27/4/09

ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

  
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 10:02
nato60.png
Ο θόρυβος που περιέβαλε τη σύνοδο των G20, καθώς και την επίσκεψή του Αμερικανού προέδρου στην Πράγα και, κυρίως, στην Άγκυρα, επεσκίασε επικοινωνιακά την πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής της 3ης και 4ης Απριλίου, με την οποία η Ατλαντική Συμμαχία εόρτασε την εξηκονταετία από την ίδρυσή της. Ωστόσο, χωρίς να αποτελεί σταθμό, η νατοϊκή αυτή σύνοδος δεν στερείται σημασίας και δη πολλαπλής. [i]

17/4/09

ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

  
Παρασκευή, 17 Απριλίου 2009 17:28
Το Διπλωματικό Περισκόπιο έλαβε και ευχαρίστως αναρτά επιστολή του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστασίου Β. Κοβάτση σχετική με την απαίτηση  των Σκοπιανών να αναγνωρισθεί η ύπαρξη «Μακεδονικής» γλώσσας και έθνους
 
Όπως μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, ένα από τα επίμαχα σημεία τριβής Ελλάδος και Σκοπίων είναι η απαίτηση των Σκοπιανών να αναγνωρίσουμε τη ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας – ένα θέμα για το οποίο, αν και έχει απασχολήσει και αναλυθεί από πολλούς επιφανείς Έλληνες (τ.Υπουργοί Ν. Μάρτης και Στ. Παπαθεμελής, κ.κ. Ζουράρης και Μέρτζος, Κα Ζέλλιου, κ.ά.) θα ήθελα να προσθέσω μια πρόσφατη εμπειρία μου από ένα ταξίδι μας στην Ηράκλεια Λυγκιστίδος (πλησίον Μοναστηρίου Σκοπίων).

13/4/09

ΟΜΠΑΜΑ, ΕΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

  
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 21:26

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρες μέλος –πιθανότατα όμως θα συνάψει με αυτήν, ασαφούς επί του παρόντος φύσης και έκτασης, προνομιακούς δεσμούς. Πρόκειται για ένα από το σημαντικότερα από ελληνικής σκοπιάς συμπεράσματα από την περιοδεία Ομπάμα στην Ευρώπη και στη γείτονα. Η δημόσια υποστήριξη, που ο Αμερικανός πρόεδρος, κινούμενος επί τα ίχνη των προκατόχων του, προσέφερε στην τουρκική ένταξη,  παρέσχε την ευκαιρία στις δύο ιθύνουσες χώρες του κοινοτικού πυρήνα να εκφράσουν κατηγορηματικότερα παρά ποτέ την αντίθεσή τους στο τουρκικό ενταξιακό αίτημα, αλλά και να διαγράψουν σαφέστερα απ’ ό,τι μέχρι τούδε την προοπτική μιας «ειδικής σχέσης».

10/4/09

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ;

  
Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 15:29
velindo.png 
Πεπεισμένος ότι η πτωτική πορεία της χώρας μας είναι αναστρέψιμη, αρκεί να το θελήσουμε, ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Β. Κοβάτσης  προβάλλει ως πηγή έμπνευσης και, κατά περίπτωση,  πρότυπο προς μίμηση τα επιτεύγματα τεσσάρων ελληνικών κοινοτήτων –  κατά την παραστατική έκφρασή του, «την άλλη Ελλάδα», «την Ελλάδα της προκοπής και της προόδου» .

7/4/09

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΟΜΠΑΜΑ

  
Τρίτη, 07 Απριλίου 2009 15:27

Εκ πρώτης όψεως, η τελευταία εβδομάδα αποτελεί ιστορικό σταθμό στα διεθνή πράγματα.  Ένας χαρισματικός Αμερικανός πρόεδρος, αξιοποιώντας την ασυνήθως ευρεία προσωπική του δημοτικότητα και την υποβόσκουσα, δίκην ενός ιδιόμορφου οιδιπόδειου συμπλέγματος, νοσταλγία, στον ευρωπαϊκό ιδίως χώρο, για την, κατά τα λοιπά πολλαπλώς αμφισβητηθείσα, αμερικανική ηγετική παρουσία, κατόρθωσε, δια μέσου αλλεπάλληλων πολυμερών και διμερών συναντήσεων να δημιουργήσει την αίσθηση μιας ριζικής, επί το συναινετικότερο, αναμόρφωσης της διεθνούς σκηνής. Προσεκτικότερη, ωστόσο, εξέταση των γεγονότων μετριάζει σημαντικά τις αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις και την ευφορία στην οποία έδωσαν λαβή. 
 

6/4/09

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 09:29
Το Διπλωματικό Περισκόπιο ευχαριστώς φιλοξενεί κείμενο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας του αρχαιολόγου κ. Stephen G. Miller, Επιτίμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Berkley, Καλιφόρνια.
Προς τον Εκδότη του περιοδικού Archeology Magazine,
33-36 33rd Street,
Long Island City, NY 11106, USA
Αγαπητέ Κύριε,
Ανοίγοντας σήμερα το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του περιοδικού Archeology, ανέτρεξα με ενδιαφέρον στο «Γράμμα από τη Μακεδονία», και διαπίστωσα ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα γράμμα από την Παιονία – περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Ορβήλος. Η περιγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου