20/12/08

Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

  
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008 13:44
Το τελευταίο εξάμηνο, δύο μείζονες κρίσεις, η μια πολιτικοστρατιωτική, η άλλη χρηματοοικονομική, έθεσαν την Κοινοτική Ευρώπη υπό δεινή δοκιμασία. Συνεργούντος δε και του δυναμισμού τής – υπό έποψη πρακτικών αποτελεσμάτων αρκετά, κατά τα λοιπά, αποδοτικής – γαλλικής προεδρίας, έφεραν πλήρως στο φως τις εθνοκεντρικές τάσεις που, ανεπαισθήτως ως επί το πολύ, συνεχώς ενδυναμώνονται στους κοινοτικούς κόλπους. [i] Ο πόλεμος του Καυκάσου και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική θύελλα, ειδικότερα, προσέφεραν στον κ. Σαρκοζί την ευκαιρία να αναπτύξει μια εντυπωσιάζουσα διπλωματική κινητικότητα, υπενθυμίζουσα εν πολλοίς την γκολική προσέγγιση των διεθνών πραγμάτων. Καθώς ο εγω-, αλλά εθνο-κεντρικός Γάλλος πρόεδρος επεδίωξε συστηματικά τη διόγκωση του ηγετικού ρόλου της Γαλλίας στην Κοινοτική Ευρώπη. Και χρησιμοποίησε τα θεσμικά όργανα της Ένωσης ευκαιριακώς και επικουρικώς, μεθοδεύοντας τις κρίσιμες αποφάσεις κατά κύριο λόγο μέσω εξωθεσμικών διαβουλίων των κοινοτικών «μεγάλων» – συνεπής ως προς τούτο με την παλαιά αντίληψή του περί «κοινοτικού διευθυντηρίου». Αλλά και αναπόφευκτα προκάλεσε την αμφισβήτηση, τόσο των στοχεύσεων, όσο και των μεθοδεύσεών του, εκ μέρους πλειόνων κοινοτικών πρωτευουσών.
 

13/12/08

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΣΕΩΣ

  
Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008 09:34
Κραυγή αγωνίας ανωτάτου Έλληνα αξιωματικού ε.α. για τις συγκλονιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ξαφνικά, τo Σάββατο το βράδυ, περάσαμε  αστραπιαία  από την λανθάνουσα μορφή της κοινωνικής γαλήνης, στην οποία είχαμε την ψευδαίσθηση  ότι ζούμε -παρά τα μύρια όσα σκάνδαλα  και τα  εμφανή σημεία πολιτικής σήψεως, που βιώνουμε   επί σειρά ετών - στην άκρατη τρομοκρατική βιαιότητα  της απόλυτης ασυδοσίας των γνωστών αγνώστων.
 
O όρος αυτός έχει καθιερωθεί από το πολιτικό κατεστημένο, τις τελευταίες δεκαετίες, προκειμένου να δικαιολογείται η παραλυτική ανικανότητα του εκάστοτε κράτους, να εξασφαλίζει στους πολίτες την ασφάλεια της καθημερινότητας.

9/12/08

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  
Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2008 23:41
Στο εσωτερικό της Τουρκίας συντελούνται αυτόν τον καιρό διεργασίες ιδιαίτερης σημασίας και για τα ελληνικά συμφέροντα. Καθώς η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας ξεθωριάζει και το κεμαλικό κατεστημένο καθιστά εμφανή την ισχύ του, ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν δείχνει να εγκαταλείπει, μαζί με τον ενταξιακό στόχο, και τις αντίστοιχες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και να προσανατολίζεται προς έναν ισλαμοεθνικισμό, μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών του οποίου συγκαταλέγεται και η επιβεβαίωση της πρωτοκαθεδρίας του στρατού στην αντιμετώπιση κρίσιμων υπό στρατηγική έποψη θεμάτων, μεταξύ των οποίων και τα αφορώντα στην Κύπρο και το Αιγαίο.  

8/12/08

ΔΕΙΓΜΑ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ;

  
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2008 10:36
Εμπεριστατωμένη παρουσίαση του μείζονος θέματος του Βατοπεδίου από τον κ. Ηλία Οικονόμου, Ομ. Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Το  πρόβλημα της διαχειρίσεως της ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου δεν είναι απλώς πολιτικοοικονομικό. Αλλά ηθικό, ιεροκανονικό και σε τελευταία ανάλυση βαθύτατα θεολογικό. Και τούτο επειδή αλλοιώνει θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδοξίας και της Ορθοπραξίας.  
Και βεβαίως, το κατέχειν  (μεγάλην  ακίνητον  περιουσίαν ), το αγοράζειν  και πωλείν ακίνητα και μετοχές ,το ανταλλάσσειν ακίνητα, το δανείζεσθαι  χρήματα εντόκως, το κερδίζειν,  το συγκροτείν  εταιρείες- και μάλιστα υπεράκτιες- όπως και η καλλιέργεια δαπανηρών δημοσίων σχέσεων και τα συναφή συνιστούν νόμιμες  οικονομικές δραστηριότητες, όταν τηρούνται οι σχετικοί νόμοι. Οι επιδιδόμενοι στις δραστηριότητες αυτές ασκούν θεμιτές δραστηριότητες, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών, φιλοσοφικών και πολιτικών πεποιθήσεών τους και  του τρόπου ζωής, διατροφής , ενδύσεως και του τόπου διαμονής.

Αρχειοθήκη ιστολογίου