17/9/08

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008 09:06
Σχόλια των Ν. Μανταδάκη, αντιναυάρχου ε.α. και Μ.Α. Παπαθανασίου, υποναυάρχου ε.α. και πρώην νομάρχη

Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ των Σκοπιανών φαίνεται οτι ανέλαβε να το λύσει ο κ. Νίμιτς.
Όπως διαβάσαμε τελευταία η "νεα δέσμη ιδεών" περιλαμβάνει το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" (για την ΠΓΔΜ) αλλά και "μακεδονική εθνότητα".
Αυτά αναφέρονται στο παρακάτω απόσπασμα απο σχόλιο του έγκριτου δημοσιογράφου Μιχ. Ιγνατίου.
- Στο Σκοπιανό ο κύβος ερρίφθη. O Mάθιου Nίμιτς δίνει στην Eλλάδα την ονομασία «Bόρεια Mακεδονία» -αυτή θα ‘ναι η τελική πρόταση- και της κλέβει τη «μακεδονική εθνότητα», την οποία χαρίζει στους Σκοπιανούς. Θα αντέξει η Aθήνα με ένα πρωθυπουργό ο οποίος -όπως είναι και λογικό- δεν μπορεί να σκεφθεί τίποτα άλλο, εκτός των παρανομιών που τον περιτριγυρίζουν και τον απειλούν;
Χαρακτηριστικό της τακτικής Νίμιτς, είναι να υποβάλλει μια πρόταση διαμορφωμένη για να αποριφθεί απο την μία πλευρά και την επόμενη φτιαγμένη να αποριφθεί απο την άλλη. Τα πράγματα έδειχναν οτι ήρθε η σειρά μας, και με την εσωτερική πολιτική συγκυρία, δύσκολα θα αποφύγουμε να απορρίψουμε τις "νέες ιδέες". Αποτέλεσμα, με την βοήθεια και αυτών που επιδιώκουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη εισδοχή των Σκοπίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς να βρεθεί τρόπος να παρακαμφεί η απειλή του Βέτο της Ελλάδος, αφού η Ελλάδα θα φέρεται οτι αδικαιολόγητα αρνείται τις προτάσεις Νίμιτς.
Με αυτή την προοπτική, νομίζω οτι το τελευταίο που μπορούμε να περισώσουμε είναι την αποτροπή προβολής του "αλυτρωτικού" επεκτατισμού των Σκοπίων προς την ελληνική Μακεδονία και την οικιοποίηση του ιστορικού παρελθόντος. Αυτό κατά τη γνώμη μου μπορεί να γίνει αν επιμείνωμε στο όνομα "Νέα Μακεδονία" συμφωνώντας  παράλληλα στην ύπαρξη "Μακεδονικής εθνότητας"
Το υποστηρίζω αυτό διότι το όνομα "Νέα Μακεδονία" σημαίνει κάτι καινούργιο, αυτό που δημιουργήθηκε πρόσφατα απο τις ανακατατάξεις στην περιοχή με τις ενέργειες του Τίτο. Συνεπώς και η εθνότης των "Μακεδόνων" θα είναι αυτή που δημιουργήθηκε μαζί με τη Νέα Μακεδονία και καμμία σχέση δεν θα έχει με τους Μακεδόνες της αρχαίας Ελλάδος.
Το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας αντίθετα δεν σημαίνει οτι δεν περιλαμβάνει ένα έθνος που έχει τις ρίζες του στον αρχαίο κόσμο.
Βέβαια απο τα πολλά λάθη που έχουμε κάνει ως τώρα στον χειρισμό του θέματος αμφιβάλλω αν είμαστε πλέον σε θέση να καθορίσουμε το όνομα και τον χρονικό προσδιορισμό γενέσεως του έθνους της "Νέας Μακεδονίας".
Ν. ΜανταδάκηςΗταν αναμενόμενο. Αργά η γρήγορα το θέμα της ονομασίας της σλαβικής εθνότητας και της γλώσσας της που κατοικεί στην ΠΓΔΜ θα ανεφύετο. Και μας το έθεσε ο κ.Νίμιτς . Μας προτείνει το καρότο με το όνομα Βόρειος Μακεδονία, αλλα και μας δείχνει και το μαστίγιο με το όνομα της εθνότητας ως Μακεδόνες και της γλώσας ως μακεδονική. Δηλαδή μονά ζυγά είμαστε χαμένοι. Διότι αν οι Σκοπιανοί κερδίσουν το όνομα της εθνότητας και γλώσσας, τότε λίγο θα τους ενδιαφέρει ένα πρόθεμα στο όνομα της χώρας που γρήγορα θα ξεχαστεί.

Στις πρώτες μέρες του προβλήματος με το όνομα της χώρας είχαμε προτείνει το όνομα Σλαβομακεδονία .ΗΟι Σκοπιανοί δεν το δέχτηκαν, όχι διότι το απέρριπταν ως όρο, αλλά διότι, δήθεν, οι Αλβανοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν το εδέχοντο.

Εχομε και άλλα επιχειρήματα υπέρ του ονόματος Σλαβομακεδόνες και σλαβομακεδονική γλώσσα. Πρώτο: Οι ίδιοι παραδέχονται οτι είναι Σλάβοι. Επομένως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διαχωριστούν από τους υπόλοιπους κατοίκους της ευρύτερης Μακεδονίας (Έλληνες, Αλβανούς, κα) που θέλουν να λέγονται Μακεδόνες με την έννοια της εντοπιότητας.Οι Κοσοβάροι πχ είναι και αισθάνονται Αλβανοί, μιλούν αλβανικά, αλλά ονομάζονται Κοσσοβάροι κυρίως δια λόγους εντοπιότητας. Δεύτερο: Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τους όρους Σλαβομακεδονία, Σλαβομακεδόνες, σλαβομακεδονικά εδώ και δεκαετίες (βλ.λεξικί Πρωϊας του 1930). Τρίτο: Οι ίδιοι οι Σλαβομακεδόνες στη διάρκεια της κατοχής ίδρυσαν την αντίστοιχη με το ΕΑΜ αντιστασιακή οργάνωση – το SNOF, Slavjano-Makedonski Norodno Oslobotitelen Front (National Slavomacedonian Liberation Front). Που σημαίνει οτι οι ίδιοι αναγνώριζαν τον εαυτό τους ως Σλαβομακεδόνες

Εχουμε λοιπόν επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε αυτή τη θέση. Αν επιμείνουμε στην άρνηση, όχι μόνο θα μπούμε σε ενα καινούργιο κύκλο αντιπαραθέσεων, όχι μόνο θα απομονωθούμε, αλλά πολλοί θα αρχίσουν να μειδιούν εις βάρος μας. Διότι αυτός ο λαός, που είναι βουλγαρικής καταγωγής, που μιλάει ένα βουλγαρικό ιδιώμα, αλλά όμως δεν θέλει να λέγονται Βούλγαροι (κάτι που την Ελλάδα συμφέρει απολύτως), πρέπει να έχει κάποιο όνομα. Δεν μπορεί να μείνουν ανώνυμοι. Και το όνομα πρέπει να είναι συνδιασμός της φυλετικής τους καταγωγής και της εντοπιότητας τους, δηλαδή Σλαβομακεδόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου