30/7/10

Ίων Δραγούμης. Κριτική προσέγγιση μιας κρίσιμης και τραγικής περιόδου της Ιστορίας μας

  
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 10:36
Ο Δραγούμης μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες του βαλκανικού ελληνισμού. Όχι τόσο γιατί κατενόησε την ιστορική εποχή στην οποία ζούσε. Ούτε γιατί πρόσφερε κάτι στη θετική αντιμετώπιση των πρωτοφανών προκλήσεων και στην ευτυχή έκβαση των μεγάλων συγκρούσεων. Αλλά γιατί προσπάθησε στο μέτρο των δυνατοτήτων του να συγκροτήσει ένα ουτοπικό σύστημα επιβίωσης του ελληνισμού σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη εποχή ριζικού, ολοκληρωτικού μετασχηματισμού της ευρύτερης περιοχής μας.[1] 

Η Ελλάδα του μέλλοντος

  
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 10:26
Η Ελλάδα είχε και συνεχίζει να έχει δύο επιλογές :  ή να περικλειστεί στα τείχη της ή να ξαπλωθεί στον περιβάλλοντα χώρο και πέραν αυτού, παίζοντας ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.
Στην πρώτη περίπτωση θα διατηρήσει την «καθαρότητα» της αναφερόμενη στους αρχαίους Έλληνες και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, χωρίς όμως να κάνει και κάτι που να δείχνει πως είναι και ο συνεχιστής αυτού του πολιτισμού.  Χωρίς να δημιουργεί νέους Παρθενώνες ή να συμβάλλει στη διαμόρφωση του κόσμου του παρόντος και του μέλλοντος.  Μόνο αμυνόμενη εναντίον σημαντικών ή και ασήμαντων εχθρών.

29/7/10

Φέρτα δω

  
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 12:43
Από την αρχή της διαδικασίας της παρούσης κρίσης ο απλός πολίτης σε απόγνωση βλέπει να παίρνονται μέτρα τα οποία τον πλήττουν ευθέως και βαρύτατα. Η διαδικασία δεν διαφέρει πολύ από το παρελθόν. Γίνεται λεηλασία των μισθωτών και συνταξιούχων οπουδήποτε γιατί είναι τόσο εύκολο. Το κράτος σαν καλλίτερη λύση νομοθετεί χωρίς ενδοιασμούς και εμπόδια μπροστά σε ένα έθνος στο ναδίρ της κοινωνικής αλληλεγγύης, απαξιωμένα εργατικά συνδικάτα και απαράδεκτες συντεχνίες. Έτσι λέει στον πολίτη, φέρτα δω. Σχεδόν αδιαφορεί για την επερχόμενη βύθιση του εθνικού προϊόντος βλέποντας μόνον μια ανάπτυξη με κρατικά ελεγχόμενους πόρους με τα γνωστά διαπλεκόμενα κυκλώματα και τους πολίτες ρομπότ να εκτελούν οδηγίες ως συνήθως.

28/7/10

H «Οκτωβριανή επανάσταση» του ..... Νοεμβρίου 1917

  
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010 14:51
Πολλές φορές σημαντικά ιστορικά γεγονότα, εξυπηρετώντας σκοπιμότητες, παρουσιάζονται στους επερχόμενους με αρκετά διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνέβησαν. Έτσι προκαλούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και συμπεράσματα. Ένα από αυτά τα συγκλονιστικά περιστατικά, που οι δραματικές επιπτώσεις του παραμένουν έντονες και απτές μέχρι σήμερα, είναι και η Ρωσική Επανάσταση του 1917. Μιλώντας γι’ αυτή ο νους συνήθως πηγαίνει στην «Οκτωβριανή Επανάσταση» του ιδίου έτους. Είναι όμως σωστός αυτός ο συνειρμός; Ας παρακολουθήσουμε συνοπτικά ακολούθως το πως άρχισαν και πως κατέληξαν τα πράγματα.

27/7/10

Κόσοβο: Η «παγωμένη σύγκρουση» και η Χάγη

  
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 12:23
dp_2707
Στις 22 Ιουλίου, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη κατά πλειοψηφία, ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου 2008 «δεν αντιβαίνει» προς το διεθνές δίκαιο.[i] Ωστόσο, η μη δεσμευτική, αλλά προφανούς πρακτικού βάρους, αυτή γνωμοδότηση φέρει σαφή τη σφραγίδα της διεθνοπολιτικής σκοπιμότητας εις βάρος της νομικής αντικειμενικότητας.

26/7/10

Η αυτοκριτική του Έλληνα

  
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010 09:17
Μέσα στον κυκεώνα των συζητήσεων γύρω από τη σοβαρή κατάσταση της χώρας το χρόνο που πέρασε πολύ θα ήθελε κανείς να δει απόψεις για ένα πολύ δύσκολο θέμα. Την ανάγκη για τον Έλληνα πολίτη να κάνει με ειλικρίνεια την αυτοκριτική του σαν άτομο και με προθυμία να προχωρήσει με μια τέτοια εκτίμηση σε ενέργειες και θυσίες που θα συμβάλλουν σε μια πορεία κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης. Είναι ουτοπία να φαντάζεται κανείς ότι βελτιώσεις θα έρθουν από μεγαλόπνοα σχέδια και μάλιστα από ένα απαξιωμένο κατεστημένο. Κάτι που ανέχτηκε και βοήθησε χωρίς την ειλικρινή και ουσιαστική αυτοκριτική του για τον τρόπο που ο ίδιος επιχειρούσε μέσα στο κοινωνικό σύνολο μέχρι σήμερα και τις συνέπειες του. Το δειλό ξεκίνημα από μερικές γειτονιές πρέπει να γιγαντωθεί. Ευρύτερες συνάξεις σαν τις αρχαίες εκκλησίες θα μπορούσαν να δώσουν συνέχεια.

22/7/10

ΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 11:55
Οι διμερείς και διεθνείς προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την επιδίωξη των Σλάβων να οικειοποιηθούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας και να εμφανισθούν ως οι διάδοχοι των Μακεδόνων και συνακόλουθα να σλαβοποιήσουν ,για τις επόμενες γενεές, ένα από τα πολυτιμότερα τμήματα του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας ,γεγονός πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία του ανθρωπίνου γένους, είναι περισσότερο ή λiγότερο γνωστές. Η πρωτοβουλία που καταγράφω είναι σχεδόν άγνωστη .Πρόκειται για την διαμεσολάβηση που έλαβε χώρα μετά από πρόταση του τότε Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

19/7/10

Έλληνας προς Έλληνες

  
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 08:48
Παιδί της πατρίδας μας σε προχωρημένη ηλικία τώρα, σπρωγμένος από τις πολιτικές εξελίξεις της νιότης μου και από τη ζωή την ίδια, έξω απ` αυτήν την πατρίδα από χρόνια παρακολουθώ με πόνο τον δραματικό κατήφορο της κοινωνίας μας και βλέπω την αποδιάρθρωση και εκμηδενισμό των θεσμών και αξιών σε πολλά από τα χαρακτηριστικά που την κρατούσαν ζωντανή και δυναμική. Από την μεταπολίτευση και μετά κάθε επίσκεψη στη χώρα μας πρόσθετε στη μνήμη μου νέα στοιχεία σήψης. Έχοντας ζήσει σε διάφορες χώρες, κυρίως της Ευρώπης, παρόλο ξέροντας πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες και οι κοινωνικές αξίες τους δεν μπορούσα παρά να συγκρίνω.
Σκοπός αυτού του μηνύματος δεν είναι να ανατρέξω στο παρελθών αναζητώντας ευθύνες. Δεν είμαι ειδικός και δεν σκοπεύω να προσθέσω περισσότερη σύγχυση στις χιλιάδες συνεισφορές από τα μέσα ενημέρωσης. Διαβάζω κάθε μέρα στις εφημερίδες τέτοιες προσπάθειες και μερικές από αυτές, μία μικρή μειονότητα, είναι αξιόλογες.

Μερικές σκέψεις για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στον 21ο αιώνα

  
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 11:27
Καθ’ όλον τον 19ον αιώνα και το μεγαλύτερο μέρος του 20ου, πατριωτισμός σήμαινε πρωτίστως επιδίωξη της εδαφικής επέκτασης της ελληνικής επικράτειας. Ορθώς δε, καθώς προείχε η εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών και γεωπολιτικών συνθηκών, αρχικά για την επιβίωση και εν συνεχεία για την εδραίωσή του νεότευκτου κράτους μας, και παράλληλα η συγκέντρωση στους κόλπους του τού μεγαλύτερου δυνατόν μέρους των ελληνικών πληθυσμών της περιοχής μας.
 

16/7/10

Η αναβάθμιση της Τουρκίας και το Κυπριακό

  
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010 09:42
Όλοι μιλούν για την αναβάθμιση της Τουρκίας και την ανάδειξη της σε περιφερειακή δύναμη πρώτου μεγέθους. Ενδιαφέρει να γνωρίζουμε στο που οφείλεται αυτή η αναβάθμιση, τι συνεπάγεται, και αν υπάρχουν αρνητικά και αντιδράσεις στην υπερφίαλη πολιτική της.
Είναι πανθομολογούμενο γεγονός ότι ο διορισμός του Αχμέτ Νταβούντογλου στην θέση του Υπουργού Εξωτερικών συνέβαλε μεγάλως στην αναβάθμιση της Τουρκίας. Αυτό οφείλεται, αφενός μεν στην θεωρία του «στρατηγικού βάθους» και του «νέο-οθωμανισμού», αφετέρου δε στην σκληρή και μεθοδική δουλειά της τουρκικής διπλωματίας.

14/7/10

Sir Basil Zaharoff - Η άγνωστη δράση του δαιμόνιου Έλληνα Βασίλειου Ζαχαρία (1849-1936)

  
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 21:41
Όπως την αποκαλύπτουν πρόσφατα δημοσιοποιηθέντα άκρως-άκρως απόρρητα αρχεία του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρονται στη συνδυασμένη δραστηριότητα των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών και του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο 1873-1939.

12/7/10

Η εκπαίδευση ως κοινωνικό πρόβλημα: θεσμοί, ιδέες και συμπεριφορές

  
Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010 16:00
Στην παρούσα πολύπλευρη κρίση που διέρχεται η χώρα μας λέγεται και γράφεται συχνά πως η δοκιμασία αυτή καθ’ αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την επιτακτικά αναγκαία αναμόρφωση της δημόσιας ζωής. Οπωσδήποτε η κρίση δεν είναι μόνο πολιτική και η δυσπραγία δεν αφορά μόνο την οικονομία, εφ’ όσον και οι δύο με την κοινή εμπειρία εξαρτώνται λίγο πολύ από ιδέες, συμπεριφορές και θεσμούς που δεν έχουν αυτά καθ’ εαυτά άμεση σχέση με την πολιτική ή την οικονομία:

6/7/10

Δημοκρατική Αριστερά - Έναυσμα για εκ βάθρων μετάλλαξη του δημοκρατικού πολιτεύματος

  
Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 16:52
Είναι χαρακτηριστική η αμηχανία του κατεστημένου όλων των κόμματων και κυρίως των ελεγχομένων από αυτά μέσων ενημέρωσης από την δημιουργία του νέου κόμματος.Επιμένουν στις λεπτομέρειες των τελευταίων εξελίξεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, στις ιστορικές διαδρομές μερικών γνωστών ατόμων στην ιδρυτική του ομάδα, και στη χωρίς εξαίρεση αποτυχίες άλλων σχημάτων να δημιουργήσουν βιώσιμα κόμματα. Λίγοι τονίζουν τη σημασία της στιγμής της δημιουργίας αυτού του κόμματος σε σχέση με τις διαθέσεις του μέσου πολίτη και λίγοι προβάλλουν  το χαρακτήρα του σαν εκπροσώπου ενός έθνους σε μια στενά δεμένη κοινωνία εθνών όπως είναι η Ευρώπη. Σύντομα αυτό το κατεστημένο θα συνειδητοποιήσει τον θανάσιμο κίνδυνο που το απειλή και θα αντιδράσει. Για το κοινωνικό σύνολο είναι μια ευκαιρία για μια εκ βάθρων μετάλλαξη του τόσο εκμαυλισμένου δημοκρατικού πολιτεύματος που δεν πρέπει να χαθεί.

5/7/10

Πόντιοι και η Γενοκτονία των Ελλήνων

  
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 08:04
(Ελληνική μετάφραση Φανούλα Αργυρού) 
Το Μάρτιο του τρέχοντος έτους το Σουηδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο ανεγνώρισε την Γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον ορισμένων μειονοτήτων κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, συγκεκριμένα η «δολοφονία Αρμενίων, Ασσυρίων/Συρίων/Χαλδαίων και Ποντίων Ελλήνων» αναγνωρίζεται πλέον ως πράξη γενοκτονίας.
Καθώς πολλοί χαιρέτησαν το ψήφισμα ως μεγάλη νίκη, για όσους μελετούν τα ιστορικά αρχεία ήλθε ως μια έκπληξη το γεγονός ότι ένα τέτοιο περιεκτικό ψήφισμα δεν περιέλαβε όλους τους Έλληνες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας παρά μόνο τους Έλληνες της περιοχής του Πόντου.[1]
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ποντίων Ελλήνων εκτιμούν τις γενοκτονικές εμπειρίες των υπολοίπων Ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όμως πολλοί ακόμα προτιμούν να θεωρούν την τύχη των δικών τους ανθρώπων ως ξεχωριστή. Διαχρονικά έχουμε επισημάνει αρκετές θέσεις που υποστηρίζουν ότι μια διάκριση πρέπει να γίνεται μεταξύ των εμπειριών των Ποντίων Ελλήνων και των άλλων Ελλήνων της αυτοκρατορίας κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας.[2]
Οι πιο συνηθισμένες θέσεις είναι:

Αρχειοθήκη ιστολογίου