30/11/08

ΟΜΠΑΜΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  
Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2008 09:25
Περισσότερο και από τις μέχρι τώρα λακωνικές και ενίοτε σιβυλλικές προγραμματικές δηλώσεις του κ. Ομπάμα, οι τμηματικά εξαγγελλόμενες επιλογές του για τις καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού μας δίνουν μια πρώτη ιδέα του πνεύματος που θα διέπει τη νέα διακυβέρνηση. Από μια πρώτη δε αξιολόγηση των επιλογών αυτών προκύπτει ότι ο εν αναμονή πρόεδρος εμφορείται από ρεαλισμό και μέτρο, επιδιώκει τον συγκερασμό της αλλαγής με τη συνέχεια, και διαθέτει επαρκή αυτοπεποίθηση, ώστε να μην ορρωδεί προ της χρησιμοποίησης ανθρώπων με ισχυρή, αυτοδύναμη προσωπικότητα – εκ των οποίων μάλιστα, ορισμένοι προέρχονται από το αντίπαλο κομματικό στρατόπεδο ή υπηρέτησαν ή και υπηρετούν ακόμη υπό τον πρόεδρο Μπους, και άλλοι υπήρξαν μέχρι πρότινος σκληροί αντίπαλοί του στην αναμέτρηση για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικού Κόμματος.  

26/11/08

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ: Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

  
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 10:46
Η ιστορία για την Μικρασιατική Εκστρατεία , (1912-1913), κατά την γνώμη μου δεν έχει οριστικά γραφεί. Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές και η αναπόφευκτη συγκινησιακή φόρτιση από το μέγεθος της καταστροφής δεν επιτρέπει προς το παρόν την νηφάλια και ψύχραιμη αξιολόγηση των γεγονότων.[ i]

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

  
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 23:03
Ως καθημερινός επισκέπτης και τακτικός συνεργάτης της ιστοσελίδας «Διπλωματικό Περισκόπιο», μελέτησα σήμερα το πρωί το άρθρο του πρ.πρέσβεως  της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ και συγγραφέως κυρίου  Δημ. Αθανασόπουλου, υπό τον τίτλο «Διδάγματα από το Βατοπέδι».

25/11/08

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ

  
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 21:03
Επίκαιρο άρθρο του κ. Δημ. Σ. Αθανασόπουλου, πρ. πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, διδάκτορα πολιτικών επιστημών (Doctorat dEtat) των Παρισίων, αποφοίτου της γαλλικής Ε.Ν.Α. και συγγραφέα. ·
 
 
Είναι κρίμα ότι ελπίδα δεν υποφώσκει καμιά για όσους πάσχουμε από την πολιτική και κοινωνικοηθική (αφήνω στην άκρη την οικονομική...) κρίση που μαστίζει σήμερα τη χώρα. Αυτή η κρίση δεν είναι καινούργια υπόθεση. Υποβόσκει εδώ και πολλές δεκαετίες (από το 1945, πιστεύω προσωπικά), και σήμερα κορυφώνεται ώς το μη περαιτέρω.
 

24/11/08

ΕΠΙΠΟΛΑΙΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ

  
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 20:30
Η επιπολαιότητα δυστυχώς περισσεύει στη χώρα μας. Επειδή ο ανώριμος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, παγιδευμένος μεταξύ της αδήριτης ανάγκης να συμβιβασθεί με την Ελλάδα και των εσωτερικών κομματικών του σκοπιμοτήτων, προβαίνει σε απέλπιδες κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η προσφυγή στη Χάγη – ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και άλλες εξ ίσου φρούδες – κάποιοι μεταξύ μας θεώρησαν καλό να αναβιώσουν τους ασύνετους ελληνικούς χειρισμούς των αρχών της δεκαετίας του ’90. Οι οποίοι – θα έπρεπε να το έχουμε αντιληφθεί πλέον – συνέβαλαν καθοριστικά στη διόγκωση και διαιώνιση του Σκοπιανού εις βάρος των καλώς νοούμενων εθνικών μας συμφερόντων. Μας καλούν δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί να θέσουμε μονομερώς τέρμα στη διαπραγμάτευση που διεξάγουμε με το γειτονικό κρατίδιο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χωρίς να αναλογίζονται, ή πάντως να συνυπολογίζουν, το συνακόλουθο εθνικό κόστος.  Καθώς, αν η εισήγησή τους γινόταν πράξη, θα προσφέραμε στον κ. Γκρούεφσκι το ανέλπιστο δώρο της αντιστροφής των ευθυνών γαι το διαπραγματευτικό αδιέξοδο στα μάτια της διεθνούς, και όλως ιδιαίτερα της ευρωατλαντικής, κοινότητας. 

19/11/08

Η ΝΕΟΓΚΟΛΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ

  
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 19:00
Πέρασαν μόλις τέσσερις μήνες αφότου η Γαλλία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο σύντομο όμως αυτό διάστημα, η «επιτάχυνση της ιστορίας» έχει επιφέρει θεαματικές αλλαγές στο ευρωενωσιακό τοπίο.
 
Ο κ. Σαρκοζί είχε αρχικά υπολογίσει στην υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και στην προώθηση της «Μεσογειακής Ένωσης», κυρίως, για να προσδώσει λάμψη στην εξάμηνη παραμονή του επικεφαλής της ΕΕ – και να ενισχύσει συγχρόνως και τη φθίνουσα τότε εσωτερική του δημοτικότητα. Εν τούτοις, αμέσως μετά, οι μεν Ιρλανδοί ψηφοφόροι ακύρωσαν την προτεινόμενη θεσμική αναμόρφωση, το δε φιλόδοξο γαλλικό μεσογειακό σχέδιο, υπό την πίεση Γερμανών και άλλων, εκφυλίσθηκε σε μια αφυδατωμένη «Ένωση για τη Μεσόγειο». Εκεί, ωστόσο, που η γαλλική προεδρία κινδύνευε να καταλήξει στα ψιλά της ευρωενωσιακής ιστοριογραφίας, δύο σεισμικά γεγονότα, εν πολλοίς άσχετα μεταξύ τους, επέτρεψαν στον τολμηρό και συνάμα επινοητικό Γάλλο πρόεδρο να πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή σκηνή – και κατ’ επέκταση και στην ευρύτερη διεθνή.  

13/11/08

ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ G-20

  
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 07:46
Οι ηγέτες των είκοσι οικονομικά σημαντικότερων κρατών του κόσμου – μεταξύ των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, και ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν – συνέρχονται μεθαύριο, 15 Νοεμβρίου, στην Ουάσινγκτον, μαζί με τους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για  εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας διαβουλευτικής κινητικότητας, που δρομολογήθηκε στις 4 Οκτωβρίου, κατά τη σύσκεψη των τεσσάρων κοινοτικών «μεγάλων» στο Παρίσι, και συνεχίσθηκε, μεταξύ άλλων, με την 7η Σύνοδο Ευρώπης-Ασίας στο Πεκίνο στις 24-5 Οκτωβρίου και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 8ης Νοεμβρίου. Με τις συναντήσεις αυτές να φέρουν ευκρινή τη σφραγίδα του Γάλλου προέδρου και προεδρεύοντος της ΕΕ κ. Σαρκοζί. Ο οποίος, μάλιστα, συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση της Διάσκεψης της Ουάσινγκτον, πείθοντας τον επιφυλακτικό Αμερικανό ομόλογό του να τη φιλοξενήσει. Χωρίς, ωστόσο, να κατορθώσει να τον πείσει και να αποδεχθεί ως τόπο σύγκλησής της τη Νέα Υόρκη – καθότι ο κ. Μπους, προς αποφυγήν της εντύπωσης ότι το εγχείρημα τίθεται υπό την αιγίδα του εκεί εδρεύοντος ΟΗΕ, προέκρινε την αμερικανική πρωτεύουσα.[i]

5/11/08

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

  
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 06:53
Με δεδομένη την τεράστια επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στο διεθνές γίγνεσθαι, το παγκόσμιο ενδιαφέρον που συνοδεύει την άνοδο του Μπάρακ Ομπάμα στον αμερικανικό προεδρικό θώκο είναι και ευεξήγητο και δικαιολογημένο. Ιδιαίτερα προκειμένου για λαούς, όπως εμείς, οι τύχες των οποίων επηρεάζονται αμεσότερα από τις αμερικανικές επιλογές. Φυσικό δε είναι η γενική προσοχή να επικεντρώνεται, επί του παρόντος, στα μέτρα που λαμβάνει η Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της χρηματο-οικονομικής κρίσης και στις συναφείς προθέσεις του νέου προέδρου.
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου