29/10/10

Μνήμη Ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη, του καθηγητή Εμμανουήλ Μάρκογλου

Μνήμη Ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη, του καθηγητή Εμμανουήλ Μάρκογλου PDF Εκτύπωση E-mail
  
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 12:23
Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου έγινε, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, το ετήσιο μνημόσυνο της ηρωΐδας της κατοχής, Λέλας Καραγιάννη, μπροστά στο άγαλμά της, στην οδό Τοσίτσα.
Η Λέλα, κατ’ ευθείαν απόγονος της ηρωϊκής Μπουμπουλίνας του 1821, ίδρυσε, κατά την περίοδο της Ιταλο-Γερμανικής κατοχής, οργάνωση με το ίδιο όνομα, συνελήφθη, αφού είχε προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στον συμμαχικό αγώνα και τουφεκίστηκε, στο Χαϊδάρι, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, μαζί με 71 άλλους πατριώτες, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο.
Στην κατοχή, μαθητής Γυμνασίου, έμενα στην οδό Λήμνου 25 (σήμερα Λέλας Καραγιάννη) και γνώριζα πολύ καλά την οικογένεια, που έμενε Λήμνου 1. Σχεδόν κάθε μέρα περνούσαν μπροστά από το σπίτι μου για να πάρουν το τραμ στην Πατησίων και μιλούσαμε. Με τον ένα αδελφό, Βύρωνα, είμαστε μαζί στο ίδιο σχολείο και με τον άλλο, τον Νέλσωνα, συνυπήρξαμε στην αντιστασιακή οργάνωση Π.Ε.Α.Ν., που ανατίναξε, στην οδό Πατησίων, το κτίριο που στέγαζε την φιλο-Ναζιστική οργάνωση Ε.Σ.Π.Ο., με πολλούς νεκρούς Γερμανούς και Έλληνας δωσίλογους.
Κάτι που θα έπρεπε να τονιστεί πρωτίστως και κυρίως για τη Λέλα, είναι ότι ποτέ δεν ανήκε σε κόμμα ή σε οποιαδήποτε ξενόφερτη ιδεολογία. Ανιδιοτελής, με ρωμαλέο εθνικό φρόνημα, υπηρέτησε την Ελλάδα και μόνο την Ελλάδα και τα μεγάλα Εθνικά Ιδανικά. Υπήρξε από τους γενναιότερους, σεμνότερους και εντιμότερους πατριώτες της πραγματικής Εθνικής Αντίστασης.
Φέτος, μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Μανώλης Γλέζος, γνωστός από την ηρωϊκή του πράξη στην κατοχή, να κατεβάσει, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, το 1941. Την εποχή εκείνη, ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας απλός πατριώτης που δεν ανήκε σε κόμμα, όπως και ο Απόστολος Σάντας. Αργότερα προσχώρησε στο Κ.Κ.Ε., το οποίο και τον καπηλεύτηκε, διεθνώς, στην προπαγάνδα του, όπως και τον Γρηγόρη Λαμπράκη, που δεν ήταν κομμουνιστής. Γι’ αυτό, τον γνώρισε όλος ο κόσμος, ενώ ο σεμνός Απόστολος Σάντας παρέμεινε, σχετικά, άγνωστος.
Κατά την διάρκεια της τελετής, ο Γλέζος, απευθυνόμενος στο άγαλμα της Καραγιάννη, άρχισε μία «συζήτηση» μαζί της, σε στυλ «Λέλα μου» και «Μανώλη μου». Πληροφόρησε λοιπόν την ηρωΐδα ότι η Ελλάδα σήμερα έχει άλλους κατακτητές, την «Τρόικα» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι ο λαός υποφέρει και ότι το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο μας καταδυναστεύουν.
Το άγαλμα βέβαια δεν ήταν σε θέση να απαντήσει και επειδή και ο γιος της ο Γιώργος (εξίσου ηρωϊκή φυσιογνωμία), πέθανε πριν από λίγους μήνες, απάντησε η εγγονή της, επίσης Λέλα Καραγιάννη και είπε, περίπου, ότι ο τόπος ήταν ιερός, ότι δεν επιτρεπόταν πολιτικά σχόλια και ότι οι απόψεις που ακούστηκαν είχαν θέση μόνο στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου