23/10/08

Ο ΝΙΜΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

  
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 10:48
Η δημοσίευση ενός εσωτερικού αμερικανικού διπλωματικού εγγράφου σχετικού με το Σκοπιανό έχει προκαλέσει μια επικοινωνιακή μίνι-θύελλα στη χώρα μας. Επί τη βάσει μιας αμφίβολης ακρίβειας αποτίμησης του εν λόγω  κειμένου, τείνουμε να αμφισβητήσουμε την προσωπική ακεραιότητα του διεθνούς διαμεσολαβητή και τις έναντί μας συμμαχικές διαθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να μη παρασυρθούμε, ωστόσο, σε εξωπραγματικά – και βλαπτικά για τα συμφέροντά μας – συμπεράσματα, καλό θα ήταν να λάβουμε υπ’ όψιν τις ακόλουθες επισημάνσεις.
 
Το να διαβουλεύεται ο Αμερικανός κ. Νίμιτς με τους αρμόδιους ομοεθνείς του προκειμένου να διαμορφώσει τις εκάστοτε προτάσεις του, είναι, όχι μόνο φυσικό, αλλά και επιθυμητό. Η ανάθεση της διεθνούς διαμεσολάβησης σε διακεκριμένο πολίτη της υπερδύναμης, και όχι σε έναν οποιονδήποτε υπαλλήλο του ΟΗΕ – π.χ. μεσανατολικής, αφρικανικής ή άλλης  προέλευσης – δεν ήταν ασφαλώς τυχαία. Απέβλεπε στην αξιοποίηση των διπλωματικών διαύλων και του κύρους της υπερδύναμης για την προώθηση μιας ιδιαίτερα λεπτής διαπραγμάτευσης μεταξύ φιλικών προς τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα κρατών.
 
Όσον αφορά στις στοχεύσεις της ίδιας της Ουάσινγκτον, τα πράγματα είναι σαφή. Για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να τερματισθεί το ταχύτερο η ελληνο-σκοπιανή εκκρεμότητα με μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση – το συγκεκριμένο περιεχόμενο της οποίας τους είναι, σημειωτέον, παντελώς αδιάφορο. Και συνεπώς καταβάλλουν προσπάθειες, τόσο στα Σκόπια, όσο και στην Αθήνα, για να συνδράμουν τον κ. Νίμιτς να εξεύρει τη χρυσή τομή. Στις προσπάθειές τους δε αυτές εντάσσεται και το επίμαχο τηλεγράφημα της πρεσβείας τους στην ΠΓΔΜ.  Το οποίο προφανώς δημοσιοποιήθηκε από παράγοντα επιθυμούντα τη ματαίωση της επίλυσης του Σκοπιανού – και ενδεχομένως και την ενίσχυση του αντιαμερικανισμού, τόσο στην ελληνική, όσο και στη σκοπιανή, κοινή γνώμη. Καθώς και στη γείτονα οι επιπτώσεις της δημοσίευσής του υπήρξαν ανάλογες προς τις σημειωθείσες παρ’ημίν.
 
Βέβαια, το κατά πόσον η τελευταία πρόταση Νίμιτς μας συμφέρει είναι θέμα αποκλειστικά δικής μας κρίσης. Και εμείς θα αποφασίσουμε αν  είναι αποδεκτή ή όχι ως διαπραγματευτική βάση. Τα περί διακοπής, όμως, των διαπραγματεύσεων λόγω του επεισοδίου του τηλεγραφήματος αντιστρατεύονται ευθέως το καλώς νοούμενο εθνικό μας συμφέρον. Ενώ οι διάχυτες προσδοκίες ότι ο αυριανός Αμερικανός πρόεδρος θα υιοθετήσει στο ακέραιο τις ελληνικές θέσεις – ή καν ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το όλο ζήτημα – είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι θα διαψευσθούν. Η σημερινή αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια δεν αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης, έστω και προεκλογικής, μεταξύ των δύο κομμάτων και των υποψηφίων τους – και ασφαλώς θα συνεχισθεί. Με τους ομογενείς να καταβάλλουν μεν αξιέπαινες προσπάθειες για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πλην όμως χωρίς προοπτική ουσιαστικής αλλαγής της αμερικανικής γραμμής πλεύσης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου