28/3/10

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  
Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010 10:32
Η θεσμική εκπροσώπηση της Ομογένειας, δηλ. των απανταχού της γης διαβιούντων, περίπου 5.500.000 Ελλήνων, στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, ανάλογη προς την σημασία της στην σύγχρονη εποχή, είχε συζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά την πέμπτη γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού τον Αύγουστο του 2004, στο Ναύπλιο. Στην συνέλευση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών η πρόθεση της κυβέρνησης για την ίδρυση Υφυπουργείου, μετά την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Κατά την σημερινή κρίσιμη περίσταση για την χώρα, η συμπαράσταση της Ομογένειας καθίσταται υπέρποτε άλλοτε αναγκαία, ένας δε αποτελεσματικός τρόπος εξασφάλισής της θα ήταν η ίδρυση Αυτόνομου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, με βασικούς σκοπούς:
 

21/3/10

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ

  
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010 22:33
pic8.png
Η αναγνώριση από επιτροπή του Κογκρέσου της σφαγής των Αρμενίων κατά την ύστατη φάση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως γενοκτονίας επιβάρυνε περαιτέρω τις υπό δοκιμασία εδώ και αρκετά χρόνια σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Το πιθανότερο είναι ότι η ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων,  υπείκουσα και στις έντονες πιέσεις του προέδρου και των συνεργατών του, δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια στο επίμαχο ψήφισμα. – το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα ήταν δεσμευτικό για την εκτελεστική εξουσία. Το επεισόδιο, όμως, αυτό αναδεικνύει ακόμη μια φορά τις αύξουσες δυσκολίες στις οποίες προσκρούει η προσπάθεια εναρμόνισης των συμφερόντων και θέσεων των δύο ατλαντικών συμμάχων.

16/3/10

Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 19:04
Μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση ενός λίαν επίκαιρου και εθνικώς σημαντικού θέματος από τον Ανώτατο Στρατιωτικό του Στρατού Ξηράς ε.α. και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριο Σμοκοβίτη.

8/3/10

ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΜΠΑΜΑ

  
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 11:26
Δέκα πέντε μήνες μετά την εγκατάσταση του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα βλέπει την εντός της χώρας του δημοτικότητα του να υφίσταται σημαντική κάμψη.[i] Κυρίως λόγω της εσωτερικής του πολιτικής. Χωρίς όμως και οι εξωτερικές του επιλογές να είναι άσχετες με τη φθορά αυτή της εικόνας του. Διότι, ανεξάρτητα από τα όσα διακήρυττε προεκλογικώς – και πρέπει να αναγνωρισθεί ότι, σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους του, όπως και με πολλούς υποψηφίους για την προεδρία κατά το παρελθόν, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Ομπάμα υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός – ο νέος πρόεδρος εκλήθη να διαχειρισθεί στον διεθνή χώρο εμπεδωμένες πραγματικότητες, στενότατα περιθώρια απόκλισης από τις δρομολογημένες πολιτικές της Ουάσιγκτον παρέχουσες. Και συνεπώς αναπόφευκτο ήταν να απογοητεύσει όλους εκείνους τους οπαδούς και θαυμαστές του – και ήσαν πολλοί – που έτρεφαν την ψευδαίσθηση, ότι αρκούσε η απομάκρυνση από την εξουσία του τόσο χλευασθέντος και μισηθέντος κ. Μπους για να επιλυθούν ως δια μαγείας τα τεράστια διεθνή προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.  [ii]
 

5/3/10

Η ΕΛΛΗΝ ΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ 1919 ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

  
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010 20:37
Κριτική παρουσίαση μιας γενικά αγνοημένης, αλλά σημαντικότατης πτυχής της ελληνικής στρατιωτικής και πολιτικής ιστορίας από τον αντιστράτηγο ε.α. κ. Νικόλαο Κολόμβα, επίτιμο διοικητή του Γ’Σ’ Στρατού και πτυχιούχο της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου