29/10/10

Διχοτόμηση της Κύπρου χωρίς αντάλλαγμα. Του Αρχιπλοιάρχου κ. Δ. Θ. Τζεβελέκη

  
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 07:33
Στο παρελθόν εγράφη πως οι Κύπριοι μιλούν για Ένωση αλλά θέλουν Ανεξαρτησία.  Είναι σίγουρα καλλίτερα να είσαι ανεξάρτητο κράτος με διεθνή παρουσία παρά νομός τότε ή περιφέρεια σήμερα ενός άλλου κράτους, έστω και αν αυτό το άλλο κράτος είναι η «μητέρα πατρίδα».  Σήμερα είναι φανερό πως η συντριπτική ή έστω η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων ομιλεί για λύση του Κυπριακού προβλήματος αλλά από τον διαμοιρασμό της εξουσίας και των πηγών πλουτισμού, που προϋποθέτει μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, είναι φανερό πως προτιμά το status quo.  Γιατί διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να ερμηνευθεί η επιχειρηματολογία που ακούμε σε δηλώσεις και στα πάνελ των τηλεοράσεων ή διαβάζουμε σε πολύ μεγάλη μερίδα του τύπου.
Και φτάνουν τα πράγματα σε ακραίες θέσεις.  Όποιος ξένος προσπάθησε να εύρει μια συμβιβαστική λύση, πάντοτε βέβαια μέσα από τις συγκυρίες, θεωρήθηκε κακοπροαίρετος, έστω και αν από αυτόν εξαρτιόνταν και εξαρτάται η λύση και ζητιέται η συνδρομή του γι’ αυτήν. Και διασύρθηκε διεθνώς.  Έτσι χαρακτηρίστηκαν οι ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα, έτσι, πέραν των άλλων στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε ο Άλβαρο Ντε Σότο και ο Κόφι Ανάν, σήμερα δε χαρακτηρίζεται και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις εν εξελίξει διακοινοτικές συνομιλίες, όποιες και αν είναι αυτές.
Φανερό είναι πως το Κυπριακό βαδίζει προς μια Ταϊβανοποίηση, πράγμα που φαίνεται πως όλους εξυπηρετεί.Εξυπηρετεί τους Ελληνοκυπρίους γιατί έτσι δεν χρειάζονται ούτε το ιστορικό θάρρος να υπογράψουν την διχοτόμηση με κάποιο τουλάχιστον εδαφικό αντάλλαγμα.Εξυπηρετεί την ΕΕ γιατί ουσιαστικά τελειώνει με το Κυπριακό, διατηρώντας συγχρόνως και ένα φραγμό στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.Εξυπηρετεί την Τουρκία γιατί τελειώνει με το Κυπριακό «νομιμοποιώντας» την κυριαρχία της στα κατεχόμενα, ενώ γνωρίζει ότι τουλάχιστον στο δυνάμενο να προβλεφθεί μέλλον δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ.  Πράγμα που φαίνεται να μη την ενδιαφέρει ιδιαίτερα αφού εξελίσσεται δε περιφερειακή Δύναμη, μέλος του G2Ο και με την μεγαλύτερη ετήσια οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως.Εξυπηρετεί τους Τουρκοκυπρίους γιατί διατηρούν την αυτονομία τους έναντι των Ελληνοκυπρίων και γιατί με την βοήθεια της Τουρκίας, στην οποία ουσιαστικά θα ενσωματωθούν, και με την απελευθέρωση του απ’  ευθείας εμπορίου ή και χωρίς αυτή θα αναπτυχθούν ταχύτατα και πιθανότατα σύντομα θα υπερκεράσουν οικονομικά και την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Έχουμε ξαναγράψει πως το μέλλον του ελληνισμού στην Κύπρο κάτω από αυτές τις διαμορφούμενες συνθήκες είναι σκοτεινό και ο κίνδυνος αφελληνισμού της Κύπρου μακροπρόθεσμα είναι για μας ορατός. Ήδη ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει στις δύο πλευρές στην Κύπρο την μεγάλη καθυστέρηση στις συνομιλίες.  Η Ε/Κ πλευρά απορρίπτει κάθε ιδέα διεθνούς διάσκεψης, η σύγκρουση δε στο εσωτερικό και το καλλιεργούμενο κοινό αίσθημα είναι τέτοια που ουδόλως προοιωνίζουν την λαϊκή έγκριση σε οποιοδήποτε σχέδιο θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει από την σημερινή διαδικασία.
Και με δεδομένο ότι δεν απειλείται η διεθνής ασφάλεια και ειρήνη, ο διεθνής παράγοντας κάθε άλλο παρά θα είναι διατεθειμένος να ασχολείται με ένα πρόβλημα, το οποίον οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν διάθεση ναεπιλύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου