28/3/10

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  
Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010 10:32
Η θεσμική εκπροσώπηση της Ομογένειας, δηλ. των απανταχού της γης διαβιούντων, περίπου 5.500.000 Ελλήνων, στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, ανάλογη προς την σημασία της στην σύγχρονη εποχή, είχε συζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά την πέμπτη γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού τον Αύγουστο του 2004, στο Ναύπλιο. Στην συνέλευση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών η πρόθεση της κυβέρνησης για την ίδρυση Υφυπουργείου, μετά την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Κατά την σημερινή κρίσιμη περίσταση για την χώρα, η συμπαράσταση της Ομογένειας καθίσταται υπέρποτε άλλοτε αναγκαία, ένας δε αποτελεσματικός τρόπος εξασφάλισής της θα ήταν η ίδρυση Αυτόνομου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, με βασικούς σκοπούς:
 
1.      Την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων και την ενίσχυση της πολιτιστικής – ιδιαίτερα – παρουσίας των Ελλήνων του Εξωτερικού στις διάφορες χώρες όπου ζουν, από τη μια μεριά, από την άλλη η σύσφιξη των δεσμών τους με την πατρίδα και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους στα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, ή ακόμη, όπου αυτό είναι αναγκαίο και δυνατό, σε τομείς της εσωτερικής, όπως η εκπαίδευση ή η οικονομία. Η επιβαλλόμενη για την επίτευξη των σκοπών αυτών συνεργασία με την Εκκλησία, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, την Διακοινοβουλευτική Ένωση, όπως και τις επί μέρους Ενώσεις και συλλόγους των Αποδήμων θα προσδώσει, ανεξάρτητα από τα κατά περίπτωση αποτελέσματα της, μια νέα διάσταση στην εθνική ζωή.
 
2.      Την προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα με τους αναγκαίους προς τούτο θεσμούς [όπως: Ινστιτούτα  κατά το πρότυπο των γνωστών ξένων, Ολυμπιακοί αγώνες κλασσικού αθλητισμού Ελλήνων και αλλοδαπών νέων που μετέχουν της ελληνικής παιδείας, κατά το υπόδειγμα του εθνικού ευεργέτη Ε. Ζάππα, κ.ά.] σε συνεργασία και με την Διακοινοβουλευτική Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καταστατικού της.
 
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Υ.Α.Ε θα μπορούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία και να έχει κατόπιν την κύρια ευθύνη για την λειτουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού δορυφορικής εμβέλειας με βασικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων τους την προβολή της ιστορίας και των επιτευγμάτων των Ελλήνων που έζησαν εκτός της μητροπολιτικής Ελλάδος από τη αρχαιότητα ως και την σύγχρονη εποχή.
 
 Οι ως άνω σκέψεις διατυπώνονται ως συμβολή σε έναν ευρύτερο, εμπεριστατωμένο διάλογο, με συμμετοχή και των αμεσότερα ενδιαφερομένων απόδημων συμπατριωτών μας. Το Διπλωματικό Περισκόπιο ευχαρίστως θα φιλοξενήσει τις σχετικές απόψεις. ·
 
 
 


· Το κείμενο διαμόρφωσαν και προσυπογράφουν οι κάτωθι συνεργάτες του Δ.Π.:
 
Νικόλαος Κολόμβας, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Διοικητής Γ! Σώματος Στρατού
Ιωάννης Κυριακίδης, Χημικός
Νικόλαος Μακρίδης, Πρέσβης ε.τ.
Παναγιώτης Μάλλιαρης, Αντιναύαρχος ε.α.
Νικόλαος Μουτσόπουλος, ομ. Καθηγητής ΑΠΘ
Δημήτριος Πανταζόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Πρόεδρος Πανελλήνιας Ενώσεως Απστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων
Κωνσταντίνος Παύλου, Υποστράτηγος ε.α.
Ιωάννης Πεϊτσίνης, Εκπαιδευτικός
Γεώργιος Ε. Σέκερης, Πρέσβης ε.τ.
Δημήτριος Σμοκοβίτης, Ανώτατος Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς ε.α., διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Σπυρίδων Ταπίνης, Αντιναύαρχος ε.α.
Ιωάννης Τουλουμάκος, ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου