26/10/08

Η Συρία έσφαλε που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας

  
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 08:34
Αυτοί που εισηγήθηκαν και αναγνώρισε η Συρία τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», προφανώς αποσιώπησαν ή αγνοούν την ιστορία της Συρίας, της οποίας ο Μακεδόνας διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Σέλευκος, αυτοανακηρύχθηκε ως Βασιλεύς το 205 π.Χ. Ο Στράβων, αφού επισκέφθηκε τη Σελευκιδιακή Συρία και είδε Συριακές πόλεις που είχαν ονόματα πόλεων και αρχαιολογικών χώρων της Μακεδονίας, πριν έρθουν οι Σλάβοι στη Βαλκανική, την αποκάλεσε ΜΙΚΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

24/10/08

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

  
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008 15:26
Με την ευκαιρία του εορτασμού της 68ης επετείου του ΟΧΙ, ο Αντιστράτηγος ε.α. και συγγραφέας κ. Νικόλαος Κολόμβας φωτίζει για τους επισκέπτες του Διπλωματικού Περισκοπίου σημαντικές πολιτικο-στρατιωτικές πτυχές της Εποποιϊας του 1940-1, διαλύοντας συγχρόνως και ορισμένες σχετικές πλάνες.·

23/10/08

Ο ΝΙΜΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

  
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 10:48
Η δημοσίευση ενός εσωτερικού αμερικανικού διπλωματικού εγγράφου σχετικού με το Σκοπιανό έχει προκαλέσει μια επικοινωνιακή μίνι-θύελλα στη χώρα μας. Επί τη βάσει μιας αμφίβολης ακρίβειας αποτίμησης του εν λόγω  κειμένου, τείνουμε να αμφισβητήσουμε την προσωπική ακεραιότητα του διεθνούς διαμεσολαβητή και τις έναντί μας συμμαχικές διαθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να μη παρασυρθούμε, ωστόσο, σε εξωπραγματικά – και βλαπτικά για τα συμφέροντά μας – συμπεράσματα, καλό θα ήταν να λάβουμε υπ’ όψιν τις ακόλουθες επισημάνσεις.

21/10/08

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2008 15:25
 
Επισημάνσεις του αντιναυάρχου ε. α. κ. Γιάννη Παλούμπη για τον ρόλο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου απετέλεσε, εκτός των άλλων και την αφετηρία ίδρυσης διεθνών οργανισμών για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης. Έτσι ιδρύθηκαν :

16/10/08

ΒΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ Απόψεις για το Σκοπιανό

  
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 15:04
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
του Ευάγγελου Τριανταφύλλου 
Ανεξαρτήτως του ποιά πιστεύουμε ότι θα είναι η τελική έκβαση της διπλωματικής μάχης για το ζήτημα της ονομασίας, ένα είναι σίγουρο, η θετική έκβαση απαιτεί χρόνο , αποφασιστικότητα και κυρίως, έργο. Ένα έτος είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε μέρος των μέσων που διαθέτουμε έτσι ώστε η θέση της Ελλάδας να ενισχυθεί ως προς τα εχθρικά απεναντί μας κράτη σε αυτό το ζήτημα. [Ενωμένες Πολιτείες - Τουρκία - Μ. Βρεταννία]. Στην εξέλιξη της αντιπαράθεσης για το όνομα Μακεδονία αλλά και για ότι καινοφανές [όπως «Μακεδονικό» έθνος – «Μακεδονική» γλώσσα - καταπίεση «Αιγαιατών Μακεδόνων» στην Ελλάδα] εφευρίσκουν οι γείτονες και οι πάτρωνές τους – με νέα δεδομένα σε πλανητική κλίμακα μετά την κρίση του Καυκάσου – θα εμφανιστούν θετικές συγκυρίες για εμάς [όσον αφορά το όνομα Μακεδονία] αλλά μακροπρόθεσμα αρνητικές αν δεν τις εκμεταλλευθούμε, όπως η επανεμφάνιση του Αλβανικού αλυτρωτισμού εντός της Fyrom.
 
Η σχετικά επιτυχής για τους Αμερικανούς επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, ωθεί (για διάφορους λόγους) το State Department στην εξεύρεση της καλύτερης για τους ίδιους λύσης, δηλαδή της ενσωμάτωσής του εντός του Αλβανικού κράτους. Είναι μια απόφαση, η υλοποίηση της οποίας εκτιμάται ότι θα απαιτήσει την συνδρομή και άλλων Νατοϊκών εταίρων. Η Ενέργεια αυτή, ίσως συμπεριλάβει τους Αλβανούς του Τετόβου, με μεσοπρόθεσμο στόχο το καθεστώς ευρείας αυτονομίας, και μέσω ανεξαρτησίας [σύστημα Κοσόβου], ενσωμάτωση στο Αλβανικό κράτος. Επειδή όμως αυτού του τύπου οι μεταβολές δεν πραγματοποιούνται χωρίς αίμα, ας είμαστε προετοιμασμένοι για την επανεμφάνιση του UCK, με άλλη όμως ονομασία. [UCT πιθανότατα]
 
Απροσδιόριστη παραμένει η πρόβλεψη του εύρους, κατεύθυνσης καθώς και της εντάσεως των ενεργειών της τότε Ρωσικής διπλωματίας, για την αποτροπή νέων τετελεσμένων στην περιοχή. Η επίγνωση των προθέσεων της άλλης πλευράς [ της Αμερικανικής και των προθύμων ], θα ωθήσει την Ρωσία σε αύξηση της πίεσης των Αμερικανικών συμφερόντων και σε άλλα μέτωπα. [ Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή ]. Ελέγχεται ήδη η πιθανότητα σύμπραξης με την Σερβία για την αποκοπή από το Κόσοβο της κατοικημένης από Σέρβους περιοχής της Μιτρόβιτσα. Όσον αφορά την Fyrom , η Ρωσία θα ήθελε να παραμείνει το status quo ως έχει, γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι είναι αδύνατον. [Άρα, θα θέλει να έχει λόγο στη μεταβολή] Γεγονός είναι ότι σε πιθανή αλλαγή – δεύτερη φορά - συνόρων στα Βαλκάνια, όλες οι Βαλκανικές χώρες θα αντιδράσουν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά.[ Στο πρώτο - του Κοσόβου, αλλά κυρίως στο δεύτερο θέμα – της Fyrom] Γνωρίζοντας μέρος αυτών των σχεδίων, κρίνονται απαραίτητες κάποιες αλλαγές της πολιτικής μας. Στην πρόκληση αυτή του διαμελισμού της μικράς, αλλά ενοχλητικής γείτονος, δεν διαφαίνεται μόνον η λύση του ζητήματος της ονομασίας αλλά και η δυνατότητά μας για την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων αδελφών μας της περιοχής Μοναστηρίου – Αχρίδος. Συνεκτιμώντας τον Βουλγαρικό παράγοντα αλλά και το Σερβικό στοιχείο του Kumanovo, η χώρα αυτή θα μοιραστεί στα τρία η στα τέσσερα, αυτό εξαρτάται μόνον από εμάς.
 
Το αναμενόμενο εμπόδιο στις όποιες ενέργειές μας θα είναι σίγουρα η Τουρκία και οι ενέργειές της, κυρίως στο Αιγαίο αλλά και τη Θράκη. [Η Κύπρος αποτελεί μια διαφορετική συνιστώσα]. Η αναγκαία πολιτική βούληση, σε συνδυασμό με κάποια δις ευρώ επιπλέον για τους κατάλληλους [άλλης τάξης μεγέθους] εξοπλισμούς, και η μετατροπή του αμυντικού μας δόγματος, σε αποτρεπτικό μέσω προβολής ισχύος, είναι οι απαραίτητες συνθήκες, για την ειρηνική επίλυση – επιλογή μας είναι – όλων των Ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Η αληθινή ανεξαρτησία της Ελλάδος εξαρτάται μόνον από την δυνατότητά της να επιβάλλει την θέλησή της στους άλλους και όχι από την υποταγή στην θέληση ανερχόμενων περιφερειακών Δυνάμεων.

15/10/08

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ

  
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 10:34
Και σχόλιο επί του κειμένου του υποναυάρχου ε.α. κ. Ι. Θεοφανίδη.
Το Κυπριακό αποκλήθηκε από τον πρόεδρο Τζόνσον, πριν από σαράντα περίπου χρόνια, «ένα από τα πιο πολύπλοκα προβλήματα στη γη». Παραμένει προφανώς εξ ίσου «πολύπλοκο» και σήμερα – και αντικείμενο συνεχιζόμενου διεθνούς ενδιαφέροντος. Οι λόγοι για τη μακροχρόνια αυτή διεθνή ενασχόληση με μια νήσο έκτασης μικρότερης από 10,000 τ.χ. και της οποίας ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τις 800,000, είναι κατά βάσιν δύο: Η κρίσιμη στρατηγικά γεωγραφική θέση της Κύπρου. Και η εκεί προβληματική συνύπαρξη δύο εθνοτήτων που αποτελούν προέκταση ανταγωνιστικών μεταξύ τους μητέρων πατρίδων.

14/10/08

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ;

  
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 16:29
Σκέψεις του υποναυάρχου ε.α. κ. Μ. Α. Παπαθανασίου.
Μήπως είναι καιρός για την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού;;;
 
Ο γράφων πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας  είναι πιό συμφέρουσες για τον τόπο απο τις μονοκομματικές κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφείας που έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα το μεγαλύτερο διάστημα μετά τον Β` ΠΠ. Οι αντιτιθέμενοι σε τέτοιες κυβερνήσεις φέρνουν πάντοτε το παράδειγμα της κυβέρνησης Τζανετάκη και την συνκυβέρνηση Ζολώτα.Και η μεν πρώτη ήταν ένα εκτρωματικό υβρίδιο που είχε σκοπό την μη παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Κοσκωτά ,ωστε ο μεν κ. Μητσοτάκης να οδηγήσει στο εδώλιο τον άσπονδο αντιπαλό του και η Αριστερά να λεειλατήσει τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατω από το βάρος του σκανδάλου θα κατέρρεε.Και οι δυο διαψεύστηκαν.Ούτε βέβαια περιμέναμε πολλά απο την κυβέρνηση υπό τον γηραιόν Ξεν.Ζολώτα όταν απο πίσω βρισκόταν ως εν αναμονή πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης ,κάτι που θεωρούσε ότι του το είχαν τάξει οι μοίρες όταν γεννήθηκε.

KEEPING SOCIETY IN LIMBO

By: K. P. Vlahodimos
Reflections of a businessman on the world financial crisis.
Somebody has finally to explain the underlying issues of this financial crisis and ensuing clouds of severe recession for the benefit of non-economist specialists. People have had enough of jargon and cloudy lofty statements keeping society in limbo. I am writing this note as an anti-expert. Is anybody there?
There is a lot of confusion recently because of catastrophic developments in the financial sector on a global scale.  The ordinary informed citizen struggles to interpret myriads of incompatible and mostly incomprehensive messages.  They are meant to reassure but achieve the opposite. And yet he needs a comprehensive description of the problem in order to be active in developments affecting his welfare and the destiny of his children.

13/10/08

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

  
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 20:05
Αναπόφευκτα, η ελληνική κοινή γνώμη αξιολογεί τους Αμερικανούς υποψηφίους προέδρους με κριτήριο την εικαζόμενη εύνοιά τους για την Ελλάδα – ή  για  τους αντιπάλους μας. Αρκεί ωστόσο μια αναδρομική ματιά στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις για να γίνει αντιληπτό ότι, αυτές καθαυτές, οι εκάστοτε αλλαγές προσώπων στην αμερικανική προεδρία ουδέποτε επηρέασαν ουσιαστικά την πολιτική της Ουάσινγκτον επί των εθνικών μας θεμάτων.
 

8/10/08

Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

  
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 09:50
Πέραν των λοιπών, εν πολλοίς ακόμη δυσδιάκριτων, επιπτώσεών της, η κρίση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος επιβεβαίωσε το έλλειμμα αλλελεγγύης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν ήδη γνωστό βέβαια ότι η «ενιαία πολιτικο-στρατιωτική Ευρώπη» παραμένει ζητούμενο. Πολλοί ωστόσο έτρεφαν την ελπίδα ότι στον οικονομικό, τουλάχιστον, τομέα εδημιουργούντο συν τω χρόνω οι προϋποθέσεις μιας πράγματι κοινής πολιτικής – με άλλες λέξεις ότι η «ενιαία οικονομική Ευρώπη» ήταν εν όψει. Οι αντιδράσεις, όμως, των κοινοτικών εταίρων – των μελών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων – στη χρηματοπιστωτική λαίλαπα τείνουν να διαψεύσουν την ελπίδα αυτή. Καθώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φέρουν τη σφραγίδα ενός έντονου, εσωστρεφούς οικονομικού εθνικισμού. Μένει δε τώρα να φανεί, αν η συνειδητοποίηση του γεγονότος αυτού θα ωθήσει τις κοινοτικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη συνεργασία τους – ή αντιθέτως θα ενθαρρύνει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στους κόλπους της Ένωσης. Πρόκειται για επιλογές που ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον της Κοινοτικής Ευρώπης.
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου