31/5/10

Η κρίση της κοινοτικής Ευρώπης και η Ελλάδα

  
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 14:37
merk_sark_papa
Αν και πρωτίστως προϊόν, τουλάχιστον ως προς το μέγεθός της, της εθνικής μας κακοδιαχείρισης, η ελληνική οικονομική κρίση συνέβαλε μεγάλως στην ανάδειξη κρίσιμων δομικών αδυναμιών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όλως ιδιαίτερα στην αποκάλυψη της παθογένειας της ευρωζώνης – γνωστής μεν από μακρού στους ειδήμονες, πλην όμως αθέατης στους πολλούς, όσο επικρατούσε σχετική ευημερία. Με άλλες λέξεις, εξ αφορμής των δικών μας δεινών, συνειδητοποιείται πλέον ευρύτατα η αντίφαση μεταξύ της λειτουργίας κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της απουσίας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης – σε τελευταία ανάλυση ευρωπαϊκής κυβερνητικής εξουσίας.

Δημόσιοι υπάλληλοι - Ένας σημαντικός ανθρώπινος πόρος.

  
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 09:50
Αυτό το άρθρο αναγνωρίζει ότι δεν είναι όλα τα άτομα που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα ίδια αλλά θεωρεί ότι η εικόνα που προκύπτει για τον ¨δημόσιο υπάλληλο¨ σήμερα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση που  βρίσκεται η χώρα.  Αποσκοπεί, με ένα απλό μήνυμα, στην ευαισθητοποίηση  της κοινωνίας για να μην πάει χαμένη μια ευκαιρία που απορρέει από τη σημερινή καταστροφή.

Προοπτικές, παρόντος και μέλλοντος

  
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 12:48
Η σημερινή οικονομική κρίσις αποκαλύπτει ότι το βαθύτερο πρόβλημα είναι περισσότερο η κρίσις διακυβερνήσεως. Η νεο-γερμανική αλαζονεία νομίζει ότι η Ευρώπη ξέχασε τις τραγικές ημέρες της Γερμανικής κατοχής. Με αδικαιολόγητη εσωστρέφεια επανέρχεται με την γνωστή κατά το παρελθόν σκληρή, Τευτονική, ιδιοσυγκρασία.
Το πρόβλημα επιδεινώνει η απουσία σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων γενικότερα και προ παντός στις Βρυξέλλες. Η παθητικότης των μετριοτήτων  καλύπτεται μόνον από την υποκρισία, κύρια αιτία μιάς κρίσεως που κινδυνεύει να υπερκεράσει τις συνέπειες της κρίσεως του 1929 η οποία, μοιραίως, κατέληξε στον παγκόσμιο πόλεμο.

Αγνοήσαμε τον πλουσιότατο ορυκτό μας πλούτο

  
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 15:45
Όταν ήμουν Υπουργός Βιομηχανίας, Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μου δήλωσε ότι «Η Ελλάδα, με την έρευνα και αξιοποίηση του Ορυκτού της πλούτου, είχε βρει τον σωστό δρόμο για την γρήγορη ανάπτυξή της!»
Η Ελλάδα έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο και αν εξαιρέσουμε τα πετρέλαια της Μεγάλης Βρετανίας και Νορβηγίας, η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα της Ε.Ε. σε ορυκτό πλούτο. Έχει νικέλιο, βωξίτη, χρώμιο, ουράνιο, λιγνίτη, αμίαντο, λευκόλιθο, χρυσό, ασήμι, πετρέλαιο (λίγο μέχρι τώρα), γεωθερμία, μάρμαρα και άλλα ορυκτά.

Σχετικά με την σημερινή οικονομική -και όχι μόνο- κατάσταση

  
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 15:58
Ανοίγουμε σήμερα μιά καινούργια στήλη αλληλοεπικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, διαφωνιών και σχολιασμού είτε προσφάτων είτε παλαιοτέρων γεγονότων. Μιά στήλη που ο συντάκτης της θα ήθελε να εξελιχθή σε στήλη πραγματικού διαλόγου, ενός διαλόγου που μόνο χρήσιμος μπορεί να αποδειχθή.
Και έχουμε ανάγκη διαλόγου. Απόλυτη ανάγκη. Ο διάλογος και η νηφάλια ανταλλαγή απόψεων είναι κάτι που μας λείπει. Στην σημερινή Ελλάδα ο εποικοδομητικός διάλογος έχει υποκατασταθή από τον εξαγγελτικό λόγο, τους αφορισμούς και τις καταγγελίες.

Τα Ελληνοτουρκικά εκ νέου επί τάπητος

  
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 15:03
f16_450x
Η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν επανέφερε για πολλοστή φορά Κυπριακό και Αιγαιακά στο προσκήνιο. Και συγχρόνως και το έλλειμμα στρατηγικής από πλευράς μας έναντι των υπό ευρεία έννοια ελληνοτουρκικών. Με τον δημόσιο, τουλάχιστον, διάλογο να κυριαρχείται, αφ’ ενός, από τους πιστεύοντες ότι αρκεί η πύκνωση των επαφών με τη γείτονα για να επιλυθούν ως δια μαγείας τα χρονίζοντα και εκρηκτικά προβλήματα και, αφ’ ετέρου, από τους οπαδούς της συνέχισης της μέχρι τώρα κατ’ ουσίαν αδράνειάς μας. Και με την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των μεν και των δε – π.χ. για «ενδοτικότητα» ή για «υπερεθνικισμό» – να διαμορφώνει ψυχολογικό κλίμα απρόσφορο για τη χάραξη ρεαλιστικής γραμμής πλεύσης.

Τουρκία: Το έλλειμμα αξιοπιστίας που πρέπει απαραίτητα να καλυφθεί

  
Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 15:12
Η Τουρκική «επίθεση φιλίας» δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά. Κατά το παρελθόν και μάλιστα πολλές φορές τα τελευταία 80 χρόνια, είδαμε πολλές «επιθέσεις φιλίας» από την Τουρκία που όλες ανεξαιρέτως κατέληξαν στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα: Σε σοβαρές, αρνητικές εξελίξεις που έβλαψαν τα ελληνικά συμφέροντα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου