29/10/07

Αναζητείται ρεαλισμός για το όνομα των Σκοπίων, του κ. Γιάννη Παλούμπη

3 σχόλια:

 1. Αυτό μάλιστα! Η σύνθετη ονομασία είναι η μόνη λύση. Όχι μόνο Εθνικός ρεαλισμός αλλά και πράξη δικαίου είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η διαμάχη για το όνομα νομίζω οτι είναι το δέντρο. Και ποιό είναι το δάσος;
  Μα ο αλυτρωτισμός που εκδηλώνεται απο τους σκοπιανούς, όχι μόνο απο ιδιώτες αλλά και επίσημα κρατικά όργανα.
  Και φοβόμαστε μην μας πάρουν τη Μακεδονία οι "ολίγοι" σκοπιανοί;
  Όχι βέβαια, εκείνο που φοβάμαι είναι η εκμετάλευση της "ιδεολογίας" των σκοπιανών απο τρίτους για να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελλάδα και ως γνωστόν λίγο θέλουμε για να γίνουμε κάθε φορά "μέρος του προβλήματος" με κάθε υποκίνηση.
  Τι προτείνουμε λοιπόν για να εξασφαλίσουμε την παραίτηση των σκοπιανών απο τις αλυτρωτικές/επεκτατικές τους βλέψεις;
  Αν τους απαγορεύσουμε να λέγονται "Μακεδόνες" ή συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία φτάνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όχι, βεβαίως, δεν φτάνει. Όπως, σωστά νομίζω, θέτει το θέμα ο γνωστός δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος, η όποια συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται από 'χοντρό πακέτο' διευκρινίσεων και δικαιωμάτων, με ξεκαθάρισμα των δήθεν 'εθνικών' επιδιώξεων ένθεν και ένθεν, υπό την εγγύηση του ΟΗΕ με συγκεκριμμένες προ-ορισμένες ΚΥΡΩΣΕΙΣ έναντι συμπεριφορών αντίθετων προς τη συμφωνία.

  Καταθέτω και εδώ μια απάντηση σε αλληλογραφία μου με σεβαστό συνάδελφο, συμφωνώντας με το πνεύμα του σχολίου του κ. nikolas.

  "Η κοινωνία ασχολείται σοβαρά με το ζήτημα αλλά οι εδώ ...εθνοπατέρες και οι αμόρφωτοι των ΜΜΕ διαμορφώνουν μια εικόνα της Βορειοελλαδίτικης κοινωνίας κάθε άλλο παρά πραγματικής.
  Η αντίδραση των απλών ανθρώπων στη μονοπώληση της 'Μακεδονικότητας' από τους Σκοπιανούς έχει ως βάση την ανασφάλεια του πρώτης γενιάς πρόσφυγα και τη θέλησή του να εξασφαλίσει ότι οι επίγονοι των επόμενων γενιών δεν θα ψάχνουν να βρουν ξανά πατρίδα.
  Μπορεί να είναι 'ακροβατική' η εκδοχή αλλά, ισχύει. Δεν διανοούνται ότι αύριο θα ζουν σε ένα χώρο που έχει 'αποσπαστεί' από την 'πραγματική' για όλον τον κόσμο Μακεδονία των Σκοπίων! Δηλαδή σε μιά περιοχή που δεν είναι δική τους...
  Η δική μου θέση, από τότε που υπηρετούσα στο ΝΑΤΟ και έκανα εκδηλώσεις για τη Μακεδονία που προβλημάτισαν πολύ, είναι ότι η πλέον ρεαλιστική λύση είναι αυτής της 'Βόρειας Μακεδονίας'. Είναι μια λύση που ικανοποιεί τους πάντες, ακόμα και τα 'υπερεθνίκια' τύπου Άνθιμου που κάνουν ότι δεν θέλουν αλλά τη Νότια Αλβανία την λένε Βόρεια Ήπειρο...
  Σκέτο, όμως, Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρόκειται να δεχτούμε εμείς οι 'αποπάνω' με τίποτα. Ούτε κι αν όλος ο υπόλοιπος κόσμος μας λέει παράλογους.
  Και, δυστυχώς, θα φαίνεται ότι ακολουθούμε τους αυτόκλητους εθνοπατέρες που διαγκωνίζονται για τη θέση του Εθνάρχη.
  Ελπίζω και εύχομαι να μη φτάσουμε εκεί."

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου