3/9/08

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 13:22
 
Επί μια δεκαπενταετία, η λόγω «πολιτικού κόστους» η άρνηση – δημοσία τουλάχιστον – των ελληνικών κυβερνήσεων να  εγκαταλείψουν τη θέση του Συμβουλίου Αρχηγών του 1992 «ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα» προσέφερε στους εκάστοτε κυβερνώντες στα Σκόπια κάλυψη για τη δική τους αδιαλλαξία. Αποδεχόμενη το «σύνθετο όνομα», η Αθήνα τοποθέτησε τις πλήρεις ευθύνες του διπλωματικού αδιεξόδου στους ώμους της ΠΓΔΜ. Και συνδέοντας την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της γείτονος με την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς παρέσχε ισχυρό κίνητρο, τόσο στους ίδιους τους Σκοπιανούς, όσο και στους συμμάχους και εταίρους μας, για να συμβάλουν στην επίσπευση της σχετικής διαπραγμάτευσης.
 
Και οι μεν δυτικές πρωτεύουσες ανταποκρίνονται ικανοποιητικά. Αντιλαμβάνονται, αφ’ ενός, ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τα συμφωνηθέντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και, αφ’ ετέρου, ότι δεν πρόκειται – ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση – να επιτρέψει την εισδοχή της ΠΓΔΜ, είτε στο ΝΑΤΟ, είτε στην ΕΕ, αν δεν πράξει το αυτό και η σκοπιανή ηγεσία.  Μένει, όμως, τώρα να φανεί κατά πόσον και η τελευταία αυτή θα κατορθώσει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η μέχρι στιγμής συμπεριφορά της μαρτυρεί, βέβαια, ακραία επιπολαιότητα και ερασιτεχνισμό. Ωστόσο, ανάγκα και θεοί πείθονται. Και οι κ. Γκρούεφσκι και Σια μακράν απέχουν του να είναι θεοί.
 
Το ελληνικό γεωπολιτικό συμφέρον συνηγορεί υπέρ της σταθεροποίησης των Σκοπίων εντός του δυτικού θεσμικού πλέγματος. Δεν νοείται όμως η χώρα μας να είναι «βασιλικότερη του βασιλέως». Το πρόβλημα το έχει κατά κύριο λόγο η άλλη πλευρά – της οποίας διακυβεύεται αυτή αύτη η επιβίωση ως ενιαίου, ανεξάρτητου κράτους. Έως ότου οι Σκοπιανοί αρμόδιοι το συνειδητοποιήσουν και συμπεριφερθούν αναλόγως, η Ελλάδα έχει την άνεση να περιμένει. Επαναλαμβάνοντας καταλλήλως τις θέσεις της προς όλες τις κατευθύνσεις, ηρέμα και ανυποχώρητα. Και χωρίς φυσικά να παρακολουθεί τους γείτονες στις αδόκιμες, αν όχι γραφικές, επιστολικές ή άλλες εκδηλώσεις τους – που απλώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου