14/10/10

Η σημασία της λευκής ψήφου

      
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 11:58
Ίσως λογικά σκεπτόμενος κανείς, βλέποντας πολλές ενδείξεις που περιγράφουν την τόσο δυσάρεστη κατάσταση που βρίσκεται η Ελληνική κοινωνία, να παρασυρόταν στη δύνη της απελπισίας και οργής, όπως τόσοι πολλοί απλοί πολίτες σήμερα, με τις διαφαινόμενες απρόβλεπτες συνέπειες κοινωνικών εκρήξεων. Σιγά αλλά σταθερά αποκρυσταλλώνεται η γνώμη ότι το πολιτειακό μας σύστημα είναι πολύ λιγότερο δημοκρατικό και πολύ περισσότερο μία κοματοκρατική δικτατορία. Ίσως όμως πάλι τα πράγματα να μην είναι αθεράπευτα. Ίσως υπάρχει ευκαιρία για μια δραματική αλλαγή πορείας και αν είναι έτσι αυτή την ευκαιρία η κοινωνία δεν πρέπει να την χάσει.

Αν πιστέψει κάνεις ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα δυο τελευταία χρόνια, αντανακλούν τις διαθέσεις των πολιτών, τότε το χάσμα επικοινωνίας της κοινωνίας με το πολιτικό κατεστημένο σε όλο το εύρος του είναι πλέον αγεφύρωτο. Η εμπιστοσύνη προς τους διοικούντες έχει πλήρως εξανεμιστεί. Ποιο απλά, το απαξιωμένο πολιτικό κατεστημένο δεν εκπροσωπεί πλέον το έθνος και διαχειρίζεται την εξουσία ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας προς ουσιαστικό όφελος μιας διαπλεκόμενης μειονότητας. Τα ποσοστά κατά την ανάληψη της εξουσίας από τα δυο εναλλασσόμενα μεγάλα κόμματα έχουν πλέον χάσει κάθε αξία καθώς το κουβάρι της ολοκληρωμένης κομματικής διαπλοκής συνεχίζει να ξετυλίγεται. Είναι σημαντικό ότι η “τελευταία“ περαίωση και οι οξύτατοι τόνοι αντιπαραθεσης των δύο μεγάλων κομάτων εν μέσω καταστροφικών εξελίξεων επιβεβαιώνει πλήρως τις υποψίες ακόμη και των πλέον δισταζόντων.
Αυτές οι τόσο δυσάρεστες συνθήκες όμως είναι που δημιουργούν την ευκαιρία. Αν πράγματι οι δημοσκοπήσεις είναι κοντα στην πραγματικότητα τότε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος είναι έτοιμο να εκφράσει την απελπισία και οργή του χρησιμοποιώντας τη ψήφο του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές για ένα πολιτικό κατεστημένο που το πρόδωσε. Το κατεστημένο το προβλέπει, φοβάται και προσπαθει να εμπνεύσει τρόμο στην κοινωνία για ένα επερχόμενο κοινωνικό χάος εάν οι πολίτες δεν ψηφίσουν ως συνήθως. Λες και το χαος προς το οποίο βαδιζουμε με σιγουριά δεν υπάρχει. Θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει ένα βροντερό μήνυμα που θα γίνει καταλύτης για την εκ βάθρων αναδόμησή του. Θα δούμε πολλούς “πλήρως ανεξάρτητους”, “εξηρτημένους η κομματικά υποστηριζόμενους ανεξαρτήτους”, αποστασιοποιημένους υποψήφιους και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί κανείς προκειμένου να αποσπάσουν έγκυρους ψήφους. Αυτή τη φορά δεν έχει σημασία για το κατεστημένο ποιος θα εκλεγεί αλλά το ποσοστό του εκλογικού σώματος που θα ψηφίσει κάποιον. Και αυτή είναι η ευκαιρία που πρέπει να μην χαθεί και για τους πολίτες να δράσουν αποφασιστικά.
Κάθε ένας με δικαίωμα ψήφου πρέπει να εκπληρώσει μία αποφασιστικής σημασίας υποχρέωση που έχει απέναντι στον εαυτό του, στους συμπολίτες του και στα παιδιά του. Να πάει οπωσδήποτε να ψηφίσει έγκυρα και να ρίξει λευκό. Αυτή η υποχρέωση περιλαμβάνει τους μη βολεμένους αλλά και την μεγάλη πλειονότητα από αυτούς που θεωρούσαν τον εαυτόν τους βολεμένο και που πρέπει πλέον να βλέπουν τα προνόμια τους να εξανεμίζονται. ¨Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι επίπονες εξελίξεις για τον απλό πολίτη θα συνεχιστούν έτσι και αλλιώς. Αλλά η λευκή ψήφος είναι η ελπίδα.
Η σημασία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού λευκής ψήφου είναι πολύ μεγάλη. Θα θέσει το πολιτικό κατεστημένο προ ενός κρίσιμου διλήμματος. Είτε να αψηφήσουν το μήνυμα της κοινωνίας ότι δεν την εκπροσωπούν και επομένως να επιβεβαιώσουν στην πράξη ένα πολίτευμα κομματικής δικτατορίας με ότι συνέπειες θα έχει αυτό η να το αποδεχτούν και να θέσουν σε λειτουργία μηχανισμούς αναδόμησης του πολιτειακού μας συστήματος που θα πρέπει να περιλάβει μια ισχυρή υπηρεσιακή κυβέρνηση για την διαχείριση των κρατικών υποθέσεων και εθνικές εκλογές για την ανάδειξη ενός ανανεωμένου κοινοβουλίου με συντακτικές εξουσίες για μία σημαντική αναθεώρηση του συντάγματος. Ενός συντάγματος που διαμορφώθηκε από αδίστακτους εξουσιοθήρες και έφερε τους κομματικούς μηχανισμούς και τα διαπλεκόμουνα με αυτό κυκλώματα στο απολυτό απυρόβλητο μιάς αδιάβλητης δικαστικής εξουσίας.
Οι σύγχρονες μορφές επικοινωνίας βοηθούν να ξεπεραστούν τα ευνουχισμένα κανάλια που θα ήθελαν να πνίξουν αυτό το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να φτάσει στον κάθε πολίτη. Είναι ανάγκη να του εξηγηθεί ότι οφείλει να ψηφίσει οπωσδήποτε στις επόμενες δημοτικές εκλογές και να ρίξει λευκό. Όλοι μας έχουμε ευθύνη να περάσουμε αυτό το μήνυμα.
 

Σχόλια  

 
0 #5 Βασίλης 05-11-2010 11:31
"Να πάει οπωσδήποτε να ψηφίσει έγκυρα και να ρίξει λευκό....Η σημασία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού λευκής ψήφου είναι πολύ μεγάλη. Θα θέσει το πολιτικό κατεστημένο προ ενός κρίσιμου διλήμματος"


Κανένα λευκό ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται έγκυρο με βαση τον εκλογικό νόμο...και σε καμμια "δημοκρατία" του δυτικού κόσμου η μεγάλη αποχή η το λευκό δεν οδήγησε κάπου.
Το αποτέλεσμα των εκλογών προκύπτει μόνο από όσους ψήφισαν με έγκυρο ψηφοδέλτιο και όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις χωρίς ουσία... Όση περιμένουν νέο σύνταγμα ή μεγάλες ανατροπές από λευκά σε εκλογές.. ζουν τη δική τους ουτοπία..

Ο εκλογικός νόμος μπορεί να είναι άδικος ή μη ηθικός αλλα εμείς τον δημιουργήσαμε από προηγούμενες επιλογές μας, είτε λευκές ψήφους (λευκές επιταγές) ή αποχές...
Παράθεση
 
 
0 #4 ΠΕΤΡΟΣ 24-10-2010 22:42
Συμφωνώ αλλά θα χρειαστούν κοσμογονικές Συνταγματικές αλλαγές για αυτά τα οποία αναφέρονται στην τοποθέτησή σας , αγαπητέ Αλέξη . Το ζητούμενο είναι ποιός μπορεί να κάνει- στην περίπτωσή μας τα αυτονόητα γιά την Πατρίδα αφού οι αλλαγές που επιφέρουν την αναδόμηση , συνταγματικά επιτελούνται απο τους εξουσιοθήρες και θεσηθήρες . Τελικά υφίσταται αδιέξοδο που χωρις να είμαι ειδικός , προήλθε από την τρ/ση του 1985 , Τελικά έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες και οι παρενέργειες ... Κάτι είπε πρίν μέρες ο κ. Λοβέρδος , το τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας του μνημονίου ..Δέν είπε για σύγκρουση ,αλλά για Γουδί Κοινοβουλευτικό .. Ιδωμεν Ελπίζοντες . Ευχαριστώ .
Παράθεση
 
 
+1 #3 Αλέξης 24-10-2010 12:38
Ακόμα και αν αφυπνιζόμασταν και καταφεύγαμε σε λευκή ψήφο, πράγμα ουτοπικό, το όπιο της εξουσιοθηρίας είναι υπέρμετρα ισχυρό για να αφήσει τους κατέχοντες την εξουσία να δεχτούν την αναδόμηση του κράτους.Η αλλαγή νομίζω ότι θα επέλθει μόνο μέσα απο την κοινωνική σύγκρουση όταν η κατάσταση θα έχει φτάσει πια στα άκρα.
Παράθεση
 
 
+1 #2 ΠΕΤΡΟΣ 16-10-2010 06:07
ΣΥΜΦΩΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ .... ΙΣΩΣ Η ΨΗΦΙΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ ΝΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ . ΑΠΟΨΗ ΛΕΩ ΔΕΝ ΘΕΣΦΑΤΟΛΟΓΩ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Παράθεση
 
 
+1 #1 λινα 15-10-2010 18:41
αναρωτιεμαι μηπως το λευκο με την λεξη ,γουδι,αν και ακυρο θα ηταν πολυ πιο ηχηρο και θα δηλωνε αυτο ακριβως που επιθυμουμε στηνπλειοψηφια μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου