13/5/09

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

  
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 16:44
parliament.pngΣτη χώρα μας, η προεκλογική εκστρατεία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυριαρχείται από τις εσωτερικές μας κομματικές διενέξεις – ή ακριβέστερα αθλιότητες. Αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως πρόκριμα για τις εθνικές βουλευτικές μας εκλογές. Ενώ ο ορυμαγδός των αντεγκλήσεων των κομμάτων δεν αφήνει χώρο για την παρουσίαση γνήσιου ευρωπαϊκού λόγου και προοπτικής.


 Βέβαια, υπό τυπική έποψη, οι αρμοδιότητες της Ευρωβουλής  – στην οποία ο Ελληνισμός εκπροσωπείται από 28 βουλευτές, 22 Ελλαδίτες και 6 Κυπρίους, επί συνόλου 785 – είναι σαφώς περιορισμένες.  Οι εθνικές κυβερνήσεις – μονομερώς ή μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – διατηρούν σε τελευταία ανάλυση το μονοπώλιο των αποφάσεων στο σύνολο των κρίσιμων τομέων: της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, και, παρά την ΟΝΕ, και αυτής της οικονομίας, όπως σαφέστατα προκύπτει και από τους κοινοτικούς χειρισμούς της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με την Ευρωπαϊκή Βουλή να διαθέτει κυρίως δικαίωμα συναπόφασης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και δαπάνες, για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για μερικές – λίγες –  πρόσθετες σημαντικές κοινοτικές ενέργειες, όπως η ένταξη νέων μελών.
 
Η απαρίθμηση όμως των – όντως λίαν περιορισμένων – αυτών αρμοδιοτήτων μακράν απέχει του να εξαντλεί τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Βουλής. Η οποία, μέσω μη δεσμευτικών, αλλά ευρείας συχνά απήχησης, συζητήσεων και εκθέσεων εφ’ όλου του φάσματος των κοινοτικών δρωμένων, επηρεάζει το συναφές κλίμα εντός και εκτός Ένωσης και συχνά, εμμέσως, και τις σχετικές συλλογικές, ή και αμιγώς εθνικές ενέργειες. Πράγμα που παρουσιάζει όλως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μικρότερα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Κύπρος, τα οποία επενδύουν στην κοινοτική τους ιδιότητα πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες απ’ ό,τι οι ισχυρότεροι εταίροι.  
 
Η Ευρωβουλή μας προσφέρει, δηλαδή, ένα πολύτιμο βήμα για την προβολή των εθνικών μας θέσεων και συμφερόντων. Αρκεί η προσπάθεια αυτή να μεθοδεύεται με τρόπο επιδέξιο – ως μέρος της μέριμνας για τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και για την επίτευξη συλλογικών κοινοτικών στόχων. Άκριτοι εθνικιστικοί κομπασμοί ή λοιδορίες λειτουργούν ως μπούμερανγκ – απαξιώνοντας τους παρεμβαίνοντες και, πολύ σοβαρότερο, την «εθνική» υπόθεση που δήθεν υπηρετούν.
 
Εξ ου και, σε ό,τι μας αφορά, η διττή ανάγκη: Από τη μια, οι ευρωεκλογές να εστιάζονται στα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς γενικότερα επικαιρότητας, προκειμένου, οι μεν ψηφοφόροι να σχηματίζουν μια στοιχειώδη, έστω, εικόνα των κοινοτικών πραγμάτων, οι δε υποψήφιοι να συνειδητοποιούν πληρέστερα την αποστολή τους. Και, από την άλλη, τα κόμματα – ιδίως τα, υποτίθεται, σοβαρότερα – να προωθούν ως ευρωβουλευτές πρόσωπα ικανά να ανταποκριθούν στο σημαντικό τους έργο. Ήτοι διαθέτοντα, πέραν της όποιας εθνικής τους καταξίωσης, γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος και, στο μέτρο του δυνατού, διεθνείς εμπειρίες και διασυνδέσεις. Οπωσδήποτε δε δυνάμενα να επικοινωνούν επαρκώς σε κάποια διεθνή γλώσσα. Καθώς η δική μας, αρκεί μεν για τη συμμετοχή των εκπροσώπων μας στις τυπικές λειτουργίες του Ευρωκοινοβουλίου, όχι όμως και για την καίριας σημασίας δραστηριοποίησή τους στον ευρύτερο ευρωκοινοτικό επικοινωνιακό χώρο.
 
Κατά τα λοιπά δε, πρέπει να τονισθεί ότι η μεταδιδόμενη από τα ΜΜΕ πρόθεση ορισμένων κομμάτων να συμπεριλάβουν, για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς, στο ψηφοδέλτιό τους, και δη επικεφαλής, υποψηφίους ολιγόμηνης θητείας, μόνο τις συγκεκριμένες εθνικές μας σκοπιμότητες δεν προάγει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου