9/11/10

Θέατρο του παράλογου

  
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 08:23
Βρισκόμενος έξω από την Ελλάδα την Κυριακή της 7 Νοεμβρίου 2010 παρακολούθησα την εκπομπή της ΕΡΤΣΑΤ που παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Μια βραδιά που θα μου μείνει στη μνήμη για πολλά χρόνια. Λαμπερά χρωματιστά τραπέζια, σύγχρονή τεχνολογία για τα μέσα ενημέρωσης, έμπειροι διαχειριστές δημοσιογράφοι, επικοινωνία με όλα τα σημεία της χώρας, σειρά ειδικών, πολιτικών προσωπικοτήτων και πολιτικών αρθρογράφων σε μία παράσταση που θύμιζε μια υψηλού επιπέδου θεατρική επιθεώρηση. Μετά έμαθα ότι όλα τα κανάλια έκαναν κάτι ανάλογο και επομένως υπήρχε ανταγωνισμός.
Στην αρχή οι επισκέπτες που έπαιρναν το λόγο, με λίγες αλλά αξιοπρόσεκτες εξαιρέσεις που οι παρατηρήσεις τους έφευγαν από το εορταστικό αναμάσημα, σχολίαζαν από την πολιτική τους σκοπιά το διακύβευα των εκλογών που είχε μετατραπεί σε εθνικό δημοψήφισμα, το εκβιαστικό μήνυμα του πρωθυπουργού και την πρόκληση της αντιπολίτευσης. Σχεδόν όλοι τους ακουμπούσαν απαλά στο θέμα της αποχής αποδίδοντάς το σε σύγχυση, άγνοια η και αδιαφορία των πολιτών και κανένας δεν ανέφερε το θέμα της λευκής ψήφου. Μάλιστα μερικοί όπως η ώρα περνούσε δήλωναν ότι το δικομματικό κατεστημένο θα επιβιώσει, συνδέοντας το με διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση εθνικών εκλογών. Πρέπει να ήταν καλά πληροφορημένοι. Πάντως σε αυτό το μέρος της παράστασης οι περιφεριqκές και δημοτικές εκλογές, ο περίφημος `Καλλικράτης`, βρίσκονταν ήδη κάπου στο βάθος του διαλόγου.
Στις εξαιρέσεις θα πρέπει να βάλω τις παρατηρήσεις ενός η δύο ακαδημαϊκών και την δήλωση του υπουργού εσωτερικών όταν ήρθε η κουβέντα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου όπου μίλησε για την σαπίλα πίσω από εκλεγμένα πρόσωπα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Όταν ανακοινώθηκε η πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων, ο θίασος χρησιμοποίησε τις ενδείξεις για να συνεχίσει να αναμασά τις κομματικές του επιδιώξεις. αδιάφορος για τον πνέοντα τα λοίσθια Καλλικράτη. Η `ξύλινη` παρουσίαση των πραγματικών υποψηφίων σε κάποιες άχαρες στιγμές να διαβάζουν ανακοινώσεις μπροστά σε μικρόφωνα που τους πίεζαν να ξεμπερδεύουν αποτελείωσε το έγκλημα.
Και στην φάση αυτή λίγοι έθιξαν το ύψος της διαφαινόμενης αποχής και των λευκών και αν συναθροίζονταν με τα άκυρα. Οι τοποθετήσεις έτειναν σε συγκρίσεις με προηγούμενες δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές με μικρούς ενδοιασμούς για τις τελείως ιδιαίτερες συνθήκες αυτής της αναμέτρησης. Οι απόψεις για μη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και επιβίωσης του πολιτικού κατεστημένου έγιναν δυνατότερες.
Μετά ήρθε η σειρά των μηνυμάτων των πολιτικών αρχηγών, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό. Συνηθισμένα, μεγαλόστομα, ασαφή και εστίες πόλωσης μηνύματα. Κανένας δεν έδειχνε να βλέπει ότι το χρώμα του εδάφους που πατεί αρχίζει να κοκκινίζει καθώς η λάβα του κοινωνικού ηφαίστειου λεπταίνει το πάχος της κρούστας που το συγκρατεί. Ο πρωθυπουργός μόνο ψέλλισε έκλυση για βοήθεια και ακόμη ποιο σιγά ότι καταλαβαίνει τους απογοητευμένους.
Και μετά ήρθαν τα τελικά αποτελέσματα. Ας επικεντρωθούμε στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις όπου όλα θα παιχθούν, μια και οι απέχοντες πολίτες εκεί πρέπει να έχουν την λιγότερη υποψιασμένη σύγχυση. Το κατεστημένο αφρόνως τους έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν τώρα. Στρογγυλεύοντας τα νούμερα για την συζήτηση και προσθέτοντας τα λευκά και την διαφυγή προς τα μικρότερα κόμματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας το εκλογικό σώμα επέδωσε στο πολιτικό κατεστημένο ένα ultimqtum. Περί το 65% των πολιτών σε αυτά τα κέντρα θεωρεί ότι δεν το εκπροσωπεί και σε έρευνα λίγες μέρες πριν το 80% δήλωσε ότι δεν θέλει εθνικές εκλογές. Στην ουσία ζητά την εκ βάθρων αναδόμηση του. Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν έλαβε πραγματικά πάνω από 15%. Το δίλλημα ετέθει και η ωρολογιακή βόμβα βρίσκεται πλέον και επίσημα σε λειτουργία. Θα καταφέρουν άραγε να συνεργαστούν πραγματικά; Θα δούμε τελικώς μια εθνική κυβέρνηση σύντομα που θα αναλάβει τις υποχρεώσεις και προκλήσεις της χώρας από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα η θα περιμένουμε να σκάσει η βόμβα;
 

Σχόλια  

 
0 #1 Αλέξης 13-11-2010 01:29
Χωρίς τους κατάλληλους πυροτεχνουργούς η βόμβα δεν μένει παρά να εκραγεί.Τη νύφη θα πληρώσουν για άλλη μια φορά οι απλοί και ανυποψίαστοι πολίτες που μη έχοντας τη δυνατότητα κάλυψης και προστασίας θα πληγούν τα μέγιστα .Προκύπτουν τα εξής ερωτήματα.Θα στοχοποιηθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαιτιοι?Θα μπουν οι βάσεις και θα παρθούν μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων? Πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η χώρα από το σοκ της έκρηξης ωστέ να επουλώσει τις πληγές της και να αναγεννηθεί μέσα από τα συντρίμια της?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου