20/9/10

Το Δόγμα Δρούτσα

  
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 20:45
Λίγες μέρες από της ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργός των Εξωτερικών ο κ. Δημήτριος Δρούτσας ανακοίνωσε, περιστοιχιζόμενος από το πολιτικό του επιτελείο, ότι θα συγκροτηθεί Επιτροπή διπλωματών και ακαδημαϊκών που θα επεξεργαστεί το «νέο στρατηγικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Ο κ.Δρούτσας υπήρξε επί πολλά έτη σύμβουλος του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Επίσης επί ένα έτος ήταν Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών. Δημιουργείται το ερώτημα γιατί τότε δεν την είχε δημιουργήσει την περίφημη αυτή επιτροπή. Πέραν της ιστορικής αυτής ανακολουθίας υπάρχει από πολλών ετών στο Υπουργείο Εξωτερικών Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού το οποίο απαρτίζεται από διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς, άσχετα αν είναι πολιτικά φίλα προσκείμενοι, το οποίο είχε στις αρμοδιότητες του και τον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Το Κέντρο αυτό, προφανώς κατά τον κ.Δρούτσα δεν παρήγαγε έργο ποιότητος και γι’ αυτό με μία ανακοίνωση που δεν το αφορούσε μεν το απαξίωσε δε.
Η δήλωση του κ.Δρούτσα δημιουργεί επί πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα καθ’ όσον η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης δεν έχει ελευθερία χάραξης γεωστρατηγικής πολιτικής πέραν αυτής που καθορίζεται από την Ε.Ε. Οι πολιτικές ομάδες εργασίας της ΄Ενωσης καλύπτουν θέματα που αφορούν όλη την υφήλιο ανά γεωγραφική περιοχή και οι πολιτικές προτάσεις των ομάδων υποβάλλονται στους πολιτικούς Διευθυντές και στην συνέχεια στους Υπουργούς των 27, συμμετέχουν δε στην χάραξη των πολιτικών αυτών υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών των Κρατών Μελών. Ο βαθμός πολιτικών πρωτοβουλιών των Κρατών Μελών περιορίζεται μόνο στις διμερείς σχέσεις του Κράτους αυτού με τα τρίτα Κράτη, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της Κοινοτικής πολιτικής. Επίσης, η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς περιορίζουν σημαντικά τον βαθμό εθνικών πρωτοβουλιών.
Ο κ.Δρούτσας μιμούμενος προφανώς ομόλογον του γειτονικής χώρας αποφάσισε να πρωτοτυπήσει, μόνο που η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και ως εκ τούτου έχει μεγαλύτερη ελευθερία χάραξης γεωστρατηγικής πολιτικής που όμως και αυτή δεν έχει απεριόρηστες δυνατότητες, όπως απεδείχθη στην πράξη όπου το Δόγμα Νταβούτογλου υπέστη απώλειες.
Αυτό το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξει ο κ.Δρούτσας είναι η ενεργός συμμετοχή μας στην χάραξη των Κοινοτικών πολιτικών με σοβαρή και μελετημένη συμμετοχή των εκπροσώπων μας .
 

Σχόλια  

 
+1 #1 Αθαν. Γκιόκεζας 21-09-2010 11:48
Ως απλός Έλληνας πολίτης αντιλαμβάνομαι ότι η εξωτερική μας πολιτική χαρακτηρίζεται από φανερή υποχωρητικότητα , είναι "χλιαρά' και παραπαίει, ανεξάρτητα από το κόμμα εξουσίας. π.χ. όταν υπερίπτανται Τουρκικά μαχητικά Α/Φ στο Αγαθονήσι, οι ενέργειες του ΥΠΕΞ είναι να κάνει διαμαρτηρίες!!! κλπ. Είναι πολιτική αυτή?.
Μακάρι να χαραχθεί Δόγμα Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής, με συμμετοχή όλων των κομμάτων, για να δώσει στον Έλληνα πολίτη κάποια ψήγματα εθνικής υπερηφάνειας.
Η γεωστρατηγική πολιτική της ΕΕ δεν μας καλύπτει εθνικά. Τουλάχιστον δεν το έχει κάνειμέχρι τώρα.
Φιλικά
Α. Γκιόκεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου