσης της κοινωνίας να πλησιάζουν επικίνδυνα το σημείο έκρηξης.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας σημαντικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν επιστρατευτεί με σκοπό να αμφισβητήσουν τα μηνύματα σκεπτόμενων αλλά ανεξάρτητων ατόμων, Ελλήνων και ξένων, που αποκαλούνται εντέχνως Κασσάνδρες. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις η δεοντολογία των επιστρατευμένων είναι σαθρή για τον απλούστατο λόγο ότι δυστυχώς προς το πάρων δεν υπάρχουν καλά μηνύματα για τη Ελληνική κοινωνία. Μετά την πάροδο μιας αποκαλυπτικής διετίας η κατάσταση για τον σκεπτόμενο πολίτη έχει ως εξής.

7/9/10

Το Μεσανατολικό τρίπτυχο του Προέδρου Ομπάμα

  
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 09:30
dp_0709
Την ίδια εβδομάδα που απευθυνόταν στον αμερικανικό λαό για να εξαγγείλει, μαζί με το «πέρας των πολεμικών επιχειρήσεων» στο Ιράκ, και τη συνεχιζόμενη «προσήλωση [των ΗΠΑ] στο μέλλον της χώρας», ο Αμερικανός πρόεδρος δεχόταν στην Ουάσιγκτον τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής – καθώς και, σε επικουρικό ρόλο, τον Ιορδανό βασιλέα και τον Αιγύπτιο πρόεδρο – σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω των πρώτων από εικοσαμήνου απευθείας συνομιλιών των δύο πρωταγωνιστών.

Τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη

  
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 09:25
Η επιθυμία και προσπάθεια του ανθρώπου ,να επικοινωνήσει με συνανθρώπους του, να πληροφορήσει και επηρεάσει τις σκέψεις άλλων ,αλλά και να εμπλουτίσει τις δικές του ,έλκει τις ρίζες της από της εμφανίσεώς του, στον πλανήτη.
Οι άνθρωποι αρχικώς  χρησιμοποίησαν ως μέσον επικοινωνίας τον λόγο ,στη συνέχεια ,πριν από 4000 περίπου χρόνια, συνεπεία της εξελικτικής ,εν τω μεταξύ, πνευματικής των αναπτύξεως,  οδηγήθηκαν στην περίοδο της γραφής , (Ιερογλυφικά της Αιγύπτου, σφηνοειδείς παραστάσεις της Μεσοποταμίας ,οι πολιτισμοί της Κρήτης και της Κύπρου συνέβαλαν στην επικοινωνία ,διάφορα σημεία επί λίθων, ,επι ξύλων , πάπυροι ,περγαμηνές κτλ… ) .ακoλούθησαν μακροχρόνιες , πολλές και μεγάλες προσπάθειες, μέχρις ότου φθάσουν σε κάποια μορφή , δυνατότητος εντύπου αναπαραγωγής ,ιδεών ,ειδήσεων, φιλοσοφικών συλλογισμών …

Αρχειοθήκη ιστολογίου