18/11/10

Παρέμβαση του Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιατρικής κ. Χ.Δ.Κατσέτου σχετική με την επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου επί των θέσεων του Δρος Ευ. Κωφού για την ονομασία της ΠΓΔΜ

  
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 15:55

Στη συνέχεια της "ανοικτής επιστολής" των Παμμακεδονικών προς εμένα, που κατέθεσε στο www.diplomatikoparaskinio ο Λευτέρης Καραγιάννης, συνοδευόμενο από εξόχως πρωτότυπο σχόλιό του, καταθέτω επιστολή-ανάλυση του διαπρεπούς ομογενούς πανεπιστημιακού καθηγητή Χρίστου Κατσέτου προς τους συντάκτες της επιστολής, με την οποία αναλύει εύστοχα το "πρόβλημα του ονόματος" χωρίς ο ίδιος να είναι ούτε "ιστορικός| ούτε "διπλωμάτης".


Ευάγγελος Κωφός
 
Παρέμβαση του καθηγητή Χ. Δ. Κατσέτου σχετικά με την επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου στον Δρ Ευάγγελο Κωφό με θέμα τις θέσεις του για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας της ΠΓΔΜ μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η επικρατούσα εθνικιστική αντίληψη εντός και εκτός Σκοπίων διακατέχεται από άκρατο φανατισμό, όψιμη αρχαιοπληξία και κλιμακούμενο ανθελληνικό μένος. Παρά την θεμελιώδη διαφωνία μας με τα προκλητικά εθνικιστικά ιδεολογήματα του γειτονικού κράτους, από την στιγμή που έχει δημιουργηθεί στα Βαλκάνια μία συλλογικότητα Σλαβομακεδόνων είναι ουτοπικό να αναμένει κανείς ότι η Διεθνής Κοινότητα εν τέλει θα τους αρνηθεί ολοκληρωτικά το βασικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αυτό το τελευταίο όμως προϋποθέτει την υιοθέτηση διακριτικών χαρακτηριστικών τα οποία ναι μεν θα προσδιορίζουν την νεότευκτη (πλην όμως ιστορικά διαμορφωμένη) εθνική τους ταυτότητα, ταυτόχρονα δε όμως θα την διαχωρίζουν από την δική μας Μακεδονική.
Η αντικατάσταση των αγγλικών όρων "Macedonian/s", που έχει σήμερα επικρατήσει διεθνώς, από τους σλαβικούς όρους τους οποίους αυτοί οι ίδιοι μεταχειρίζονται στη μητρική τους γλώσσα (makedontsi – ουσιαστικό και makedonski – επίθετο) εξουδετερώνει το πάγιο επιχείρημά των Σκοπίων στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς περί "παρεμπόδισης του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού", ενώ παράλληλα ακυρώνει την εκ μέρους τους προσπάθεια μονοπώλησης της Μακεδονικής ταυτότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση που παρατηρείται σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί να εμφανίζονται διεθνώς ως οι μόνοι "Μακεδόνες" και δη ως "οι εθνικά Μακεδόνες" μέσω της αγγλικής ορολογίας, θα επικρατήσει ανεπιστρεπτί.
Το θέμα των «παραγώγων» του ονόματος «Μακεδονία» είναι ιδιαίτερα λεπτό καθότι περιπλέκεται από τον παράγοντα της «ταυτότητας» και του (θεωρούμενου διεθνώς) αδιάσειστου δικαιώματος ατομικού και συλλογικού «αυτοπροσδιορισμού» που -σε αντίθεση με το όνομα του κράτους- δεν διέπεται από διακρατική ρύθμιση και διεθνείς συμφωνίες. Το πρόβλημα είναι πολυσχιδές και πολυεπίπεδο, ωστόσο σε τελική ανάλυση, είναι αδύνατον να απαγορεύσουμε σε έναν κάτοικο της ΠΓΔΜ να αυτοπροδιορίζεται στη μητρική του γλώσσα ως “Makedontsi” πολλώ δε μάλλον να του επιβάλλουμε την ονομασία της επιλογής μας.
Διαβάζοντας το μακροσκελές “δημόσιο κατηγορώ” της συγγραφικής ομάδας που συνέταξε την πρόσφατη επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων με στόχο τον διακεκριμένο διπλωμάτη και ιστορικό Ευάγγελο Κωφό, διακρίνεται μία απροκάλυπτη και έντονη αντιπαλότητα που δυστυχώς αγγίζει τα όρια της εμπάθειας και γιά την οποία δεν μπορώ παρά να εκφράσω –ως μέλος της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ-- την βαθιά μου λύπη και απογοήτευση. Πρόκειται γιά μία δαιδαλώδη επιστολή με πολλές επαναλήψεις και πλήθος κουραστικών αναμοχλεύσεων, ενώ άξια προσοχής είναι η εμμονή της συγγραφικής ομάδας πάνω σε θέματα ήσσονος σημασίας με αποκορύφωμα-κρεσέντο τον προβληματισμό γύρω από τους κανόνες γραμματικής που διέπουν τις κλήσεις των αμετάφραστων όρων “makedontsi” και “makedonski” στην ελληνική γλώσσα (sic).
Τα -μετά βίας- συγκεκαλυμμένα υπονοούμενα περί εξαγοράς του συγκεκριμένου ανθρώπου από "ξένα κέντρα εξουσίας" και συνειδητής ενδοτικότητάς του στον χειρισμό της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σε κάθε περίπτωση απορριπτέα.
Φίλες/φίλοι, το Μακεδονικό βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη –αν όχι καθοριστική-καμπή. Το πρόσφατο δημοσίευμα του αμερικανικού νεοσυντηρητικού/ φιλο- ρεπουμπλικανικού think tank “Heritage Foundation” υποδηλοί την παρούσα τροχιά της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και επιβεβαιώνει την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Το θέμα μας οδεύει "προς γκρεμόν", οι πληροφορίες που μου έχουν δοθεί με οδηγούν στη ζοφερή διαπίστωση ότι γιά την Ελλάδα το “Σκοπιανό” κρέμεται πλέον από μία κλωστή. Με τα δόντια η ελληνική διπλωματία και ορισμένοι πολιτικοί μας κατορθώνουν να αποτρέπουν την κατάρρευση του ζητήματος, και μάλιστα σε μία εποχή που η Ελλάδα μας βρίσκεται στη γωνιά διεθνώς με την οικονομία της διαλυμένη και την πιστοληπτική της ικανότητα στη χειρότερη βαθμίδα αξιολόγησης. Το θέμα μας δεν λύνεται ούτε με εσωστρέφεια, ούτε με κραυγές και κορώνες, ούτε ακόμα με ακαδημαϊκούς ακροβατισμούς που μονίμως περιστρέφονται αποκλειστικά και μόνον γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο -- ποτέ όμως γύρω από την νεότερη και σύγχρονη εποχή, όπου η πλευρά των Σκοπίων παίζει ουσιαστικά άνευ αντιπάλου.
