21/11/10

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο

  
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 20:33
Γράφτηκε με χρυσά γράμματα στις δέλτους της Κυπριακής ιστορίας η πρώτη επίσκεψη Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο. Στην ουσία, ο Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα που επισκέφθηκε την Κύπρο από την ανεξαρτησία της και ο συμβολισμός της επίσκεψής του αποκτά αυτή την δεδομένη στιγμή ιστορική διάσταση. Η μικρή μας Κύπρος δέχτηκε ένα γίγαντα, μια Ρωσία που επέστρεψε στην διεθνή σκηνή σαν παγκόσμια δύναμη.
Την επίσκεψη πρέπει να την δούμε μέσα στο πλαίσιο των στόχων της σημερινής Ρωσίας για να μπορέσουμε να την αποτιμήσουμε. Οι στόχοι αυτοί αποβλέπουν στην εγκαθίδρυση ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξή της σε μεγάλη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική δύναμη και επιτυγχάνονται με την ανάλογη ευελιξία της εξωτερικής της πολιτικής, είτε πρόκειται για θέματα ασφάλειας, διμερών σχέσεων, διεθνών προβλημάτων ή οικονομικής συνεργασίας.
Για την Ρωσία, λοιπόν, η ενίσχυση των σχέσεων με την Κύπρο σημαίνει, στο Ευρωπαϊκό πεδίο, απόκτηση ενός ένθερμου υποστηριχτή των Ρωσικών θέσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Ρωσία διαπραγματεύεται διάφορα θέματα. Επί πλέον, στο ίδιο πεδίο, μπορεί να προβάλλεται το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που επέδειξε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την εξέταση της πρωτοβουλίας Μεντβέντεφ για μια Σύμβαση Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και ότι την Κύπρο ακολούθησαν η Πορτογαλία και η Γαλλία. Στο διεθνές πεδίο, η συνεργασία σε διεθνή βήματα έχει την σημασία της για την Ρωσία, γιατί στην πολυμερή διπλωματία όσο μικρή και αν είναι μια χώρα η ψήφος της έχει την ίδια αξία, όσο και της μεγάλης. Τέλος, η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο έχει και τον συμβολισμό της. Τονίζει την παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη περιοχή, όπου συγκρούονται οικονομικά, ενεργειακά, πολιτικά και άλλα συμφέροντα.
Για την Κύπρο, η επίσκεψη Μεντβέντεφ είχε πολλαπλά οφέλη. Κατ’ αρχήν, αναδεικνύει την γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, ως κόμβου μεταξύ τριών ηπείρων, αλλά και ως γέφυρας μεταξύ Δύσης και Ανατολής σε μια περιοχή έντονων ανταγωνισμών. Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, όσον αφορά στο Κυπριακό επανέλαβε τις θέσεις αρχών της χώρας του και στήριξε απροκάλυπτα τον Πρόεδρο Χριστόφια. Η διαχρονική στήριξη των Κυπριακών θέσεων από την Ρωσία έχει παρελθόν (Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ το 2004) αλλά και μέλλον, όταν θα έλθει η ώρα για διεθνή διάσκεψη. Το εύλογο ερώτημα για το πώς συμβιβάζεται η στήριξη αυτή με την αλματώδη ανάπτυξη των εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας το απάντησε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ, λέγοντας ότι η ανάπτυξη αυτών των σχέσεων δεν γίνεται σε βάρος της Κύπρου. Υπάρχουν, μάλιστα, και ορισμένοι που βλέπουν ως προέκταση των καλών Ρωσο-Τουρκικών σχέσεων την δυνατότητα επηρεασμού της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού. Στον οικονομικό τομέα, η υπογραφή μιας πλειάδας συμφωνιών αναβαθμίζει σε ποιοτικό επίπεδο τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας και τα οφέλη τόσο για τον τουρισμό, όσο και για την οικονομία γενικότερα θα είναι σημαντικά, ιδίως σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Όπως είπε ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ, η επίσκεψη του απέβλεπε στο να συνεισφέρει με συγκεκριμένο τρόπο στην ενίσχυση των Κυπρο-Ρωσικών σχέσεων. Από αυτής, λοιπόν, της άποψης η επίσκεψη του αποτελεί ορόσημο στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που καλύπτουν τους τομείς που αναφέραμε, καθώς και άλλους. Τέλος, ο συμβολισμός για την Κύπρο είναι το ότι με την επίσκεψη αυτή ενισχύεται η κρατική της οντότητα και προβάλλεται η Κύπρος τόσο στην Ρωσία, όσο και διεθνώς.
Με το πέσιμο της αυλαίας, Ρωσία και Κύπρος έμειναν απολύτως ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα της επίσκεψης, που ήταν αμοιβαία επωφελής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου