30/8/10

Γοργοπόταμος και Ασωπός...Συνοπτική ιστορική αναδρομή

  
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010 18:49
Είναι γενικότερα διαπιστωμένο ότι πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα περνούν στις επόμενες γενιές διαστρεβλωμένα και παραποιημένα ή ακόμη και κουτσουρεμένα, γιά να ικανοποιηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Έτσι οι νεότεροι, προκειμένου να ανακαλύψουν την πραγματικότητα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι ίδιοι κοπιαστική, χρονοβόρα και ενδελεχή ιστορική έρευνα, πράγμα που συνήθως δεν αποτολμάται, με συνέπεια να διαιωνίζονται οι απατηλές εκδοχές που διοχετεύονται προς κατανάλωση από το ευρύ κοινό.

25/8/10

Η Ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση

  
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 10:06
Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις
Η ανταλλαγή επισκέψεων των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι μια, καθυστερημένη μεν, πλην όμως ελπιδοφόρος εξέλιξη.

Πρόκληση για ανανέωση του πολιτικού κατεστημένου

  
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 10:03
Παρακολουθώντας κανείς τους διακεκριμένους αρθρογράφους στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, είναι πλέον συνηθισμένος στον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις σχολιάζουν από την πολιτική τους γωνία που δημιουργεί εντυπώσεις, χωρίς να προχωρούν προτείνοντας στον πολίτη εναλλακτικές για δράση σαν απάντηση σε αυτά τα γεγονότα. Υποθέτει κάνεις ότι είναι θέμα αρχής της δημοσιογραφίας να μην κάνει αυτό το βήμα καθώς περιμένει τον ώριμο πολίτη να είναι σε θέση να αντιδράσει μόνος του στα γεγονότα. Και τούτο μέσα σε ένα ευρύτερο τηλεπικοινωνιακό παιχνίδι. Δυστυχώς ο απλός πολίτης μη έχοντας μάθει από το σχολείο του μέχρι σήμερα πώς να συμμετέχει στα κοινά και να κάνει κρητική θεώρηση πέφτει θύμα αυτού του παιχνιδιού. Κύρια συνέπεια, η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Η Εθνική μας κρίση βαθαίνει

  
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 10:15
 
Η Ελλάδα βυθίζεται στο τέλμα της εσωστρέφειας, της απαισιοδοξίας και του αντικοινωνικού ατομικισμού. Εκφυλίζεται συν τω χρόνω σε κράτος προβληματικό, στερημένο σοβαρών εθνικών φιλοδοξιών και διεθνώς απαξιωμένο. Και φυσικό είναι, όσοι μεταξύ μας διατηρούν ακόμη πολλοστημόριο έστω διαύγειας σκέψης να διερωτώνται ποια θα είναι η κατάληξη του εθνικού αυτού κατρακυλίσματος.

9/8/10

Σημαντικές εξελίξεις στην Άπω Ανατολή

  
Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2010 19:15
Ενώ η προσοχή μας απορροφάται από τα δρώμενα στον ευρωκοινοτικό και τον μεσανατολικό χώρο, στην Ανατολική Ασία σημειώνονται τουλάχιστον εξ ίσου σημαντικές εξελίξεις – κυριαρχούμενες από τις αμφίσημες σχέσεις της αμερικανικής υπερδύναμης με τον αναδυόμενο κινεζικό γίγαντα.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η ραγδαία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και η συνακόλουθη ενίσχυση του κινεζικού στρατιωτικού και όλως ιδιαίτερα αεροναυτικού δυναμικού αποτελούν όλο και περισσότερο πηγή έντονου προβληματισμού στην Ουάσιγκτον. Η οποία υιοθετεί έναντι της Κίνας στρατηγική ισορροπιών, συνδυάζουσα την ενσωμάτωση της ανερχόμενης μεγάλης περιφερειακής δύναμης στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό σύστημα με την ανάσχεση των όλο και εμφανέστερων κινεζικών φιλοδοξιών και διεκδικήσεων.

“Η χώρα μου είναι άτυχη που έχει για γείτονα την Ελλάδα”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

  
Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2010 19:18
Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Μιλοσόσκι, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή ότι κατά το Συμβούλιο Σταθερότητας και Σύνδεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βελγική Προεδρία διαπίστωσαν έλλειψη προόδου στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη ΠΓΔΜ (στη δημόσια διοίκηση, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στα ανθρώπινα δικαιώματα) δήλωσε μάλλον εκνευρισμένος, αρχικά ότι η χώρα του είναι άτυχη που έχει γείτονα την Ελλάδα, ενώ αργότερα ζήτησε προγραμματισμό επαφών από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή της ονομασίας (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28 Ιουλίου 2010 στη στήλη ΣΥΝΤΟΜΑ).

5/8/10

Αφγανιστάν: Δυτική στρατηγική και προοπτικές

  
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 08:45
petreaus-mc

Ο θόρυβος περί την αντικατάσταση του επικεφαλής της υπό νατοϊκή διοίκηση «Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια» στο Αφγανιστάν – γνωστής και υπό το αγγλικό ακρωνύμιο ISAF – εστίασε εκ νέου την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στη φύση και τις προοπτικές της δυτικής στρατηγικής στη δοκιμαζόμενη κεντροασιατική χώρα. Με τον πρόεδρο Ομπάμα να τονίζει ότι η αντικατάσταση του ΜακΚρίσταλ από τον Πετρέους – κατανοητή, αν όχι αναπόφευκτη, μετά τη δημοσιοποίηση απόψεων του πρώτου και επιτελών του απαξιωτικών για τους πολιτικούς των προϊσταμένους – ουδόλως σημαίνει αλλαγή κατεύθυνσης.

2/8/10

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Δύο σημαντικές επισκέψεις

  
Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2010 10:23
dp_0203jh
Οι πρόσφατες επισκέψεις του Βρετανού πρωθυπουργού και του Γερμανού υπουργού εξωτερικών στην Τουρκία συνέβαλαν ουσιαστικά στη διασάφηση της συχνά συγκεχυμένης εικόνας των σχέσεων της Άγκυρας με την Κοινοτική Ευρώπη.

Αρχειοθήκη ιστολογίου