Πατριώτισσες και πατριώτες, το κεφάλαιο της ελληνικής διπλωματίας και σύγχρονης ιστοριογραφίας επί του Μακεδονικού ακούει πρωτίστως στο όνομα "Ευάγγελος Κωφός". Ο Δρ. Κωφός υπήρξε γιά δεκαετίες Πρέσβης Εμπειρογνώμων και Σύμβουλος Βαλκανικών Υποθέσεων του Ελληνικού ΥΠΕΞ μέχρι την συνταξιοδότηση του το 1995. Το συγγραφικό του έργο για τα βαλκανικά θέματα και την ιστορία της Μακεδονίας, αποτελείται από ένα πλήθος βιβλίων και δημοσιεύσεων σε διεθνως αναγνωρισμένα περιοδικά και έχοντας βραβευθεί τρείς φορές από την Ακαδημία Αθηνών, θεωρείται πλέον μνημειώδες.
Υπό το φως των περιστάσεων και εν μέσω ενός εξαιρετικά δυσμενούς κλίματος, ο διακεκριμένος αυτός Μακεδόνας διπλωμάτης και ιστορικός, είχε το σθένος και την τόλμη να συμμετάσχει ως ομιλητής στο σεμινάριο Rose-Roth που έλαβε χώρα στα Σκόπια τον περασμένο Οκτώβριο [20.10.2010], μετά από πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
Καθότι τυγχάνει να γνωρίζω λεπτομέρειες από έγκυρη πηγή γιά το συγκεκριμένο συνέδριο, θα ήθελα να επισημάνω τα δύο βασικά σημεία:
1. Στο πρόσφατο σεμινάριο του ΝΑΤΟ ο Δρ. Ευάγγελος Κωφός δεν εκπροσώπησε ούτε το ΕΛΙΑΜΕΠ ούτε το ΥΠΕΞ. Η πρόσκληση και το θέμα της ομιλίας του ήταν αποκλειστικά πρωτοβουλία των οργανωτών, δηλ. της Κοινοβούλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Ουδείς είχε λάβει γνώση, εκ των προτέρων, όσον αφορά το περιεχόμενο του κειμένου του. [Γιά όσους πιθανώς δεν γνωρίζουν, ο Ε. Κωφός είναι αναγνωρισμένος στους διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους ως υψηλού κύρους ιστορικός έχοντας μάλιστα διετελέσει στο παρελθον επισκέπτης καθηγητής στο Brasenose College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.]
2. Μετά τα 15 λεπτά της ανάγνωσης του κειμένου, ακολούθησε δημόσια συζήτηση πέραν της μισής ώρας, όπου για πρώτη φορά κατέστη δυνατό να δοθούν εξηγήσεις σε πλείστα όσα θέματα του ευρύτερου "Μακεδονικού", και μάλιστα σε ένα κατά βάση αρνητικότατο, διεθνές ακροατήριο. Σχόλια, όπως "επιτέλους καταλάβαμε τι σημαίνει το περιβόητο "name issue" για τους Έλληνες και την Ελλάδα", τα οποία εκφράστηκαν από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ και διπλωματικούς εκπροσώπους τους που είναι διαπιστευμένοι στα Σκόπια, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Εκ πρώτης όψεως, μπορεί ορισμένα σημεία της ομιλίας του να ξενίζουν τον Έλληνα αναγνώστη ή ακόμα και να προκαλούν ενστάσεις. Όταν όμως διαβαστούν προσεκτικά και σε συνδυασμό με την τελευταία φράση της ομιλίας, ακόμη και αυτά τα σημεία μπορούν να γίνουν κατανοητά:
Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλες και όλους ότι οι “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας στο Μακεδονικό την τελευταία πεντηκοταετία οφείλονται σε έναν μεγάλο βαθμό στην τεράστια συμβολή του (πολλαπλώς βαλλόμενου) Ε.Κωφού.
Χρησιμοποιώ δε την φράση "πολλαπλώς βαλλόμενου" καθότι κατά τον αμερικανό ανθρωπολόγο Loring Danforth, οι ιδέες του Ευάγγελου Κωφού εγκυμωνούν την "πλέον επικίνδυνη μορφή εθνικισμού" (sic!) [βλ. βιβλιοκριτική στο περιοδικό Journal of the Modern Greek Studies Volume 13, Number 2 (1995) pp. 360-364 – οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου ιδιαιτέρως προκειμένου όπως τους προωθήσω ανάτυπο της σχετικής δημοσίευσης σε μορφή pdf].
Οι παρακάτω απόψεις εκφράζουν λοιπόν, σε έναν μεγάλο βαθμό, τις (για ορισμένους) "ενδοτικές" και (για κάποιους άλλους) "επικίνδυνα εθνικιστικές" θέσεις του συγκεκριμένου ιστορικού:
Κλείνοντας,οφείλω να επισημάνω πως το γεγονός ότι υπάρχουν διϊστάμενες απόψεις πάνω στο ακανθώδες γιά μας θέμα της σύνθετης ονομασίας και των παραγώγων της γειτονικής χώρας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε τερματισμό κάθε εποικοδομητικού διαλόγου και επιστροφή σε μίζερες καταστάσεις εθνικού διχασμού και αντιπαράθεσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι σε ορισμένα τουλάχιστον θέματα στα οποία υπάρχει ταύτιση απόψεων, όπως λόγου χάρη στο ζήτημα των αυτονομιστών της ΣΝΟΦ, των απογόνων τους και των συντονισμένων διεκδικήσεών τους εις βάρος της Ελλάδας, θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποιο κοινό πεδίο συνεννόησης ώστε να μπουν σε δεύτερη μοίρα οι όποιες ενδο-ελληνικές αντιδικίες. Γιατί τα χειρότερα έπονται.
 
Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία.
 
Πατριωτικά,
Χ. Δ. Κατσέτος
MD, Dr philos (Bergen), FRCPath
Καθηγητής Ιατρικής
Παν/μιο Drexel Φιλαδέλφεια, Πεννσυλβάνια Η.Π.Α._
 
13.11.2010
 

Σχόλια  

 
-1 #2 Panayiotis Baltatzis 27-11-2010 01:55
I)thelo na efharistiso ton Xenorati yia tin sosti, akrivi thesi tou kai 2) ean pragmatika o K. Kofos itan symvoulatoras ton kyvernonton tis patridas mas, tote feri kai aftos megali efthini, en meri toulahiston, yia tin katantia tou zitimatos ton skopion.To zitima eine kathara zitima KLOPIS tou onomatos ,tis istorias tis koultouras tis tautotita mas.-Panayiotis.
Παράθεση
 
 
-2 #1 Xenokrates 18-11-2010 20:52
Kyrie Katseto!
Ma akribos oi "kokkines grammes" mas me ton aparadekto geografiko prosdiorismo einai to basiko mas problima simera. Kai ean aftes ofeilontai ontos ston k. Kofo, opos paradexeste, tote aftos einai o kyrios ypefthinos tou adieksodou pou brethikame tora

Kai den legetai kati tetoio endotismos ??

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου